Thursday 7 June 2018

Muotopuutarhan kukkasia


'Early Emperor' -laukat lopettelevat, lehtoakileijat aloittavat. Taustana keltalehtinen mäkimeirami.

English Garden Flowers
My tiny English garden in front of my house is suffering from drought but some plants manage, fortunately!


Lehtoakileijat, vuorikaunokki 'Amethyst in Snow' ja taustalla keltainen kurjenmiekka...


... se on vuosia sitten Päivölän koepellolta ostettu vanha tarhakurjenmiekkalajike, joka kulkee löytöpaikkansa nimellä "Kulosaari". Tämä on erityisen rakas, lisäksi aivan ihanan värinen ja tuoksuukin herkulliselta – tiikerijäätelöltä!


Keltainen on juuri sopiva korostusväri muotopuutarhaan, missä on muuten hieman viileäsävyinen tunnelma.


Vielä tästäkin kuvakulmasta... edessä kasvaa harmaaminttu.

Juhannuspioni kukkii, kohta on kiinanpionien vuoro.


Lähes kaikki pelargonit viettävät nyt ulkokautta, vaikka viime öiden lämpötila on laskenut lähes kahteen asteeseen (aamulla sisälämpötilakin oli herätessä 14,8 – hrr). Rentovartinen Pelargonium reniforme  abrotanifolium on onneksi kestänyt tuulet, ensin pohjoispuhuri ja tällä hetkellä navakka lounaistuuli.



Suloinen nyppykurjenpolvi meinaa jäädä jalopähkämön jyräämäksi, täytynee raivata ja siirrellä. Tämä kylmeneminen vain vei voimat, toissa yönä olin aivan jäässä untuvapeiton alla ja sitten tuli flunssainen olo. Lämpötilanvaihtelut ovat vaikeita.


Ihastuttavan sävyinen purppuratulikukka 'Plum Smokey'.


Sain naapurilta lähes rämät, nippusiteillä korjatut rottinkikalusteet, kun ilmaisin, että nehän sopisivat kedolleni. Muuten hän olisi vienyt ne kaatopaikalle. Vielä kukassa olevan syreeniaidanteen vieressä ne ovat oikein viehkot ja uskaltaa niissä hetken istuakin, kokeilin!


Harmaaminttu – Mentha longifolia
Jalopähkämö – Stachys macrantha
Juhannuspioni – Paeonia humilis 'Flore Plena'
Lehtoakileija – Aquilegia vulgaris
Mäkimeirami, keltalehtinen – Origanum vulgare 'Aureum'
Nyppykurjenpolvi – Geranium renardii
Purppuratulikukka – Verbascum phoeniceum
Tarhakurjenmiekka – Iris Germanica-Ryhmä
Vuorikaunokki – Centaurea montana

30 comments :

  1. Voi miten kauniita kukkasia taas, niin ihania värejä ja muotoja! Minunkin pitää varmaan muuttaa kukkakedoiksi nurmikkoni, ruohonleikkurit eivät halua toimia :P .

    ReplyDelete
  2. Ai niin, onpas kauniin sinistä rottinkia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi, sininen on rautakaluste, mutta se oli valkoinen, niinpä maalasin sen. Nuo valkoiset rottinkituolit kuvassa kauempana ovat vielä toistaiseksi saaneet pitää värinsä :-D
      Keto saa kannatusta! Tosin mun savimaatontilla ei montaa hyvää ketopaikkaa ole, ainoastaan ne kiviset ja hiekkaiset kohdat, joissa on ollut rakennuksia aiemmin.

      Delete
  3. Kulosaari on todella viehättävä. Muutenkin näissä kuvissasi on kaunis valo ja tunnelma.
    Hyytävä kylmyys on vallalla joka paikassa. Meillä oli viime yönä alapihalla 0 astetta. Ensi yönä näyttäisi olevan lämpimämpää, toivoa saattaa. Ei ole kiva hiippailla villavaatteissa ja sukat jalassa kesällä.
    Toivottavasti flunssa ei kaada sinua pitkäksi aikaa sängyn pohjalle. Jospa aurinko ja lämpö sekä karvaiset kaverit parantaisivat.
    Mukavaa viikonloppua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh hirmu kylmää!
      Kulosaari on ihana, lapsuuden kotipaikkani, ja hyvin kaunis ja tuoksuva kurjenmiekka. Sekin vielä puoltaa näitä partakurjenmiekkoja, että niissä on herkullisia tuoksuja! Lakritsaa, tiikerijäätelöä, jopa inkivääriä... olenkin jo suunnitellut istuttavani tuohon muotopuutarhaan oikein iiristarhan. Kunhan pääsen sikurin siementaimista eroon, tai maata kaivamallahan niistä pääsee :-D
      Kiitos, aloin niittää nokkosikkoa ja siirsin yhden kasvin ja totesin, ettei mehut riitä. Täytynee mennä poikien jatkoksi sänkyyn - oikeastaan mainio idea.
      Kiitos samoin!

      Delete
  4. Ensimmäinen kuvasi on niin kaunis. Juuri ihanan levollista puutarhatunnelmaa. Minäkin viime vuonna istutin Plum smokeyn saareen. Täytyykin huomenna etsiä, josko se olisi selvinnyt ja kukassa. Minulla on teipillä korjattu rottinkituoli mökillä. Hyvin sekin on jo vuosia kestänyt ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti se löytyy ja kukkii kun sen näet! Hyvin ne näyttävät selvinneen talvesta, minulla on kolme erilaista purppuratulikukkaa ja hyvässä hapessa ovat. Kuivuuskaan ei niitä juuri haittaa, onneksi. Hih, rottinkia ei ole aliarvioiminen!

      Delete
  5. Aamulla oli täälläkin ollut +2 astetta, kun mies oli herännyt. Nyt kolmatta päivää kova tuuli, mutta onneksi ei enää pohjoisesta puhalla..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi ei enää ja navakka lounaistuulikin tuntuu viimein hellittäneen!

      Delete
  6. Apua,
    mun nyppykurjenmiekka on kadonnut!

    Miten saat tuon harmaamintun kasvun rajattua?
    Mulla oli se astiassa maahan istutettuna , mutta niin vaan juuret suikerteli yhden kukkapenkin jyräten.
    Se on sulta kotoisin 😊

    Ihanat rottinkikalusteet.
    Mut varo ettei käy niinkuin entisellä miehellä ( tai on se vielä nykyinenkin) että menee sen läpi 😂.
    Tää tapaus täällä sellasen sohvan läpi kun heittäytyi siihen makaamaan.

    Suloista keltaista sävyä siellä 💛

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi apua! ja nyppis on niin söpö. Toivottavasti se vielä löytyy, tai jos vaikka löytyisi siementaimi? Kerran meinaan löysin semmoisenkin ♥ Heti sen tunnisti, kun lehdet ovat erikoisen uurteisenkarvaiset.
      Rajaan harmaaminttua kaivamalla sitä ylös ja jakamalla ystäville, heheheheheeeee :-D No juu, tänä vuonna se on viimein alkanut olla hieman riesana. Täytyy miettiä, mitä teen sille jatkossa. Tuolla paraatipenkissä se on niin hyvä värimaailmaan sopiva, etten haluaisi siitä siellä luopua, mutta olen vienyt sitä myös kansoittamaan heinikkoisia alueita. Jos se ryhtyisi maanraivaajaksi.
      Mies heittäytyi sohvalle ja meni siitä läpi :-DDD

      Delete
  7. Sielä on niin kaunista ja kukkaisaa <3 Ihana tuo harmaaminttu, enpäs ollut sellaisesta ennen kuullut. Täytyy pistää hankintalistalle. Hirmuinen minttu-villitys on vallannut miut :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi on kukkaisaakin! Harmaaminttu on ehkä enemmän koriste- kuin käyttökasvi, vaikka voi sitä syödäkin. Aromi ehkä ei ole niin hyvä kuin esim. vihermintussa. Mutta kukat aivan mielettömän kauniit sitten myöhemmin kesällä!

      Delete
  8. Taas niin kauniita - kuten valkoiset lehtoakileijat, vaaleankeltainen kurjenmiekka 'Kulosaari' ja herkullisen värinen tulikukka! Unohtamatta juhannuspionia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai niin, ja tuo harmaaminttu näyttää myös kauniilta!

      Delete
    2. Kauniita kaikki kukat :-) Nupulla juhannuspionin edessä on 'Wladyslawa', todella kaunis pioni ja tänä vuonna siihen on tulossa monta kukkaa!

      Delete
  9. Kiitos vinkistä! Mullaki kasvaa ny keltalehtistä mäkimeiramia aluskasvina :) Kulosaariki näyttääs olevan sitä "oikiaa" keltaasta.
    Hyvin sopii rottinkikalusteet kerolle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keltainen mäkimeirami on niin mainio, ja ainakin minun kukkapenkeissä leviää ihan sopivasti, ei yhtään liian rajusti. Eikä muuten ole niin hirmu tiiviskään, etteikö siitä voisi kurjenmiekka tms. läpi puskea.
      Kulosaaressa on nätti tuo väritys, kukassa on häivähdys valkoistakin.

      Delete
  10. Kauniita kuvia. Tuo Kulosaari on kaunis, eri värivivahteet kuin keltakurjenmiekalla. Harmaaminttu on hieno, en vain uskalla minttua istuttaa itse puutarhaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minttu on tosiaan hieman monisyinen asia. Yksi kirjavalehtinen omenaminttu kasvaa erittäin vaatimattoman kokoisena vuodesta toiseen eikä osoita mitään leviämishaluja. Mutta yleensä ne lähtevät jyräämään.

      Delete
  11. Kaunis on Kulosaari tarhakurjenmiekka. Ja tuo purppuratulikukkakin. Meillä ol +2 uamulla neljänaikaan. Suolla suatto lakan kerreejä käyvä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teilläkin on ollut kylmää. Ihana tuollainen hailakka raikas keltainen, ja toisaalta tuo tulikukan utuinen väri myös.

      Delete
  12. Kaunista ja kesäistä, kuvissa ei viileys näy. Hurja puhuri täälläkin, kyllä kasveja koetellaan; milloin paahdetta, milloin kylmää, milloin tuulta.
    Kotiutin Maatiaisen taimivaihdosta purppuratulikukan ja sen on tosiaan suloinen. Kulosaari on kuin puutarhan kuningatar. Onneksi kesä tulee takaisin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi nyt jo hieman lämpeni takaisin kesäisempiin lukemiin. Melkoisia sään muutoksia on tosiaan, ja sitä vettä vain ei kuulu!

      Delete
  13. Tuossa viidennessä kuvassa on kapinahenkeä. Keskellä hillittyjä värejä herkkä ja verrattain hillitty ja herkkä keltainen nousee ylös ja ilmoittaa mielipiteensä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hih! No on se aikamoinen huutomerkki tuolla matalamman kasvuston seassa. Normaalimman talven jälkeen kurjenmiekan takana olisi korkea ruusupuska, mutta tänä vuonna se vain tyveltä kasvuun, niin siitäkään ei vielä ole kaveriksi.

      Delete
  14. Ihanat puutarhasi kukat.
    Teillä siellä on ollutkin kylmää.
    Meillä on jatkunut kuumat, kuivat ilmat.
    Yhtenä yönä oli vain kylmää+8. Nyt on varjossa +27

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh-hoh, teillä on taas helle! Täällä ei vielä, melko viileää on ollut - suuressa osassa Suomea on yöpakkasia, ensi yöllekin luvassa.

      Delete
  15. Ihanaa kukintaa! Minullakin kukkii jokin keltainen kurjenmiekka. Kauniit kalusteet sait!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalusteet ovat kivat eivätkä ne ainakaan heti romahtaneet, kun päälle istui :-D

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!