Tuesday, 11 May 2021

Paras narsissiaika

 Niin ihanaa, kun joka puolella pihaa on narsisseja! Näitä täytyy istuttaa joka vuosi lisää, ainoastaan viime syksynä en istuttanut lähes mitään sipuleita, vain pari pientä pussia narsisseja. Niistä kumpikaan ei ole vielä kukassa.

Aurinkoinen etelärinne huussin edustalla näkyy olevan hyvä paikka aikaisille narsisseille, kuten syklaaminarsissi 'Jetfire'. Niiden lisäksi kukkaan ovat ehtineet kauluskukkaiset 'Orangery' (tummankeltainen) ja 'Palmares' (hempeä valko-persikkainen). Huussista vasemmalle esikkopellossa näkyy myös valkoisia narsisseja.
Tämä rinnealue on keväisin litimärkä, ja talvellakin, jos sattuu olemaan märkä talvi. Ja syksyllä. Ihmeen vähän se näyttää sipulikukkia haittaavan, sillä tulppaanit nousevat vuodesta toiseen ja keisarinpikarililjatkin, joista väitetään, että ne eivät siedä talvimärkyyttä, viihtyvät.

'Jetfire' ja 'Palmares' ruskopenkissä, joka on se märkä paikka. Narsissien viihtymisen salaisuus voi olla se, että tässä ei ole rutikuivaa kesälläkään. Jostain ylärinteestä tihkuu ehkä lähteen vettä jatkuvasti.
Laitoin verkon suojaamaan 'Early Bird' -marhanliljaa, sillä se on jo todella komea – en halua, että se syödään! Tämä lajike on rutkasti edellä lajitovereitaan.

Ihan tontin länsireuna on puolestaan kuivempi. Olen rakentanut siihen kivimuurin ja sen takana on oja. Ruusuherukat eivät viihdy aivan kuivassa, mutta tässä on niille näköjään juuri sopivat kosteusolosuhteet. Ne ovat avanneet ensimmäiset kukkansa ja sen voi heti huomata pörinän määrästä – kimalaiset löytävät kukat heti! Karviainenkin kukkii; sen kukat ovat niin huomaamattomat, että ilman kimalaisia en olisi niitä edes huomannut.
Rinteessä näkyvät tummankeltaiset 'Orangery' -narsissit ja niiden edessä supulla matalat 'Quebec' -raitatulppaanit. Ne avaavat kukkansa vain auringossa, kuten nyt. Onpa ihana päivä! Melko tuulinen, mutta huippuaurinko! Ja yön alin oli +7,5 astetta, melkoista.
Huussista vasemmalle voi erottaa valkoisia 'Genève' -narsisseja ja niiden takana tumma möykky on kaikkein tummin tarhajouluruusuni.

'Genève' lähempää, tässä taustalla näkyy jouluruusun siementaimi. Keltavuokkokin availee nuppujaan.

Huussin toisella puolella on punainen villi penkki ja siinä kukkii 'Cotinga' -syklaaminarsissi, jännä lajike, joka avautuu keltaisena – ekana vuonna luulin, että pussista oli tullut väärää lajiketta – ja sitten kukka muuntuu aprikoositorviseksi, kehälehdet vaalenevat samalla. Samaa aprikoosisävyä on 'Vivaldi' -keisarinpikarililjassa.

Alempana rinteessä tontin länsireunalla kukkii Narcissus lobularis; yksi harvoja ellei ainoa luonnonnarsissi, joka viihtyy, kukkii ja lisääntyykin. 
Pidän todella paljon pienistä ja siroista narsissin luonnonlajeista, vuosien mittaan istuttamiini lajeihin kuuluu ainakin virvanarsissi, nunnannarsissin luonnonmuoto ja Narcissus willkommii, ja niissä kaikissa kyllä näkyy lehtiä, mutta eivät ole kukkineet kuin ensimmäisenä vuonnaan, jos silloinkaan. Kapeanpyöreät ruohosipulimaiset lehdet myös vaativat tarkkaa bongaamista, jotta niitä ei kitke rikkaruohona!

Aivan rinteen alaosassa on lehtomainen paikka, tässäkin riittää kosteutta. Parin mustaseljan väliin olen istuttanut tämäntyyppisessä paikassa viihtyvää karhunlaukkaa, se onkin tehnyt runsaat tuppaat muutamassa vuodessa. Niiden ylle kohoaa 'British Gamble', joka on aivan valtavakukkainen narsissi ja lisäksi ihastuttavan värinen. Tuon voisi syödä!

Muotopuutarhassa ei ole lähes mitään narsisseja, sillä visioni niistä on lähinnä puiden ja pensaiden alla kukkiva lämpäre, ei niinkään kukkapenkkikasvi. Sittemmin olen kyllä istuttanut niitä kukkapenkkeihinkin. Muotopuutarhassa kasvaa ainoastaan nunnannarsissi, joka tekee vain lehtiä vuodesta toiseen, ja tämä ihanaakin ihanampi herkku, jota sain hankittua vain yhden sipulin muutama vuosi sitten: 'Xit'. 
'Xit' on todellinen miniatyyri, kuvan helmililjoista ja pikkukäenrieskasta saa ehkä jotain mittakaavaa. Se on myös puhtaanvalkoinen, mikä on narsisseille harvinaista, yleensä vain valkonarsissit ovat vitivalkeita. Mutta tämä on jalostettu lajista N. rupicola subsp. watieri, joka on aivan valkoinen.
Taustalla kukkaan tulee 'Exotic Emperor' -tulitulppaani (tätä kirjoittaessani kukka levähti aivan auki), kukassa on myös samansävyinen kermanvaalea 'City of Haarlem' -hyasintti.

Muotopuutarhan kulmalla, vaahteran alla tulevat kukkaan 'White Ladies' -narsissit: ihanat ja tuoksuvat! Äskeistä penkkiä voi nähdä taustalla. Fritillaria raddeana kukkii edelleen, mutta tämä paahde saa sen ehkä lakastumaan äkkiä. Harmi, sillä se sointuu täydellisesti em. tulppaaneihin ja hyasintteihin, joita on tuossa myös purppuraisia.

Tontin keskivaiheilla on kostea kevätniitty, siellä kukkaan on tullut Narcissus moschatus, kaunis nuokkuvakukkainen laji tai keltanarsissin muoto, riippuu keneltä kysyy.

Minun silmiini tämä on riittävän erilainen kuin keltanarsissi: kukka on selvästi riippuvampi ja koko kasvi hieman hintelämpi, jotta luokittelen tämän omaksi lajikseen, kunnes toisin todistetaan. 

Kostean niityn takana, lämmittävän kivipengermän etupuolella, tuli kauluskukkainen 'Cassata' kukkaan hyvin varhain, mutta vasta nyt näkee sen kauneuden ja värityksen jujun. Kaulus on vaalennut sitruunavaahdonvaaleaksi, väri liukuu kohti valkeaa kukan keskustassa. Ihana, ihana, raikas kukka!

Tuolla näkyy 'Cassatan' kasvupaikka kivipenkereen vierellä. Kun japaninlehtikuusessa ei vielä ole neulasia, on tuossa aurinkoa hurumykky.

Jos vielä jaksat pari narsissia, jatketaan saunalta edemmäs. Ruusutarhassa orjanruusun alla kukkii tänä keväänä ruukussa ostettu nunnannarsissi 'Toto', aivan ihana suloisuus, jonka toivon viihtyvän. Tästä ylemmäs preeriapuutarhan kivisessä soramaassa kasvaa se N. willkommii, joka ei vielä ole ikinä kukkinut, onneksi lehtiä löytyy kyllä.

Lopuksi tulee koivikko, jossa alkaa hiljalleen avautua muitakin kuin 'Tête-à-Tête', 'Peeping Jenny' ja etualan 'Snow Frills', joka vasta aloittaa kukan haalistumista kelta-valkoiseksi. Lisäsin sen viereen etelänkevätesikon siementaimia, toivottavasti tässä ei ole niille liian kuivaa. Varsinainen kevätesikko tässä ainakin varmaan viihtyy ja sitä on jo vyörynyt pari kappaletta naapurin puolelta (riista-aidan takana voi nähdä naapurin luumupuita ja niiden alla on kevätesikkojen meri).
Tämä alkaa olla narsisseille kuivuudensiedon äärirajoilla. Olen kokeillut niitä monenlaisille kasvupaikoille, mitä voin suositella muillekin. Narsissit tuntuvat viihtyvän parhaiten paikassa, joka ei ole kovin kuiva, jopa tiukka savimaa näkyy kelpaavan joillekin. Lajeissa ja lajikkeissa on eroja. Ainoastaan kovin varjoisassa niiden kukinta taantuu melko pian.

Ihania narsissiviikkoja sinnekin!


Etelänkevätesikko – Primula elatior
Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Japaninlehtikuusi – Larix kaempferi
Karhunlaukka – Allium ursinum
Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Keltanarsissi – Narcissus pseudonarcissus
Keltavuokko – Anemone ranunculoides
Kevätesikko – Primula veris
Marhanlilja – Lilium Martagon-Ryhmä
Mustaselja – Sambucus nigra
Nunnannarsissi – Narcissus jonquilla tai jalostetut lajikkeet: N. Jonquilla-Ryhmä
Raitatulppaani – Tulipa Greigii-Ryhmä
Ruusuherukka – Ribes sanguineum
Syklaaminarsissi – Narcissus Cyclamineus-Ryhmä
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Tulitulppaani – Tulipa Fosteriana-Ryhmä
Virvanarsissi – Narcissus bulbocodium

16 comments :

 1. Kattava valikoima toinen toistaan kauniimpia ja mielenkiintoisempia narskuja. Kuin myös suloisia vuokkoja edellisessä postauksessa.
  Lämmin päivä vei heti aamusta ulkohommiin ja palasin hetki sitten suihkun kautta sohvalle. Väsynyt ja onnellinen puutarhahörö ei nyt kykene tämän yksityiskohtaisempaan kommentointiin.
  Ihania aurinkopäiviä sinne etelämeren saarelle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulostaa siltä, että olet viettänyt huippupäivän - lokoisaa iltaa onnelliselle puutarhahörölle!

   Delete
 2. Täytyy pelastaa kohopenkistä narsissit pois. Minusta tuntuu, että tuo Cassata on minulla kukassa nyt tasan yhden kukan voimin, mutta heti kukinnan alettua se on kovin eri värinen. Mahtava määrä on sinulla narsisseja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cassata on tosi keltainen vasta-avautuneena. Näillä on kestänyt viikkoja kehittää väri, kun on ollut niin viileää. Olisi kivaa, että lämpö ei saisi kaikkea kukkimaan hetkessä ohi.
   Narsisseihin oli helppo hurahtaa, kun tajusi, miten monia ja monenlaisia niitä onkaan. Ja kun niitä ei kukaan syö, se on niin tärkeää!

   Delete
 3. Ihanat narsissit, etenkin Cassata. Meillä ei narsissit viihdy, ei kuivassa, ei kosteassa, ei hiekkamaassa eikä savessa. Sulla on Saila ihan selvästi narsissipeukalo!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on tosi ikävää! Ja ihmeellistäkin. Narsisseista osa on joustavia kasvupaikan suhteen kumminkin. Toivottavasti joku löytyy, joka alkaa viihtyä! Narsissipeukalo on tosi hauska nimitys :-)

   Delete
 4. Narsissit ovat siitäkin ihania kevätkukkijoita, etteivät kelpaa hampain varustetuille. Sinulla on melkoinen kokoelma. Täytyy syksyllä panostaa narskuihin.
  Siirsin ruusuherukan viime kesänä aurinkoisempaan paikkaan, koska se ei koskaan kukkinut. Epäilen että se menehtyi, silmuja kullä näkyy, mutta mitään ei tapahdu. Yksi uusi alku kyllä nousee tyvestä, joten tapaus ei ole vielä toivoton. Karhunlaukkaa minäkin toivoisin, mutta en ole saanut sitä menestymään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanos muuta. On niin palkitsevaa nähdä istuttamansa sipulit kukassa ilman, että tarvitsee katsella poikki purtuja varsia. Narsisseissa on niin paljon erilaisia ja eri aikaan kukkivia, että pelkästään niillä saa tosi kivasti vaihtelua keväiseen puutarhaan.
   Toivottavasti ruusuherukkasi siitä juurivesasta lähtee! Voihan olla, että silmut ottivat nokkiinsa tästä superkylmästä toukokuun alusta. Jospa oksiin vaikka puhkeaisi lehtiä kumminkin, jos kukkasilmut ovatkin paleltuneet.
   Jännä juttu, miten jotkut kasvit viihtyvät yhdessä mutta eivät toisessa puutarhassa. Karhunlaukka olisi sinulle hyvä, kun harrastat erityisesti syötäviä kasveja!

   Delete
 5. Näitä sinun juttujasi kaikista ihanista erikoisuuksista on kerta toisensa jälkeen yhtä mielenkiintoista lueskella. Puhtaan valkoisista narsisseista tuli mieleen, että minulle niitä on eksynyt ainakin 'Princess Zaide' (mitä lajia sitten edustaakaan) sekä orkideanarsissi 'Thalia'. Valkoisissa narsisseissa on jotain niin viehättävää, kun yleensä mielikuva narsisseista on keltainen tai valko-keltainen. Paitsi juuri nyt muistin äidilläni olevan kirkkaankeltaisen narsissin oranssilla torvella... yöks!
  Meilläkin on korkattu narsissikausi juuri käyntiin, sillä ensimmäinen tete oli aukaissut tänään kukkansa ja muutama isompikukkainen on komealla nupulla. Jännittävää nähdä viime syksyn istutukset kukassa ensimmäistä kertaa!
  Kesäisen lämmintä viikon jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Princess Zaide taitaa olla useamman lajikkeen risteytys. Se on kyllä tosi valkoinen. Mutta intän vastaan ja väitän, että Thaliassa on kellertävyyttä, jos laittaa esim. kopiopaperin sen viereen, niin eron näkee. Mutta väriasia, jos mikä, on näkemyskysymys.
   On tosi jännää nähdä istutukset ekaa kertaa kukassa. Toivottavasti yksikään kukistasi ei ole keltainen oranssilla torvella :-D

   Delete
  2. Sitä toivon minäkin, ei kelta-oransseja hirvityksiä tänne, kiitos :D Pitääpä testata tuota 'Thalian' väriä kopiopaperin kanssa, voit hyvinkin olla oikeassa. Punaista talonseinää ja sinertäviä kuunliljan lehtiä vasten ovat aina näyttäneet vitivalkoisilta. Niillä kyllä menee vielä hetki ennen kuin pääsee tutkimaan väriä tarkemmin.

   Delete
  3. Niin menee, onneksi kaikki narsissit eivät ole niitä aikaisimpia! Kellertävän- tai vihertävänvalkoinen kukka on minusta kauniimpikin kuin puhtaanvalkoinen.

   Delete
 6. Opin lisää narsissien kasvupaikasta ja kosteuden tarpeesta. Luulen, että olen itse istuttanut niitä liian kuiville paikoille.
  Viehättävä tuo Narcissus lobularis.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa kokeilla monenlaisille paikoille. Kesäinen varjostuskin tuntuu olevan niiden mieleen, kunhan eivät aivan varjossa ole. On kuivemmassa ja kosteammassa viihtyviä narsissilajeja, ja lajikkeiden mieltymykset selviävät usein vain kokeilemalla.

   Delete
 7. Ensimmäinen hellepäivä avasi meilläkin narsissit!
  Sulta löytyy vaikka mitä ihanuuksia, minäkin tykkään eniten pikkuisista:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt narsisseja on avautunut oikein urakalla, niitä on joka puolella pihaa - aivan ihanaa! Pienet ovat niin söpösiä :-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!