Wednesday, 27 April 2022

Sinivuokkojen sävyjä ja pihan hyönteismaailmaa

 Olin kuusi päivää poissa kotoa ja voi jestas, kuinka sinä aikana on puskenut tyyppejä maasta! En edes tiedä, mistä aloittaa.

Unkarinsinivuokko 'Blue Eyes' on nostanut nuppunsa lehtien alta maanrajasta, jossa kurkkasin niiden viikko sitten olevan. Unkarinsinivuokot on helppo erottaa meidän sinivuokoista, kukat ovat erilaiset, terälehdet pidemmät, kukkien keskustassakin usein tuollaista tummaa. Tämän lajikkeen sävy on erityisen kaunis.

Melko lailla samaa väriä on Ruissalon kantaa oleva sinivuokko, joka tässä kasvaa käärmeenlaukkaviidakossa. Meikäläisten sinivuokkojen kukissa ei ole tummaa keskustaa, vaan se on valkoinen. Tai oikeastaan kyseessä ovat varmaan heteiden palhot, joita tarkoitan, eli heteiden "varret".

Tämä pikkuinen saaremme metsästä siirretty on hienon tummansininen. Puolustuksekseni sanon, että en tajunnut siirtäväni sinivuokkoa, tarkoitus oli ottaa tuo vasemmalla kukkiva kevätpiippo. Se on todella kaunis luonnonheinä, ihan koristeheinäksi käy. Sinivuokko oli varmaan vasta pieni itänyt siemen samassa maapaakussa.

Kevätpiippo on myös todella aikainen! Tässä lähes kuukausi sitten otettu kuva.

Tonttini omat sinivuokot, joita ei ole mistään siirretty, kasvavat koivikossa ja niissä on jännä punertava sävy. Ihanaa, sillä punakukkaiset sinivuokot, joita olen ostanut, ovat osoittautuneet heikoiksi. Yksi eli vain puoli vuotta ja toinen sentään kolmisen vuotta, kunnes kuoli. 

Tässä koivikon toinen yksilö. Kukat ovat heti avauduttuaan punertavimmat, sitten väri laimenee violetin suuntaan.

Muotopuutarhassa kasvaa kaksi valkokukkaista sinivuokkoa, jotka olen saanut ystävältä ja nekin ovat täältä lähisaaristosta. Ne ovat onneksi erittäin elinvoimaisia, en vain muistanut kuvata niitä.

Ensimmäiset valkovuokotkin ovat tulossa kukkaan! Lisäksi tonttini kukkii violettinaan, tai purppuraisenaan, pystykiurunkannuksia.
Muotopuutarhassa valkovuokko 'Virescens' muuten kukkii jo. Sen kukat ovat niin jännän vihreät ja lehtimäiset, että ne tahtoo missata kaiken muun vihreän keskellä. Täytyy muistaa huomenna kuvata se samalla kuin valkoiset sinivuokotkin.

Sitten hyönteiselämään, jonka heräämistä ja runsastumista ehdin jo todistaa ennen reissuun lähtöä. Ensimmäisen villakärpäsenkin bongasin jo yli viikko sitten, mutta tässä tämänpäiväinen kuva 'Mrs Moon' -valkotäpläimikällä.

Siellä! Villakärpänen on tuollainen söpö pitkäkärsäinen pörriäinen, joka lentää paikallaan.

Vaahterat, joista sahasin talvella paksuja oksia pois, vuotavat mahlaa ja se houkuttelee kansoittain muurahaisia puihin. En tiedä, huomaatko pari ruskeavartaloista isoa muurahaista muratista oikealle. Niitä vilistää koko ajan ylös alas runkoa.
Muratti näyttäisi olevan elossa latvaansa asti rankasta talvesta huolimatta. Skumpan paikka.

Mahlaa tippuu pisaroina. Se kuulemma houkuttelee varmaan perhosiakin, mutta en ole huomannut. En myöskään ole kytännyt.

Yhtenä iltana hampaita harjatessani kiinnitin huomiota isoon perhoseen, joka räpytteli keittiön ikkunassa valon houkuttelemana. Otin kuvan salamalla, raukka varmaan sokaistui. 
Facebookin ötökkäryhmässä tämä tunnistettiin huhtiyökköseksi. Osuva nimi.

Ötököissä on upeita tyyppejä, kuin koruja. Ritarilude on täällä lounaan kalkkikivipitoisilla saarilla yleinen, sillä sen ravintokasvi on kalkinsuosija käärmeenpistoyrtti. Tämä kaveri vietti siestaa idänsinililjassa.

Sitten ovat kaikki ihanat kimalaiset, jotka paksua ruumistaan kukkiin punkiessaan ovat ötököistä hellyyttävimpiä. Keväisissä kurjenmiekoissakin on mettä tai siitepölyä: 'Katherine's Gold' on tämä vaaleankeltainen lajike.

Kurjenmiekkoja on avautunut paljon lisää, ja kaikkea! Ihan tekee mieli sanoa kasveille: älä nouse, yöllä on pakkasta! Viime yönä käytiin pitkästä aikaa –2 asteessa, mutta se ei näytä kasveja haitanneen. Onneksi.
Toivottavasti teilläkään ei ole tullut yöpakkastuhoja.


Idänsinililja – Scilla siberica
Kevätpiippo – Luzula pilosa
Muratti – Hedera helix
Pystykiurunkannus – Corydalis solida
Sinivuokko – Hepatica nobilis
Unkarinsinivuokko – Hepatica transsilvanica
Valkotäpläimikkä – Pulmonaria saccharata
Valkovuokko – Anemone nemorosa

34 comments :

 1. Kiva edes muiden pihojen sinivuokoista nauttia, oman ainokaisen kukat kun mussutti pitkäkorva. Hieno kirjo kevätkukkijoita sinulla, valkotäpläimikkäkin jo ehtinyt kukkaan. Oman Mrs Moonin ensikukintaa vielä odottelen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi itku. On tosi kurjaa, kun joku käy syömässä pitkään odotetut kevätkukat. Täälläkin on joskus tuon unkarinsinivuokon kukkavarret syöty, nyt olin niin iloinen, kun en havainnut mitään syötyä kotiin palatessani.
   Toivottavasti näet pian imikkäsi kukat!

   Delete
 2. Unkarinsinivuokko on niin kaunis. Omani on vasta nupuilla. Kunhan kukkii niin pitääkin katsoa tarkemmin millaiset kukat sillä on, lehdet ovat hitusen erilaiset kuin tavallisella sinivuokolla. Kiitos, puutarhassa näkemäni pörriäiskärsäkäs sai nyt oikean nimen, villakärpänen. Olipa hauskan näköinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apua, Katja, kommenttisi oli mennyt tarkistukseen, mutta niin, että se kumminkin oli normaalien julkaistujen kommenttien seassa piilossa! Onneksi huomasin. Sähköpostien roskapostien kanssa sitä on kai oppinut syynäämään ne tarkasti, sillä sinnekin menee vaikka mitä tärkeää joskus. Toivottavasti nyt jatkossa kommenttisi taas näkyvät. Huolestuttavaa!
   Totta, unkarinsinivuokon lehdetkin ovat erilaiset. Yleensä se kukkii luonnon lehtosinivuokkoja aiemmin, mutta tänä vuonna oli niin jäätävä alkukevät, että kaikki tulee samalla kertaa, oikeastaan tämä oli nyt myöhäisempi, kun paikka on varjoisampi ja varmaan maa pidempään jäässä. Kukissa on tietääkseni aina nuo tummat heteen palteet, joista tulee eri ulkonäkö kukkaan kuin meidän tutulla sinivuokolla.
   Olisi ihanaa, jos Suomesta löytyisi paremmin sinivuokkoja. Tuon omani hankin Tukholman puutarhamessuilta. Sinne voisi mennä ihan jo pelkästään sinivuokkojen takia, oli niitä japanilaisia lajikkeitakin vaikka kuinka, joita ei meiltä löydä ollenkaan.
   Kiva juttu, että teidänkin söpö karvapörisijä sai nimen! Siitä kuuluu hassu korkea pörinä, kun se lentää. Se on varmaan aika hyvä pölyttäjä, kun on näin aikainen.

   Delete
 3. Voi että, kun siellä on taas kaikkea ihanaa kukassa! Omasta puutarhasta löytyy kaksi lumikelloa ja kolme sinivuokkoa. Vähän huolestuttaa missä kaikki muuta piileksii, vai ovatko tulleet syödyiksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ääk. Toivottavasti kasvisi vielä nousevat! Voi olla, että maa vain on niin kylmä, että odottelevat sen takia.

   Delete
 4. Ihana seurata kevään etenemistä täältä sinun blogista!

  ReplyDelete
 5. Kauniita on tuo sinivuokkojen kukinta. Meillä on niitä runsaasti mutta ihan tavallisia . Kyllä sitä itsekin huomaa kun ollaan poissa viisi päivää että nyt on taas tapahtunut. Pitää alkaa jäämään mökille pidemmäksi aikaa kun kukintaa alkaa enemmän. Kevätkurjenmiekat on ihania.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kohta ei raaski olla puutarhastaan erossa ollenkaan. Tänään on vielä kylmä, ja viime yö oli todella kylmä, mutta eiköhän kevät tässä etene.

   Delete
 6. Villakärpänen? Oli jälleen aukko sivistyksessä, kun en ollut kuullutkaan :)
  Pupujussit on tainneet nipsiä viime vuonna istuttamistani atsaleoista ja norjan angervosta latvuksia. Saa nähdä mitä niistä tulee, kun alkavat vihertää, vai kuolevatko peräti. Nyt näyttää muutamasta kukkijasta huolimatta meidän piha vielä ihan harmaalta, kun ei nurmikaan viherrä vielä juuri ollenkaan. Lunta on vieläkin ihan "kivasti".

  ReplyDelete
  Replies
  1. En minäkään ole tiennyt villakärpäsen olemassaolosta kuin muutaman vuoden :-D Se on kyllä tosi söpö, joten piti ihan selvittää, kun sen ensi kerran havaitsin.
   Voi ei pupujusseja. Atsaleoista on varmaan kukinta mennyt jussien suuhun, angervot onneksi paremmin sietävät latvomista. Atsaleat saattavat menehtyäkin, minulla kuolivat ensimmäiset istuttamani, kun peurat söivät ne lähes maata myöten. Ehkä latvojen syöminen ei ole niin vahingollista.
   Tsemppiä sen ikilumen kanssa!

   Delete
 7. Meilläkin on ollut pari pakkasyötä tai jopa aamua. Toivoisin taas vähemmän yöpakkasia. Löysin yhden muurahaisen murattikuvasta, kun oikein etsin.
  Paljon ihanaa on siellä taas kukassa. Tuota unkarin sinivuokkoa voisi joskus muistaa katsella, että voisiko sitä löytää. On myös ihanaa nähdä ötököiden heräilevän horroksestaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viime yön alin oli -4,4, se on vähän liian paljon. Teillä varmaan vielä enemmän.
   En osaa sanoa, löytyykö unkarinsinivuokkoa meillä mistään. Toivottavasti! Ehkä Mustilan taimipäivä tms. erikoistaimitapahtuma voisi olla hyvä paikka sen löytämiseen, vaikka silloin se ei olekaan kukassa.
   Niin ihanaa, kun kaikki herää horteestaan.

   Delete
 8. Sinivuokot ovat ihania, onpa erityisen kaunis tuo unkarin sinivuokko! Odotan innolla mökille pääsyä, sillä siellä on sinivuokkoja sinisenään... osa ihan varmasti jo kukassa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi että, oma sinivuokkometsä on ihana!

   Delete
 9. Teillon kevät jo niin pitkällä, että vajaas viikos kerkiää tapahtua jo vaikka mitä. Ihania nua sinivuakot! Löytääski muitaki färiä ku perussinistä. Meillä taitaa olla ny kaikki ötökät jääs, ku tuli lumi maahan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevät on, toden totta, vaikka merellä ja rannassa puhaltaa aivan pystyyn jäädyttävä tuuli. Mutta että lumi maahan! No voi pehva! Tsemppiä!
   Erikoisempien sinivuokkojen (ja valkovuokkojen) yleistyminen kauppoihin olisi enemmän kuin toivottavaa. Onneksi valikoimat tuntuvat vähän paranevan vuosi vuodelta.

   Delete
 10. Sinivuokot ovat minunkin suosikkejani, ja yllättävästi ne eivät ole kovin paljoa myöhässä tavallisesta täällä, niinkuin muut kevätkukkijat. Viimeisiä lumiakin on edelleen puutarhassa, mutta ei haitaksi asti ollenkaan enää.
  Villakärpänen on söpö, minäkin löysin sellaisen (kuvasta tosin jälkikäteen) tänä keväänä ekaa kertaa, ne kai lopulta ovat ihan yleisiä. Sitä ei vaan tule pysähdyttyä katsomaan kaikkia pörisijöitä.
  Minun piti tulla tänne taas kiittämään sinua eilisen Oma Piha lehden vuodenkierto-kirjoituksesta. Miten osaatkin laittaa sanoiksi juuri sen miltä minusta näin keväällä tuntuu! Kiitos!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi sinua, kiitos <3 En ihan muista, mitä kirjoitinkaan tällä kertaa, voi olla, että lehti ei meidän laivarantaan asti vielä ole ehtinytkään. Mutta se on varmaa, että aikamoisia kevätsamiksia ollaan!
   Totta, täälläkin sinivuokot kukkivat normaaliin aikaan, ikinä ne eivät ole ihan niin aikaisia kuin jossain päin mantereella. Onneksi siellä teilläkin kuulostaa olevan kevätkukkia jo.

   Delete
 11. Auttaisikohan minunkin lähteä muutamaksi päiväksi muualle? Jospa kukkia nousisi lisää, eivätkä peurat kävisi niitä popsimassa suihinsa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi itku!!! Kunpa ne lakkaisivat käymästä pihallasi ja saisit nähdä kaikki ihanat kukkasi.

   Delete
 12. Oi ihanuutta! Kyllä on kauniita kevätkukkia <3 Meillä löytyi pihasta yksi sinivuokkorypäs <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. On niin ihanaa, kun ensimmäiset kevätkukat löytyvät!

   Delete
 13. Kylläpä on kaunis tuo Unkarinsinivuokko. Muutkin sinivuokot on kyllä kauniita ja kukintoo on runsaasti jo siulla nähtävissä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinivuokot ovat ihania, olisi kiva, jos niitä saisi monia erilaisia kotimaisilta taimistoilta. Täällä on jo vaikka mitä kevätkukkia, ihanaa. Ja todella paljon tulossa, joten ihan hyvä, että ei ole kovin lämmin, kaikki tapahtuisi aivan liian nopeasti :-D

   Delete
 14. Unkarinsinivuokko on todella kaunis! On ihana palata kotiin, kun vastassa on noin paljon kukkia eripuolilla puutarhaa - ja se löytämisen riemu.
  Täällä on ollut tällä viikolla jopa -7 asteen pakkasia yöllä.
  Yritin eilen monta kertaa kommentoida tähän, mutta jostain syystä julkaisunappi ei toiminut. Nyt uusi yritys.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, mahtavaa, että olit sinnikäs ja jätit uuden kommentin, kiitos! Kommentit ovat niin ihania ja tärkeitä. Hyvin ikävää tuollainen ongelma. Eilen oli kyllä outoa kommenteissa muutenkin: kahden vakituisen kommentoijan kommentit eivät tulleet näkyviin, ne odottivat hyväksyntää, mutta eivät sillä puolella (hallintasivulla), missä normaalisti, vaan ihan julkaistujen kommenttien seassa. Sinun kommenttiasi ei siellä silti ollut. Toivottavasti se oli vain tilapäinen häiriö.
   Riemu kotiinpaluussa oli iso, kun mitään ei ollut käyty syömässä! Olin viime viikkoina tihentänyt ja korjannut peura-aitaa ja nähnyt kohdan, josta pienet metsäkauriit tulivat ali, sekin tuli onneksi tukittua havainnon jälkeen. Pitää olla niitä nopeampi :-D
   Teillä on kovat pakkaset, toivottavasti pikku kukkasi sietävät.

   Delete
 15. Ihanasti kevät harpannut eteenpäin siellä! Kaunis tuo Katharine Gold, sitä täytyy hankkia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Katherine's Gold näyttäisi olevan yhtä luotettava ja hyvä lisääntymään kuin Katharine Hodgkin, joten suosittelen sitä lämpimästi! Ainakin minulla se on muodostanut jo runsaita tuppaita parissa vuodessa ja nousee luotettavasti, ja tosiaan runsastuen.

   Delete
 16. Ihanan muhkeita sinivuokkoryppäitä. Onpa veikeännäköinen otus tuo villakärpänen. Kiitos kukkapiristyksestä! Väsyttää tämä kylmyys. Täällä oli aamulla maa valkoisena. Näytti ihan kauniilta auringonpaisteessa, mutta katselisin kumminkin mieluummin kukkia. Ennusteiden mukaan ei ole lähiaikoina luvassa mitään nopeaa lämpenemistä, blaah. Toivottavasti sinne on luvassa parempia säitä! Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, valkoista maata ei enää huhtikuussa kyllä yhtään kaipaa. Toivottavasti se sulaa pian!
   Meille ei sentään ole lunta luvassa, mutta kylmiä tuulia ja viileitä päiviä kyllä. Saisi sadetta tulla, pintamaa jo aivan pölisee kuivana ja huomaan joidenkin pienten tulppaanien nuppujen kuivuneen, harmi.
   Kiitos ja hyvää viikonloppua sinullekin!

   Delete
 17. On upeaa huomata vähitellen hyönteisiäkin. Ja linnunlaulu aamun valjetessa on taas vertaansa vailla. Kevätpuutarhassasi kukkii taas vaikka mitä; ihanin oli tällä kertaa Katherine's Gold. Vaaleansininen jäinen versiokin on hieno, mutta tässä on mukavasti lämmintä sävyä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyönteiset ja linnut ja koko keväinen eloon herääminen, aivan ihanaa!
   Katherine's Gold on kyllä tosi nätti, pehmeän keltainen ja lisääntyy näköjään mukavasti.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!