Friday, 29 June 2018

Varjopaikkojen ilopilkut


Voi olla, että idänkurjenpolvi viihtyisi aurinkoisessa kukkapenkissä, mutta olen istuttanut sen varjoisaan metsäpuutarhapenkkiin, jossa on nyt vieläpä erittäin kuivaa. Olen kastellut sitä kerran tänä alkukesänä ja kasvi sinnittelee hyvinkin hengissä! Melkoinen suoritus. Kukkia on kaksi, mutta eipä siltä tällä hoidolla voi enempää vaatia. Aika ei vain riitä veden kantamiseen joka ikiselle kasville, joten kulloinkin ovat kasteluvuorossa ne, jotka ovat vaarassa kuolla.
Varjoinen kasvupaikka selvästi helpottaa kasveja, sillä varjopaikoissa on paikoitellen jopa rehevää.

Shady Corners
Luckily I have quite a bit of shade in my garden, it seems to help the plants that the sun is not scorching them in addition to the drought.

Varjoliljat ovat asettuneet esikkopellolle, ja tontin takaosan riista-aita on ainakin toistaiseksi säästänyt ne peurojen hampailta. Ihanaa!Sysiakileija kukkii komeasti.


Samoin lapsuudenkotini vanhat lehtoakileijat, joilla on hyvä paikka kuistin pohjoispuolella varjossa. Lapsuudenkodin perua ovat myös valkoiset varjoliljat, jotka avaavat kohta kukkiaan.


Mäntyjen alla metsäpuutarhapenkissä sointuu hempeän vaaleanpunainen lehtoakileija pallohopeakuuseen. Odottelen punalehtiruusun kasvamista, pienet Päivänpesän siemenistä kasvatetut siementaimet kasvavat hitaasti mutta varmasti. Punalehtiruusu tulee sointumaan näihin säyihin täydellisesti.


Riista-aita on tainnut auttaa myös tätä lehdokkia, jonka kukkavarsi on säästynyt syömiseltä. Olen mielestäni tunnistanut tämän joskus keltalehdokiksi, mutta mene ja tiedä – ero valkolehdokkiin on minimaalisen pieni. Pitäisi käydä tutkimassa, ovatko siitepölymyhkyt vierekkäin vai onko niissä pieni väli!


Tämäkin on hengissä, vaikka jossain vaiheessa muistin ja pelkäsin pahinta. Melko monta heikkokasvuista lajia on meinaan tänä vuonna jättänyt kokonaan nousematta maasta. Niittysinilatva 'Stairway to Heaven' on jopa tehnyt pienen tertun kukkanuppuja.

Italianmunkinhuppu nousee luotettavasti joka vuosi, niin tänäkin vuonna. Kukintaa ja hienoja marjoja en vielä ole nähnyt, mutta eivätköhän nekin jonakin vuonna ilmesty. Istutin näitä kaksi juurakkoa hyvin skeptisenä viitisen vuotta sitten, ja molemmat ovat yhä hengissä. En suojaa kasvupaikkoja talveksi.

Tälle suurelle sadepäivälle oli kovat odotukset. Lopulta kävi niin, että vettä tuli vain 3 mm. Iltapäivällä taivas selkeni ja aurinko on siitä pitäen paistanut siniseltä taivaalta.


Idänkurjenpolvi – Geranium himalayense
Italianmunkinhuppu – Arum italicum
Keltalehdokki – Platanthera chlorantha
Lehtoakileija – Aquilegia vulgaris
Niittysinilatva – Polemonium reptans
Pallohopeakuusi – Picea pungens 'Glauca Globosa'
Punalehtiruusu – Rosa glauca
Sysiakileija – Aquilegia atrata
Valkolehdokki – Platanthera bifoliaVarjolilja – Lilium martagon

20 comments :

 1. No voi hitsit, olisi siellä voinut sataa enemmänkin. Meillä tuli vettä peräti n. 40mm. Nyt on maa kasteltu riittävästi vähäksi aikaa ja vesisäiliöt täynnä. Punalehtiruusu on loistopari pallohopeakuuselle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisi todellakin voinut, etenkin, kun 10 vuorokauden ennusteessa on pelkkä rivi aurinkoja - ihan kaunis näky kyllä, mutta sadetta kaivattaisiin kipeästi.
   Ehkä tässä hyvää on se, että täällä aina sataa melko vähän (paitsi syksyisin ja talvisin), niinpä kasvit lienevät tottuneita. Viimeisten parin vuoden aikana istutetut eivät tästä selviä ilman kasteluapua.
   Tuhannet kiitokset vieläkin siitä siemensatsista! Ihanaa. Olen istutellut niitä pikku taimia moneenkin paikkaan, toivottavasti ovat vielä hengissä. Niin pieniä ei oikein edes näe, kun ovat tontin laidoilla jossakin.

   Delete
 2. Meilläki satoo yällä n.20mm. Sopivasti, ku erelline sare oli juhannuksena. Hyvä, että riista-airasta on hyätyä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hienoa, että tuli niin paljon vettä! Täällä tuli juhannuksena 8 mm. Se on tämän kesän sade-ennätys :-D

   Delete
 3. Porissa jossa olen, satoi viime yönä kaatamalla. Ja vielä aamulla sateli hiljemmin. Soisin sitä vettä teillekin!

  Mitä minun silmäni näkevätkään - lehdokin! Oi se on lapsuuteni kaikkein suloisin, ylväin, salaperäisin ja ihanastituoksuvaisin kukka. Että sinulla kasvaa jokin niin ihana luonnonkasvi palstallasi. Ei väliä, onko valko vaiko kelta. Yhtä kauniilta näyttää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulinkin, että Porissa oli tullut reilusti vettä. Täällä ei tullut rankasti ollenkaan, mutta vähäkin on parempi kuin ei mitään.
   Lehdokit ovat niin ihania. Täällä niitä kasvaa pihallani monessakin paikassa, ja ympäristössä myös, oikeastaan vähän joka puolella tällä saarella. Harmi vain, kun peurat syövät niiden kukkavarsia. Valkolehdokissa pitäisi olla vahvempi tuoksu, sekin olisi hyvä tuntomerkki. Täytyy käydä suurennuslasin kanssa huomenna tutkimassa ja nuuskuttamassa.

   Delete
 4. Meillä satoi 10mm josta saa olla jo kiitollien. Nyt taas kaikki rehevöityy, palaneet nurmetkin jo vähän viheröi. Kyllä tuon määrän olisin suonut sinne sinullekkin jossa koko kesä ollut yhtä henkiinjäämisen taistelua. Viime kesä sateineen on nyt sitten toisenlainen kesä taas, ei ole vuodet veljiä keskenään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että tuli edes tuon verran vettä, vaikka varmaan kolminkertainenkaan määrä ei olisi ollut yhtään liikaa!
   Mantereella oli tosiaan viime kesä sateinen, täällä sekin oli hyvin kuiva, tosin tämä alkukesä on vielä kuivempi. Vasta elokuussa alkoi tulla sateita runsaammin ja useammin ja syksyllä Luojan kiitos satoi, jotta saatiin kaivoihin vettä.

   Delete
 5. Tulipa kuin tilauksesta tämä postaus. Työn alla etsiä mielenkiintoisia kasveja tänne saareen varjoon ja aika kuivaan paikkaan. Niittysinilatva menee heti listalle! Lehdokit olisivat myös ihania. Munkinhuppuja olen ajatellut kokeilla kaupungissa varjopenkkiin.pettymys oli sateen määrä todellakin. Tuli siitä tynnyrit täyteen, mutta kateellisena luen nyt muiden useiden kymmenien millien sademääristä. Rannoilta ja kallioilta alkaa jo puita kuolla kuivuuteen. Jopa katajista on osa ruskeana ja se vaatii jo oikeasti kuivuutta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanos muuta, enemmän olisi tarvittu! Nyt tiistaille on luvassa 40 % todennäköisyydellä pari milliä. Sateilla vain on ikävä tapa kuivua kasaan mitä lähemmäs ennustettua päivää päästään. Ihana aurinkoinen saaristo :-D Uskomme, että sataa sitten, kun näemme sen omin silmin, niin usein se tekee oharit. Nyt kyllä kuolee sellaisiakin kasveja, jotka kestävät normaalin kuivat saaristokesät.

   Delete
 6. Voin kuvitella miten kaunis kokonaisuus tulee, kun punalehtiruusu vielä varttuu. Nytkin hopea ja vaaleanpunainen akileija sointuvat niin hyvin.
  Meillä satoi koko eilisen päivän, juuri niin kuin sateen pitää tulla; hitaasti alkaen ja maanpinnan kostuttua reilusti ja tasaisesti. Kyllä olikin jo todella kuivaa, varjostavista puista huolimatta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mikä ihaninta, haaveilin punalehtiruususta tuohon monta vuotta, ja sitten Päivänpesän Katja lähetti kiulukoita omastaan ja nyt minun taimeni ovat hänen ruusustaan peräisin. Puutarhabloggaajat ♥
   Voi kuinka ihanalta kuulostaa tuo sade! Tuli varmaan seistyä onnellisen epäuskoisena kesäsateessa.

   Delete
 7. Olisi tuo voinut sielläkin sataa kunnolla. Meillä tuli vettä taivaan täydeltä ja tarpeeseen tuli. Ihanat akileijat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisi tosiaan saanut tulla vaikka metri vettä, maa on jo kuivaa niin syvälle asti.

   Delete
 8. Luonto tarjoaa niin kauniita kukkijoita, kuten tuo lehdokki ja akileijat! Harmi, ettette saaneet enempää vettä, täällä tuli kuin saavista kaataen. Mutta olisin mielelläni ottanut vielä toisenkin sadepäivän.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Monta sadepäivää putkeen varmaan tarvittaisiin, jotta maa kostuisi pintaa syvemmältä. Kun tuo tuuli kuivatti pinnan pian. Eilen aamulla herätessäni ei ollut edes ruoho enää märkää, se oli jo kuivunut.

   Delete
 9. Voi mitä ihanuuksia! <3 Ei puuttunut kuin ne kaksi karvaista versiota kuvista... ;)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!