Friday, 8 June 2018

Rohanin kukkia ja kukkavarsia


Tahti on onneksi hidastunut selvästi, ehtii kuvata kukkia ja kirjoittamaankin niistä ennen kuin ne lakastuvat!
Rohanin tumma-vaalea värimaailma kehittyy vuosi vuodelta eikä se tietenkään ole niin yksioikoinen kuin alussa ajatteli. Kaikenlaista tulee istutettua, kun ei ole muutakaan paikkaa, tai sävystä ei ole ihan varma, tai jotain.
Tummalehtinen pensasmainen pyökki 'Rohan Weeping' kasvaa hitusen korkeutta joka vuosi. Sen juurella kasvava kerrottu valkoinen jouluruusu valitettavasti näivettyi helteeseen. Nyt pyökin seuraksi on tullut 'Samobor' -tummakurjenpolvia.

Dark and White
My Rohan garden is supposed to be a theme of dark leaves and flowers combined with white flowers. But as life itself, it is not that simple.

Pyökillä on minusta vallan hienot lehdet – tummat ja liuskoittuneet – mutta dendrologiystäväni mielestä ne ovat melkoisen kamalat. Hän pitää hieman luonnollisemman oloisista kasveista, minulle friikit ovat parhaimmistoa.
Vaskivarjohiippa on ylittänyt toiveet levitessään hienoksi matoksi pyökin alle.


Koiranputki 'Ravenswing' ja kiinanpioni 'Moon of Nippon', tulossa kukkaan.


Ohdake Cirsium rivulare 'Atropurpureum' on juuri aloittanut kukinnan.


Purppuratulikukka 'Rosetta'.

Täpläpipo 'Dark Towers' on tuuheutunut mukavasti, vaikka viime kesänä se syötiin melko täydellisesti. Tai ehkä se rohkaisi kasvia versomaan, mene ja tiedä. Taustalla kukkii mätäsleimu 'White Admiral'.


Istutin Rohanin kauimmaiseen päätyyn syksyllä joitakin ihania uusia tulppaaneja, mutta niiden kukkia emme päässeet lainkaan ihailemaan. Muutama yö sitten meni korkeista laukoista useita kukintoja ja ruusuista versonkärkiä (joissa on jo nuppuja!), täytynee laittaa se pipo verkon sisään.
Kävin kesken tämän jutun kirjoittamisen hätistämässä pois kaksi valkohäntäpeuraa, kun lampsivat pitkin kylätietä keittiön edustalla ja kuikuilivat kohti muotopuutarhaani.


Japaninkirsikka 'Royal Burgundy' on onneksi ollut verkon suojissa, tosin nyt kitkemisen takia otin verkon hetkeksi pois. Näin ihanat kukat puussa oli! Joka vuosi hieman aiempaa enemmän. Puu on jo parimetrinen.


Kirsikan alla kukkivat 'Elrond' -narsissit, nyt jo lakastuneet.

Rohan mutapuutarhan takaa nähtynä. Mutapuutarha on tosin nyt halkeilevan kuiva.
Ensi viikolle on luvassa sateita, viimeinkin!


Japaninkirsikka – Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Koiranputki – Anthriscus sylvestris
Mätäsleimu – Phlox douglasii
Purppuratulikukka – Verbascum phoeniceum
Pyökki – Fagus sylvatica
Tummakurjenpolvi – Geranium phaeum
Täpläpipo – Penstemon digitalis 
Vaskovarjohiippa – Epimedium × warleyense

18 comments :

 1. Onpa ihanat Pyökki ja Japanin Kirsikka! Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
 2. Mä niin tykkään näistä sun Rohanin väreistä ja kasveista.
  Aurinkoista viikonloppua ja ensi viikolle sateita! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rohanissa ei olekaan muuten yhtään keltaista :-D Itsestään tulleita päivänkakkaroitakin olen alkanut kitkeä, kun niiden keltainen keskusta ei sovi, ja muutenkin se kylväytyy joka puolelle, se saa kasvaa muualla, mutta Rohan alkaa olla jo melko täynnä. Kurjenpolviakin joutuu jo nyhtämään urakalla.
   Kiitos, samaa sinne! Ennusteessa vaihtuu koko ajan, tuleeko ukkosia tiistaina vai ei, ja tuleeko torstaina sadetta vai ei. Jännitystä elämässä :-D

   Delete
 3. Paljon on jo Rohanissa kasveja. Peuran ryökäleet saisivat syödä muita kasveja kuin istutettuja. Suloinen tuo Japanin kirsikka. Onneksi kasvaa verkotettuna.

  Sateita toivoo nyt moni, toisin kuin viime kesänä. Meille on noin 40päivän aikana osunut sateita 4millin edestä. Sekin parempi kuin ei mitään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo sademäärä ei varmaan käytännössä mitään auta, mutta on sekin parempi tosiaan kuin ei mitään.

   Delete
 4. Ihana tuo risuaita!
  Toivon todella, että luvattu sade saapuu..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti. Erittäin vaihtelevalta näyttää - joka toinen päivä sateita luvataan ensi viikolle, joka toinen päivä ne onkin taas hävinneet ennusteesta.

   Delete
 5. Replies
  1. Alkaa se olla aika kiva, ja tässä yhtenä päivänä aloin kaivaa viimein Rohanin toista puolta, nyt on istutuksia vasta yhdellä puolella.

   Delete
 6. Upea värimaailma tuolla Rohanissa ja niin monia mielenkiintoisia kasveja.

  Hauska kommentti tuo kylätietä pitkin lampsivat peurat, mutta niiden tekoset ovat kyllä kaikkea muuta kuin hauskoja!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peurat puutarhassa on yhtä kuin täystuho, hirveitä ne ovat. Hirveämpiä kuin hirvet ;-)

   Delete
 7. Voi että tuo kirsikka on suloinen. Taitaa kukkia pitkään? Purppuratulikukka minulta puuttuu puutarhasta, niitä on nykyään kivan värisiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Royal Burgundy tulee melko myöhään kukkaan ja tosiaan sen kukinta-aika vaikuttaa melko pitkältä verrattuna moniin muihin kirsikoihin. Se on tosiaan söpö.
   Purppuratulikukkia kannattaa metsästää, niistä tulee kivasti siementaimiakin. Sitä ajatellen voisi siemenpussin hankkimista miettiä, varmaan helppo siemenestä kasvatettava.

   Delete
 8. No on sinullaa hommaa, kun kesken puuhien vielä peurojen hätistelyjäkin! Mutta niin minäkin tekisin, jos olisi tuollaisia kasviharvinaisuuksia! Ihana japaninkirsikan kukkanen. Seuraavalla kerralla, kun poimin koiranputkia, arvostan niitäkin hitusen enemmän, onhan niillä tuo Ravenswing -sukulainen! Onko se jokin harvinaisuus kaukaisesta maailmasta?

  ReplyDelete
  Replies
  1. On raivostuttavaa nähdä ikkunasta, kuinka ne tallustelevat keskellä kylätietä aivan talon vieressä ja nuuskivat kohti kasvejani :-D
   Taisin löytää Ravenswingin taimet helsinkiläisestä Muhevaisen puutarhamyymälästä, mutta sen vuoden jälkeen en niitä taas ole nähnytkään. Koiranputkihan on kaksivuotinen ja olen kerännyt siemeniä, nytkin niitä on purkissa kasvamassa, jotta varmasti saan nauttia siitä jatkossakin - mutta nyt ne vaikuttavat vihreävartisemmilta... lajike taitaa risteytyä luonnon koiranputken kanssa, ja tumma ominaisuus haalistuu. Siemeniä varmaan saa tilaamalla ulkomaisista liikkeistä, jos ei vielä kotimaisilla ole tarjolla. Taidankin pistää itsekin siementilauksen menemään.

   Delete
 9. Upea pyökki! :) Ja taas niin oivia kasvivinkkejä Keskimaa-puutarhaan. Pitäisi joskus etsiä kaikki lippulappuset, joille olen kirjoittanut näitä kasvien nimiä, ja koota ne yhteen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva jos löydät vinkkejä! Täällä vähän rajoittaa valikoimaa tuo valitsemani tumma-vaalea värimaailma. Esimerkiksi tarhakurjenmiekka 'White City' sai lähtöpassit, kun olikin hailean vaaleansininen valkoisen sijaan. Mutta 'White City' -espanjansinililjat kukkivat valkoisina kyllä :-) Monenlaisia Tower-nimisiä kasveja on täällä myös.
   Rohan on jokin paikka Ranskassa, siksi sen nimisiä kasveja on joitakin. Mulla on ruusu 'Duchesse de Rohan', se on vaaleanpunakukkainen, mutta kasvaa hieman Rohan-puutarhani ulkopuolella.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!