Saturday, 2 June 2018

Valkoisia kukkia avautuu


Tänään se tapahtui! 'Elizabeth Cahn' avasi viimein ainoan nuppunsa. Olin suojannut kasvin verkolla varmuuden vuoksi, sillä tätä kukkaa on odotettu vuosia. Onnistuin sitten verkkoa pois ottaessani raastamaan sen reunan piikillä yhden terälehdistä pois. Onneksi vain yhden!

White Flowers
Today a paeony that I have waited for several years finally opened its first and only bud. And the old white rose that we call "Midsummer rose" opened its first flowers too. It's been long enough after winter that I no longer have an allergy towards white.

Kukka on elegantisti löyhä ja yksinkertainen. Siinä on häivähdys kellanvihertävää. Tämä on silkki- ja kiinanpionin risteymä, silkkipionista tulee aikainen kukinta-aika ja varmaan muitakin viehkoja geenejä. Kukka on pieni, johtuen ehkä kuivuudesta ja vaahteran varjosta.


Silkkipioni kukki juuri upeasti Rohanissa. Siitä on tullut kookas puska, aivan ihana. Tälläkin oli verkko suojana kukintaan saakka, sillä kun tämä oli tulossa kukkaan ensimmäistä kertaa, joku ilkiö oli purrut kukkavarren poikki ja sylkäissyt sen pensaan juurelle. En halua ottaa riskejä.


Silkkipioni on kauneimpia pioneja mitä tiedän.

Rohanissa on tulossa muutakin jännittävää kukkaan. 'Mount Everest' -sorjalaukka avaa kukkiaan, sen takana on hieno punainen 'Claude Shride' -marhanlilja peräti kolmella kukkavanalla. Tiiviisti verkon sisällä turvassa.

Rohanissa on muutakin kaunista: Vironperän Ireneltä saadut arovuokot ovat viimein asettuneet puutarhaani! Ja Sametti Hortensian antamista sipuleista kukkivat kesälumipisarat. Blogiystävät ♥


Narsissivuokkokin on kukassa. Tämä kasvaa hobittipenkissä seuranaan metsätyräkki 'Chameleon'.


Kielot ovat alkaneet kukkia metsäpuutarhapenkissä. Nämä ovat 'Albostriata' -raitalehtisiä, osasta tulee aina vihreälehtisiä, ne pitäisi ottaa pois, jotta raitaisuus pysyisi.
Taustalla kukkii keltapeippi 'Herman's Pride'.


Viereisessä sammalkeinussa avaa kukkiaan tarha-alppikärhö 'Albina Plena', eli kerrottu valkoinen suomeksi. Tämä on todella kaunis ja toivon, että se tänä vuonna alkaa jo harkita keinun katokseen kasvamista.

Tertturotkokielo kukkii vaatimattomasti mutta nätisti. Pidän erityisesti tämän kasvutavasta, hankalassa kuivassa paikassa vaahteran alla tämä tekee tuuhean mättään ja versoo jo varhain keväällä.


Ihana helmipensas 'The Bride'. Vaikka ei kasvakaan, niin pysyy sentään vuodesta toiseen hengissä ja kukkii nyt toista kertaa. Odotan tästä kolmimetristä näkö- ja peurasuojaa tontin laidalle, tällä vauhdilla se toteutunee 2040-luvulla.


Kanukat kukkivat. Etummainen lienee keltaoksakanukkaa, sen alut sain blogiystävä Talikko ja Taikasauva -blogin Intopiiltä, jota varmasti kaipaamme kovasti, moni muukin kuin minä! Hän lupaa jatkaa blogia, kun joskus elämältä ehtii. Ruuhkavuodet...
Takana on keltalehtinen pensaskanukka 'Aurea' eli keltakirjokanukka. Kanukat eivät aiemmin ole saaneet kukkia näin. Viime loppukesällä tälle tontin laidalle viritetty korkea verkkoaita on ruma mutta tehokas. Aiemmin tuosta tuli peurojen polku puutarhaan ja kanukoiden oksankärjet oli aina syöty.


Yksi valkoinen kukka on avautunut sepposen selälleen oranssissa penkissä! Ei se sinne kuulu... täytyy siirtää, esimerkiksi katajan alle, missä tätä kasvaa muutenkin. Tämä matala tähdikki on varmaan turkintähdikki. Tämä on siitä hassu, että sitä putkahtelee milloin mistäkin. Luulen, että kun siirrän kasvia, tulee tätä helposti mukana. Ihana kukkanen, joka avaa kukkansa vain auringossa.
Näistä laukoista en tähän hätään löydä mitään mainintaa puutarhapäiväkirjasta.

Juhannusruusu avaa ensimmäisiä kukkiaan.
Sadetta odotellaan. Sitä oli luvassa klo 23, jolloin harmaat pilvet purjehtivat yli, mutta mitään ei niistä tippunut.


Arovuokko – Anemone sylvestris
Helmipensas – Exochorda
Juhannusruusu – Rosa spinosissima 'Plena'
Keltaoksakanukka – Cornus alba ssp. stolonifera 'Flaviramea'
Keltapeippi – Lamium galeobdolon
Kesälumipisara  Leucojum aestivum
Kielo – Convallaria majalis
Marhanlilja – Lilium Martagon-Ryhmä
Metsätyräkki – Euphorbia dulcis
Narsissivuokko – Anemone narcissiflora
Pensaskanukka – Cornus alba
Silkkipioni – Paeonia wittmanniana
Sorjalaukka – Allium stipitatum
Tarha-alppikärhö – Clematis Atragene-Ryhmä
Tertturotkokielo – Smilacina racemosa
Turkintähdikki – Ornithogalum oligophyllum

18 comments :

 1. Intopiitä tosiaan kaivataan takaisin!
  Katseltiin Gebsun kanssa yhdessä kuvasi ja tykätään. Meillä juhannusruusu on vielä pienellä nupulla ja laukat pitkinä heininä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hän sanoi ihanasti ennen joulua, kun tavattiin, että hänelläkin on ikävä blogiaan ♥ Sitten joskus taas, kun hulinalta ehtii! Täällä me ollaan :-)
   Gebsulille terkut ♥ Täälläkin kasvaa Gebsunhäntäpensas!

   Delete
 2. Oi, nyt tuli taas kasvihoukutuksia kerrakseen... Mä oon niin heikkona noihin valkoisiin kukkiin.
  Täällä juhannusmorsian ja juhannusruusu aloittelevat täysillä valmistautumista kesän juhlaan ihan ennätysaikaisin. Ja laukat taitavat hieman kärsiä kuivuudesta, ovat jotenkin reppanan ja pienen näköisiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Laukoissa on kellastuneet lehdenkärjet jo nuppuvaiheessa... ehkä tämä tästä vielä. Illalla/yöllä piti tulla sade 50 % todennäköisyydellä, mutta pisaraakaan ei tippunut tänne. Tiistaina uusi yritys!
   Valkoiset kukat on kyllä nättejä! Mutta mä tykkään kyllä kaikista. Paitsi shokkipinkeistä :-D

   Delete
 3. Kaunis Elisabeth Cahn ja silkkipioni! Mielenkiintoiset tuttavuudet. Meillä satoi myöhään eilen illalla, nimeksi vain, ehkä kahvikupillisen ripsautti pihakiville.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kahvikupillinenkin olisi tuntunut täälläkin hienolta, kun edellisestä yhdestäkin sadepisarasta on nyt neljä viikkoa. Elisabeth teki kovin vaatimattoman kokoisen kukan, mutta vaatimaton sillä on kasvupaikkakin.

   Delete
 4. Eipä ole sadetta näkynyt. Ennusteissa näkyy ensi viikolle vähän, toivottavasti osuu meidänkin kohdalle, kastelu alkaa jo tympiä ja nuutuneet kasvit. Minun alppikärhö oli mennyt talven aikana poikki, vähän harmitti sillä yletti jo vaahterassa aika korkealle. Lähti uuteen kasvuun alhaalta mutta kukkia en ole toistaiseksi havainnut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti kärhösi kasvaa nopeasti - luulisi, kun sillä on jo kookas juuristo. Uusi taimi pienine juurineen kasvaa paljon hitaammin.
   Saisi jo sataa. En uskalla edes ajatella, mitä kaikkea on kuollut. Ainakin viime loppussyksynä istutetut havut ovat menneet pääosin ruskeiksi.

   Delete
 5. Jestas miten vaikuttavia kukkia sinulla taas on! Ihania! Meidän pihassa aukesi tänään ensimmäinen Juhannusruusun kukka - ei taida kukinta juhannusta nähdä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nämä aikaiset ja yksinkertaiset pionit ovat ihania!
   Juhannusruusu taisi kukkia viime juhannuksena juuri juhannuksena, kun oli niin viileää.

   Delete
 6. Ihanat pionit ja muutkin kukat. Tuo sinun valkonen pioni on kuin meidän Miss'Amerika.
  Ihanaa kukkivaa kesäkuuta ja jokos saitte vettä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pioneja on niin valtava määrä, että en minä ainakaan niitä tunnista toisistaan, eri lajikkeet voivat olla lähes identtisiä.
   Emme saaneet vettä! Ei tullut tipan tippaa. Voi nyyhky. Toivottavasti teillä ei ole näin kuivaa.

   Delete
 7. Kuupuutarhaa! En ikinä kyllästy valkoisiin kukkiin, mutta sinistä, vaaleanpunaista ja nyt jo oranssiakin saa olla mukana.

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Valkoinen on kaunista ja raikasta yhdessä vihreän kanssa, tykkään, että on ripaus keltaista mukana. Mutta kaipaan kyllä värejä puutarhaan!

   Delete
 8. Aivan uskomattoman ihana tuo Elizabeth Cahn, suloinen silkkipioni!

  Valkoisista kukista tykkään ihan mahdottomasti! Tänä vuonna narsissivuokot ovat kukkineet ihan mahdottoman paljon. Mun keltaisen penkin kolmesta narsissivuokosta yhdessä on vaaleankeltaiset kukat, höh! -voiko olla vai onko mulla näössä vikaa?

  Ruusujen kukinta on niin ajoissa, juhannusruusu kukkii täälläkin, samoin 'Poppius' ja 'Juhannusmorsian'.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Elizabeth rassukalla ei ole kovin hyvä kasvupaikka, mutta olkoon siinä kun näköjään hengissä pysyy... ja tuo kuultavan vaalea kukka on puolivarjossa kovin kaunis. Silkkipioni on ihan lemppari, niin kaunis kukka, hieno väri!
   Hih, narsissivuokkosi järjesti yllätyksen 😁

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!