Saturday, 30 June 2018

Oranssin penkin todelliset värit

Suunnittelin oranssi-ruskea-sinikukkaista istutusta toiseen kohtaan puutarhaani, johon osuu ilta-aurinko. Sitä kohtaa en vielä ehdi hetkeen istuttamaan, joten kun tilaisuus toisessa ilta-aurinkokohdassa aukesi, päätin laittaa oranssin penkin tähän.
Sitten, koska siinä oli raivattua maata, siihen päätyi kaikenmaailman siemenkasvatuksia, joiden väreistä en ollut ihan varma, ja lisäksi kaikenlaisia muitakin värejä, joiden arvelin sointuvan oranssiin. Niinhän siinä sitten kävi, että tässä on kaikkea muuta kuin oranssia.
Tässä eräänä päivänä koin ahaa-elämyksen. Penkki näyttää vahvoissa väreissään aivan mahtavalta! Enää en mieti kasvien siirtoa, olkoot näin ja kukoistakoot.

The True Colours of the Orange Border
In the beginning I planned to make an orange-brown-blue border in another area. Then I made this area and because there was bare soil I added all sorts of perennials I had grown from seed and was not sure of their colour, and needed somewhere to plant them.
The result is such a happy mix of colours that I'll let it be.

Tähän päätyi harmaakäenkukkaa, kun en keksinyt muutakaan paikkaa, mihin siementaimia voisi siirtää Rohanista, jonne tämä on aivan liian pinkki.

Jokin aika sitten hehkutin, miten verihanhikki sointuu 'Enkan' -japaninvaahteraan, mutta niin tekee shokeeraavan pinkki käenkukkakin.

Siinä verihanhikki, tosin kukat supussa. Oikealla kukkii 'Rosa Mundi' kirjoapteekkarinruusu.

Ransu esittelee.


Jokunen rikkaporkkanankin taimi tästä penkistä löytyy. Se on nupulla söpön vaaleanpunainen.


Romppalan Lindan lähettämistä siemenistä kasvatetut ritarinkannukset, tämä on tulossa ekaa kertaa kukkaan ikinä! Tästä tulee jotakin hurmaavan tummaa.

Hurmaavan keltainen on puolestaan etelänkurjenmiekka. Kimalaisella oli työtä punkiessaan itsensä mettä imemään kapeaan kukkaan, mutta sinnikkyydellä, punnertamisella ja pitkällä imukärsällä se onnistui.

Toissa syksynä istutetuista sipuleista tulee nyt ekat kukat. Tämä on luultavasti varjoliljan hyvin tumma muoto var. cattaniae (odotan vahvistusta Kahilan Pirkolta, jolta sipulin hankin). Mielettömän upea väri!
Oransseja liljoja olisi tulossa kukkaan, jos peurat olisivat jättäneet ne rauhaan. Verkko oli vain tämän uusimman ympärillä, sillä halusin ehdottomasti nähdä sen kukat. Verkot eivät kuitenkaan ole mikään silmänilo eikä niitä riitä jokaiselle liljanvarrelle, valitettavasti. Niinpä kanadan- ja tiikerililjat jättävät kukinnat väliin. Poikki syötyjä varsia voi nähdä kuvassa, jos uskaltaa verenpaineeltaan katsoa.


Lemmikit laskevat verenpainetta, niinpä tähän väliin Ransu-kuva. Ransu makaa kissanmintun päällä.

Vähän tästä tuli mieleen sellainen asia, että pidän näköjään tummanpunaisesta melkoisesti, ja muistakin punaisen sävyistä, kun niitä jostakin syystä kertyy sinne sun tänne (enkä pistä sitä ollenkaan pahakseni). Tässä Rohanin värimaailmaa.


Rohaniin on muuten tullut uusi kukka. Libanoninlaukkana Uudenkapungin kukkamessuilta yksityismyyjältä jokunen vuosi sitten hankittu laukka ei ole sitä, sillä se olisi valkokukkainen ja olisi kukkinut jo. Tämä on jotakin muuta aivan ihastuttavaa! Nuokkulaukka, kenties.

Punainen villi penkki alkaa myös olla värikkäimmässä kuosissaan, kun apteekkarinruusu availee nuppujaan. Taustalla kukkivat kiinanpionit 'Nippon Beauty' ja 'Duchesse de Nemours'.


Apteekkarinruusu – Rosa 'Officinalis' (Rosa Gallica-Ryhmä)
Etelänkurjenmiekka – Iris spuria
Harmaakäenkukka – Lychnis coronaria
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Kirjoapteekkarinruusu – Rosa 'Rosa Mundi' (Rosa Gallica-Ryhmä)
Kissanminttu – Nepeta cataria
Libanoninlaukka – Allium zebdanense
Nuokkulaukka – A. cernuum
Rikkaporkkana – Daucus carota
Ritarinkannus – Delphinium
Varjolilja – Lilium martagon

34 comments :

 1. Tummanpunaine on hyvä väri puutarhassa, sopii hyvin yhteen monen muun värin kanssa. Onneksi välissä oli Ransun kuvia, ainakin minun verenpaine nousi peurojen tekosista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noh, oma vikani myös, kun en ole hankkinut lisää verkkoa ja suojannut kaikkea. Toisaalta on melko häiritsevää katsella verkkohäkkyröitä kukkapenkeissä, eikä se niiden kitkemistä todellakaan helpota.
   Ransu toimi onneksi ruudun takaa yhtä hyvin kuin livenäkin, se on sellainen ilopilleri ja ihana pehmis.
   Punaisista kukista ja tummalehtisistä kasveista tulee sekaisin jotain aivan ihanaa.

   Delete
 2. Onpa hieno tuo tumma Varjolilja. Juuri viime viikolla siirsin vaaleanpunaista tätini penkistä meille. Ja minullakin on tuo Kirjoapteekkarinruusu Sinipiikkiputken kanssa samassa penkissä (tai näytti sinullakin olevan jotain sinnepäin...) Mutta minäkin sekoitin sinisen penkin tuolla Kirjoapteekkarin ruusulla, hyvä kontrasti sinisiä vasten. Joskus puutarha yllättää sopivuudellaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kirjoapteekkarinruusu sointuukin ihanasti siniseen! Sinipiikkiputkea minullakin sen vieressä on, mutta se sinertyy vasta sen jälkeen, kun ruusu on kukkinut. Toimii se ihan kivana parina näin vihreänäkin.

   Delete
 3. Hei hei hei mullakin tuo tumma varjoliljoista kukkii nyt ekaa kesää.
  Se on ihana! Mää bongasin sen tänään muiden tavis varjiksien viereltä. Kyllä on mahtava sävy.

  Ransunn harmaa sointuu puutarhaan niin hyvin punaisten kanssa.
  Söpöjä kasveja ja yhdistelmiä.
  t.LeenajaIbana

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jee! Mietinkin, miten sinun liljasi jakselee. Itselleni hankin kahta muuta marhanliljaa samalla, mutta ne eivät ole nousseet, ei viime vuonnakaan. Yksi viime syksynä istutettu vaaleampi on noussut, mutta sen kukkanuput kuivuivat, vaikka kastelinkin. Se on sentään elossa. On nämä vähän haasteellisia. Tässä cattaniaessa on mahti-ihana väri!

   Delete
 4. Tumma, syvänpunainen väri on ihan jees. =) Hopean ja punan yhdistämisessä on oma viehätys, vielä kun ne nappaa ympäristön vihreisiin sävyihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, niin kuin Katjakin ylempänä toteaa, on tummanpunainen melko kiva monen värin kanssa. Mulla onkin vierekkäin hohtopiikkiputki ja tummanpunakukkainen ruusu, kiva pari nekin.

   Delete
 5. Ihana ransu kiva kaveri kiertäessä puutarhassa kukkia katselemassa. Ihan kuin Himmu meillä, usein hakee isomman kukan varjosta makuupaikankin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Himmusta on blogissasi niin söpöjä kuvia kasvien varjossa tai kukkapenkissä poseeratessaan ♥

   Delete
 6. Toissa kesäiseltä Päivölän reissulta sain tummaa varjoliljaa, jonka nimi on Arabian Night. Se kukkii nyt ja näyttää samanlaiselta, kuin sinun tuossa kuvassa. Valokuvaan ei edes kukan upean syvää väriä saa, mutta kerrassaan hieno se on. Toinen Päivölästä tuomani varjolilja on oranssisävytteinen Russian Red. Sen kuva on tämän päivän postauksessa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pirkolta tulikin juuri äsken vahvistus, että tämä liljani on tosiaan cattaniae. Russian Red olisi melkoisen tumma myös, Arabian Nightin pitäisi olla oranssimpi. Oikeastaan kaikissa varjo- ja marhanliljoissa on kaunis sävy, oli se sitten vaalea tai tumma, ruskea tai puolukkapuuro.

   Delete
  2. Minulta oli mennyt nimet sekaisin eli Arabian Night on se oranssisävyinen ja Russian Red tummempi, kuten sanoit. Korjaan asian myöhemmessä postauksessa.

   Delete
  3. Ei sen varmaan niin hirveästi väliä ole, mutta ajattelin, että haluat ehkä itse tietää kumpi on kumpi :-)

   Delete
 7. Tummanpunainen on miunkin suosikkiväri. Kauniisti kukkii varjolilja. Harmillista nuo peurat. Ihan lekahti syvänalassa ennen kuin luvin loppuun tuon libanoninlaukan. Ajattelin jotta sitä pittää suaha kerran punanen on olemassa. Harmi jotta on joku muu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tummanpunainen on ihana vahva väri.
   Peurat ovat todellinen vitsaus. Juuri katsoin, että ovat syöneet härkäpapujen kasvustot aiempaa matalampaa, nyt ei ole kukan kukkaa jäljellä. Herneetkin on kynitty lähes maan tasalta. Perunoista ei paljon satoa saa, kun naatit syödään.
   Varmaan tätä laukkaa jostakin löytyy sinullekin!

   Delete
 8. Sinulla on upea määrä erilaisia kasveja, aivan ihanaa :) Mukavaa sunnuntaita. Me meinasimme tänään tyttöjen kanssa osallistua ekaa kertaa avoimiin puutarhoihin, vierailijoiden roolissa :) Kivaa siis tiedossa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikkea on tullut vuosien varrella haalittua, ja kylvettyä myös :-) Toivottavasti teillä oli kiva päivä!

   Delete
 9. Tykkään noista tummista väreistä!

  Onko pojilla, jokin punkkisuoja? Annoimme Niilolle kesäkuun alussa, sellaista jota laitetaan selkään...luulin, että Niilo kuolee siihen. Ilmeisesti se kutisi, kun poika piahtaroi koko ajan ja meni vaan sängyn alle piiloon. Paripäivää kesti ja sitten alkoi tuska helpata...kamalaa ainetta..:(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi Niiloa :-( Laitan valeluliuosta poikien niskaan myös, mutta en ole huomannut heillä mitään oireita. Kiinnittyneet punkit näivettyvät pois, mutta toki poikien turkissa tulee punkkeja sänkyyn yms. Toivottavasti Niilolle löytyy joku sopiva lääke.

   Delete
 10. Nuo tummanpunaiset varjoliljat ovat upeita! Ja kirjoapteekkarinruusu iloisen kirjava! Ovat nuo peuran pahalaiset harmillisia, kun tulevat kukkamaallesi, eivätkä edes kysele, saako ottaa! Poistin ed. kommentin, kun tuli niin hassuja kirjoitusvirheitä:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peurat ovat pirullisia, eikä niitä pidättele kuin kolmimetrinen tiilimuuri (ystäväni mukaan, mutta arvelen hänen olevan hyvinkin oikeassa).

   Delete
 11. Ransu on hyvä esittelijä ja sinä olet taitava puutarhuri, ja kuvaaja.
  Kiitos taas tästä postauksesta ja hyvää alkanutta Heinäkuuta sinne teille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos sinulle ja aurinkoista heinäkuuta teille!

   Delete
 12. Beautiful garden, I loved the photos of the kitten.
  Have a nice sunday
  Greetings
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you Maria, have a good Sunday and a new week too!

   Delete
 13. Hienot vahvat värit tuossa "oranssissa" penkissä. Niin sitä helposti käy, että alkuperäiset suunnitelmat muuttuvat matkan varrella. Senpä takia en suunnittelekaan puutarhan perenna-alueita liian tarkasti, katson vain fiiliksen mukaan, millaiseksi penkki ajan kanssa muotoutuu. Myöhemmin joutuu toki tekemään pieniä siirtoistutuksia, kun penkin sielu on löytynyt. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo onkin hyvä periaate. Minulla on tapana tehdä kaikenmaailman suunnitelmia :-D

   Delete
 14. Ransunharmaa ja Mustinmusta sopivat kaikkeen. Kyllähän se ihmisenkin värimaku muuttuu. Jos joku olisi sanonut, että tykkään monista digitaliksen -niin mitähän monia pinkinpunaisehkoja ne nyt onkaan- lisättynä ukontulikukan (olympicum tosin) keltaiseen, niin olisin sanonut että eieiei. Mutta kun se nyt tapahtuu niin onpa ihanaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei todellakin, tuo kuulostaa melko järkyltä, mutta kun tarkemmin ajattelee, niin yhdistelmässä on varmaan just sitä ihanaa luonnonkukkamaisuutta. Kun kaikki värit ovat sekaisin, niin kuin luonnossakin, on se aivan ihanaa.

   Delete
 15. Löysin tuolta Päden pajan kautta blogisi ja liityin lukijaksi. Tulen vierailulle paremmalla ajalla. Mukavaa heinäkuuta💛☀️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lämpimästi tervetuloa, ja kiitos samaa sinne!

   Delete
 16. Tosi kauniin näköinen istutusalue, hienoja kasviyhdistelmiä ja ihana kukkapenkin esittelijä! Aurinkoista heinäkuun alkua ja rapsutuksia Ransulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos sinulle kauniista sanoistasi! Tämäkin pikku penkki tulee laajenemaan joskus, kun saan viereiset lautakasat purettua/käytettyä. On hyvä, että on paikkoja, joihin voi istuttaa ex-tempore-hankintoja sun muuta.
   Kiitos, Ransu kiittää ja aurinkoista heinäkuuta sinnekin!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!