Monday, 13 June 2011

Lisää kurjenmiekkaa

Etualalla kaunokainen kaunokurjenmiekka, josta kirjoitin eilen. Kuvan oikeassa reunassa näkyy saman sävyistä lehtosinilatvaa. Ja takavasemmalla – tadaa! Siperian-kurjenmiekka 'Wealden Butterflyn' ensimmäiset kukat, se avasi niitä peräti neljä samalla kertaa.

Tällä siperialaisella on tavanomaista kapeammat lehdet ja vähän pienemmät kukat. Kokonaisvaikutelma on hyvin siro. Ja nämä kukat... mitkä suonet, mitkä yksityiskohdat! Ja mikä taivaallisen sininen väri; ei lainkaan violettiin vivahtava, vaan hyvin persoonallinen.

Kauno- ja siperiankurjenmiekat kasvavat kosteahkossa mutta aurinkoisessa penkissä, joka on pihaltani paljastuneen vanhan tien(?) pengerryksen vieressä eteläpuolisessa rinteessä, laskeutuen pieneen ojaan. Kahden sinisen kurjenmiekan välissä on vielä valkoinen siperiankurjenmiekka 'Shirley's Choice', joka kukki ensimmäistä kertaa jo viime vuonna, mutta vasta heinäkuun alussa. Nuppuja en ole vielä huomannut. Sen sijaan keltakurjenmiekka tämän pihatien vasemmalla puolella avaa kohta nuppunsa! Kurjenmiekkafestivaali jatkuu...
Kukkaisaa viikkoa!

Some irises along the garden path: siberian 'Wealden Butterfly' and an Iris setosa.

12 comments :

 1. Tuo siperiankurjenmiekka on todella hieno! Jännät suonikkaan kuviolliset terälehdet.

  ReplyDelete
 2. On toisaan kaunis tuo kurjenmiekka. Voi sentään, toivon, etttä saan omani siirrettyä tässä piakkoin, jotta minunkin kukkisivat noin kauniisti.

  Auringon säteitä ja pieniä sadepisaroita sinne sulle.

  ReplyDelete
 3. Minäkin alan pikkuhiljaa hullaantua näihin...

  ReplyDelete
 4. Kauniita ovat. Ihan täytyy mennä kuvaaamaan omaani, onhan minulla ihan yksi vaalean sininen :)

  ReplyDelete
 5. Oijoi, onpa kauniita nuo Siperian kurjenmiekat! Ja vehreää vihreää piha täynnä, ihanaa :)

  ReplyDelete
 6. Voi, vaaleansininen on varmaan todella suloinen!
  Kyllä näihin hullaantuu, kurjenmiekkojen kukat ovat erikoisia, eksoottisia, merkillisen muotoisia - ja lehdetkin kauniita, reheviä! Ne ovat kauniit keväästä syksyyn.
  Täällä satoi viimein tänä aamuna, 7 mm, nyt on märkää! Ihanaa. Maa pehmeni, savimaa kun menee kivikovaksi kuivana. Siihen ei saa istutettua mitään, kun ei saa kaivettua kuoppaa, eikä rikkaruohoistakaan saa juuria ylös kun kitkee.

  ReplyDelete
 7. Kauniita! Minä siirsin tämän pihan ikiaikaiset kurjenmiekat viime vuonna joten kukinta on vielä vähäistä. Muutama on tuloillaan! Mistä sitä oisi päätellä mitä lajiketta oma kurjenmiekka on? Vai onko ihan mahdoton tehtävä? Minulle toisaalta riittää tieto että on kurjenmiekka.

  ReplyDelete
 8. Kurjenmiekkoja ei ole ihan hirmuisesti Suomessa, varsinkaan jos ne ovat jotakin vanhaa kantaa. Silloin ne todennäköisesti ovat kelta- tai siperiankurjenmiekkaa, tai jos ovat leveämpilehtisiä ja suurempikukkaisia niin jotakin tarhakurjenmiekkaa (ns. saksankurjenmiekka). Niissäkin on usein siniset kukat, paitsi vanhassa taatankurjenmiekassa on keltaruskeat. Tarhakurjenmiekat erottaa siperian- ja keltakurjenmiekoista mm. kukista ulos työtyvistä "parroista".

  ReplyDelete
 9. Jep. Siis täällä on toinenkin joka on hullantunut noihin iiriksiin. ;))

  ReplyDelete
 10. :-) Meitä sydämensä menettäneitä taitaa olla aika monta! Minua on aina viehättänyt iiristen jotenkin orkideamainen kukka.

  ReplyDelete
 11. Voi että kuinka kauniita!!!!! Tuo väri on niin upea!

  ReplyDelete
 12. Eikö olekin! Ihanan farkkusininen.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!