Tuesday, 12 June 2018

Pieniä valkokukkaisia iloja


Ihastuttava koiranputki kukkii siellä täällä. Vaikka sitä niitänkin, silti sitä riittää – onneksi.

Light White Flowers
Cow parsley grows everywhere and I try to have some natural meadow areas, although they need scything every once in a while. 


Karhunjuuri on putkikasveista suosikkini, aloin kirjoittaa, mutta ei se taida ihan pitää paikkaansa. Pidän monista putkikasveista vallan mahdottomasti.
Karhunjuuren hienonhienosti liuskoittuneet lehdet, tilliäkin hienommat, tekevät siitä upean koristekasvin. Kukinnot ovat taattua putkikasvilaatua, kauniit ja keveät sekä melko aikaiset, mikä on kiva juttu. Esimerkiksi rikkaporkkana tulee kukkaan vasta loppukesällä. Toisaalta saksankirveli ehti jo ohikukkia, se on vielä aikaisempi.
Karhunjuuri tekee loistotyötä kukoistaessaan vaahteran alla kuivassa ja varjoisassa penkissä, missä moni muu kasvi kituu.

Valkoiset ovat varjossa erityisen kauniit. Nuokkutähdikki saattaisi viihtyä paremmin valoisammassa paikassa, mutta on niin kaunis nuokkuessaan varjoisassa penkissä.


Samat sanat: tarha-alppikärhö 'Albina Plena' on ihastuttava varjopaikan kasvi.


Varjosiippa ilahdutti tekemällä pikkuruiset kukat, vaikka kasvaa melko kuivassa varjopaikassa katajan alla.


Amurinkärsäkalla kasvaa vieressä ja pääsi mukaan tähän juttuun, vaikka onkin vihreäkukkainen. Rakastan kärsäkalloja, tälläkin on kunnioitettava sopeutumiskyky! Toinen yksilö kasvaa aivan varjossa, tämä taas toivottoman kuivassa, ja kumpikin pärjäilee vallan mainiosti. Näitä ei ole tähän mennessä edes kukaan syönyt.


Tämä vanha Sametti Hortensialta muutama vuosi sitten saatu löytöpioni tekee ensimmäistä kertaa useamman kukan. Olin istuttanut tämän aivan liian lähelle isoa lipstikkapehkoa, sen siitä saa, kun istuttaa myöhään syksyllä tai aikaisin keväällä eikä osaa hahmottaa. Sitten siirsin tämän ja nyt on tulossa monta kukkaa, jihuu!
Taustalla pari 'Mount Everest' -sorjalaukkaa, jotka ovat jääneet peuroilta syömättä. Toivon, että pionin nuppuja ei käy kukaan myöskään napostelemassa.

Musti kävi tutkimassa ja hyväksymässä kedolle ilmestyneet rottinkituolit. Tässäkin kasvaa muutama koiranputki, mutta hiirenvirnojen ja keltamataran myötä väritys muuttuu. Tuolien takana kasvaa vanha kirkonruusu harvana puskana.
Aurinkoisia päiviä, tänne odotetaan yöksi sadetta, oi onnea!


Amurinkärsäkalla – Arisaema amurense
Karhunjuuri – Meum athamanticum
Koiranputki – Anthriscus sylvestris
Nuokkutähdikki – Ornithogalum nutans
Sorjalaukka – Allium stipitatum
Tarha-alppikärhö – Clematis Atragene-Ryhmä
Varjosiippa – Vancouveria hexandra

26 comments :

 1. Sulosia kukkivia. Kuivan ja varjoisam paikan kasveja tarvitsen. Kiitos vinkeistä.
  Meillä piti sataa yöllä useampi tunti. Ei satanut. Äh.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Akileijat ja varjoliljatkin tuntuvat olevan kestäviä kuivassa varjossa, mutta sen olet varmaan huomannut itsekin. Jalopähkämöä jaoin tuohon hankalaan kuivaan varjopenkkiin ja siinä se kukoistaa ja peittää maata todella mukavasti.
   Hitsi, täällä ihan sama juttu, ainakin pari tuntia piti sataa, mutta ei mitään tullutkaan.

   Delete
 2. Postaus postaukselta, kuva kuvalta, ihastelen aina ain enemmän sinun puutarhaa. Kauniita kukkia ja kuitenkin luonnolla on tilaa olla läsnä <3 Aivan ihanaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos kauniista sanoistasi! Täällä on aika paljon myös nokkosta ja pelto-ohdaketta :-D Ihan pakostakin on luonnonkasvillisuutta, joka nurkkaa ei ehdi siivoamaan.

   Delete
 3. Valkoista, ihanaa! Tosi söpöjä pikkuisia ja vähän isompiakin. Sain hankittua marketanpuistosta amurinkärsäkallaa, mutta siinä on vasta peri lehteä. Kukka on kyllä hauska, niitä odotellessa. Kiva kuulla, että on reipas kasvaja.

  Aivan ihana tuo sade, viimein! Musiikkia korville, ja tietysti luonnolle : ))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuri Vironperän Irenen kanssa keskusteltiin facebookissa, että hänelläkin amurinkärsäkalla on hyvin noussut ja kukkii, moni muu kärsäkalla ei ole noussut maasta ollenkaan.
   Voi, olisipa sade tullut, teki oharit taas kerran. Täällä aurinkoisessa saaristossa on kiva mökkeillä varmasti, mutta puutarhuri kaipaisi säännöllisiä sateita ihan hirmuisen paljon!

   Delete
 4. Minä olen aivan heikkona pieniin, valkoisiin kukkasiin. Oi tuota varjosiippaa ja nuokkutähdikkiä <3 Koiranputken annan minäkin (hiukan) rehottaa pihan peränurkassa :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varjosiippa on ihan söpöistä söpöin, kukkien läpimitta on vain jotain 6 milliä.
   Koiranputkelle pitää aina olla joku läntti, eikä siitä kai kokonaan eroon pääse, vaikka haluaisikin.

   Delete
 5. Tuollaiset ihanat pienesti kukkivat ovat kauniita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ovat ne, todella somia, ja ne täytyy myös erikseen huomata kaiken isomman keskellä, se on mukavaa :-)

   Delete
 6. Kauniita valkoisia kukkivia.
  Kesä kukkii.
  💞 iloa ja hyvää mieltä päivääsi <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, samaa sinulle Sylvi ja perheellesi!

   Delete
 7. Täällä satoi viime yönä ja aamulla vielä. Vesisaavi oli kolme neljäsosaa täynnä :) Aika kovalla paineella tuli kyllä vettä ja jotkut taimet oli vähän kärsineet. Kissan naukunaan ja sateen kohinaan peltikatolla heräsin, kun ikkuna oli yön auki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, ihanaa että teillä satoi. Tänne se ei sitten pudonnutkaan. Kova paine on vähän liikaa, saisi tulla maltilla, niin eivät kasvit katkeilisi ja maa ehtisi imeä!

   Delete
 8. Koiranputki kaunistaa ihanasti puutarhan reunoja, se on kuin pitsiä. Annan vuohenputkenkin kukkia, mutta katkon varret ennen kuin se ehtii tekemään siementä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Koiranputkistakin tulee rumat, kun kukat kuihtuvat, se on ihan hyvä hetki kitkeä niitä. Mutta kukkiessaan se tekee tosiaan pitsireunat puutarhaan :-)

   Delete
 9. Toivottavasti sade tuli sinnekin. Koiranputket on hienoja, niitä pitää ehdottomasti olla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No hitsi, ei tullut sadetta, vaikka niin varmalta se ennusteen muaan näytti. 39 vuorokauden sademäärä on 1 mm tähän mennessä. Nyt täytyy toivoa, että noin 50 % todennäköisyydellä ennustettu sade tulisi ensi yöksi.

   Delete
 10. Varjoon valkoista, juuri niin, näky on ihana! Karhunjuuri ja nuokkutähdikki - kauniita, ja taas opin uusia kasveja, kiitos sinulle siitä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Valkoinen loistaa varjosta mukavasti. Karhunjuuri on vanha perinne- ja rohtokasvi, sitä pitäisi olla joka pihalla!

   Delete
 11. Valkoiset kukkijat ovat tosi ihania ja pieniä tänä vuonna on kaikki tai ainakin töpöjä, sadetta kaivataan edelleen. Tuo 'Albina Plena' on niin ihana ja nuokkutähdikki, se on minulta jonnekin kadonnut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nuokkutähdikki ei minullakaan oikein kukoista, mutta ehkä se pitäisi enemmästä valosta.
   Päivänkakkarat kukkivat onnettomin nykerökukin alle 20-senttisissä varsissa tässä saharassa.

   Delete
 12. Hei, hyvä tieto, että kärsäkallojasi ei ole kukaan syönyt. Olen tähän asti suojannut omani, amurin- ja ruskokärsäkallan, kananverkolla, kun en ole ollut varma, syövätkö peurat ja rusakot niitäkin. Mutta nythän voisin kokeilla vaikka ensin toista niistä ilman verkkoa ja katsoa, kuinka käy. Eläimet ehtivät parturoimaan lähes kaikki lehtosinilatvat ja pari akileijapuskaa, kun verkot eivät riittäneet keväämmällä ihan kaikille kasveille. Nuokkutähdikki kukki meillä mainiosti viime kesänä, tänä vuonna ei ole vasta näköpiirissä kuin lehdet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En uskalla luvata 100 % varmuudella, ne penteleet popsivat joskus täysin mielivaltaisesti. Mutta aika hyvää osviitaa saa siitä, että viereinen taponlehti parturoidaan aina ja myös orjanlaakeri, paitsi että nykyään se on verkon sisällä 24/7/365 (ja joinakin vuosina myös 366).

   Delete
 13. Minulla tuo varjosiippa kasvaa kosteammassa varjossa ja huomaan, että se alkaa levitä vähän liiankin innokkaasta. Monesti on tosi hyvä vähän liuttaa kasvin kasvupaikka vaatimuksia ja pääsee vähemmällä kasvun rajoittamisella.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi olla, että tulen katumaan näitä sanoja, mutta olisi kivaa, jos se alkaisi hieman levitä ;-)
   Totta tuo, että ihanneolosuhteita ei aina kannata tarjota!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!