Friday, 7 May 2021

Ruusupergola purkukamasta

 Viime kesänä ideoin pergolan valtavalle orjanruusulle ja nyt sen jo toteutin. Olisikohan nopeusennätys tällä tontilla.

Tuossa se on, se orjanruusu. Musti esittelee. 
Mietin siihen rouhean parruista tehdyn pergolantapaisen, jossa olisi pari pylvästä rivissä ja yksi vielä sivussa, sillä L-kirjaimen muotoinen höskä pysyisi paremmin tuulessa pystyssä kuin suora rivi, joka kallistuisi ensimmäisessä myrskyssä. 
Parrujen väliin voisi tulla joitakin vaijereita pitämään orjanruusun pitkiä kaarevia oksia kurissa.

Siinä se nyt on. Tein sen puretun, lahon kuistini osista ja sen se on näköinenkin. Mutta hei, siinä se on! Haastavinta oli hivuttaa painava lankku ylös pylväiden päälle yksin tikkailla piikkisen orjanruusun lomassa, mutta sekin lopulta onnistui. 
Oli muuten tosi hauskaa huomata, että saman tien, kun pergolan yläpuu meni paikoilleen, alkoivat pikkulinnut käyttää sitä pysähtymispaikkana.

Näkymä alempaa kasvimaalta päin ennen pergolan pystytystä. Tälle puolelle kiviriviä tulee kiveys, jotta ruusun kaartuvien oksien alla voi istuskella juomassa iltapäiväteetä.

Alue ennen pergolaa tästäkin suunnasta, ylempää käsin.

Sama pergolan valmistumisen jälkeen. Myös tolppien pystytys ja kiinnitys ilman, että pääsee samalla katsomaan niiden suoruutta kauempaa, on tosi vaikeaa, mutta olen jo tottunut siihen. Sitä paitsi ei tällä tontilla mikään muukaan ole suorassa, mukaan lukien laho sauna tuossa alempana.

Osassa parruista oli liitoksella kiinni poikittainen puu, käytin tätä hyväksi ja jätin liitokset ja puunpätkät silleen. Kauimmaisin pystypuu on käyrä, mutta sille ei nyt voi mitään. Sen takia kuitenkin kaipasin yhtä ylimääräistä paksua tolppaa tuon pitkän osuuden kannattajaksi.

Välitolppa ei ole peräisin kuististani, vaan se on ns. följari eli tukiparru, jota taloni kengittäjät käyttivät. Siinä on muutama reikä pultteja varten ja nämä olivat täydellisiä vaijerin kulkua ajatellen. Asetinkin följarin niin päin, että vaijerin saa vietyä rei'istä läpi.

Tänään meillä oli kohtalaisen hyvä, kuivahko sää, vasta vaijerien laittamisen loppuvaiheessa alkoi sataa (pergolan puuosat olin rakentanut aiemmin aurinkoisena päivänä).  Laitoin nyt kaksi kerrosta vaijeria, jota löysin vintiltä. Sen pitäisi riittää ruusun kiinnittämiseen. Kuvissa näkyy vain se alempi kerros.
Vaijerikieppi oli oikein kauniisti sidottu juuttinarulla, joka oli ehtinyt kerätä vuosikymmenien pölyt. Tällainen pistää miettimään, kuka sitä on viimeksi käyttänyt ja niin hienosti kiepittänyt.
Kuvasta voi myös nähdä uuden puskan ruusutarhassani. Tämä ei ole ruusu, vaan noudattaa teemaa "muut valkokukkaiset pensaat" (muita ovat pari jasmiketta ja nietospensas). Käytin syntymäpäivälahjaksi Paraisten ympäristöosastolta ja ympäristö- ja rakennuslautakunnalta saamani lahjakortin Paraisten puutarhaliikkeeseen ja ostin tähtimagnolian. Toivottavasti se viihtyy!

Lisäksi olen siirtänyt vuokko-esikkopuutarhasta hämyvuokkoa, joka oli kasvanut aivan kiinni tarhavarjohiippaan sotien sen punaisen kukkavärin kanssa; nämä sattuvat kukkimaan aivan samaan aikaan joka vuosi. Hämyvuokkoa on nyt muotopuutarhassa ja täällä ruusutarhassa, osassa varsista on kukatkin. Nuput varmaan kannattaisi poistaa, jotta juuristo kehittyisi paremmin, mutta en raaski.

Musti tuli tänäänkin mukaan esittelemään sateesta huolimatta. Ruusutarhan vieressä on kasvimaa ja yrttilaatikko. Muistutus itselle: huuhtele salvianlehdet ennen käyttöä.

Sitten Musti meni kohtaan, josta olin juuri tukkinut metsäkauriin mentävän kolon aidassa. 

Mitä hittoa. Aamulla tästä vielä pääsi.

Mutta katsellaanpa vielä pergolan ympäristön kukkasia sellaiselta hetkeltä, kun aurinko paistoi. Lummetulppaani 'Johann Strauss', pikkukäenrieskat ja taustalla 'Elka' -narsissit. Kartioissa kasvavat karhunvatukat. Tämä on ruusutarhan aluetta aivan kasvimaan vieressä, kasvimaalaatikoita näkyy taustalla.

Samat vastakkaisesta suunnasta eli tässä söpöt pikkuiset 'Elka' -narsissit etualalla. Korkeampia narsisseja on tulossa kukkaan.

Pergolasta toiselle puolelle alkaa preeriapuutarha, jonka alaosaan aion siirtää parsat. En nyt, sillä ne ovat juuri alkaneet punnertaa maasta, mutta myöhemmin kesällä, kun varret eivät ole niin herkkiä katkeamaan. Enkä toki halua menettää tämän vuoden satoa! Musti esittelee.
Toivottavasti parsat, magnoliat sun muut sietävät myyrätilannetta. Niitä on yhä erittäin paljon, aivan kuten viime kesänäkin. Olen löytänyt tältä alueelta lukuisia koloja ja välillä jalka painuu maan sisään, kun alla olikin myyrän käytävä eikä kiinteää maata.

Otin tämän kuvasarjan ennen kuin ryhdyin pergolanrakennus- ja maankääntöpuuhaan.


Sittemmin käänsin heinikon talikolla ja yritin täyttää ja talloa myyränkolot umpeen.

Tein ikävän löydön, kun leikkasin ruusut. Mietin, miksi 'Syke' -ruusun varret ovat niin maanmyötäiset. Nehän olivatkin kokonaan irti. En tiedä, onko juuristo syöty vai nouseeko sieltä vielä versoja. Koska maanpäälliset irralliset varret olivat vielä osittain vihreitä ja suht tuoreen oloisia, otin niistä pistokkaita ja toivon parasta. Jos onni on myötä, kohta minulla on useampia 'Syke' -ruusuja.

Preeriapuutarhassa kukkivat ihanat kääpiötulppaanit, sillä peurat eivät vielä ole käyneet syömässä niitä. Myös metsätulppaanit ovat nousussa, nupun voi nähdä taustalla.

Edellisessäkin kuvassa näkyi vähän tätä aarretta tulppaanin edessä: pietaryrtti! Sitä ei pihallani kasvanut, eikä tässä missään lähistölläkään. Minusta pietaryrtti on aivan ihana ja pariinkin kertaan yritin sitä siirtää pihalleni reissujen varrelta, vasta toisella kerralla onnistui.
Muita luonnonkasveja, joita olen tähän siirtänyt, on keltakannusruoho. Se on tehnyt jo runsaasti siementaimia, hyvä juttu.

Sitten tässä on muutama koristeheinä ja muualta siirrettyä ukkolaukkaa. Nyt alkaa raivattua tilaa olla niin paljon, että täytynee kylvää perennansiemenet! Kohtahan niiden kylvökset voi pitää ulkona. Nyt siellä on vasta kylmäkäsittelyä kaipaavien satsi, kylmää ne totisesti ovat saaneet.

Toivottavasti teille ei tullut lunta. Täällä tuli hiutaleita alkuillasta muutaman minuutin ajan.


Hämyvuokko — Anemone nemorosa 'Robinsoniana'
Keltakannusruoho – Linaria vulgaris
Kääpiötulppaani – Tulipa turkestanica
Lummetulppaani – Tulipa Kaufmanniana-Ryhmä
Metsätulppaani – Tulipa sylvestris
Orjanruusu – Rosa dumalis
Pietaryrtti – Tanacetum vulgare
Pikkukäenrieska – Gagea minima
Tähtimagnolia – Magnolia stellata

32 comments :

 1. Mukavia lukea ja katsella tällaiset puutarhatöiden tosi toimi-postaukset. Meillähän on nyt taas lumi maassa. Ja sitä on paljon. Hyvä vinkki ja muistutus, että pergolan rakentamiseen voi käyttää kierrätysmateriaalia. Hyvää viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen järkytyksellä seurannut, millaista keliä monin paikoin on ollut. Toivottavasti kevät palaa sinne pian!
   Täällä pystyy jo täysiin tositoimiin ja suoraan sanottuna nurmikko kaipaa jo leikkausta.
   Kiitos, hyvää viikonloppua sinullekin!

   Delete
 2. Tosi hienoa kierrätystä pergolaasi. Pergolasi näyttää hyvältä ja toivottavaati auttaa pitämään orjanruusua helpommin säädeltävänä.
  Mustilla oli siis merkkaushetki salvioiden luona.

  Onneksi sinulla on siellä valppaat kaverit, jotka saavat edes osan myyristä napattua. Toivottavasti saat Sykkeestä pistokkaita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mietin vielä kulmittaisia tukipuita ylänurkkia tukemaan, mutta niitä ei tulisi kuin pariin paikkaan, sillä en halua tuohon mitään koristelun tapaista. Siitä tuli juuri hyvä pitämään orjanruusua nätimmän muotoisena, vaikka paksurunkoisena se pystyy itsekin kannattelemaan itseään. Mutta nyt sen vierellä uskaltaa oleilla :-D Se on oikeasti aivan hirveä piikkihirmu.
   Onneksi on nuo pojat! Mihin muuten joutuisinkaan jyrsijöiden kanssa. Tänä vuonna myyrätuhoja on tosi paljon. Toivottavasti pistokkaat onnistuvat, tai vielä parempaa: että ruusun juuristo on tallella ja elossa.

   Delete
 3. Kierrätysmateriaali ja orjanruusu sopivat hyvin kimppaan. Pergolasta tuli hyvä ja toimii siis myös lintujen laskeutusalustana. Mukava uusi tarkkailupaikka, jos vain ikkunasta näkee. Tekeekö orjanruusu juurivesoja?
  Tähtimagnolia, mikä herkku. Tähän saakka en ole uskaltanut minkäänlaista magnoliaa omaan pihaan istuttaa. Ehkä sittenkin kannattaisi kokeilla.
  Hyvä, että sinulla on noita karvaisia myyräloukkuja. Toivottavasti Syke-pistokkaat juurtuvat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Orjanruusu ei muuten tee ollenkaan juurivesoja, eli siitä sille iso plussa. Se vain tekee melko paljon siementaimia, mutta nehän on helppo nyppäistä pois huomatessaan tai istuttaa esim. tontin reunoille peurojen kauhuksi. Orjanruusu on niin piikkinen ja pitkäversoinen, että edes peura ei mene siitä läpi.
   Minäkin olen tappanut tähti- ja pensasmagnolian, Susanin ja ekan yrityksen japaninmagnoliasta. Useimmat liian paahteiseen tai kuivaan kasvupaikkaan. Sitten istutin polvenkorkuisen japaninmagnolian puolivarjoon hyvään maahan ja siinä se viihtyy, on jo kohta minun mittaiseni. Tämä tähtimagnoliakin meni nyt tosi hyvään multaan ja jättiruusu varjostaa sitä kesän paahteelta. Toivottavasti sekin viihtyy.
   Kiitos toivotuksista, minäkin toivon, että en menettänyt Sykettä, se on niin ihana.

   Delete
 4. Onpas komea orjanruusu, laitathan kuvia kukinnan aikaan. Tuli mieleen, että Örössä on aivan valtava punalehtiruusu muistaakseni vanhan ruokalan edessä. Myyräonnea Mustille ja Ransulle! P.S. Meillä täällä isossa saaressa neljän tammen lähellä (oli kiva nähdä kuvia taannoin) saadaan myös pikanttia puutarhatuotetta jos ei huuhdo, ja saa nähdä millaiset porkkana-persiljarivit nousevat, kun juuri siellä on havaittu tarve lannoitukselle... mk

  ReplyDelete
  Replies
  1. Laitan varmaan joka kesä kuvia orjanruususta sen kukkiessa, takuulla tänäkin vuonna! Tuota kasvaa monessakin kohtaa tontillani, kun on täällä luonnonkasvi. Punalehtiruusu on tosi ihana, täällä meidän saarella sitä ei olekaan, tai en ole nähnyt. Sain siemeniä blogiystävältä ja nyt isoin niistä taimista on jo metrinen. Sellaista valtavaa odotellessa! Muistan, että Utössäkin sitä kasvaa kauniina puskina, taitaa tykätä hiekkamaasta.
   Pojat kiittävät myyräonnen toivotuksista!
   Ai kun olikin hauska kuulla neljän tammen viitoittavan sinut sinne päin! Toivottavasti porkkanat ja persiljat selviävät lannoituksesta :-D

   Delete
 5. Tuesta tuli hyvä ja L-muoto on hyvä taistelussa ikuista tuulta vastaan. On kyllä mahtavan kokoinen orjanruusu, ei voisi olla mitään kevyttä narua pitämään sitä kurissa vaan kunnon vaijeria.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on orjanruusuistani kookkain, kolme metriä tai ylikin. Se on kyllä erittäin nätti kaartuvine oksineen ja hempeät yksinkertaiset kukat niin kauniit kuin vain luonnonruusussa voi olla.
   Ihastelin juuri Katja-punalehtiruusuja, puhkeavat ihan justiin lehteen!

   Delete
 6. Hienon urakan olet tehnyt. Ja niin hyvä lopputulos. Kierrätysmateriaali sopii niin hyvin orjanruusuun. Tosi mahtava on tuo ruusu, kuvia odotellaan sitten kesemmällä. Kyllä kummasti muuttuu maisema edukseen uuden rakennelman myötä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuli niin kova polte, että vaikka pergola ei juuri nyt ollut työlistalla, oli se ihan pakko toteuttaa, askelet veivät sinne suuntaan koko ajan. Ihanaa, että tuokin kulma tulee viimein raivattua nätimmäksi.

   Delete
 7. Mustin kulkureitti tukittu!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-D Mustin olisi kyllä paras pysyä omalla tontilla, ettei joudu mihinkään supiloukkuihin!

   Delete
 8. Teillä on siellä täysi höyry päällä ja valmista tulee!! Hienosti Musti ja Ransu menossa mukana. Musti hoitaa esittelyt varmaotteisesti, komeasti turkki kiiltäen<3<3<3 Ekasta kuvasta en ensin meinannut Mustia löytääkään, kunnes häntä paljasti sijainnin ! ;-);-)

  T: Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näin keväällä on ihanan valon ja luonnonvoimien myötä isoin into tehdä kaikkea. Musti on onneksi oma reipas itsensä jälleen ja lähettää terveisiä!

   Delete
  2. Kiitos paljon terveisistä! <3 On se hyvä, että Musti on taas täydessä iskussa, huojentava tieto! <3<3 Nyt vain mietin mitähän kivaa pojat keksivät Sailalle äitienpäivän kunniaksi! <3<3<3

   T:Musti-fani

   Delete
  3. Musti oli tuonut aamun varhaisina tunteina mammalle ison vesimyyrän, se löytyi keskeltä eteisen lattiaa. Ei ollut palaakaan haukannut, joten lahja se varmaan oli ;-)

   Delete
 9. Wau miten upea, en voi tajuta miten osaat suunnitella ja toteuttaa pergolan tuosta noin vaan. Ja lopputulos on toppen. Pergola/lintujen taukoteline on todella kiva orjanruusun kanssa, voin vain kuvitella tuoksua..tuleeko penkki haaveilemista varten pergolan alle? Tähtimagnolia on ihana valinta, ooh mikä kesä tulossa sinne. Huippua seurata Mustia kuvasarjassa, niin söpö!! (ei kai hänen pantteriutensa loukkaannu kun söpöttelee..). Kai pantteri syö myyrät?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noo, ehdinhän tuota pyöritellä mielessä varmaan 10 kuukautta ennen kuin toteutin! Pääasia tuolle oli, että se on tosi tukeva, sillä orjanruusu on jättiläinen. Orjanruusu ei muuten juurikaan tuoksu, tai hyvin vienosti! Mutta sitä varten tuossa on jasmikkeita ja muita ruusuja sitten orjanruusun takana. Joku istuinpaikka tuohon alle tulee, mutta täytyy tehdä kiveys, sillä paikka puskee juolavehnää ja koiranputkea.
   Musti saa kuulla joka päivä olevansa söpö, en tiedä, mitä mieltä hän siitä on, mutta on ainakin tottunut ;-) Hän kyllä syö, mutta joskus myyriä nousee maasta niin satoisasti, että kaikkia ei jaksa syödä. Viime yönä hän toi mammalle eteiseen oikein pullukan vesimyyrän, nyt voin tehdä siitä itselleni aamupalaa.

   Delete
 10. Mun täytyisi kanssa saada tuohon kulmaan, missä ainakin viime kesänä kasvoi lemmikkejä ja valkovuokkoja, saada vielä jotain luonnonkukkaa. Ehkä yritän siirtää jostain ojanpenkalta kurjenpolvea, ne on ihania ja kukkivat pitkään. Ellei siinä niitä jo olekin, tässähän on vasta yksi kesä nähty ja sekin alkoi piharemontilla, josta syystä täällä nousee näköjään asioita _hyvin_ erikoisista paikoista :-D

  Mutta varsinaisesti se pisti silmään, että Mustin munuaiset ilmeisesti toimivat hyvin! Se on hienoakin hienompi asia se!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti siellä nousee kivoja kukkia ja jotkut sopivistakin paikoista!
   Kyllä, Mustin munuaiset näyttävät toimivan suorastaan lennokkaasti :-D Se on erittäin iloinen asia. Ei tullut mieleenkään torua pissaamista, sillä se on maailman tärkeimpiä asioita.

   Delete
 11. Aurinko paistaa ja kaunis päivä! Ainakin tänään. Luntakaan ei ole tullut lähiaikoina enää.
  Musti esittelee ;D Tuo on niin hauska kommentti joka välissä ;D Musti on ammattilainen!
  lisäksi hän osaa jo suunnitella sen tulevan hetken, kun ihmiset istuvat ruusunoksien varjossa iltapäiväteellä ja hän loikoilee siinä vieressä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tosi hieno päivä, kuten eilenkin! Ensi yölle on luvassa sadetta ja sekin on tosi hienoa. Harvoin saadaan näin hyvin vettä toukokuussa. Vastaistutetut taimet kiittävät!
   Musti on hyvä esittelijä, se seurailee mielellään mukana pihakierroksilla ja esittelee usein pihaa vieraillekin. Hyvin hoksattu, Musti jo demonstroi tulevaa yhteistä lepohetkeä!

   Delete
 12. Ihanasti kisut aina mukana puutarhatöissä. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toki ovat kaikessa mukana ylimpinä tutkijoina :-)

   Delete
 13. Saila, erittäin jännittävää ja lopputulos takuulla palkitsee.

  Luojalle kiitos yösateesta♥ Kunpa meillä olisi enemmän niitä lapsuudenaikaisia kevätsateita. Ensi yönä nukun ikkuna auki pidempään kuin viime yönä, kun nukahdin uudestaan lintujen konserttoon.

  ♥♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtavaa, että saadaan sadetta kasvuun lähteville kasveille!

   Delete
 14. Hienoa, että sait taas aikaan maisemaan sopivan ruusupergolan - kierrätys kunniaan! Kiva nähdä kuvia sitten, kun orjanruusu kukkii pergolassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Istutin tuohon ruusun juurelle Niobe-kärhön ja nyt, kun tuli pergola, mahtuisi pari köynnöstä lisääkin. Pitääkin miettiä, mitä. Pergolan eteläpää on kyllä kärhölle liian paahteinen, ellei laita viinikärhöä - sellainen voisikin olla hyvä. Toisaalta ruusunätkelmistäkin voisi ottaa jonkun tuohon, sillä niillä ei nyt ole kasvupaikallaan mitään kunnollista tukea. Orjanruusun kukinta-aika kun on aika lyhyt, mutta se on kyllä huippukaunis kukkiessaan. Ja koristeellinen syksylläkin kiulukoin koristeltuna.

   Delete
 15. Pisteet nopiaa toteutetulle rojektille :) Hyvin suunniteltu on pualiksi......Son hyvä, ku löytyy tykötarpehet omasta takaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikkea ehtii päässä pyöritellä vuosien mittaan ja on mukavaa nähdä joku idea toteutuneenakin. Tolpanjalkoja ei ollut ihan sen kokoisia kuin olisin halunnut, mutta säveltämällä siitäkin selvisi.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!