Saturday, 18 June 2011

Sateisen yön jälkeen

Last night it rained properly: 13 mm. Now everything is well watered! I'm as pleased as the garden.

Ukkolaukka 'Purple Sensationin' ja kultatesman yhteistyö toimii saumattomasti. Tänä aamuna sademittari näytti 13 mm eilisillan ja viime yön saldona. Maa on nyt kosteaa ja muhevaa ja aurinkokin tuli jo mukavasti esiin.

Omenapuun painona toimiva sieniankkuri on sateen jälkeen lintukylpy. 
Aika moni ihmettelee tämän ankkurin ulkonäköä, sillä se ei ole lainkaan samannäköinen kuin se perinteinen malli, jota merimiesten tatuoinneissa on. Tämä onkin savi- ja mutapohjan ankkuri, jonka kovera ote pitää vetelässä pohjamateriaalissa paljon paremmin kuin tavallisen ankkurin kapeat kourat. Ne ovat puolestaan paremmat tarttumaan kivien väleihin ja kallion koloihin.

My English Garden is doing well and shows some true cottage garden favourites, such as foxgloves, oriental poppies and betony.

Muotopuutarhassani ovat vuorossa tarhaidänunikot, jalopähkämöt ja valkoiset 'Alba'-sormustinkukat.

Tässä on mainostuksen paikka, kun viimein tuli sitä mitä tilasi: tarhaidänunikko 'Cedar Hilliä' nimittäin. Tilasin tämän juurakoita viime keväänä Viherpeukaloilta, samoin kuin alppipiikkiputkea, jalopähkämöä ja päivänlilja 'Pandora's Boxia'. Vaikka kaikki juurakot eivät ole lähteneet kasvuun, on kaikista lajeista ainakin osa hengissä, ja kasvit ovat olleet sitä mitä pitikin. Olen tyytyväinen tilaukseeni.

Alppipiikkiputki nupullaan olevan 'Bowl of Beauty' -pionin vieressä. Piikkiputken kukinto muuttuu kesän edetessä siniseksi.

This first border of my English Cottage Garden was built and planted last year's spring. This is by far the most abundant of its borders now, the plants having established well.

Tämä muotopuutarhan esimmäinen neljännes valmistui viime vuoden keväällä ja se on selvästi runsain, kahdessa muussa on vielä hyvin pienet taimet. Ensi vuonna nekin ovat jo runsaampia!

Last but not least: Musti the Garden Panther!

Lukijoiden kaipaama fanikuva puutarhapantteri Mustista. Tällä hetkellä Musti on pantteripäikkäreillä tässä makuuhuoneen sängyllä. Se vietti osan sateisesta viime yöstä reippaasti ulkona! Nyt pitää ladata pantteripatterit.

Alppipiikkiputki – Alpine sea holly – Eryngium alpinum
Jalopähkämö – Betony – Stachys macrantha
Kultatesma – Milium effusum 'Aureum'
Sormustinkukka – Foxglove – Digitalis purpurea
Tarhaidänunikko – Oriental poppy – Papaver Orientale-ryhmä
Ukkolaukka – Allium hollandicum

20 comments :

 1. Hieno tuo ankkuri!
  Nuo unikot vois olla kans ihan kivoja, tuossa värissä meilläkin :)

  Mustalle pantterille rapsutukset!

  ReplyDelete
 2. Tässä unikossa on mukavan pehmeä väri, kun se tavallinen oranssi on niin raju, ettei ihan joka paikkaan sovi.
  Rapsutukset välitetty, vastaus: hiljaista hyrinää :-)

  ReplyDelete
 3. Ihana unikko! Minulla just niitä oransseja, jotka on yhden vanhan mummun pihasta Yyteristä. Pidän niistäkin silti, vaikka niiden kukinto on kyllä niin kovin lyhyt ja sitten ne oikeastaan häviävät kokonaan...
  Musta pantteri on tosi komee!

  ReplyDelete
 4. Kiitos Auli! Tämäkin unikko on lyhytkestoinen, mutta aah niin suloinen. Sitten lehdet kellastuvat ja lakastuvat ja on hyvä, jos on muita kasveja peittämässä ne.
  Komea pantteri sai nyt seuraa karvaisesta pikkuveljestään ja ne nukkuvat nyt yhdessä mykkyrässä sängyllä.

  ReplyDelete
 5. Ihanan värinen tuo idänunikko, ei ollenkaan sellainen perinteinen oranssi....
  Onko tuo alppipiikkiputki istutettu tosiaan vasta viime vuonna??
  Minulla alppipiikkiputki on ollut ainakin 5 vuotta ja vasta tänä se kesänä se näyttäisi lähteneen kunnolla kasvuun ja tekevän jopa kukkia!!
  Terkkuja puutarhapantterille ja Ransulle myös... meidän musta pantteri Onni viettää villiä kesäelämää ja poikkeaa vain välillä kotona välipalalla; teekkarin koiralla lienee osuutensa asiaan, käyhän se kunnon kissan hermoille moinen hännänheiluttaja ja touhottaja....

  ReplyDelete
 6. Rapsutuksia pojille :) Yhdyn edellisiin mielipiteisiin, ihana unikko!

  ReplyDelete
 7. Nyyh, täydellistä! Elät paratiisissa.

  ReplyDelete
 8. Oijoijoi, mikä ihana hennon vaaleanpunainen unikko. Ja alppipiikkiputki näyttää kaikessa erikoisuudessaan varsin hurmaavalta :) Aina sitä oppii jotain uutta, nimittäin ankkureista. En tod. tiennyt, että niitä on tuonkin mallisia!

  ReplyDelete
 9. Kiitos kommenteista! Paratiisissa paistaa nyt ihana ilta-aurinko, maa on kosteaa ja tarhuri hyrisee vähintään yhtä tyytyväisenä kuin pantteri päikkäreillä sängyn aurinkoläikässä takakäpälät kattoa kohti.

  Risusydämen Marja; Koko tuo penkki on istutettu viime vuonna ja käänsin siihen kompostoituneen kuivakäymälän säiliön sisällön... ja kaikki lähti valtavaan kasvuun. En ole koskaan nähnyt yhtä reheviä sormustinkukkiakaan :-D
  Äh, koira kotona... etenkin Ransu ymmärtää Onnia täydellisesti!

  Naukulan Mamma; Puutarhassa on nyt ihanaa! Varmaan myös poikien mielestä, ilmeisesti.

  Zepa; Juu... kieltämättä. Ei täältä kaipaa pois mihinkään muualle.

  Tiina; Piikkiputket ovat ihan suosikkejani, tutustuin niihin 90-luvulla Englannissa. Ne korostavat vieruskavereitaan kun ovat niin erikoisen piikkisiä, toisin kuin useimmat muut kasvit. Ja niissä on vielä usein jännän metallinhohtoinen väri sitten loppukesällä. Ostin vastikään myös sinipiikkiputkea!
  Ei noista ankkureista tiedä moni muukaan :-)

  ReplyDelete
 10. Amalia; Eikö olekin ihana!

  ReplyDelete
 11. Minäkin tykkään noitten unikkojesi väristä kovin, en ole koskaan nähnytkään tuollaisia. Samoin alppipiikkiputki on minulle ihan tuntematon mutta näyttää kivalta kuvassa. Ja valkoiset sormustinkukat ovat varmasti hienostuneita ja näyttäviä kukkiessaan. Mutta parasta on kyllä tuo vihreäsilmäinen musta puutarhapantteri...

  ReplyDelete
 12. Luuletko että tuo säilyy tuon värisenä, vai risteytyykö jonkun kanssa ja menettää värinsä? Mistä sen tilasit?

  ReplyDelete
 13. Paula; Minustakin kaikkein hienostunein ja paras on puutarhapantteri :-)

  Amalia; Idänunikkohan on moivuotinen, joten se varmaan pysyy saman värisenä noustessaan samoista juurista vuosi toisensa jälkeen. Mutta mahdolliset siementaimet kai voivat olla muunkin värisiä.

  ReplyDelete
 14. Ensi syksynä laitan kaikki sipulirahani ukkolaukkoihin, ne on niin upeita! Lisäksi ne ovat ainoita, jotka ovat kukkineet uskollisesti vuodesta toiseen. Paitsi nyt, myyrien pahalaisten mellastettua vain yksi ukkolaukka kukkii ja sekin ihan eri paikassa kuin ennen...

  ReplyDelete
 15. Laukat ovat ihania, olen varsinkin tyytyväinen tämän Purple Sensationin vähän punertavampaan väriin. Voi ei, myyrät eivät kai sentään syö laukan sipuleita, mutta siirtely ja muu tuhoaminen on yhtä paha juttu.

  ReplyDelete
 16. Puutarhapantteri on aina yhtä sykähdyttävä näky <3 Mielenkiintoista ankkuritietoutta myöskin, kiitos siitä!

  ReplyDelete
 17. Puutarhapantteri lähti juuri partioimaan ulos, vietettyään koko sateisen iltapäivän ja alkuillan olohuoneen nojatuolissa. Sitten se laskeutui lattialle, venytteli ja nosti häntänsä ylös sekä alkoi tepastella edestakaisin tyyliin: No, henkilökunta! Ylös sohvalta! (Olin siinä lojumassa puhelimessa). Ovi auki! Olen valmis ulkoilemaan!
  Kissat osaavat liikkua äänettömästi, mutta osaavat ne tömistelläkin :-D

  ReplyDelete
 18. Yöllä ulkona! Hui! En uSkaltais! Me Eikan kanssa pelätään yötä ja möRköjä!

  ReplyDelete
 19. Ei sun tarvii pelätä yöllä koska olet MUSTA!
  MUSTI

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!