Saturday, 27 June 2015

Kurjenmiekkapettymys

Oi ja voi. Upea kukkahan tämä on, mutta... Tiedätkö tunteen, kun on ostanut kasvin sen nimilapussa olleen kuvan perusteella ja varmuudeksi vielä tarkastanut asian verkossa kuvahaulla, jos lapussa onkin värit haalistuneet piloille. Ja sitten... kukka onkin ihan väärän värinen.
Tämän piti olla siperian- tai loistokurjenmiekka 'Contrast in Styles', jonka kukka olisi purppurainen, keskellä suuri vaalea alue. Vaan tämä on ihan sininen ja aika tavallinen siperiankurjenmiekan kukka. Tekisi mieli viedä takaisin taimistolle ja pyytää rahat takaisin, ostin sen nimittäin tänä keväänä. Vaan kyllä tällekin paikka jostakin löytyy, täytyy vain siirtää. Olin istuttanut tämän Rohaniin, minne tämä ei sinisenä oikein sovi. Tai sitten muutan mieltäni.

Onneksi on niitä, joissa on kaikki kohdallaan. Tämä tavanomaista hieman vaaleampi siperiankurjenmiekka 'Wealden Butterfly' on kovasti mieleeni.

Tässä se kukkii yhdessä kaunokurjenmiekan kanssa, joka on tummempi sinivioletti, hyvin saman sävyinen kuin ensimmäisen kuvan olevinaan-Contrast-in-Styles.

Pihatien ojassa kukkii keltakurjenmiekka, aina yhtä ihana. Eipä uskoisi, että olen tuonkin paikan jonkin aikaa sitten kitkenyt!

Yksi kuivan paikan kurjenmiekkakin on tulossa kukkaan nyt ensimmäistä kertaa ja jännitän sitä suuresti. Luulin sen olevan valkoinen, mutta vielä tiiviillä rullalla olevat terälehdet ovat paljastaneet hieman vaaleansinistä reunoissaan. Siitä kuva ehkä huomenna, jos se viimein suvaitsee avautua!
Tumman punaruskea helluntaikurjenmiekka 'Red Zinger' tekee onneksi yhä uusia kukkia vanhan talon edustalla – en tiedä, mistä se niitä taikoo! Kukkanuppuja en huomaa, mutta jostain niitä kukkia vain tulee koko ajan lisää. Ihana kasvi!
Ja taustalla näkyy yksi piristävä asia, nimittäin loistokärhö 'Miss Bateman', joka kukkii ensimmäistä kertaa ikinä näin aikaisin!

Olin ajatellut tämän kiipeävän syreenipuskaan ja tekevän siihen suuria valkoisia kukkia, kun syreenit ovat lopettaneet kukinnan. Kärhö on vielä aika nuori, toivottavasti se joskus yltää syreenipusikkoon. Toistaiseksi tästä polven korkeudella kukkivasta kukastakin osaa olla iloinen.

Iloa tuottavat myös ihanat pilkulliset rohtosormustinkukat, joita avautuu joka päivä lisää.

Helluntaikurjenmiekka – Iris Intermedia-Ryhmä
Kaunokurjenmiekka – Iris setosa
Keltakurjenmiekka – Iris pseudacorus
Loistokurjenmiekka – Iris Sibirica-Ryhmä
Loistokärhö – Clematis Patens-Ryhmä
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Siperiankurjenmiekka – Iris sibirica

33 comments :

 1. Kauniita kurjenmiekkoja.
  Kyllähän se vähän harmittaa jos ei saakaan mitä on mennyt hakemaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kurjenmiekat ovat ihania kyllä kaikki.

   Delete
 2. On se tuokin "väärä" kurjenmiekka kaunis, mutta harmittaahan se kun lapussa eri tiedot kuin todellisuudessa. Sain kerran tyttäreltä lahjaksi pensaan, joka taimiston mukaan kukkii heinäkuussa suurin vaaleanpunaisin kukin ja sitten todellisuudessa kukkii toukokuussa pienin, mitättömin , keltaisin kukin.
  Kyllä tuo kärhön kukka on kaunis. Siitä se sitten ylenee sireenipuskaa koristamaan.
  Ihanaa sunnuntaita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi hyvänen aika, siinä on kyllä ihan joku toinen pensas sitten.
   Kiitos, samoin sinulle ja Himmulle!

   Delete
 3. Hos oss äter odjurena irisarna :( jag hinner sällan se dem och har därför litet tappat intresset för dem. Men nog är de vackra!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jo, de måste ha någon nät. Men dom här vid bastun får vara i fred, kanske de växer för lågt ner vid stenvallen, odjur är lat ;-)

   Delete
 4. Jumalaisen ihanat kukat! Sinulla oleva lajikemäärä on aivan uskomaton...huh...oletko koskaan laskenut lajikkeiden määrää?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Enpä ole laskenut, ja sehän muuttuu jatkuvasti, joten koko ajan saisi olla laskemassa, eikä sitten muuta ehtisi tehdäkään ;-)

   Delete
 5. Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä, sanovat. Kaunis sininen kurjenmiekka silti.
  Ostin sinisiä tavallisia iiriksiä ja niiden joukossa kukki viime kesänä yksi punaruskea! Verkosta Red Zinger -nimellä etsien ei tule ihan samannäköistä vastaan. Brown Velvet on myös kasvanut pihallani, mutta uskon sen kuolleen. Tai sitten olen itse huomaamattani siirtänyt sen sinisten joukkoon. Nuppu on jo aika pitkällä, joten pääsen kohta vertaamaan.
  Mukavaa puutarhapäivää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on hyvä ohje, leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä :-D
   Parrallisissa kurjenmiekoissa hyvä tunnistuskohta on kukan värin lisäksi parran väri. Red Zingerillä se on ruosteenoranssi.

   Delete
 6. Tärkeintä on kuitenkin että ne nousevat maasta. Ja ettei niitä syödä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No joo... on sellaisiakin, jotka eivät nouse, kuten yksi viime syksynä olemattoman pienenä juurakkona ostettu vaaleanpunakukkainen siperialainen, se ei selvinnyt talvesta. Harmittavaa! Mutta menetykset kuuluvat lajin luonteeseen.
   Peurat kyllä syövät kurjenmiekkoja! Osa on verkkojen suojissa.

   Delete
 7. Joo, tiedän tunteen:(
  Joskus ajattelee että kun ostaa kukan, sen pitäisi kukkia juuri silloin, että saa varmasti sitä mitä lapussa lukee! No joo, kaikki ne "väärätkin" ovat kuitenkin paikkansa löytäneet;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä nekin paikkansa löytävät. Mutta harmittaa, kun jokaista muutaman euron ostostakin joudun tosissaan puntaroimaan, rahatilanne on niin huono. En olisi ostanut tällaista tavis-siperialaista todellakaan, hö.

   Delete
 8. Onpa ihanan sävyinen tuo kärhö! Joo, joskus kun katselee tuotekuvia kasveista näkee selvästi, että kuvia on rankalla kädellä photoshopattu. Todellisuus on usein jos ei nyt täysin eri värinen niin ainakin paljon hailakampi. Tylsää :/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on pakko todeta, että kyseessä ei ollut kuvankäsittely (vaikka ehkä sekin), tämä on ihan väärää laatua. Kukissa ei edes ole suurta vaaleaa keskustaa, ja netin kuvahaulla selviää, että Contrast in Styles olisi kyllä purppurainen, ei sininen. Plöh. Pitäis olla sun ihanan Ewenin värinen. Ja sitä olis ollut tarjolla tän taimien vieressä, puntaroin ja puntaroin... ja päädyin tähän. Voi rähmä!

   Delete
  2. Piti vielä sanoa Miss Batemanista, että se on tosiaan aivan ihana vanha kärhö! Kuvassa kukka on vasta aukeamassa, mutta valkoisten terälehtien keskellä on vaaleanvihreät raidat ja heteet (tai ne keskushörsöt) on viininpunaiset. Istutin yhden tällaisen Englantiin, yhden Ranskaan ja viimein sain yhden tänne ehkä lopulliseen puutarhaani!

   Delete
 9. Kyl on kauniita noi kurjenmiekat. Mulla vasta sormustinkukat on pulleella nupulla. Nyt lähdenkin kuvaamaan sulle malliksi mun Miss Batemanin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, näytän sun kuvan sitten myös mun kärhölle, jotta sillä on tähtäin ;-)

   Delete
 10. Voi että, niin ymmärrettävä on pettymyksesi! Jos se olisikin ollut vaikka joku muuten erikoisen värinen, mutta ihan "tavallinen" : ( Toivottavasti uusi purppurainen löytyy vielä joskus!

  Vastaavia nimilappuvirheitä on mulle sattunut vaan HongKongin taimien kohdalla, mutta ne nyt ei olekaan mikään asiantunteva perennakauppa. Särkyneen sydämen piti olla Alba, mutta oli ihan tavis ja yksi kasvi oli lapun mukaan purppurakäenkukka, mutta se onkin joku neilikka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Älä muuta sano, olispa ollut vaikka sitten ruskeakukkainen siperiankurjenmiekka - never heard, se olisi jotakin se ;-)
   Äh, harmi kun tulee vääriä kasveja. Neilikka käenkukkana, se on jo aika paksua huijausta :-D

   Delete
 11. Todellakin tiedän tuon, niin ärsyttävää. Sitä odottaa ja odottaa ja lopputulos on jotain muuta. Joutuu vielä siirtämään plääh. Sanoin kerran Muhiksessa tuosta kun olin saanut väärän kasvin ja vastaus oli "aijaa"...odotin himppusen enemmän. En osaa istuttaa noita kurjenmiekkoja!! Tarvitsen jonkun kurssin...luin ohjeetkin ja tein niin kuin sanottiin ja silti ei toimi hih. Ihania iriksiä sinulla :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu. Sitä sattuu, ja kyllähän noihin taimistoihin tulee taimia ulkomailtakin, väärät laput on saattaneet päätyä taimiin jo siellä, kuka tietää. Joku kesätyöntekijä asialla... mutta silti. Äh!
   Vai kurjenmiekkojen istutuskurssi :-D Mä taas tarvitsisin saman magnolioille, eilen totesin Susanin lopullisesti kuolleen ja pensasmagnoliakin ruskistaa viimeistä jäljellä olevaa oksaansa. Apua!

   Delete
 12. Jännää. MInäkin olen tänä kesänä ostanut noita Contrast in Styles -kurjenmiekkoja. Ne eivät osoita vielä mitään kukkimisen merkkejä ja oletan, että kukkivat vasta ensi kesänä. Mutta arvoitukseksi jää, tuleeko niistä sellaisia kuin piti, vaiko sinisiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ostin tämän espoolaisesta Taimiasta, en tiedä, oliko vain tässä väärä lappu vai oliko koko satsi väärää lajiketta. Yleensä sieltä saa sitä mitä luuleekin ostavansa, ja palvelu on hienoa. Toivottavasti omasi ovat oikeaa plaatua!

   Delete
 13. No, ottaahan tuollainen päähän. Sitä kun odottaa niin kovin nimenomaan niitä uusia erikoisuuksia ja sitten saakin palkaksi ihan taviksen. Vaan tuo Riitan toteamus: "Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä" on kyllä niin mainio, että se täytyy laittaa korvan taakse.
  Minäkin olen tänä kesänä istuttanut kärhöjä siten, että ne joskus kiipeäisivät puiden ja pensaiden oksille. Siten kuin kärhöt luonnollisissa olosuhteissakin tekevät. Multi Blue on vihdoin ryhtynyt kiipeämään Pikkupuutarhan kriikunaan, mutta saipa sitä odottaakin kolme vuotta. Toivottavasti nämä uudemmat ovat vähän vikkelämpiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, Riitan toteamus on mainio! Sopii tähänkin harrastukseen.
   Kaikki köynnökset varmaan luonnossa kiipeävät puihin, ja kasvin tyvi vaatii varjoa. Luulen, että se on köynnöksille aika universaali juttu. Huomasin tänään, että alppikärhöni on kiivennyt kirsikkapuun latvaan asti. Aika ihana näky!

   Delete
 14. Harmillinen juttu, joka on tapahtunut joskus mullekin ja minusta eniten juuri sen takia, että on maksanut mielestään oikeasta tuotteesta. Se on hieman sama kuin ostaisi puseron ja kotona huomaa, että onkin berberi pussissa :) Voishan noista valittaa, mutta sitä vaan ajattelee, että eiköhän se paikka löydy sille väärällekin kasville, taimistoilla voi innokkaat asiakkaatkin sotkea laput ja liput keskenään.
  Kurjenmiekat ovat niin ihania ja mulla on heräämässä erityiskiinnostus siperiankurjenmiekkoihin, voi kun niitä sais mahdollisimman paljon erilaisia...niitä kun näyttää olevan jos jonkinlaisia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Just näin! On ostanut sellaisen kasvin, jolle on käyttöä ja saakin ihan muuta. No, onhan niille kaikille käyttöä, jopa sille berberille :-D
   Siperiankurjenmiekat ja niiden jalosteet loistokurjenmiekat on hienoja, lehdet kapeita ja kauniita.

   Delete
 15. Voi harmi! Vaikka kaunishan tuokin on... Minä tilasin tänä keväänä turkinkaihonkukan mutta se oli aivan täysin sininen, eli ei näkynyt niitä valkoisia raitoja. Taimistolta tuumasivat että ominaisuus saattaa tulla vasta myöhemmin näkyviin. Normaalia kevätkaihonkukkaa on minulla piha aivan täynnä joten saas nähdä :) Vaaleanpunaisen kielon kohdalla huomasin kyllä että se ei ollut parina ensimmäisenä vuotena yhtään vaaleanpunainen, mutta nyt se on jo ihanan roosan värinen. Valkoisia raitoja siis odotellessa... ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi hitsi. Voikohan olla mahdollista, että valkoiset raidat tulevatkin myöhemmin. Onkohan kevät- ja turkinkaihonkukassa mitään eroa lehdissä, jospa siitä näkisi osviittaa?
   Kyllä kasvit tosiaan joskus muuttuvat iän myötä. Samaa mietin tuon oman kurjenmiekkani kohdalla, mutta kun siinä on sekä kuvio että väri pielessä, niin... hmm.

   Delete
 16. Minullakin on Miss Bateman ja nyt se kukkii alhaalta maasta puolentoista metrin korkeuteen kymmenien ISOJEN kauniiden kukkien rykelmänä. Aivan mahtava yllätys, oliskohan jo viides-kuudes vuosi meneillään. Ja entäpä Multi Blue kärhö, sekin kukkii kymmenin isoin kukin ja neljäs vuosi menossa pohjoisen puolella mökkiä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi kun upeaa! Kärhöt tuntuvat viihtyneen sateisessa alkukesässä, kun kukkivat vähän joka puolella upeasti. Toivottavasti tuo minunkin puskani parin vuoden päästä, nyt se on vielä niin nuori.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!