Sunday 16 May 2021

Pastelliunelmaa

 Kun hyasintit, helmililjat ja tulppaanit kukkivat, on muotopuutarha silkkaa pastellihöttöä. Nyt seuraa pastellimaratooni, oletko valmis?

Ta-daa. Tai pitäisikö näin pehmeiden värien kanssa sanoa humps-tumps, kuin putoaisi pussilliseen vaahtokarkkeja. 
Muotopuutarhan kuivin penkki vaahteran alla on yllättävän onnistunut. Tässä oli tosi laiha maa, olen pikku hiljaa lisännyt humusta kompostin avulla ja niinkin, että jätän lähes kaiken kitkentäjätteen mullan pinnalle. Sellaiset, jotka uskaltaa jättää; uskallan jopa voikukat, joissa ei ole nuppua näkyvissä. Uskaliasta elämää.
Aikainen pioniristeymä 'Elizabeth Cahn' (silkkipioni x albiflora, tai eri lähteiden mukaan muut lajit) on tehnyt jo kolme nuppua. Sen vierellä nuppuilevat 'Light and Dreamy' -tulppaanit, jotka näkyvät uusintakukkivan tosi hyvin – istutin ne toissa syksynä. Muutenkin tämä vaikuttaa olevan hyvä sipulikukkakevät, ainakin joidenkin lajien osalta. Ja joissakin paikoissa. Mikään ei ole tietenkään täysin yhdenpitävää.
Hyasintteja tässä on ihana kimara yhteensointuvia sävyjä: 'Top Hit' sekä edessä että keskellä, 'Delft Blue' ja takana 'Pink Pearl', jonka järkkypinkki väri tässä kohdassa istuukin kokonaisuuteen kuin hansikas.

Illan hämyssä otetussa kuvassa näkyy 'Pink Pearlin' sävy. Mukulaleinikki on täälläkin kansoittanut alueen, se kasvaa kaikkialla, mutta kohtahan se jo häviää maan uumeniin. Sen keltaiset kukat tuovat tosi hyvää kontrastia pinkille.
Vasemmalla kukkii 'Top Hit', ylivertainen hyasintti, ensinnäkin ihana sävy ja toiseksi kookkaat kukinnot vuodesta toiseen. Sen kanssa tismalleen saman sävyinen aikainen tulppaani tässä on 'Candy Prince', uhhuh, miten ällöttävä nimi – silkkaa vaahtokarkkia!

Sivulta päin kukat näkyvät hyvin, kun puksipuuaidat vielä puuttuvat tai pistokkaat eivät ole kasvaneet niin korkeiksi. Aidoissa on se vika, että ne peittävät matalien kukkien näkyvyyden kauempaa. Mutta niistä tulee niin kiva ryhti ja muoto, ja muotopuutarha onkin eniten tehty näkymään ylhäältä ikkunoista käsin, sekä ihailtavaksi sen keskellä seisojalle. Ohikulkijat tieltä käsin näkevät toivottavasti riittävästi kauneutta myös.

Seuraavassa penkissä, joka näkyi myös edellisessä kuvassa etualalla, kukkii eniten 'Apricot Passion' -hyasinttia (taustalla), sekä ensimmäisenä istuttamani 'Top Hit' (ei kuvassa). Nyt en ole varma, mitä tämä etualan vaaleanpunainen kukka on. Minulla on hytinä, että se on yksi, jonka istutin Top Hittinä, mutta paljastuikin vaaleanpunaiseksi. Onneksi tämän sävyinen, sillä se sointuu tosi napsakasti tähän penkkiin. Tässä kukkivat siniset liukuväriset 'Ocean Magic' -persianhelmililjat. Raikkaaseen kokonaisuuteen sointuvat tosi hyvin valkoreunaiset harmaanvihreät lehdet omaavat 'China Town' -viherraitatulppaanit.

Tässä kokonaisuutta vähän lähempää tarkasteltuna. Toimii tosi hyvin. 'China Town' on muuten myös aika hyvä uusintakukkija, nuo on istutettu vuosia sitten ja kukkivat joka kevät. Tämän vaaleanpunaisen hyasintin lajiketta en lähde arvuuttelemaan, pinksuja hyasinttilajikkeita on varmaan viisikymmentä, varovasti arvioiden.

Tässäkin penkissä nousee tulppaaneja, ja nämä ovat lisääntyneetkin. En nimittäin ikinä istuta neljää sipulia samaan kuoppaan. Lajike selviää jossain vaiheessa, kun kukkiin tulee enemmän väriä. Voisi olla 'Ballade', se on liljakukkainen ja olen istuttanut sitä kai jokaiseen muotopuutarhan penkkiin jossain vaiheessa. Viime syksynä en istuttanut tänne (tai kai muuallekaan) yhtään uutta tulppaania tai hyasinttia, joten nämä ovat kaikki vanhemmista sipuleista.

Penkin keskeltä nousevaa omituista liljamaista versostoa katselin keittiön ikkunasta eräänä aamuna melko ihmeissäni. Lähempi tutkiskelu ei tuottanut sytytystä, mutta mietin jotain ehkä istuttaneeni tuohon viime vuonna. 
Onneksi on puutarhapäiväkirja: olin laittanut penkin keskelle idäntädykön viime kesäkuussa. No sehän tämä varmaan on! Ilahduttavaa, että se on noin elinvoimainen, tämä on jostain syystä ollut haastava kohta monelle. Ehkä liian tiivis maa. Eikä jatkuva sikurinjuurten ylöskaivuu kai myöskään auta, niitä nousee vielä jonkin verran. Viime syksynä käänsin koko penkkiä talikolla niin paljon kuin uskalsin ja poistin niitä urakalla.

Onkin ihme, ettei penkki ottanut kaivuusta enemmän siipeensä. Musti saapuu esittelemään. Tuossa kukkii 'Apricot Passion' -hyasintti. Pioninvarret ovat nousussa, mistä muistankin, että liian lähellä kasvava keltakaunokki oikealla saa luvan lähteä muualle tästä. Se on tehnyt pari siementaimea ja ne saavat jäädä, sillä keltakaunokki on aivan ihana loppukesän kukka, hyvä perhoskasvi ja lopuksi syksyllä sen siemenistä nauttivat pikkulinnut.

Tuossa penkillä me välillä istutaan Mustin kanssa, ja nautitaan lämpimästä säästä. Ei nyt, sillä täällä on pilvistä ja 10 astetta – hrrr. Kissat ovat vällyissä sängyssä ja itsekin tekisi mieli mennä mukaan. Mutta muistutan itseäni siitä, että kirsikat eivät kuki liian nopeasti... kävin äsken ihastelemassa kirsikkaluumua jälleen kerran. Pukeutumiskysymys!

Vielä yksi iloinen löytö tästä muotopuutarhan penkistä ennen kuin siirrytään seuraavaan: muutama vuosi sitten Orkneyltä matkatuliaisina tuomani 'Siberian Tiger' -tummahelmililjat ovat kuin ovatkin hengissä! Osa helmililjoista nousee yllättävän myöhään, kun vertaa, että esimerkiksi atsurihelmililjan nuput näkyivät jo maaliskuussa. Ajattelin jo tämän ja parin muun lajikkeen menehtyneen, mutta vielä mitä. 
Helmililjoilla on ihanan pitkä kukinta-aika, kun istuttaa monia erilaisia! Tämä on lempiteesini sipulikukkien kanssa, jota en lakkaa toistamasta. Jos istuttaa vain yhtä laatua, on turha valittaa, että kukinta meni äkkiä, vaan pitää istuttaa jokaista laatua, jota käsiinsä saa!

Seuraavassa penkissä on tavallista tummahelmililjaa, jota olen istuttanut kevätkukkivana ruukkukukkana tuohon. Ihanan isänmaallinen yhdistelmä valkoisten 'Carnegie' -hyasinttien ja 'Exotic Emperor' -tulitulppaanien kanssa.

Täältä löytyy myös tummaa 'Woodstock' -hyasinttia.

Hempeyttä ruusuköynnöksen juurelta: vuokkopenkistä siirretyt 'Robinsoniana' -valkovuokot (eli hämyvuokot) sointuvat tänne paljon paremmin kuin sinne edelliseen kasvupaikkaansa; täydellisesti oikeastaan.

Seuraavasta penkistä löytyy lisää purppuraa, sillä täällä kukkivat 'Amethyst'- ja 'Purple Sensation' -hyasintit sekä jokunen 'Persian Pearl' -tähtitulppaani. Kermanvaalea hyasintti on 'City of Haarlem'.

Meininki muuttuu uusien tulppaanien avautuessa villimmäksi, sillä istutin muotopuutarhaan aivan alussa punaisia papukaijatulppaaneja ennen kuin keksin pastelliteeman. En lähde niitä siirtämään, ovathan ne mahtavan värisiä ja lisäksi ne, jotka ovat yhä elossa, viihtyvät selvästi hyvin – ne on istutettu yli kymmenen vuotta sitten.
Oikealla näyy ihana tulppaani, jonka uusintakukinnasta olen erittäin iloinen. Se on 'Sweetheart', hurmaavan värinen kelta-valkoinen raikastus, johon rakastuin varmaan ekan kerran Samettihortensian Pikkuinen puutarhani -blogissa. Istutin sitä itselleni toissa syksynä.

Tässäkin penkissä kukkii 'Exotic Emperor', havunopsakki esittelee.

Astutaan pari askelta taaksepäin, niin nähdään, että 'Ballade' -liljatulppaanit ovat tässä jo kukassa. Atsurihelmililjoista aivan viimeinen kukka sinnittelee vielä, mutta pääosin niiden tilalle ovat tässäkin tulleet tummahelmililjat. Ne aloittavat, kun atsurit lopettavat.

Satoja vuosia vanha tulppaanilajike 'Duc van Tol Rose' on sitkeä. Joku oli nakertanut tähän pieniä reikiä niin lehtiin, kukkanuppuun kuin varteenkin saaden sen lähes poikki. Siispä tulppaani ei ole kyennyt venyttämään vartta, mutta se kukkii silti!

Penkin keskellä on hyasintti pötkähtänyt muuten vain maahan suoraan kiinanpionin keskelle. Olen huomannut, että kookkaat hyasintinkukinnot kaatuvat herkästi maahan esimerkiksi sateella. Kukinto pyrkii kaartumaan pystyyn maassakin, ja onhan tuo hieno korosteväri tummiin pioninvarsiin. Pioni on viime vuonna istutettu "Lady Liberty", oikeammalta nimeltään 'Lian Tai'. Se ei ole vielä kukkinut, odotan jännityksellä.

Vielä yksi kuva näistä ihanista, lisättynä etualan sirolla 'Xit' -narsissilla. Oikeassa reunassa näkyy bokharankurjenmiekan keltaista kukkaa, siinä onkin ihan samat värit kuin 'Sweetheart' -tulppaanissa. Ei tuo punainen papukaija (mahdollisesti 'Rococo') mitenkään häiritse, minua ainakaan. Onhan se aikamoinen namupala.

Hyasintit täydentävät tulppaani-istutuksia mukavasti, joskus ihan näin kirjaimellisesti: hyasintti on asettunut kaulukseksi 'Sweetheart' -tulppaanin kukan alle.

Olisiko aika lopettaa maratooni tähän. Loppuun tämä näkymä, joka on jotenkin niin ihana: mäntyjen alta hieman siimeksestä näkymä kohti valoa ja kukkia, siinä on sitä jotakin.
Auringon pitäisi kohta tullakin esiin. Voisin lopettaa teen litkimisen, litrakaupalla sitä tulikin tässä koneen ääressä jo juotua, ja siirtyä vaikkapa etsimään paria varjohiippaa, jotka ovat mukulaleinikin lehtien alla piilossa. Ei siellä ulkona niin kylmä ole, jos jotain tekee, mutta kuvauskierroksella sormet jäätyivät.


Atsurihelmililja – Muscari azureum
Bokharankurjenmiekka – Iris bucharica
Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Idäntädykkö – Veronicastrum sibiricum
Keltakaunokki – Centaurea macrocephala
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Persianhelmililja – Muscari aucheri
Puksipuu – Buxus
Silkkipioni – Paeonia wittmanniana
Tulitulppaani – Tulipa Fosteriana-Ryhmä
Tummahelmililja – Muscari armeniacum
Tähtitulppaani – Tulipa humilis
Valkovuokko – Anemone nemorosa
Viherraitatulppaani – Tulipa Viridiflora-Ryhmä

28 comments :

 1. No on sinulla lajikkeita kukassa nuo hyasintit on kyllä kaikki ihania ja mukavaa että kukkivat vuodesta toiseen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tänne muutama tullut istutettua ;-) Hyasinttien isot kukinnot vuodesta toiseen yllättivät. Luulin, että ne eivät kestä meidän ilmastoa – mitä vielä.

   Delete
 2. Oi miten ihanaa tykitystä💚 Ihanasti piristi mieltä tämä postauksesi olen ollut täällä vähän mieli maassa. Eilisen sateen jälkeen löysin ensimmäisen kerran meiltä lehtokotiloita ja tänään niitä löytyi lisää. Ne tulevat meille viereiseltä tieltä pellon reunaa pitkin. Nyt tuntuu, että tekisi mieli heittää hanskat tiskiin ja etsiä jokin toinen harrastus. Ehkä tästä vielä voimaannun mutta pettymys on kyllä niin suuri😢

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei! Mutta ei kai se ole kaiken loppu, pitää vain keksiä uusia keinoja.

   Delete
 3. Mahtavaa kukkailotulitusta, hyvin jaksoin lukea ja ihailla kuvia! Upeaa on, ja, Musti tuo pikantin lisän hempeiden kukkien lomaan tummanpuhuvalla virtaviivaisen tyylikkäällä olemuksellaan! <3<3<3<3<3<3;-)

  T: Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti on todella ihana lisä puutarhaan. Äsken puuhailimme kaikki ulkona omissa touhuissamme – Musti rouskutteli yhden myyränkin – kun aurinko tuli esiin. Mutta nyt pojat ovat taas sängyssä keräämässä voimia seuraavaa settiä varten ;-)

   Delete
 4. En osaa edes kuvitella tuota kukkamerta, jos ei sitä näin kuvina näkyisi.
  Must(i)a varjo kulkee yli puutarhan, onneksi se on ystävällismielinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti pitää hyvän huolen puutarhasta eliminoimalla koko joukon myyriä ;-)

   Delete
 5. Ekoista ja etenkin ekasta kuvasta tulee mieleen ranskanpastillit, samoja sävyjä. Huomasin tänä vuonna tuon hyasinttien kaatumisen kun ovat kasvaneet sateiden ja lämmön ansiosta todella muhkeiksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ranskanpastillit, toden totta! Tuolla on niitä valkoisiakin pastilleja, kun ekat White Prince -tulppaanit tuota samaa prinssisarjaa ovat avautuneet. Totta, hyasintit varmaan kellahtelevat ihan omasta painostaan, ilman rankkasadettakin.

   Delete
 6. Kauniita kukkia, ihania värejä <3 Hyasintit ovat suorastaan riemastuttavia! Meillä ei ole pihassa, eikä puutarhassa enää lunta. Olen jo haravoinutkin pihan! Vau, eikö totta!

  ReplyDelete
 7. Replies
  1. No on! Sointuu minusta vaaleankeltaiseen taloon niin täydellisesti.

   Delete
 8. Johan on ihanan näköistä pastelliunelmaa! Toinen toistaan hienompia hyasintteja ja muita sipulikukkia. Ilmeisesti mennyt talvi suosi sipulikukkia ja nyt ne loistavat. Taidan lisätä syksyllä hyasintteja, ei niitäkään näköjään voi olla liikaa.
  Hui, olipa teillä kolea päivä. Lapiohommia koleuskaan ei haittaa. Täällä mittari ylsi +20. Vesisade olisi toivottua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Paikoitellen loistavat, mutta on niitäkin paikkoja, joissa loistavat poissaolollaan tai ainakin kukkimattomuudellaan. Hyasintteja ei tosiaan voi olla liikaa; kun niitä on paljon, on kukkapenkki jotenkin täynnä väriä. Mikään muu kukka ei ole niin kookas, että samaan pystyisi vielä tähän aikaan.
   Oli koleaa, ja koleaa on edelleen, täällä on sadepäivä ja yhä reilu kymmenen astetta. Saariston keväät toki ovat aina kylmiä. Mutta sade tulee todella tarpeeseen. Sitä odotettiin jo muutama päivä sitten, mutta ennusteesta huolimatta ei saatu. Nyt on satanut aamusta asti oikein kunnolla.
   Sisälläkin on vilakkaa, kun otin patterit jo pois päältä, ensimmäiset silloin huhtikuun lämpimällä kaudella ja viimeisen viime viikolla. Paree mennä istutuspuuhiin, jotta lämpenee :-D

   Delete
 9. On sinulla kukkaa. Olet ollut ahkera sipulienistuttaja..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niitä on tullut kaivettua maahan yksi jos toinenkin. Viime syksynä istutin ennätysvähän, vain muutaman pussin.

   Delete
 10. Mahtavaa pastellikukintaa. Pötkötteleviä hyasintteja löytyy meiltäkin. Onneksi se ei ole nyt niin tarkkaa tällä tontilla, että miten päin pitäisi kasvaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pääasia, että kukkivat. Pötköttelevät eivät tosin näy kovin kauas, se on harmi.

   Delete
 11. Tosi herkulliset värit! Ja tumma tulppaani on ihan piste ii:n päälle:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on ihan totta. Liian harkittua ei saa olla, sillä sitten menee homma tylsäksi. Punaiset papukaijat tuovat yllätyksellisyyttä peliin ;-)

   Delete
 12. Kyllä on hempeitä värejä puutarhassasi. Kaunista kukintoo. Miulla ei oo vielä kun yhtä hyasinttii, vaaleen keltasta. Täytyy noita muita värejä syksyllä hommata.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos sinulla hyasintti viihtyy vuodesta toiseen, niin kannattaa silloin istuttaa niitä enemmänkin! Väreissä on mistä valita. Hempeitä etenkin 😀

   Delete
 13. Ihanaa pastellihöttöä ja väriyhdistelmiä! Näemmä tulppaaneistakin löytyy pitkäikäisiä lajikkeita. Pitää laittaa noiden aikaisempien lajikenimiä muistiin, sillä minulle on sattunut aika myöhäisiä lajikkeita.
  Minun hyasinteistani puolet oli yön aikana päätynyt pötköttämään ja pari nojailee toisiinsa. Narsisseistakin osa retkottaa. Ilmeisesti koko yön oli satanut vettä ja kukista tuli liian painavia varsien kannateltaviksi. Aamupäivällä ei satanut, mutta nyt taas sataa, joten ehtii tietokoneelle. Viime päiviin verrattuna on viileää, mutta ei mitenkään kylmää (18 astetta). Olisin toivonut täksi päiväksi poutaa ja loppuviikoksi vesisadetta, sillä tänään olisi ehtinyt puuhailla enemmänkin ulkona. Noh, pian alkaa onneksi kesäloma.
  Lämpimämpiä päiviä sinne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa hankkia noita aikaisia, vaikka ovatkin aika matalia. Noita Prince-lajikkeita on useammassa värissä, candy ja white ja vielä purple prince ainakin. Taitavat kaikki olla aikaisia. Ihan ekana minulla aina kukkii tähtitulppaani Persian Pearl, ne alkavat olla jo lakastumaan päin.
   Voi pötköttäjiä! Ei kai sitä oikein kehtaa tukikeppejä pistää jokaiselle kukkavarrelle 😀 Täälläkin yhdet raskaskukkaiset narsissit lakosivat.
   Harmi, että sää ei osunut yksiin aikataulusi kanssa, mutta eläköön kesälomalle!

   Delete
 14. Vielä muutama vuosi sitten luulin, ettei meidän ilmanalassamme kasva hyasintit, eivät talvehdi, vaan mitenkäs onkaan! Ihan huikeaa väritystä, sähäkkää ja pastellia, mutta niin hienoja hyasintteja - hyvin kasvavat, jopa täällä vähän ylempänäkin. Väriyhdistelmiä ja kaveruuksia tulppaanien kanssa syntyy lukemattomia, mutta kaikki eivät onnistu värien sommittelussa samalla tavalla kuin sinä, jolla on hieno taito sovittaa kasvien värit sointumaan yhteen. Kaunista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi hyasintit viihtyvät sielläkin! Niistä tulee niin paljon väriä, ja kivasti alempana kuin tulppaanien kukat. Ihan täydellinen kumppani tulppaaneille, oli väriyhdistelmä sitten mitä hyvänsä! Pussien kuvien värit myös pitävät aika harvoin paikkansa, ne on säädetty usein melko epätodellisen värisiksi.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!