Saturday, 15 May 2021

Illan pihakierros edistystä ihmettelemässä

Meidän täytyi lähteä pikana kaupunkiin yhden tilauksen vuoksi. Tulimme takaisin kotiin eilen illalla, ja voi, mikä muutos kolmessa päivässä olikaan tapahtunut! Oli pakko ottaa sarja tärähtäneitä kuvia iltahämärissä yhdeksän jälkeen. Taivaalta tuli muutama pieni tippa vettä ja odotin yösadetta, mutta sade jäi 15 pisaraan.

Edellisen postauksen keisarinpikarililjat ovat nyt kaikki kukassa punaisessa villissä penkissä. Edessä 'Aureomarginata', oikealla 'Vivaldi' ja takana tuuhea tavallinen. Niiden alla on syklaaminarsissi 'Cotinga' haalistunut lähes kokovalkeaksi. Torvessa on enää hailea aavistus aprikoosia.

Myös keltakukkainen 'Lutea' kukkii pitkän tauon jälkeen. Ihanaa, sillä tämä on ehkä lempparini keisareista, tosin varaan oikeuden mielipiteen muutoksiin. 

Punaisen villin penkin keisarit näkyvät mukavasti kuistilta käsin, ja kun katsoo toiseen suuntaan, näkyy äskeinen keltainen.

Huussista alarinteeseen, ruskopenkissä, on yhtäkkiä monta erilaista tulppaania tulossa kukkaan. Tämä on varmaan 'Blushing Apeldoorn', joka on nupulla vielä näin keltainen. Kukan avauduttua tulee esiin oranssin sävyä. Ihanan värinen ja luotettava!
Sen takana on kauluskukkainen 'Palmares' -narsissi. Edessä on japaninvaahtera 'Enkan' juuri puhkeamassa lehteen.

Ruskopenkin keskellä kasvaa kukkaan ja lehteen puhkeava rusotuomipihlaja, joka on yhtäkkiä venähtänyt minua korkeammaksi. Vastahan sen pari vuotta sitten istutin polvenkorkuisena! Taustalla kivimuurin edessä ruusuherukat, kaksi kappaletta liian lähekkäin istutettuna, kukkivat kuin viimeistä päivää.
Minun pitäisi olla leikkaamassa nurmikkoa, sillä istutusalueita ei enää erota nurmesta, mutta pakko raportoida ensin pihakuulumiset!

Huussin ja kivimuurin välissä on ihana kimara narsisseja, vuokkoja ja kevätesikoita sun muuta kevätkukkijaa. Edessä kauluskukkainen 'Orangery', taustalla valkoinen 'Genève'.

Mihinkäs sitten? Tarkastetaan isäntäpantterin johdolla preeriapuutarhan metsätulppaanit. Näistä ensimmäisen ehdin nähdä avautuvan tiistai-iltapäivänä juuri ennen kaupunkiin lähtöä. Nyt on kukkia jo monta.

Parsat ovat venyneet niin, että tänään on pakko laittaa näistä ruokaa! Muutama päivä sitten nämä vasta kurkistivat maasta. Hitsi, missähän välissä ehtisi ruuanlaittoon...

Heti pihaan ajettuani näin tämän ja hihkaisin ilosta ja hämmästyksestä. Kirsikkaluumu 'Nigra' on puhjennut kukkaan! 
Uskalsin viimein tänä keväänä poistaa siltä suojaverkon, joka on ollut sen ympärillä kesät talvet siitä pitäen, kun sen istutin polvenkorkuisena. Niinpä se oli kasvanut rumasti sylinterinmuotoiseksi, liian suppuun. Yritän korjata muotoa: vedin paksulla juuttinarulla yhden rungoista kohti koivua, johon narun sai sidottua. Puska näyttää heti paremmalta.
Nyt kirsikkaluumu on yli kaksimetrinen eivätkä peurat enää yllä sen latvaa syömään, toki talveksi se täytyy edelleen verkottaa. 

Tämä on sen kukinnan kaunein hetki: kun osa kukista on vielä pallukkanuppuina. Onneksi tuli viileämpää, muuten kukinta olisi parissa päivässä ohi!
Täällä on tänään 13 astetta, mikä on juuri sopiva kirsikankukinnan pidentämiseen. Eikä täällä mitkään huippuhelteet muutenkaan olleet; ei voi olla, kun meri on vasta muutaman asteen lämpöinen.

Tässä kylällä on toinenkin kirsikkaluumu, huomattavasti vanhempi ja valkokukkainen, ehkä 'Pissardii'. Sitä saan ihailla kuistiltani käsin!

Ransu asettui katsomaan, mihin Musti meni. Sillä on kauhea kiire. Yön aikana oli eteisessä syöty iso jyrsijä, luultavasti vesimyyrä, kookkaista sisäelimistä päätellen. Äsken meinasin liukastua puoliksi syötyyn myyrään kuistin rappusten edessä.

Koivikko kukkii: kukassa 'Peeping Jenny', 'Snow Frills', 'Mount Hood' ja 'Dutch Lemon Drops', rönsyansikka ja valkovuokko. Kaikkea keltaista ja valkoista. Täytyy esitellä tarkemmin, tässä yleisnäkymää.

Narsissit ovat avautuneet myös mäntyjen alla, tässä on ainakin 'Teal' ja 'Barrett Browning'. Takana muotopuutarhassa kukkii niin paljon, että siitä täytyy postata erikseen.

Laitetaan sen sijaan kuva Ransusta.

Rohanin valkoiset kirjopikarililjat ovat avautuneet. Täällä alkaa olla kiva värikimara, sillä myös tummanpurppurat 'Woodstock' -hyasintit kukkivat ja jokunen punainen kirjopikarililja myös. Isot lehtiruusukkeet kuuluvat laukalle ja espanjansinililjalle, marhanliljatkin ovat jo hyvässä nousussa.

Kostean kevätniityn kirjopikarililjat ovat myös avautuneet. Koiranputket kasvavat kohisten, kuten kaikki muukin. Ne ovat niin täydellisiä kukkiessaan. Nekin.

Rusokirsikan ekat kukat! Laskin niitä yhteensä kolme, joku silmu saattaa vielä paljastua kukkanupuksi, en ole varma.
Ihanaa, että pääsin tämänkin näkemään!

Nyt ruohonleikkuuseen. Nurmikolla kukkii nyt niin mukavasti siellä täällä voikukkia, että ne täytyy kiertää; nehän tarjoavat loistoravintoa joka puolella pörrääville kimalaiskuningattarille. Niiden on erittäin tärkeää saada kerättyä riittävästi siitepölyä onnistunutta pesintää varten.


Japaninvaahtera – Acer palmatum
Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Kirjopikarililja – Fritillaria meleagris
Kirsikkaluumu – Prunus cerasifera
Metsätulppaani – Tulipa sylvestris
Parsa – Asparagus officinalis
Rusokirsikka – Prunus sargentii
Rusotuomipihlaja – Amelanchier lamarckii
Ruusuherukka – Ribes sanguineum
Syklaaminarsissi – Narcissus Cyclamineus-Ryhmä

26 comments :

 1. Onpa kaikkea ihanaa siellä kukassa. Ja jihuu, rusokirsikka! Kauniit ovat sen lehdetkin! Illan valo on lisäksi niin ihana. Tai ehkä enemmän hämärä, mutta ihana silti!

  Sadetta täälläkin vähän odoteltiin, mutta vähäksi jäi. Ensi viikolla varmaan tulee enemmän.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikkea ihanaa on! Tuollaisen vähän sateisen illan valo ei ehkä niin ihana ollut, mutta kuvaamisen kannalta se osoittautui sellaiseksi, että kaikki värit toistuvat huippuvoimakkaina. Oli vain vaikeaa ottaa tarkkoja kuvia hämärässä. Olen niin laiska, että kameran jalusta oli eteisessä.
   Maanantaille on nyt luvassa sadetta! Tekisi kyllä puutarhalle hyvää.

   Delete
 2. Rusotuomipihlaja, ruusuherukat ja punaiseksi maalattu seinä toimivat hienosti yhdessä.

  ReplyDelete
 3. Ihanat keisarit! Mullei taira jaksaa ny kukkia ykskää. Toivottavasti joku muu vuasi. Hyvä, ettei kaupunkireissu venyny pitemmäksi, ettei jää mitää näkemätä. Uusia kasviaki oot tainnu löytää. Meillä sataa ja ukkoostiki äsköön.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi harmi, etteivät keisarit pistä parastaan tänä vuonna.
   Nyt ei voinut olla kaupungissa kuin minimiajan. Olisin varmasti palannut jo torstaina, mutta helapäivänä ei laiva kulkenut.
   Haukansilmäsi bongasi pari taimikassia :-) Totta, tuolla on kolme uutta ruusua ja pari perennaa. Ei reissua mantereelle ilman taimistovisiittiä!
   Oho, ukkosta! Toivottavasti ei tullut vahinkoja.

   Delete
 4. Upeita kirsikoiden kukkia! Isäntäpantterin ahkeruutta ihastelen ja arvostan, saalista tulee kuin liukuhihnalta! Onneksi et Saila kompastunut myyrään. Ransu ottaa rauhallisemmin ja ehtii poseeraamaankin.

  T: Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti vietti lähes koko yön ulkona, mistä en ollut huolissani, sillä se on sille normaalia käytöstä, kun on joutunut olemaan hetkenkin poissa kotoa. Iltapäivällä se sitten raaski ottaa nokkaunet sängyssä. Toivon kuitenkin, että saan siitä sänkykaverin ensi yöksi, mamma nukkuu paremmin kun pojat ovat sisällä... Ransuhan ei viettäisi yötä ulkona mistään hinnasta :-D

   Delete
 5. Kattaus sellaisia herkkuja, ettei tiedä mistä aloittaa. Keisarit ovat ihania kaikki, miten hienosti ne tänä vuonna kukkivatkaan. Pitääkö tässä vielä rusokirsikkakin hankkia, ettei tarvitse muiden kauniita kukkia ja hienon värisiä lehtiä kuolata. Ruusuherukkasikin notkuvat kukista. Nälkä tuli parsoja katsellessa. Onneksi niistä saa herkullista syötävää nopeasti, ettei tarvitse liian pitkään poissa puutarhasta olla. Vettä satoi yöllä täälläkin ehkä samaisen 15 tippaa. Tänään kaivellessa totesin maan olevan todella kuivaa. Jollei kohtapuoliin tule enempää vettä, on autettava joitakin kasveja letkulla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rusokirsikka on siitä ihana, että se on kaikkein aikaisin kirsikka kukkimaan. Tai täällä sen kanssa samoissa näyttää olevan tuo kirsikkaluumu. Se jää vähän pienemmäksi. Ehkä voisit harkita sellaista? Mutta ruso on taivaallisen kaunis kasvettuaan puuksi, vaaleanpunaisena kukkapilvenä. En nyt yritä ylipuhua :-D
   Parsoista tuli ihana varhaisperunasalaatti, siihen sai uppoamaan myös oman pihan käärmeenlaukan versoja, nam. Elämme yltäkylläisyyden aikaa!
   Nyt saisi sataa, maanantaille on onneksi jotain luvassa. Peukut pystyyn!

   Delete
 6. En käsitä miksi minun rusoskirsikka ei kuki. On jo yli kaksi, lähes kolme metriä korkea mutta ei taaskaan yhtään kukkaan. Saan varmasti odottaa ikuisuuden ekoja kukkia. Täällä tuli äsken reilusti vettä, ensin ukonilma kiersi kaksi kertaa meidät ja lopulta saatiin sitä vettä mutta vain vettä. Onneksi sillä kasvimaan kylvöt tuli tehtyä enkä kastellut niitä.
  Voi noita ruusuherukoita, minulla jänikset söivät ne taas, nyt pitää muistaa suojata paremmin.
  Mustilla pitää kiirettä, jäi kaupunkireissulla monta myyrää metsästämättä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi itku! Onneksi sinulla kumminkin on jo rusokirsikka, niin että varmaan ensi vuonna tulevat ekat kukat. Hankin omani muutama vuosi sitten syksyn alemyynnistä, latva oli kuivunut ja koko taimi oli vähän raasku, mutta edullisen hinnan väärti, ajattelin. Muutama vuosi olen sen kasvua katsellut ja toivonut, ja nyt odotus palkittiin. Sen korkeus on vähän alle 2 metriä, mutta ikä tosiaan vähän korkeampi, kun se joutui kasvattamaan uuden latvan.
   Onneksi saitte vettä! Täsmäajoitus kasvimaata ajatellen. Huomenna täytyy laittaa kaivoon uppopumppu ja kastella kasvimaa oikein kunnolla. Maanantain sateeseen ei voi luottaa ja kylvöt kaipaavat vettä täälläkin.
   Voi ei, ruusuherukoitasi! Se olisi niin kaunis puska, jos sitä ei syötäisi. On ihme, että peurat ja kauriit eivät sitä syö. Mustaherukan versonkärkiä ne napsivat hyvällä ruokahalulla.

   Delete
 7. Noi että, niin paljon kauniita kukkia ja nuo ihanat kissat! Reille kaikille hyvää kaevää jatkoa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt eletään vuoden kauneinta aikaa.
   Kissat kiittävät terveisistä, iloista kevään jatkoa sinulle ja Himmulle!

   Delete
 8. Oi, tuo vihreys ja vehreys kera suloisten värien. Eka ruohonleikkuu on täälläkin edessä.
  Rusokirsikan kukat lisääntyvät tosi vähitellen meillä. Menee bäköjään vuosia koko puun kukkarunsauteen. Kolme kukkaa on hyvä alku.
  Kaunis tuo kirsikkaluumu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruohonleikkuukauden alku on aina pieni pettymys, täällä ainakin. Se on niin tylsää puuhaa, kuin imurointi. Millään ei huvittaisi, mutta pakko on. Samalla puihin puhkeavat lehdet ja se ihanin valoisin kevät on jo ohi. Nyyh :-D
   Hyvä tietää, ettei tule hidas kukkakehitys pettymyksenä. Mutta jos tulisi edes kolme kukkaa vuosittain, onhan niitä ihana käydä tarkkailemassa.

   Delete
 9. Oi, ihanaa mikä vehreys ja miten paljon kukkia!
  Noita parsoja olisi kiva kokeilla kasvattaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti teillä mahtuu parsaa johonkin! Kuiten kuvastani näkyy, parsamaa mahtuu vaikka kaivonrenkaaseen, tosin siitä saa melko pienen määrän. Meinaankin tässä joku kaunis päivä siirtää parsat isommalle kasvupaikalle, sillä haluan syödä niitä paljon enemmän :-D
   Istuttamisen jälkeen ei tarvitse tehdä mitään, paitsi joskus kastella ja tietty hoidella rikkaruohoja pois (kohopenkin etu, niitä ei lähes ole). Parsa kun on monivuotinen, tulee itse vuodesta toiseen ilman kylvämisiä ja istuttamisia.

   Delete
 10. Aivan ihanat keisarinpikarililjapuskat. Minä olenniin onnessani kun yksi kukkii : ). Tunsin piston sydämessäni kun kitken kaikki voikukat, toisaalta täällä on jo paljon kaikenlaista tarjolla pörriäisille.
  Nyt tapatuu niin paljon jo yhdessä yössä, että kotoa ei voi poistua kuin pikaisesti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On yhdestäkin kukkivasta syytä olla onnessaan!
   Ajoin minäkin sitten joidenkin voikukkien yli. Väisteltävää oli niin paljon muutenkin: aho-orvokkeja, posliinihyasintteja, kevätesikoitakin pulppuaa nurmikosta. Ihanaa.

   Delete
 11. Rusokirsikka ja kirsikkaluumu ovat ihania! Toki kaikki muutkin kevätkukkijat:)
  Meidän rusokirsikka on selvinnyt jo parista talvesta, toivottavasti kukkiikin joskus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai kun ihana kuulla, että rusokirsikkasi on hengissä jo parin vuoden ajan! On toiveita siis. Toivottavasti se kukkii jo ensi vuonna!

   Delete
 12. Pitää ihan pikaisesti jotain kommentoida, kun on jo näin myöhä. Keväällä ei pitäisi joutua poistumaan omalta tontilta yhtään mihinkään! Itse olin pari vuorokautta reissussa ja tänään vielä pitkä työpäivä, joten puutarhassa oli ehtinyt tapahtua hirmuinen muutos. Lähdin lasten nukahdettua istuttamaan kasveja ja tulin vasta äsken sisälle, sillä seuraaville viidelle päivälle on ennustettu paljon tai vielä enemmän sadetta. Puutarhatyöt siis jäävät tauolle, mutta ehkä sinä aikana saan kirittyä postausten lukemisen takaisin aikatauluunsa.
  Tuo kirsikkaluumu on aivan järjettömän ihana! Ja pikarililjoista tuli mieleen, että reissun aikana kirjopikarililjani olivat nousseet ja ensimmäinen nuppu oli auennut. Odotin sekoituspussissa olevan lähinnä niitä peruspikarililjoja, mutta ainakin tämä ensimmäinen kukkaan ehtinyt olikin valkoinen. Yksi iso nuppu näyttäisi olevan tumma, mutta muista ei vielä saa selvää.
  Ja se siitä pikaisesta kommentoinnista, toiveajattelua sellaiset :D Öitä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ihanan pitkästä kommentista vaikkakin nukkumaanmenon kustannuksella! Onneksi sinunkaan reissusi ei ollut pidempi. Melkoista, kun iltamyöhällä vasta pääset istuttamaan. Toivottavasti reissusta tarttui ihania uusia! Sade istuttamisen jälkeen on kyllä hyvä.
   Olipa ihana ylläri pikarililjoilta!

   Delete
 13. Ihanat kirsikkaluumu, rusokirsikka, Musti ja Ransu! <3 Komea on kukinta ruusuherukoissa, täällä kukassa on vain muutama alaoksa kuten aina ennenkin. Viime vuonna oli poikkeusvuosi, kun puska kukki koko pensaan voimin. Silloin olikin se ihana talvi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanat kaikki! Nyt on ollut niin viileää, että rusokirsikan samat kukat on yhä tallella ja kukassa! Aika erikoista ja ihanaa.
   Voi harmi, että ruusuherukkasi ei kuki kunnolla. Mietin, voiko täällä tosiaan olla niin paljon lauhempaa. Täällä oli suht ohuelti lunta ja pitkään kunnon pakkaset, -19 oli alin, joka mittariin tallentui. Jotenkin voisi kuvitella, että ei siellä niin kamalan paljon kylmempää ollut. Mutta on tosi harmi, että se ei kukoista, oli syy missä tahansa!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!