Thursday, 20 May 2021

Herkkunurkkaa ja tipu-uutisia

 Kun hankin pieniä kasviaarteita, niille piti löytää paikka, jossa ne eivät joutuisi muiden jyräämiksi – ja joka olisi raivattujen alueiden tuntumassa. Hyvä paikka löytyi talon nurkalta pienestä rinteestä, missä herkut tulee helposti noteerattua. Se kohta alkaa olla nyt, yli kymmenen vuotta ensimmäisten istuttamisesta, melko täynnä.

Tässä herkkunurkka häämöttää kostean kevätniityn takana. Eikä se tosiaan kovin pienikasviselta näytä. Katsotaan lähemmin.

Ainakin rotkolemmikki 'Silver Wings' viihtyy niin hyvin, että on melkoinen puska. Edessä kukkii amerikankullero, joita istutin tähän aikoinaan kolme kappaletta. Pitäisiköhän kaivella tuolta rotkolemmikin alta...

Lisäksi tässäkin on mukulaleinikkiä, kuten kaikkialla muuallakin. Tummalehtinen mukulaleinikki 'Brazen Hussy' on kylläkin aarteeni: Christopher Lloydin Etelä-Englannissa luonnosta löytämä erikoinen värimuunnos. Sitä voisi jo jakaa muuallekin. Ja nuo tavalliset vihreälehtiset kitkeä. 
En hirveästi niitä kitke, sillä mukulaleinikki on lyhytikäinen, se on vihreä vain näin keväällä, sitten kasvuvoima häipyy takaisin mukuloihin maan uumeniin. Mutta tässä alkaa olla siperianesikolla ahdasta. Reippaasti se on tässä viihtynyt ja kukkinut joka kevät, varmaan ainoa erikoisempi esikkoni, joka oikeasti viihtyy.

Herkkujen nurkka on todella pieni kukkapenkin mutka, neliömetrin kokoinen varmaan. Mukulaleinikit kukkivat ihanan keltaisina, ja Moskovan Kaunotar -syreenin juurella kukkii myös keisarinpikarililja 'Lutea'. Jota ei kyllä voi enää pieneksi laskea, herkuksi vain.

Mamma laittoi meille juoma-altaan, jossa tiput käyvät peseytymässä, niinpä saamme makuvettä!

Herkkunurkassa on syyssahrameita ja syysvuokko, joka versoo nyt jo – yllättävän aikaisin; syysmyrkkyliljoja, pikkuruisia orvokkeja, ja sormustinkukan, akileijan sekä varjoliljan siementaimia, joita pitäisi kitkeä ja siirtää muualle. 
Niinpä siirrytään mekin muualle. Kostea kevätniitty on tässä ihan vieressä, vähän alempana, tuolla syreenin takana. Vilkaistaan sinne.

Orkideanarsissi 'Thalia' on tullut kukkaan, se on niin ihana.

Koiranputkien nousevat lehdet ovat juuri sopivan matalia vielä. Ne kyllä nousevat silmissä, ja tänään täytyy venynyt nurmikko taas leikata, viisi päivää edellisestä leikkuukerrasta.

Assyrianpikarililja on hirmu kaunis.

Muutaman päivän olimme sumussa, mutta tänään paistaa aurinko ihanasti. Vaahterat ovat kukassa, jolloin ne ovat aivan ihanan limenvihreitä. Lehtien puhkeaminen muuttaa värin pian toisenlaiseksi, vielä ei täällä saariston koleudessa lehtiä näy. Tämä vaahtera kasvaa keittiön ikkunan edessä.

Sen alla on pönttö, jossa on useimpina vuosina pesinyt kirjosieppo. Niin tänäkin vuonna. Ensin yhtenä päivänä näin ukkelin ja jo seuraavana päivänä oli rouvakandidaatti asuntoesittelyssä. Tämä onkin keittiöstä ikkunan läpi otettu kuva. Täältä on hyvä tarkkailla lintujen touhuja.

Kirjosieppoukkeli. 

Tämäkin täytyy raportoida. Katsoin keittiön toisesta ikkunasta naapuritalon katonharjalla nököttävää kookasta lintua, vaihdoin kameraan zoomlinssin ja otin kuvan. Suurentamalla lintukohdan siitä sai tällaisen. 
Ystävä, joka on lintumiehiä, valisti, että tuo on kirjekyyhky. Todennäköisesti eksynyt, niin niille välillä käy. Toivottavasti se löysi takaisin kotiinsa! 

Mutta siirrytäänpä vielä keittiön ikkunan edessä olevan vaahteran alle, sillä sen alla on metsäpuutarhapenkki, joka on jatkumoa herkkunurkalle. 
Vaahteran alla ovat valkoiset 'Alba' -idänsinililjat vähän sinisiä jäljessä varmaan varjoisasta kasvupaikasta johtuen (vaikka vaahterassa ei ole lehtiä, lankeaa tähän varjoa katajasta, männyistä ja iltapäivällä talosta). Ne ovat vuosien saatossa kuitenkin lisääntyneet viimein ja tänä keväänä löysin näitä kukkimasta vähän muualtakin, eli vihdoin alkavat valloittaa pihaa!

Vaahterapenkissä viihtyvät koiranhampaat hyvin. Pienikokoinen rusokoiranhammas kasvaa herkkunurkassa, mutta vaahterapenkissä on kookkaampia: keltakukkainen 'Pagoda' ja Erythronium californicum 'White Beauty'. Jostain syystä tässä ne kasvavat tässä aivan vierekkäin.

'White Beauty' on todella hyvin rehevöitynyt ja tänä keväänä tuntuvat myös 'Pagodat' olevan tavallista kookkaampia. 'Pagoda' on risteymälajike, joten sillä ei ole lajinimeä.
Puutarha ja minä olemme kiitollisia sateista. Muutama päivä sitten saatiin 4 mm ja taas eilen 4 mm – ja toissa viikolla oikein runsaasti, varmaan kymmenen milliä ja ylikin, mutta silloin ei yöpakkasvaaran takia vesimittari ollut vielä käytössä.

Nyt ei yöpakkasista kai ole enää vaaraa, niinpä olen aloittanut sisällä talvetettujen kasvien kantamisen ulos. Rhodohypoxis / × Rhodoxis -ruukku pääsi ensimmäisten joukossa, sillä tämä ei ole mikään helposti paleltuva tropiikin kasvi. Sen talvettaminen lähes rutikuivana keittiön lattialla onnistui hyvin ja kasvi kukkii jo.

Nyt eletään ihania aikoja. Kirsikat aloittavat kukintansa ihan justiin (siis muut kuin ruso ja kirsikkaluumu, jotka jo kukkivat, samoin tavallisista luumuista osa). Tuomipihlajat puhkeavat kukkaan tuotapikaa! Tässä ruskopenkin rusotuomipihlaja.

Tontin länsireunan sirotuomipihlaja samoin. Sen alla kukkivat ruusuherukat punaisina. Kauempana kylällä kukkivat kirsikkaluumu ja imeläkirsikka. Vaahterat loistavat kellanvihreinä ja metsissä vasta lehteen puhjenneet lehtipuut korostuvat havupuita vasten hennonvihreinä, ilmavina.
Tämä on niin ohikiitävä hetki, että nyt on mentävä ulos. Ihanaa päivää sinnekin! 


Amerikankullero – Trollius laxus
Assyrianpikarililja – Fritillaria uva-vulpis
Idänsinililja – Scilla siberica
Imeläkirsikka – Prunus avium
Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Kirsikkaluumu – Prunus cerasifera
Mukulaleinikki – Ficaria verna
Orkideanarsissi – Narcissus Triandrus-Ryhmä
Rotkolemmikki – Brunnera macrophylla
Rusokoiranhammas – Erythronium dens-canis
Rusotuomipihlaja – Amelanchier lamarckii
Ruusuherukka – Ribes sanguineum
Siperianesikko – Primula cortusoides
Sirotuomipihlaja – Amelanchier laevis

22 comments :

 1. Hedelmäpuihin ja vastaaviin koristepuihin näyttäisi tulevan runsaasti kukkia tänä vuonna, toivottavasti saadaan hyvä sato näyttävyyden lisäksi. Nyt voi jo laittaa paljon ulos vaikka täällä voi vielä olla ainakin hallan vaaraa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin näyttää. Koen hirveää eroahdistusta, sillä joudun lähtemään kaupunkiin joksikin aikaa. Ymmärrät varmasti, mulla ei sanat riitä kuvailemaan kurkkua kuristavaa tunnetta lähteä juuri nyt.
   Olen tässä pikku hiljaa vienyt ruukkuja ulos, yhden pelargoninkin, joka ei ole niin arvokas, että sen menettäminen suuresti haittaisi, jos se paleltuisi.

   Delete
 2. Miten söpö koti kirjosiepoille! Taitaa olla heidän vakituinen kesämökki 😁

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on, juu. Jonakin vuonna huomasin sinitiaisten kiinnostuneen siitä, tein pikana oviaukon pienennyslevyn, ja ne pesivät siinä sinä vuonna. Sinitiaisen poikaset olivat ylisöpöjä keikkuessaan oviaukossa <3 Mutta kirjosiepotkin ovat ihan kivoja, vaikka voivatkin olla pesärosvoja. Onneksi tässä pöntössä ei vielä pesinyt kukaan.

   Delete
 3. Toinen toistaan ihanampia ilmestyksiä! Olet oikeassa, hetki on niin lyhyt ja ohikiitävä, että siitä pitää nauttia täysin siemauksin! Täällä sade tuntuu nyt olevan jatkuvaa, joten nautintoa se hitusen häiritsee.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi harmi, toivottavasti sade hellittää. Täällä sitä ei ole tullut yhtään liikaa, vaan ilahduttava määrä. Maa on tosi muhevaa sen ansiosta ja koiranputket, voikukat sun muut syväjuuriset saa kerrankin erittäin helposti nyhdettyä maasta.

   Delete
 4. Olipa ihana kierros kaikkine herkkuineen. Tummalehtinen mukulaleinikki uusi tuttavuus - tietenkin, kun se on ulkomaan tuliainen. Onko siinäkin keltainen kukka? Joka vuosi joku kasvi kasvaa ja kukkii hienosti keräten ylimääräistä huomiota. Olisiko tämä kevät koiranhampaiden, sillä ainakin Pagodat ovat tosi komeita monine ja korkeine kukintoineen.
  Nyt kissojen kelpaa, kun mamma on järjestänyt heille makuvettä, linnunmakuista.
  Ulkona ollessa tulee vain tuijotettua tätä herkkää kauneutta, kyllästymättä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tummalehtinen mukulaleinikki on Ruotsista, Odlarglädjeniltä. Heillä olisi ollut valikoimissa myös kermanvaaleakukkaista, mutta se oli loppuunmyyty. Tässä tummalehtisessä on tavalliset kirkkaankeltaiset kukat.
   Minua kiinnostavat erityisesti monet muodot sellaisista luonnonkasveista, joita pihallani luonnostaan kasvaa - niiden luulisi viihtyvän. Mutta ei aina, harmikseni viime vuonna kylvetyistä kellanvihreälehtisistä koiranputkista ('Golden Fleece') ei näy enää mitään, ne hävisivät talven aikana, joka ikinen. Tavalliset koiranputket ovat nimittäin jo korkeat. Mutta tänään huomasin sirkkalehdet sinulta saaduista siemenistä tehdystä kylvöstä, tähtiputki Sunningdale Variegated! Vähänkö huippuihanaa! Kylvin ne loppukesällä ja purkki on ollut ulkona taimikasvatusalueellani saunan varjossa siitä pitäen.
   Herkkä on justiin se sana, joka minullekin tulee tästä mieleen. Tämä on ihmeellistä aikaa, luonto on herkkä. Ja puutarhakin.

   Delete
 5. Herkkunurkkasi oli tutustumisen arvoinen, ihan uusia juttuja taas. Thaliat ovat minustakin ihania, ne ovat niin keveän viehkoja. Tuo assyrianpikarililja näyttää vähän samalta kuin minun viime syksyn uudet pikarililjat, mutta enhä omani ovat jotain vähän samannäköisiä tavallisempia. En ole vielä löytänyt lappuani.
  Sirotuomipihlajat kukkivat kauniina täälläkin ja ihan kohta aloittavat rusotuomipihlajat. Nyt voisi tulla jälleen vähän lämpimämpää, että kukinta onnistuisi pölyttäjineen kaikilla hedelmäpuilla. Eilen täällä oli aurinkoinen helle iltapäivästä alkaen, illalla oli ukkosmyrsky ja nyt lämpö on 11 astetta ja vettä sataa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Assyrianpikarililjaa saa kyllä ihan suomalaisista puutarhaliikkeistä, tosin ei se ihan joka liikkeen valikoimiin kuulu ja sortimenttikin taitaa vähän vaihdella vuodesta toiseen.
   Olisi tosiaan hyvä, että pölyttäjät voisivat pölyttää! Toivottavasti kovat sateet eivät pilaa sitä.

   Delete
 6. Täällä sade on ollut aika moninkertaista. Olen ollut kotona noin 17.15 jälkeen ja siitä asti on satanut koko ajan. Pihakierros oli tosi lyhyt. Kohta voisi tulla kuivaa ja aurinkoa, jotta juuri avautuvat kirskikan kukkiin pääsisi pölyttäjät.

  Ihania näkymiä siellä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi ei, teillä on satanut varmaan ihan liikaa. Huomiseksi tai ensi yöksi oli tänne ehkä luvassa sadetta, mutta sekin näyttää painottuvan itäpuolelle maata ja me olemme taas reunalla, ehkä saadaan sadetta, ehkä ei. Ja teille sitä sitten varmaan taas tulee, kun ei tarvittaisi lisää!
   Toivottavasti kirsikat saavat pölytyksen!

   Delete
 7. Hyvä, ku herkkunurkan kasvit o viihtyny. Talavi tuntuu olevan monille kasviille torella erulline. Ja sitähän taas erelti pitkä syksy. Meilläki pesii kirijosiappopariskunta kuusikolomion kuuses. Pariskunnan touhuja o mukava seurata terassilta. Taas sataa. En muista ihan näin sateesta toukokuuta, vaikka muistan kyllä hankalia kylyvökeväitä ollehen ennenki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Talvi oli joillekin hyvä, mutta joitakin kasveja se tuntuu tappaneen.
   Taitaa olla niin, että kun maissa on liian sateista, meillä on juuri sopivaa. Tänne tuli tänään pari milliä, loistavaa, kun ei sitä ole liiaksi saatu. Toivottavasti siellä kylvöt onnistuvat.

   Delete
 8. Todella kaunis tuo orkideanarsissi'Thalia'.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on ihana ja selvästi hyvä leviämään. Tuoksuukin hyvältä.

   Delete
 9. Makuvesi maistuu munkin koirille. :)
  Sulla on niin hieno ja erikoisuuksia piha täynnä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on hienoa, että lemmikkien makunystyrät näin huomioidaan sielläkin ;-)
   Kaikenlaista on tullut keräiltyä tässä vuosien mittaan, kasveja siis.

   Delete
 10. Makuvettä täälläkin maistellaan, milloin mistäkin astiasta tai lätäköstä:) Nyt niitä löytyykin, kun viikon sademäärä alkaa lähennellä 80mm! Nyt alkasi jo riittää vähäksi aikaa! Tahdon auringonpaisteen, että meilläkin kukkapuut aloittavat ja tulppaanit värittyvät!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi mahoton, onpa teillä tullut vettä! Täällä on koko toukokuun sademäärä ollut tuosta varmaan neljäsosa. Pikaista lämpöä ja auringonpaistetta sinne, mutta ei etelämmäs! :-D

   Delete
 11. Olen ajatellut, että koko Saaripalsta on yhtä herkkunurkkaa. Niin paljon kaikkea ihanaa teiltä löytyy! <3 On se hyvä, että pojilla on omaa makuvettä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi, kyllä löytyy rytönurkkaakin ja kaikenlaista keskeneräistä nurkkaa :-D
   Pojat voivat maistella vuoroin minkäkin pikkulinnun tai rastaan aromeita.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!