Wednesday, 3 June 2015

Muotopuutarhan uutisia

Viime päivinä, tai ehkä jo viikkoina, en ole ennättänyt kertoa mitään muotopuutarhan kuulumisista. Ja se on sentään paraatipihani! Asia on heti korjattava. Muotopuutarha on pieni noin neliön muotoinen alue taloni ja tien välissä, sen näkevät kaikki ohikulkijat ja sitä voin ihailla myös keittiön tai olohuoneen ikkunasta.
Kerrannaiset entiset 'Blue Flagit', nykyään raidallisiksi rembrandteiksi heittäytyneet, ovat aloittaneet kukinnan vahtipupun tiukassa valvonnassa. Taustalla kukkivat italiantulppaani 'Peppermint Stickit'.

Muotopuutarhan lehtimassaan tuovat väriä reunuspuksipuiden kellanvihreät uudet kasvut ja keltalehtiset mäkimeiramit, joita olen istuttanut keltakukkaisen ruusun alle entisen kouluni näytepuutarhojen mallin mukaan Englannissa. Keltakirjava koristeheinä kirjopuntarpää on myös kiva aurinkoinen lisä. Huom! Voikukkamaiset lehdet eivät kerrankin ole voikukkaa vaan sikuria!

Kreikantulppaanit ovat aloittaneet kukinnan juuri ja juuri. Auringossa kukat alkavat raottua. Ne mätsäävät mukavasti viereisen ruusun oranssinpunaisiin versoihin.

Nunnannarsisseja kukkii kahdessakin penkissä. Nämä ovat aivan ihastuttavia, niin pieniä ja siroja! Kukan halkaisija on ehkä hieman kahden euron kolikkoa suurempi, juuri ja juuri.

Pikku narsissit ovat yhtä somia takaa päin. Kuvaa koneelle laittaessani huomasin nuo viereiset kukkatähkät. Oli pakko syöksyä puutarhaan, mikä ihme se siinä? Sehän on paratiisililja, joka jätti kukinnan viime vuonna väliin, olin ihan unohtanut sen! Onneksi en tuhonnut sitä istuttaessani sipuleita syksyllä. Puutarhanhoito on yhtä veitsenterällä elämistä.

Viereisessä penkissä on keltalehtisenä maanpeittokasvina hopeatäpläpeippi 'Aureum'. Etualalla on ihastuttava idänvarjohiippa 'Lilafee'. Peipin vaaleanpunaisia kukkia toistaa lähes poikki purtu tulppaani, jaksaa sentään kukkia...

Hempeää värimaailmaa jatkaa alppikärhö 'Ruby'. Sen juurella kukkii purppurakukkainen harmaakurjenpolvi 'Purple Pillow'.

Neutraaliakin värimaailmaa löytyy. Karhunjuuri ja amerikankeijunkukka 'Green Spice'.

Omenankukistakin tulee valkeutta, kunhan avautuvat. Taustalla lehdetön saarni, niihin tulevat lehdet kovin myöhään. Tämä on elämää saaristossa, kevään tuuli on hyytävä, kun se puhaltaa meren yli, joka on vielä jääkylmä.

Tänään istutin muotopuutarhan uusimman tulokkaan, kiinan- ja silkkipionin risteymälajikkeen 'Elizabeth Cahn'. Tämä ehti jo kukkia lämpimällä kaupunkiparvekkeella. Kukka on hyvin hailakan keltainen ja löyhästi kerrannainen.

Ajattelin lopettaa postauksen tähän kuvaan muotopuutarhasta iltapäivän auringossa. Puutarha ei ole suuren suuri, mutta silti sinne mahtuu monta kaunista kasvia. Puksipuista tulee reunusaidat kaikkiin kukkapenkkeihin, kunhan pistokkaat kasvavat.

Mutta sitten... reilu puoli tuntia sitten näkymä keittiön ikkunasta meni oudoksi, valo oli ihmeellinen. Oli pakko kaivaa kamera taas esiin! Hyvä siksikin, että tässä tulee muotopuutarhan kattava näkymä keittiön ikkunasta käsin. Joskus lukijat pyytävät saada nähdä yleiskuvaa, kun ei yksityiskohdista näe, miksi tämä on muotopuutarha.

Tuli rankka sadekuuro ja silti laskeva aurinko värjäsi vastapäisen talon aivan oranssinpunaiseksi. Taivaalle kohosi sateenkaari, ihan kokonainen!

Oli pakko syöksyä ulos. Kokonaisen sateenkaaren lisäksi sen ulkopuolella näkyi häivähdystä toisesta, ja osittain sisäpuolellakin. En ole eläessäni nähnyt näin komeaa sateenkaarta.

Sitä paitsi se laskeutui kylämme palokalusto-varastoon.
Nyt kuivattelen sekä kameraa että itseäni. Elämyksellistä loppuviikkoa!

Just over half an hour ago I saw the most spectacular rainbow in my life. It was entire, and there were several! What a sight. And yes, there is this much light at 10.30 p.m.

Alppikärhö – Clematis alpina
Amerikankeijunkukka – Heuchera americana
Harmaakurjenpolvi – Geranium cinereum
Hopeatäpläpeippi – Lamium maculatum
Idänvarjohiippa – Epimedium grandiflorum
Italiantulppaani – Tulipa clusiana
Karhunjuuri – Meum athamanticum
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Kirjopuntarpää – Alopecurus pratensis 'Aureovariegatus'
Kreikantulppaani – Tulipa orphanidea
Mäkimeirami, keltalehtinen – Origanum vulgare 'Aureum'
Nunnannarsissi, luonnonlaji – Narcissus jonquilla
Paratiisililja – Paradisea liliastrum
Puksipuu – Buxus
Saarni – Fraxinus excelsior
Sikuri – Cichorium intybus
Silkkipioni – Paeonia wittmanniana

30 comments :

 1. Samat satenkaaret bongasimme. :) http://kolmannenkerroksenviidakko.blogspot.fi/2015/06/sateenkaaren-paassa-on.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, se oli upea! Hauskaa, että näimme saman kaaren :-)

   Delete
 2. Ihania tunnelmia kuvissasi!
  ja vau, olipas komea kaari :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaari oli sellainen, että haukoin henkeäni enkä edes huomannut kastuvani - kiireessä ei mitään takkia tietenkään tullut vedettyä päälle, hyvä kun tajusin vaihtaa tohvelit puukenkiin.

   Delete
 3. Ihanan mehevät vihreän sävyt muotopuutarhassasi. Ja mahtava lopetus postauksellesi tuo sateenkaari. (Melkein kuulen juhlallisesti pauhaavaa musiikkia korvissani.)
  Hauskaa, että löysit vasta valokuvasta paratiisililjan kukkatähkät. Minäkin olen katsellut samaa omassa kukkapenkissäni. Ostin kesällä 2012 Tertun perennoista kolme tähkähietaliljan ja yhden paratiisililjan tainta. Ne ovat kasvaneet ja voineet hyvin ja tehneet siementaimia. Huomasin, että paratiisililjoja kasvaa kukkapenkissä nyt kaksi, molemmat yhtä isoja. Ja molemmissa kukkatähkiä. Eli joku siementaimista on ehtinyt kasvaa isoksi. En enää erota, kumpi liljoista on alkuperäinen, kumpi taimesta kasvanut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olemme ostaneet ko. kasvit samalta kasvattajalta :-) Minulla näyttää tähkähietaliljan emotaimi menehtyneen, se olikin jo hurjan iso. Mutta se on tehnyt siementaimia, mikä on mahtavaa. Niitähän voisi siirrellä muuallekin, sain tästä idean!
   Valokuvista löytyy vaikka mitä yksityiskohtia, joita ei ole puutarhassa edes huomannut, hassua.
   Noihin tunnelmiin sopisi tosiaan Mahlerin musiikki esimerkiksi.

   Delete
 4. Onpa hieno sateenkaari, harvinaisen kirkas. Ja tuo pioni, kaunis kuin mikä. Muotopuutarha on noissa viimeisissä kuvissa kuin suoraan vanhanajan englantilaisesta puutarhasta., upea!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muotopuutarhasta unelmoin vähän sellaista neiti Marplen puutarhaa, ja on ilo kuulla, että taisin onnistua :-)

   Delete
 5. Toisinaan taivas tekee upeat värit ja niitä on pakko pysähtyä katsomaan, tulee sellainen unenomainen tunnelma. Tuo ensimmäinen tulppaani on aivan upea!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tulppaani oli aiemminkin upea, laventelin-sinivioletti ja kerrottu, isokukkainen kuin pioni. Saatuaan viruksen kukan koko tietenkin pieneni, mutta kaunis se on edelleen. Koska virus ei näytä häviävän, vaikka olen siirtänyt nuo pariin kertaan, annan niiden olla. Tulppaanit eivät näytä siitä kärsivän muuten kuin hieman pienentämällä kokoaan. Liljoille ko. virus on vaaraksi, joten tuohon lähelle ei saa laitta liljoja. Nuo ovat nyt aitoja rembrandt-tulppaaneja, kun raidoitus on viruksen aiheuttama! Nykypäivänä ei niiden jalostuksessa saa enää käyttää virusta.

   Delete
 6. Ihania värejä maisema/sateenkaarikuvissa! Hyvä että hokasit. Joskus noita hetkiä on. Olispa toisaan kamera myös kädessä silloin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tällä kertaa en onneksi voinut olla huomaamatta, kun ihmeelinen valo hohti tuohon vastapäisen talon seinään, jonka näen tälläkin hetkellä ikkunasta. Kiire tuli silti, kun tajusin, mitä taivaalla tapahtuu!

   Delete
 7. Oi miten upeita tulppaaneja ja sateenkaarikuva on mahtava.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli todella hienoa, ja nyt taas kun tuuli vähän laantui, on niin upea ilta ettei paremmasta väliä. Kun sain taas nurmenkin leikattua ;-)

   Delete
 8. Monta ihanaa kasvia taas tässäkin postauksessa on samoja joita tällä hetkellä himoitsen :D Paratiisililja onkin jo tulossa sunnuntain perennavaihdosta <3 Tuo pionisi on suloinen <3 Oma himokkini on amurinpioni, sitä voi kuolata esim. Mustilan sivuilla, käyhän kurkkaamassa! Upea oli sateenkaarikin, luonto antoi hetken kauneintaan<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Paratiisililja on ihana, sen kasvattaja kovasti sitä kehui, mutta ensimmäisellä kerralla en sitä silti älynnyt hankkia - olen vähän hidas ;-) Onneksi sain sen ostettua sitten seuraavalla kerralla kun kävin. Kasvattaja on Tertun perennat Koskella.

   Delete
 9. Wau, niin kaunista! Kyllä kaikenlaiset raidalliset tulppaanit ovat vaan niin upeita ilmestyksiä, ja mahtava sateenkaari. Sellaisen näkeminen tekee päivästä taianomaisen. Meikäläisen pihalla kaikki voikukan näköiset lehdet kuuluvat valitettavasti voikukalle... :-P

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, varsinainen voikukkaviidakko täälläkin, niin nurmikolla kuin istutuksissakin! Mistä niitä oikein tulee...

   Delete
 10. Mahtavat värit ja sateenkaaret. Kyllä kannatti kastua tuon nähdäkseen ja kuvatakseen. Myös muotopuutarha näkyy selvästi ja näin se on helpompi hahmottaa jatkossakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannatti kastua, ja äkkiä sitä sitten kuivuikin! Joskus (öhöm, ehkä kahden vuoden välein) muistan laittaa näkymän keittiön ikkunasta tänne blogiin, kun yläviistosta se symmetrinen muoto erottuu parhaiten. Kasvit kun eivät ole symmetrisesti, vaan suloisessa sekamelskassa tuolla, niin mitään symmetriaa ei oikein alempaa huomaa.

   Delete
 11. Lumoava sateenkaari☆
  No todella sikurin lehti muistuttaa voikukka ja voi miten ihastuttavia keltaisia sävyjä! Ja niin selkeä muodoltaan tuo puutarha...nimensä mukaisesti. Lainasin kirjastosta neidin kirjoittaman sipulikukkakirjan...kun en millään saa selkoa omista pikkupikkunarsisseista, mutta söpöjä ne on ja ihan päin honkia istutettu viime syksyn sekavissa tunnelmissa. Mutta ensi syksynä sitten lisää oikeisiin paikkoihin. Johan oli taas selostus =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulla kasvaa niin paljon voikukkaa, että olen ihan helisemässä tuon sikurin kanssa, ja kun kummankin lehdistä tulee katkaistessa maitiaisnestettä... ei auta kuin odottaa joidenkin siementaimien kanssa, kunnes tulee joko voikukan nuppu tai pitkä kukkavarsi.
   Voi, en tiedä onko mun kirjasta apua pikku pikku narsissien tunnistamiseen, kun siellä ei ole kaikkien lajien kuvia. Jos saisit lähetettyä kuvan sähköpostilla?

   Delete
 12. Ihanaa, muotopuutarhauutisia! :) Karhunjuuri on kovin kaunis ja herkkä, täytyypäs katsella jos löytäisin sitä jostain. Nyt on ollut komeita sateenkaaria sadepäivien iltoina. Täälläkin on 'Purple Pillow' juuri avannut ekat kukkansa. Rauhaisaa alkavaa viikonloppua sinne! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Just ajattelin sua tänään! Kun istuin siinä riippukeinussa jossa säkin kerran olit ja tokaisit, että on näkymät kohillaan, ja juuri niin minäkin ajattelin. Veit sanat suustani ;-) Paitsi että juhannuspionin kukat eivät vielä ole auenneet morsiusleinikkien kaveriksi.
   Kuules, olen kuvannut karhunjuuren Taimimoision näytepuutarhassa, joten veikkaan että sieltä sitä saa!
   Kiitos, samoin ♥

   Delete
 13. Vaikka mitä ihanaa ja erikoista kasvia muotopuutarhassasi. Komea sateenkaari!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Näky oli upea eilen illalla.

   Delete
 14. Tuli melkein tippa linssiin noista viimeisitä kuvistasi. Sateenkaarikuvat ovat upeita, mutta tuo ikkunanäkymä melkein salpasi hengityksen. Voi sua onnellista siellä!

  Karhunjuuri on mullakin haavelistalla. Yhden olen onnistunut tappamaan, toista siis etsiskelen. Siinä on niin äärettömän kaunis ja herkkä lehdistö. Samankaltainen herkkyys on tämänvuotisessa kesäistutuksessani pronssifenkolissa.

  Joko me kohta nähtäisiin?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Karhunjuuren etu fenkoliin verrattuna on verraton talvenkesto. Toivottavasti saat uuden ja se menestyy! Mullakaan ei rehota, kun se kasvaa vaahteran varjossa ja se puu tunnetusti imee mehut maasta, kuiva + varjo. Hyvin se silti on tuossa sinnitellyt!
   Hitsi, täytyy yrittää, Tusby on niin turkasen kaukana, ei lähes ikinä osu mun reissujen varrelle!. Ja nykyhetkellä vapaapäivät on niin harvassa, paitsi että nyt olen viettänyt niitä kokonaista neljä putkeen täällä saaren rauhassa (vierittäen kiviä ja pärisyttäen moottorisahaa). Täytyy yrittää! Työrintamalla on nyt jopa hieman helpompaa, ei ole neljää hommaa rästissä odottamassa, ekaa kertaa kolmeen kuukauteen.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!