Monday, 11 April 2022

Koska kukkii ja nyt kukkii

 Hiidenkiven puutarhassa -blogi heitti mukavan ja varsin haastavan haasteen! Pitää yrittää arvata, koska omalla pihalla muutama vapaavalintainen kevätkukka kukkii. Mukaan ei saa ottaa nuppuisia, joka helpottaisi hommaa.

Sillä aikaa, kun mietin sopivia lajeja, katsotaan kukkatilanne. Muotopuutarhan 'Hippolyta' -lumikellot saavat mitalin sekä siitä, että ovat pihani lumikelloista aikaisimpia, että siitä, miten hyvin ne ovat sietäneet olosuhteita. Välillä ne ovat hautautuneet kokonaan lumeen.

Lumi ei ole vaurioittanut kukkia tai nuppuja; kun lumen pinta laski, jatkoivat lumikellot siitä, mihin jäivät.

Ransu huomauttaa, että hänestäkin on mukavaa, kun lumi häipyi!

Mutta ennen kuin se häipyi; katsotaan vielä vähän Mustin lumiriehaa näiltäkin kulmilta.

Täällä päin Mustin hepulikohde nro 1 on muotopuutarhan vieressä kasvava vaahtera.

Hyps!Ransu tuli esittelemään vaahteran alustaa vasta sitten, kun lunta oli vähemmän. Narsissinversoja on tullut esille. Nämä ovat aika myöhäistä, vanhaa lajiketta 'White Lady'.

Voisin ottaa haasteen ensimmäiseksi narsissin, mutta en tuota muotopuutarhan kulmalla kasvavaa, vaan tämän kivipenkereen edessä olevan ihanan sitruunasorbetinkeltaisen 'Cassata' -kauluskukkaisen narsissin. Kivimuurin eteläpuolella on mainion lämmin kohta, jossa versoilua on aikaisin nähtävissä. Nuo etummaiset, kaarevat versot ovat rusopäivänliljaa.

Pitkään odottelin ensimmäisiä pienten kurjenmiekkojen versonkärkiä. Normaalisti ne nousevat pian kevätsäiden lämmettyä. Tässä välillähän oli jonkin verran lämmin, jos joku vielä muistaa – ennen viimeisintä jääkautta.
Ilmeisesti kevätkurjenmiekat eivät ole heti mullan pinnassa valmiina kevääseen. Vasta nyt on niitä alkanut nousta muotopuutarhassa. Ensimmäisen huomasin nupulla uuden lumen sulaessa.

Tänään oli niin lämmin – varjossa +7 ja viime yönäkään ei menty pakkaselle – että se avautui! Tämä on luullakseni ihan tavallinen reticulata eli kevätkurjenmiekka.

Tarkkailin kurjenmiekan avautuvaa kukkaa keittiön ikkunasta. Tummaa sävyä oli vaikea nähdä, niinpä käytin pieniä kiikareita, joilla yleensä kiikaroin lintuja kyläniityllä. 
Keittiön ikkunasta pystyy myös tarkkailemaan lintuja talimakkaralla. Käpytikan puuhia on hauska seurata.

Päivän lämmössä ja muotopuutarhan suojassa avautui tänään paljon muitakin kukkia. Pienet vaaleanpunaiset 'Rosea' -pikkusinililjat poksahtelivat oikein urakalla.

Tähtisahrami 'Roseus' on kärsinyt uudesta lumesta ja ehkä pakkasistakin. Uusia nuppuja nousee vielä jonkin verran kuivien vaahteranlehtien lomasta, mutta pääosin kukat näyttävät tältä. Kuvasta juuri ja juuri ehkä erottaa, että hempeän pinkit pikkusinililjat nuppuilevat joka puolella sahramimätästä, joten kukintavuoro vaihtuu.

Pikkusinililjat ovat hyviä leviämään, niitä on kylväytynyt jo vähän tähän timjamipolullekin. Musti esittelee, kuinka timjamit ovat melko ruskeina talven jäljiltä, mutta kussakin on joku vihreämpikin kohta.

Uusia krookuksia nousee, tähtisahrami vain on aikaisimpia, mutta niiden jälkeen tulee seuraavia, kuten kevätsahramit. Toistan taas vanhaa teesiäni: istuta monia lajeja samaa sukua, niin saat pidemmän kukintakauden! Tämä on kevätsahramin klassikkolajike 'Pickwick'. Kukat odottivat aurinkoista päivää avautuakseen.

Virvaliljojakin on noussut vähän lisää ja tälle ensimmäiselle on tullut sivukukkia. Tämäkin avautui kunnolla vasta tänään. Kukasta löytyi kärpänen kevätfiiliksissä!

Palataan haasteen kukkasiin. Mietin, että tässä kostealla kevätniityllä on aika paljonkin lajeja, joista ei näy vielä mitään. Tämä alue on yhä kovin jäässä. Ainoastaan kerrottu 'Flore Pleno' -puistolumikello on juuri ja juuri nousussa, näistäkin isoin osa on vielä mullan alla.
Tässä niityllä kasvaa myös kirjopikarililjaa. Otan sen toiseksi haasteen lajiksi.

Kostean niityn ojanpuoleisella reunalla ovat 'S. Arnott' -lumikellot kukkineet jo viikkoja. Näky on aika hurmaava, kun korkeat varret (tämä on melko korkea, siro lajike) heiluvat tuulessa virtaavan puron vierellä. 
Turhaan olen etsinyt lumikellojen vierestä talventähtiä. Ajattelin niiden jo menehtyneen. Niidenhän pitäisi olla yhtä aikaisia, ellei peräti aikaisempia, kuin lumikellot. Niin väitetään.
Minun kokemukseni on, että täällä ne ovat aina lumikelloja myöhäisempiä. Olisiko syynä se, että meillä lunta on aina vähän ja näin ollen maa jäätyy, ja siitä talventähdet eivät pysty ponnistamaan niin hyvin kasvuun kuin lumikellot. Mutta tänään, yhtäkkiä, tuolla olikin kaksi kirkkaankeltaista talventähden kukkaa!

Haasteen kolmanneksi lajiksi otetaan raitatulppaani 'Quebec'. Sen ensimmäinen lehtitupsu tuli juuri näkyviin hakekatteen seasta. Tämä on aikaisimpia tulppaaneja.

Tulppaanista ylärinteeseen kasvaa sinervää valkovuokkoa eli hämyvuokkoa. Siitä ei näy vielä mitään. Se tulee neljänneksi lajiksi.
Eipä näy muuten helmililjoistakaan vielä juuri mitään. Mutta eiköhän lähipäivinä, jos näin lämmintä piisaa. Ja jos tulee torstaille luvattu sade, niin maakin saattaa vähitellen sulaa!

Ja hei, koivikon sinivuokko avasi tänään kukat! Puoliksi, mutta kumminkin!

Eli. Osallistun haasteeseen seuraavilla lajeilla tai lajikkeilla, perässä arvaamani kukintapäivät:
1. Narsissi 'Cassata' 30.4.
2. Kirjopikarililja 11.5.
3. Tulppaani 'Quebec' 5.5.
4. Hämyvuokko 12.5.

Haastan kaksi blogia. Versoja Vaahteramäeltä, sillä juuri tänään ihastelin blogin pitäjän Riinan uudessa Valkoisten kukkien lumo -kirjassa ihastuttavia valkoisia kevätkukkia. Ja täällä Riinan suosikki, valkoinen 'Jeanne d'Arc' -kevätsahrami saattaa avautua jo huomenna!
Edellä mainitun ihanan kirjan on taittanut Oravankesäpesän Kati, ja koska tiedän hänenkin odottavan kevättä yhtä malttamattomana kuin Riina, haastan myös Katin.
Haasteeseen osallistuminen on toki aina vapaaehtoista.

Säännöt piippojahtiin ovat seuraavat: Ideana on valita muutama oman puutarhan kevätkukkija ja veikata, milloin niiden ensimmäiset kukat mahtavatkaan aueta.
Valitsemissasi kasveissa ei saa näkyä nuppuja veikkaushetkellä. Poikkeukseksi laskettakoon puuvartiset, joissa saa olla kukkasilmuiksi tunnistettavia osia. Valitsemasi kasvien kohdalla olisi hyvä olla vielä lunta/jäätä tai edes sen verran routaa, ettei kasvi olisi lähtenyt kasvuun. On nimittäin aivan eri asia veikata kukinnan alkua lähipäiville kuin viikkojen päähän ja tässä haasteessa nimenomaan tarkoitus on luoda pitkäkestoista jännitystä. 
Kukinnan alkua saa vauhdittaa esim. lapioimalla lunta pois kukkapenkin päältä (sitähän me kaikki teemme jossain vaiheessa kevättä), mutta harsoviritelmät ynnä muut, joita et normaalisti tekisi, lasketaan dopingiksi. Kerro, keneltä sait haasteen ja haasta vuorostasi mukaan muutama kaveri. Olisi myös kiva, jos kävisit laittamassa Hiidenkiven puutarhassa -blogiin haasteen aloituspostaukseen kommentin osallistumisestasi. Raportoi myöhemmin keväällä, kuinka hyvin kukkakevään ennustaminen sinulta onnistui.


Lumikello – Galanthus
Kevätkurjenmiekka – Iris reticulata
Kevätsahrami – Crocus vernus
Kauluskukkainen narsissi – Narcissus-ryhmä 11a
Kirjopikarililja – Fritillaria meleagris
Pikkusinililja – Scilla bifolia
Puistolumikello – Galanthus nivalis
Raitatulppaani – Tulipa Greigii-Ryhmä
Rusopäivänlilja – Hemerocallis fulva
Sinivuokko – Hepatica nobilis
Talventähti – Eranthis
Timjami – Thymus
Tähtisahrami – Crocus tommasinianus
Valkovuokko – Anemone nemorosa
Virvalilja – Colchicum bulbocodium

22 comments :

 1. Ihana Hyps! Ja tietty myös Ransu ja kukat :D

  ReplyDelete
 2. Käyn joka päivä katsomassa ensimmäistä paljastunutta sinivuokkopaikkaa mutta ei edes nuppuja vielä. Hitaasti tulee kevät tänä vuonna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teilläkin on ehkä maa ihan jäässä, kun taisi tulla tosi kylmä alkutalvi ilman lunta. Ihanaa vaaleanpunaista sinivuokkoasi odottelen minäkin, täältä ovat molemmat pinkit heittäneet veivinsä viime vuonna.
   Äärettömän hidasta on nyt kevään tulo. Tai siis täälläkin, kun on jo jos jonkinlaista kukkaa, niin tosi moni kevätkukka on vielä piilossa mullan alla, vaikka normaalisti tähän aikaan näkyisi jo niidenkin versot.

   Delete
 3. Tämä on hauska haaste. Päätin jo kukat, jotka otan haasteeseen mukaan, mutta vielä on se haastavin osuus, eli arvaus, milloin ne voisivat kukkia. Mustin hyppykuva on ihan huippu. :D Oi, sinulla kukkii jo kevätkurjenmiekka, ihana! Joka vuosi on yhtä kiva päästä ihailemaan kevätkukkia blogistasi, kun omassa puutarhassa ei ole vielä juuri mitään nähtävää. Vähän kuin saisi kaksi kevättä, kun omalla pihalla kukkii sitten myöhemmin. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tosi haastavaa yrittää keksiä päivämääriä kukinnan alkuun. Katsoin viime vuotisista kuvista jotakin osviittaa, vaikka keväissä on isot erot.
   Tänään avautui toinen pieni kurjenmiekka, 'Katherine's Gold'! Täytyykin mennä heti kuvaamaan, sillä viime yönä pihallani on käynyt ruokailemassa metsäkauris ja osa krookuksista on pistelty poskeen, kurjenmiekatkin maistuvat niille. Kukka vain on niin hankalassa paikassa, että pitää laittaa zoomlinssi kameraan :-D
   Toivottavasti saat pian kevään kukkineen!

   Delete
 4. Kiva, että sinäkin osallistuit tähän hauskaan haasteeseen. Oli jälleen ihana nähdä, miten monta kukkijaa siellä jo näkyy. Lumikellot ovat niin superkauniita ja näin täytyy varmaan todeta muistakin kevään sipulikukista. Tuo Mustin kieli on niin suloinen kuvassasi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Koko ajan poksahtelee uusia kukkia auki, kun on pari päivää ollut niin aurinkoista, vaikka viime yönä käväistiin peräti -4,4 asteessa, lähes viikkoon ei olekaan ollut niin kylmää.
   Mustan eläimen vaaleanpunainen kieli on söpö :-)

   Delete
 5. Ihania kukkijoita siellä on jo nyt. Ja tuo on totta, että useampia lajikkeita kannattaa olla, kukinta pitenee. On ihanaa, että meilläkin alkaa jo hankien seassakin vähän kukkia, vaikka aika pitkä aika on joidenkin lumien sulamiseen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan mahtavaa, että teilläkin on jo ekat kukat käsillä! Täälläkin yhä sinnikkäästi lunta ja jäätä saunan pohjoispuolella. Eilen kokeilin rautakepillä maan jäätilannetta: upposi 6 cm syvyyteen ja sitten tuli routa vastaan.

   Delete
 6. Ihanat kasvit jo kukassa ja tietysti nuo karvaiset kukkaset myös saavat ansaitsemansa kehut komeista ulkomuodoista ja atleettisesta lumihepulista.
  Kivat lajit ja lajikkeet löysit veikattavaksi. Nyt vain jännäämään, miten hyvin arvauksesi osuivat kohdilleen. Vaikeusastetta ainakin on sopivasti, kun yrittää noita toukokuun kukkijoiden ajoitusta pähkäillä. Olisi varmaan itsekin pitänyt ottaa joku tulppaani tai helmililja mukaan arvuutteluun :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Karvaiset kukkaset ovat ihanimpia, vaikka tuovatkin rapaa sisään.
   Tajusin, että aikaisimmista narsisseistakaan ei näy vielä mitään, vaikka tuo suotuisamman paikan narsissi on jo nousussa (ja aargh, viime yönä sen viereiset päivänliljan versot on syöty ja vieressä pieniä metsäkauriin sorkanjälkiä - pitäisi partioida kivääri olalla koko yö!). Olisin voinut valita vaikka ruusutarhan 'Elka' -narsissin tai syklaaminarsisseista jonkun. Mutta ne saattavat kyllä avata ekat kukkansa juuri sillä hetkellä, kun olen poissa kotoa jo tässä huhtikuun puolella.
   Kaikkein aikaisimpia tulppaanejakaan en tajunnut ottaa mukaan, vaikka niistäkään ei vielä näy mitään: kääpiö- ja tähtitulppaanit ja sen sellaiset. Mutta mennään näillä nyt ja jännittävää nähdä, koska aukeavat.
   Ihme juttu: kaikkein aikaisin atsurihelmililja onkin salaa aloittanut kukinnan! Puksipuuaidan takana piilossa, heti sen eteläpuolella, niin, että en ole nuppujakaan nähnyt. Kylläpä ne ovat ehtiväisiä. Lisäksi eka pullea kimalainen pörrää parhaillaan pikkusinililjan kukissa aivan siitepölyllä kuorrutettuna <3

   Delete
 7. On ne niin ihania, niin kissat kuin kukat. Tulee nuo kukat vielä meillekkin, kunhan nyt tässä ehtii lumet ensin pois.
  Oikein kaunista pääsiäisen aikaa sinne kukkien keskelle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, mukavaa pääsiäistä sinullekin ja niiden kukkien ilmestymistä hangen alta!

   Delete
 8. Nämä ensimmäiset kukat ilauttaa kovasti, pitkän talaven jäläkeen. Jännä nähä, osuuko veikkaus kohilleen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä näissä niin mieli ja silmä lepää, ja tänään lepattavat nokkosperhoset ja ensimmäinen kimalainenkin noissa pikku kukissa.

   Delete
 9. Voi, miten monenmoista kukkijaa siellä jo onkaan ihailtavana!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanasti on! Pienet kurjenmiekat avaavat kukkiaan ja tänään sataa, jospa maa viimein sulaa.

   Delete
 10. Mustikin on selkeästi puukiipijöiden sukua;)

  ReplyDelete
 11. Kiitos Saila haasteesta! Pitääkin miettiä mitkä olisivat hyvät haastekukat. Suurin osa on meillä vielä mullan alla, joten vielä kerkeää hyvn valita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä haaste olikin hautautunut jo tänne monen muun postauksen alle, kiva, että löysit tämän! Kivaa, jos osallistut. Nyt onkin jännää, kun jos lämpö jatkuu, niin kevät voi edistyä todella vauhdikkaasti.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!