Monday, 4 June 2018

Oranssin penkin värejä ja lajeja

Oranssi penkki on vahvojen värien istutusalue. Tällä hetkellä siinä ei kovin paljon oranssia ole, mutta oranssikeltanot ovat juuri availemassa ensimmäisiä kukkiaan. 'Texas Flame' -papukaijatulppaani kukki hyvin huonosti tänä vuonna, viime vuonna se oli erittäin reipas vanhoista sipuleista nousija. Nyt se päätti taantua urakalla.
Muutakin tulppaaniongelmaa tässä on ollut, syksyllä istutetuista 'Brown Sugar' -triumftulppaaneista ei kukkinut yhtäkään. Joitakin syötyjä varsia kyllä löytyi, joten syyllisiä voi etsiä niin myyrien, jänisten kuin peurojenkin suunnasta. Märkä loppusyksykin saattoi verottaa tulppaaneja.
Pikkuruiset 'Little Princess' -tulppaanit kukkivat onneksi ihan hyvin.

The Orange Border
It is not just for orange, although the original idea was to have orange, brown and yellow with a splash of blue. Then in came strong purple because I think that looks dashing with orange. There are also some plants grown from seed that I didn't quite know what they are, and lilies that are waiting to be planted elsewhere.

Lehtimuotoja ja -värejä: japaninvaahtera 'Enkan' ja silkkihanhikki. Sekä pari puna-ailakin kukkavartta, se on opportunisti ja kylväytyy kaikkiin uusiin penkkehin. Japaninvaahteran luona on pari suippoa ja korkeaa lehteä, jotka tunnistin ruostekukiksi. Ihanaa, että se on talvehtinut hyvin jo toista vuotta peräkkäin!

Toissa syksynä istutin tähän penkkiin kahta marhanliljaa ja tummakukkaisen varjoliljan var. cattaniae,  sillä ne olivat samassa pussissa enkä tiennyt mikä on mikä. Kaksi on tehnyt katoamistemput, mutta kolmas nousee kahden kukkavarren voimin ja on niin tummanpuhuva, että siitä saattaa tulla se cattaniae. Siinä tapauksessa se muuttaa syksyllä Rohaniin. Siellä kasvaa puolestaan ruskeakukkainen marhanlilja, joka voisi muuttaa tähän. Niin ei tekeminen lopu.
Edessä kasvavat vihreät liljanversot kuuluvat kanadanliljalle.


Laukkojen oletan olevan 'Purple Sensation' -ukkolaukkaa, sillä sitä kasvaa puutarhassani paljon ja viime kesänä siirsin sitä metsäpuutarhapenkistä, sillä siellä haluan olevan vain hailakamman violettia peruslaukkaa.
Keskellä kuvaa on komea väriminttupehko ja sen edessä kukkii ystävältä saatu vanha pikkukurjenmiekka tai ehkä jopa kääpiökurjenmiekka eli luonnonlaji. Mahtava väri!

Tässä pieni ripaus punaista, joka saisi olla oranssimpaakin... mutta todella kaunis kellukka tämä 'Bell Bank' on.
Oranssikeltanoista tulee juuri sitä ärtsyä väriä, jota tähän kaipasin, täytyy ottaa kuva niistä, kun enemmän kukkia avautuu!


Oranssissa penkissä kasvaa myös Suvikummun Onnin lähettämä aitokissanminttu. Musti esittelee.
Kiitos Onni! Kyllä täällä monta vuotta elettiinkin ilman kunnon kissanminttua.

Musti juhlii 12-vuotispäiviään huomenna perhepiirin ja kissanmintun parissa.

Ransukin ehätti esittelemään kissanminttupuskaa.

Oranssi penkki on kuvassa vasemmalla, laukat erottuvat.
Nyt täällä odotellaan yölle luvattua sadetta. Toivottavasti sataa oikein pitkään; mielellään pari päivää putkeen!


Aitokissanminttu – Nepeta cataria
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Kanadanlilja – Lilium canadense
Kellukka – Geum
Kääpiökurjenmiekka – Iris pumila
Marhanlilja – Lilium Martagon-Ryhmä
Oranssikeltano – Pilosella aurantiaca 
Papukaijatulppaani – Tulipa Papukaija-Ryhmä
Pikkukurjenmiekka – Iris Pumila-Ryhmä
Ruostekukka – Crocosmia
Silkkihanhikki – Potentilla atrosanguinea var. argyrophylla
Ukkolaukka – Allium hollandicum
Varjolilja – Lilium martagonTallennaTallenna
Väriminttu – Monarda

31 comments :

 1. Onnittelut Mustille! Kaunis pieni iiris, juuri hyvä oikein tumma lila. Peukutan sateen puolesta, sitä kaivataan nyt koko Suomeen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti kiittää! Lähti juuri ulos pantteripartiolle.
   Tuo perinteinen pikkukurjenmiekka on hienon syvän violetinsininen. Oikeastaan sen 'Gingerbread Manin' voisi siirtää oranssiin penkkiin, sopisi väriltään siihen :-D Huomenna, jos sataa ja on pilvistä, voisikin miettiä puutarhashakkia eli siirtopeliä. Vaikka juuri ennen heinäkuuta ei kai pitäisi mitään siirtää, kun voi tulla kuivaa. Mutta voiko se nyt enää tästä pahemmaksi mennä.

   Delete
 2. Mustille mahtavaa synttäriä, paljon vesimyyriä ja myös halauksia, koska tänään on halaa kissaa -päivä.
  Oranssit(kin) kukat on niin ihania, tuovat väriä ja aurinkoa. Odotan jännityksellä viimesuven hankintojen, oranssien kärsämöiden esiintymistä. Ja ihana on nähdä sun oranssit loistossaan, kunhan nyt eka saat ne pelattua paikoilleen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai sellainenkin päivä, sepäs sattui sopivasti! Musti viuhahti juuri ulos, joten täytyy halata sitten kun se taas tulee pölyisenä ja havuisena jostakin kätköstään. Musti kiittää onnitteluista!
   Kärsämöt on hassuja, luonnon siankärsämöä kasvaa täällä hurumykky, mutta moni erikoisvärinen kärsämö on jäänyt vuoden-parin iloksi. Cherry Queen on aika vanha, mutta kituuttaa vuodesta toiseen. Hieman outoa, kun kyseessä on ihan sama kasvi kuin siankärsämö. Toivottavasti sinulla se oranssi herkku kukoistaa!

   Delete
 3. Kasvatahan Musti huolella kissanminttu isoksi puskaksi! Onnea kans!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti kiittää!
   Kissanmintulla on vaikeuiksia kasvaa, koska sen päällä maataan melko usein :-D

   Delete
 4. Onnittelut Mustille! Toivottavasti saat kannettua myyräpaistia juhlapöytään. Vaikka tänä vuonna taitaa myyrät olla aika kortilla ja harvinaista herkkua. Upea väriminttu. Yritän elvyttää kastelemalla omiani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti kiittää!
   Täällä on vesimyyriä ihan hyvin, kuivuudesta riippumatta - tai ehkä nekin nääntyvät veden puutteessa ja ovat helppo saalis. Yhtenä päivänä löysin talon kulmalta jopa kokonaisen; Musti oli varmaan tuonut minulle sen lounaaksi.
   Toivottavasti väriminttusi elpyy. Hitto vie, pisaraakaan ei ole tullut, tuulee kyllä melkoisesti ja kuivattaa kasveja entuudestaan. Aurinko vaan paistaa yhä vain.

   Delete
 5. Onnea aikamies Mustille! Oranssit kukat taitavat olla melko harvinaisia?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti kiittää!
   Hmm. Aloin miettiä. Liljoissa on hyvin monta oranssia, luonnonlajeissa. Tulppaaneissa on, ja kellukoissa joitakin sävyjä, ja tietysti oranssikeltano, oransseista oranssein. Esikoissa on oransseja. Yhden oranssikukkaisen ruusun istutin tuohon syksyllä. On niitä joitakin, osa pehmeämmän sävyisiä kuin toiset.

   Delete
 6. Todella kaunis tuo japaninvaahtera 'Enkan'! Olen jotenkin erityisen ihastunut myös kellukoihin. Johtuiskohan siitä, että englantilaiset puutarhalehdet pursuavat niitä? Niissä on jotain erityisen viehättävää.

  ReplyDelete
 7. Ja onnittelurapsutus Mustille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti kiittää!
   Oi, ei ihmekään, että brittilehdissä on kellukkaylistystä. Se on niin nätti luonnollinen kukka. Britit taitavat yhä vain olla ihastuneita luonnollisen näköisiin niittymäisiin istutuksiin.

   Delete
 8. Ihana japaninvaahtera, sellaisen haluaisin, mutta se varmaan näillä korkeuksilla pitäisi talvettaa sisätiloissa. Värimintut ovat vieneet minua mennessään, ihania kukkijoita ja mesibaareja (olen jotenkin hurmaantunut perhoskukkiin), ja nuo liljat niin marhanliljat kuin kanadanliljat - ne voisikin nimetä mukaasi uudelleen kaimanliljoiksi, aina muistan kun ohjauksessasi ensimmäisen kanadanliljan ostin, nyt ostan niitä aina kun vain vastaan tulee, upea kukka.

  Musti-ihanuus onnea, paljon pusuja, haleja ja rapsutuksia sekä mehukkaita paisteja! Kollipojat Sulo ja Nöpö lähettävät onnittelupuskut!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaahtera pitäisi varmaan jaksaa roudata sisään talveksi. Melkoista hommaa, kun pensas ei voi ihan pienessä ruukussa asustaa!
   Ihanaa, että meitä yhdistää myös kanadanliljahulluus! Se on niin siro ja ihmeellinen, ja se valovoimainen väri ei ärtsy vaan just kaunis ja raikas.
   Musti kiittää ja lähettää terveiset pojille!

   Delete
 9. Replies
  1. Musti kiittää puskemalla lempeästi!

   Delete
 10. On onnea, että on Musti! Joten onnitteluja hurmurille - ja rapsutuksia myös Ransulle. Ettei hänen tarvitse olla mustisukkainen. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kävin pussailemassa Ransua sängyssä, hän pitää harmaaraidalliset sukkansa ;-)
   Musti kiittää! Musti on melkoinen myyränmetsästäjä ja kaikin puolin muutenkin ihana ja tarpeellinen kissa.

   Delete
 11. Musti rakas, paljon onnea ja hyviä herkkuja! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mustilla on parikin jemmaa pihalla aurinkoisessa heinikossa, paikoissa, joissa se saa lojua rauhassa. Siellä se jossain nytkin on, varmaan ihan tuulensuojaisen paikan löytänyt. Kerrotaan terveisesi, kun tulee, päivä alkoi kalaisella aterialla ja katsotaan, mitä pantteri saa lounaaksi kun ilmestyy taas ruokaa pyytämään :-)

   Delete
 12. Paljon paljon onnea ihanalle sankarille <3

  ReplyDelete
 13. Oranssi on kyllä aina vaan min lempiväri. Silti en yhtään oranssia kesäkukkaa ole vielä hankkinut - ei kus olenpas! Krassit nyt vaan eivät kuki vielä, niin ei tullut heti mieleen. :D Jotain muutakin oranssia sekaan kyllä mahtuis. Sinun oranssin penkin aarteita odotellessa. Onnea Mustille! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti kiittää!
   Krassit ja kehäkukat ♥

   Delete
 14. Myöhästyneet onnittelut 12-vuotta täyttäneelle Mustille!

  Toivon ja toivotan teille myös sadetta, kuten meillekin.

  Kellukat ovat ihastuttavia pieniä kasveja. Meillä on ollut kaksi kolmen kellukan sarjaa, mutta nyt on kummastakin kolmikosta enää yksi hengissä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti kiittää!
   Olisi hienoa saada sadetta. Alkaa jo tuntua vitsiltä, pilviä tulee johonkin suuntaan ja sadetta luvataan, mutta niistä ei vain pisaroita tipu. Toissa yölle ja eiliselle oli kovat odotukset, mutta ei satanut. Tälle päivälle oli joku pisaran kuva eilisessä säätiedotuksessa, vaan taivas on täysin sininen.
   Kellukoilla on ilmeisesti joskus asettumisongelmia. Tämä yksi on onneksi nyt viihtynyt pari vuotta ja runsastunut.

   Delete
 15. Kaunis on väriltään tuo kellukka. Tuommosen miekin penkkiini ottasin. Pärjevääkö muahan istutettuna tuo verivaahtera vai onko ruukussa.
  Hyviä kissanpäiviä Mustille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti kiittää!
   Minulla japaninvaahterat (2 kpl) ovat maassa enkä suojaa niitä mitenkään. Tämä 'Enkan' on ollut vasta kolmisen vuotta, mutta toinen 'Osakazuki' ollut jo kymmenen vuotta ja viihtyy hyvin, ei tosin ole kasvanut metriä korkeammaksi.

   Delete
 16. Voi ihana Musti, anteeksi myöhäiset toivotukset <3 <3
  terveisin: Suurin fanisi !

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!