Thursday, 6 May 2021

Koivikon narsissit ja muutama muukin

Vain parissa vuodessa minikoivikko on muuttunut hukkatilasta söpöksi ja silti oikeastaan hoitovapaaksi alueeksi. 

Koivujen alkuharvennuksen jälkeen en ole tehnyt muuta kuin vähän istuttanut, lähinnä narsisseja, mutta muutama valkovuokkokin on tänne siirtynyt paikoista, joissa pitäisi olla vain kerrottua tai muuten erikoisempaa.

'Tête-à-Tête' -narsissit avautuivat ensimmäisinä ja kukkivat tietysti edelleen.

Niille tyypillistä on, että samaan varteen puhkeaa pari kukkaa, mistä nimikin tulee. Ehkä johtuen laihasta koivikkomaasta omissani on vain yksi kukka per varsi.

Näillä hoodeilla pitäisi kasvaa myös 'Peeping Jenny' ja 'Snow Frills', kummassakin väritys kelta-vaalea, mutta tämä ei satavarmasti muistuta kumpaakaan. Jennyn pitäisi katsoa enemmän ylöspäin ja Frillsillä olisi avonaisempi torvi. Täytynee odotella kukkien kehittymistä. Narsissit ovat mestareita hämäämisessä: kukan kehittyessä sen ulkonäkö muuttuu.

Kävin äsken katsomassa suihkunraikkaita kukkia: tässä ovat jo kukat kääntyneet enemmän ylöspäin ja kehäliuskatkin alkaneet vaaleta, eli selvä 'Peeping Jenny' -syklaaminarsissi kyseessä.

Aika hassua: tässä nyt olisi sitten tällainen kaksoskukka!

Mennään tontin vastakkaiselle laidalle. Siellä ovat alkaneet avautua 'Orangery' -narsissit. Nämä ovat ihan ensimmäisten joukossa, joita tänne istutin – pihassani ei ollut yhtäkään narsissia entuudestaan. Nyt näitä on voinut jo jakaa useampaankin paikkaan.

Vieressä ruskopenkissä kukkii samantyyppinen kaulusnarsissi, mutta väritys on ihanan kermavaahtomainen persikkaan vivahtavalla keskuksella: 'Palmares'.

Alempana kivimuurin vieressä Narcissus lobularis.

Punaisessa villissä penkissä ihastuttaa jälleen täydellinen väripari: keisarinpikarililja 'Vivaldi' ja syklaaminarsissi 'Cotinga', jonka torvi on tismalleen samaa hailakkaa oranssinsävyä pikarililjan kanssa.

Myös tontin keskivaiheilta löytyy narsisseja, mutta kunnolla auki on vasta tämä ihana kauluskukkainen 'Cassata'.

Kuvat on otettu aurinkoisena päivänä. Harmittaa, kun en ole ehtinyt blogia päivittämään moneen päivään, sillä kevään riemujen jakaminen on puuhista mukavimpia. Toivottavasti jatkossa paremmin, sillä nyt alkaa tapahtua. Nimittäin – hurraa – saimme vettä! Aamulla satoi oikein rankasti ja nyt ovat sadevedenkeruutynnyrit täynnä. Ihanaa!
Sopivasti vettä teillekin!


Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Syklaaminarsissi – Narcissus Cyclamineus-Ryhmä

18 comments :

 1. Sinulla on kauniita narsisseja minulla ei narsissit viihdy, haluisin niitä runsaasti kun peuratkaan ei kuulemma niitä syö. Ne kasvaa ensimmäisen vuoden istutuksesta mutta sitten alkaa hävikki ja meillä kun on vielä läpäisevää multaakin. Nämä onkin ainoat mitkä meillä ei viihdy. Harmi kun niissä on niin paljon kauniita värejä ja muotoja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Narsissit eivät viihdy kovin kuivassa, tuo minun koivikkonikin näyttää olevan siinä ja siinä, sietävätkö. Paljon paremmin viihtyvät muhevassa paikassa, jossa riittää kosteutta vähän kesälläkin.
   Narsisseja ei syö peurat, jänikset eivätkä kai edes myyrät.

   Delete
 2. Siälä näyttää nii viheriältä! Ja narsissikki jo kukkii. Tuata 'Cassataa' mullaki ja paria muutaki saman tyylistä. Täälon vasta osa nupulla, mutta jos alakuviikosta rupiaas tapahtumahan, lämmön pitääs pompsahtaa kahteenkymppihin. Aamulla tuli lunta ja sitte o tihuuttanu veren ja rännänsekaasta koko päivän. Hyvä, että siälä satoo kunnolla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ensi viikolla alkaa varmaan tapahtua räjähdysmäistä kasvua, kun ensin on saatu sadetta ja sitten tulee lämpö. Nurmikonleikkuukausi alkaa.
   Voi ei, lunta ja räntää! Täällä tuli ihan vettä vain, ja vielä nyt illalla uudestaan.

   Delete
 3. Hienoa, että saitte oikeasti sadetta, eikä vain selaista puolta sadepisaraa. Ihana määrä erilaisia narsisseja. Minulla osa narsisseista aina taantuu. Onneksi niitäkin voi istuttaa uusia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuli oikein todella kunnolla vettä, harvinaisen paljon toukokuuksi. Koskaan ei tiedä, milloin seuraavan kerran sataa, joten olen ylettömän tyytyväinen täysiin vesitynnyreihin!
   Osa narsisseista tosiaan taantuu. Monet ihanat pienikukkaiset nunnan-, orkidea- ja virvanarsissit etenkin, ja ne olisivat kaikkein ihanimpia. Onneksi voi istuttaa uusia ja täytyyhän noita muutenkin kokeilla, mikä viihtyisi, aina vain uusia.

   Delete
 4. Vesi on tehnyt hyvää, loppuu veden kantaminen sisältä kun uskaltaa ottaa kesäveden käyttöön ettei hana enää jäädy ja säiliö on täynnä vettä. Nuo narsissit ovat söpöläisiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihanaa, että uskalsin laittaa vesitynnyrit rännien alle, vaikka on yöpakkasia vielä. Mutta järkeilin (tai puolisko järkeili), ettei yöpakkanen riitä kuin tekemään riitettä vedenpintaan, eikä paksu peltitynnyri siihen hajoa. Huippua, että nyt on kasteluvettä tässä talojen kulmilla, kun kastelukaivo on tuolla pihan toisessa päässä, ei tule kannettua sieltä kuin yksi kastelukannullinen silloin tällöin. Nyt saavat kaikki uudet kasvit parempaa kastelua.

   Delete
 5. Jostain kumman syystä meillä nousevat vuodesta toiseen ne kaikkein tavallisimmat keltaiset keltatorviset narsissit. Useimmat muut ovat liittyneet kadonneiden listalle. Viime vuosina en kyllä ole riittävästi narskuihin edes panostanut.
  Minikoivikkosi on jo nyt ihastuttava paikka. Parantuu vain, kunhan narskut lisääntyvät. Kaksipäinen narsku on hauskan näköinen.
  Kiva, että taivaallinen kastelu ulottui sinnekin. Täällä satoi eilen koko päivän, tänään ei sitten yhtään lupauksista huolimatta.
  Miten kummassa ehtisi blogia päivittää, kun pihalla sattuu ja tapahtuu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aika moni ihana narsissi taantuu, mikä on harmi. Osa tuntuu olevan kranttuja kasvupaikan suhteen. Melko moni tekee pihallani vain lehtiä, sellaisia kapeita ruohosipulimaisia, kun olen istuttanut hentoja luonnonnarsisseja ja sen tyyppisiä. Ne tuntuvat olevan vaikeimpia, ja tasetit, ja moni muukin :-D Mutta täytyy vain jatkaa yrittämistä, onneksi moni on ryhtynyt viihtymäänkin!
   Pihalla tapahtuu ja sitä keksii kaikkia kivoja projekteja, lisäksi tämä on työn kanssa vuoden kiireisintä aikaa ja kunnallisvaalitkin työllistävät - ei tunnu aika riittävän kaikkeen.

   Delete
  2. Usein törmää väitteeseen, että narsissit ovat helppoja ja lisääntyvät vuosi vuodelta. Ehkä tarkoitus on verrata narsisseja tulppaaneihin. Siksi olen ollut vähän ihmeissäni, kun istuttamistani narskuista ei tule keväisiä kukkaniittyjä, kuten olen esim. Tammisaaressa nähnyt. No, narsissejakin on montaa sorttia. Täytynee tutustua ominaisuuksiin paremmin ja keskittyä niissäkin kestävimpiin.
   Joo, nyt muu elämä tuntuu haittaavan puutarhaelämää ihan liikaa. Olisi niin kiva viettää aikansa pihalla lukuisten velvollisuuksien sijasta.

   Delete
  3. Näin on, pitää vain kokeilla ja jotkut sitten viihtyvät. Kokeile syklaaminarsisseja, jos et ole vielä niitä istuttanut, ne ovat aikaisia ja ainakin täällä minulla viihtyneet hyvin. Lajikkeita on mm. Jetfire ja Cotinga ja moni muu!

   Delete
 6. Tuollainen narsissimetsikkö olisi ihastuttava paikka nauttia kevätauringosta ja alkukesän avarista näkymistä, kun koivunlehdet ovat vielä puhkeamatta tai vasta keväistä pitsiverhoa. Siihen näkymään niin,niin sopivat suloiset narsissit. Näin varmasti olet suunnitellutkin, kun olet narskuja sinne istutellut. Kaunottaria kaikki, mutta Cassata on kyllä hieno! Sadepäivät ennen ensi viikolla luvattua lämpöä ovat oikein sopivia puutarhalle. Täällä tuntuu pihamaa suorastaan vaihtaneen väriä, niin ihanan vihreältä jo näyttää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on tosiaan ihastuttava paikka, toivottavasti mahdollisimman moni narsissi viihtyy. Ainakin tuo tetet tuntuvat hieman lisääntyneen viime vuodesta, jolloin ne kukkivat ensi kertaa. Tänään istutin tuonne etelänkevätesikon siementaimia eli lisää keltaista tulossa. Se sointuu niin kauniisti koivujen runkoihin ja niiden kevätväritykseen muutenkin.
   Ihan kohta kaikki puhkeaa lehteen, tänään ihastelin tuomen jo puhjenneita pikkuruisia lehtiä ja kukkanupputerttuja.

   Delete
 7. Narsissit on kyllä ihan oma maailmansa, johon en vielä ole kovin syvälle eksynyt. Somia kukintoja toisensa perään. Odotan todella kovasti syksyllä kokeeksi istuttamieni narsissien kukkivan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti ne kukkivat kauniisti ja saat narsissikärpäsen puraisun :-)

   Delete
 8. Ihanat narskut! Ajatella millainen räjähdys mahtaa ensi viikolla ollakaan edessä kun nyt tuli vettä ja sitten heti lämpöä perään. Oikeastaan tämä viipyilevä kevät ei ole ollut ollenkaan hassumpi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on tosi hyvä alku kasvukaudelle, kun saatiin kunnolla vettä heti, kun alkoi olla kuivaa. Usein ei näin onnellisesti käy. Tämä on minustakin ollut oikein mainio kevät, mutta täälläpä ei olekaan tullut lunta enää aikoihin. Jos olisi, ärsyttäisi varmasti.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!