Varhaisimmat ovat jo kukkineet ohi, mutta ihania krookuksia avautuu koko ajan uusia. Näidenkin suhteen kannattaa monen eri lajin istuttaminen, jotta saadaan pitkä kukintakausi.
Tämä toki pätee parhaiten täällä, missä kevät yleensä alkaa aikaisin ja kestää pitkään; seuduilla, joissa talvi kestää pidempään, saattavat kevätkukat kukkia enemmän samaan aikaan ja kiireellä heti, kun lumi on päältä väistynyt.
Alussa niitä nousi vain pari. Ajattelin jo myyrän vieneen loput.
Tästä penkistä pitäisi nousta pikarililja Fritillaria raddeana yhtä aikaisena ja kookkaana kuin keisarinpikarililjat, jotka ovat jo nousseet. Raddeanaa vain ei kuulunut. Sitten siirtelin lehtiä ja totesin sen kohdalla olevan kuopan, josta johti käytävä.
No voi vesirotta.
Rohanissa ehdin onneksi ikuistaa uusien, viime vuonna istutettujen 'Viridapice' -puistolumikellojen ensimmäiset kukat. Muutaman tunnin päästä kuvan ottamisesta menin ihailemaan niitä uudestaan, ja hämmästyin. Mihin ovat kukat kadonneet...? Vain yksi, riekaleinen puolikas kukka oli jäljellä. Samassa huomasin vieressä vesimyyrän onkalon.
Toivoa on aina, kunnes sitä ei enää ole. Löysin tänäkin keväänä tuon saman muotopuutarhan penkin ulkopuolelta, viiden metrin päästä tienvarren ojasta pari 'Katharine Hodgkin' -kurjenmiekkaa kukassa. Kaivoin ne sieltä ja istutin puutarhaan, siinä tuli hyvä syy laittaa tätä kaunista kukkaa uusillekin paikoille, nämä menivät paahdepenkkiin.
Näin on käynyt ennenkin. Myyräthän niitä sipuleita kuskaavat tosiaan jopa monta metriä, vaikka osa varmaan myös häviää niiden vatsoihin. Pikarililjan sipuli on myös voitu syödä, vaikka siinäkin pitäisi olla vähän samaa hajua kuin keisarinpikarililjoissa, jotka lähes löyhkäävät. Katson kuitenkin nyt joka päivä ojan puolelle ja vähän muihinkin suuntiin, jos Fritillaria raddeanan tuttua paksua versoa näkyisi.
Jos sitä ei kuulu, ostan syksyllä uuden sipulin. Tai mielummin monta, sillä tuo kellanvihreäkukkainen korkea kasvi on ollut hyvin tärkeä lisä muotopuutarhaan. Normaalisti se on ollut jo kukassa tähän aikaan.
On ollut tarkoitus kirjoittaa vesimyyrien tekosista puuvartisten kanssa, mutta en vielä ole ehtinyt. Lopullisen elossa vai kuollut -tiedon saa toisaalta vasta sitten, kun puut puhkeavat lehteen. Tästä lumikellosta parin metrin päässä jaoin isoksi kasvaneen silkkipionin syksyllä. Kun olin kaivanut sen maasta, löysin kuopan sivulta onkalon, joka kohti kohti viereistä japaninkirsikkaa.
Kaikki nämä onkalot on tietysti tallottava visusti umpeen heti. Olen tallonut maata japaninkirsikan ympärillä myös nyt keväällä, heti kun maa suli, sillä jos puun juuria vielä on jäljellä, ja isoksi kasvaneessa puussa ehkä on, täytyy ne saada multakosketukseen. Silläkin uhalla, että puun ympärillä kasvavat narsissinversot tulee ruhjottua. Mielummin kuitenkin pelastettu puu, ja narsissit ehtii nähdä taas ensi keväänä.
Naapuri sitä kirosikin, että peurat syövät maanpäälliset kasvin osat ja vesimyyrät tekevät selvän juurista!
Mäntyjen alla metsäpuutarhapenkissä ei onneksi myyrätuhoja näy. Tässä voi olla jopa niille liian kova savimaa. Onneksi kevätsahrami 'Jeanne d'Arc' kestää hyvin tässä vuodesta toiseen.
Pihalleni murtautunut metsäkauris popsi sieberinsahramit, mutta onneksi ei ihan hirveän paljon muuta ennen kuin yllätin sen itse teossa ja näin sen pakoreitin, joka oli mahdollisesti sama kuin tuloreitti, ja tukin sen. Sen jälkeen ei ole taas mitään syöty.
Kevätsahrami 'King of the Striped' on kukkinut jo jonkin aikaa. Jos mainitsin aiemmin Pickwickin klassikoksi, sillä se on 1920-luvulta, on 'King of the Striped' oikea nestori, joka on voitu jäljittää 1880-luvulle.
Kunkkujen vieressä on raitatulppaani 'Quebec', joka on yksi Koska kukkii -haasteeseen valitsemistani kasveista. Täytyykin käydä katsomassa, koska arvelin tämän kukkivan.
On kasveja ja ihmisiä, jotka sopivat toisilleen, ja sitten on epäsuotuisia liittoja.
Paremmin minulle sopii armeniansahrami, johon olen muutenkin rakastunut. Nuo värit! Tuo suippo muoto!
Avauduttuaankin on armeniansahrami kaunis, hienon värinen, mutta nyt eivät näy kukan ulkopuolen kauniit mahonginväriset loimukuviot.
Armeniansahramien yllä on ruusuherukka tulossa kukkaan. Tämä yli 1,5 -metrinen on jo näin pitkällä, alempana rinteessä on toinen, jonka siirsin syksyllä ja katkoin tietysti runsaasti juuria, vastapainoksi leikkelin oksia. Kyllä sekin näyttää lehteen ja ehkä kukkaankin puhkeavan, mutta hitaammin.
Paremmin minulle sopii armeniansahrami, johon olen muutenkin rakastunut. Nuo värit! Tuo suippo muoto!
Keväisissä sipulikukissa on paljon lajeja Lähi-Idästä: Armenia, Bokhara sun muut paikat kasvien nimissä kertovat niiden kotipaikoista. Luen parhaillaan G. J. Ramstedtin hyvin kiinnostavaa kirjaa Seitsemän retkeä itään, jossa vilisee näitä kasveista tuttuja alueita; myös kauempana idässä Turkestan ja jopa Mantšuria.
Ramstedt ei tosin tutkinut kasveja, vaan mongolin sukuisia kieliä. Erittäin yleissivistävä ja kiehtova kirja, suosittelen lämpimästi. Yli sata vuotta sitten tehdyt tutkimusretket olivat välillä hiuksianostattavia seikkailuja! Oma painokseni on vuodelta 1944, joten kirjaa saattaa joutua etsimään antikvariaatista.
Jos siirto onnistui, olen onnellinen, sillä nämä tuli aikanaan istutettua aivan liian lähekkäin puskien kokoon nähden. Ahdas ryteikkö ei ollut näiden kauniiden pensaiden arvoinen.
Tuolla taustalla on myös kultaherukka puhjennut lehteen ihanan vaaleanvihreänä.
Kaunista viikonloppua!
Armeniansahrami – Crocus angustifolius
Atsurihelmililja – Muscari azureum
Bokharankurjenmiekka – Iris bucharica
Imikkä – Pulmonaria
Kevätsahrami – Crocus vernus
Kultaherukka – Ribes aureum
Lumikurjenmiekka – Iris histrioides
Persiansinililja – Scilla mischtschenkoana
Puistolumikello – Galanthus nivalis
Raitatulppaani – Tulipa Breigii-Ryhmä
Ruusuherukka – Ribes sanguineum
Sinisahrami – Crocus biflorus
Tähtisahrami – Crocus tommasinianus