Friday, 19 June 2015

Akileijakierros

Edellisessä kirjoituksessa pyydettiin kurkistamaan tummaan akileijaan sisään. Tämä on portaanpieleen tavallisten tummien lehtoakileijojen joukkoon ilmestynyt siementaimi. Tummiin kukkiin ylöspäin kuvaaminen ei näköjään tuota tulosta, kukat pitävät salaisuutensa varjojen kätköissä.

Täytyy keikauttaa kukkaa. Terälehtiä on useita näissä mummonmyssy-mallisissa, niistä tulee kukan myssymäinen muoto.

Sama muoto on erään hävinneen talon pihalta nappaamassani siementaimessa. Siellä nämä eivät kuki, huomasin vain akileijan lehtiä heinikossa ja päätin pelastaa yhden jatkamaan sukua puutarhaani. Mikä tuuri, että siinä on näin kauniit mummonmyssykukat! Tämän läheisyyteen en ole istuttanut muita akileijoja, jotta saisin vaalittua tätä niin puhtaana kuin nyt akileijojen kanssa pystyy. Toistaiseksi siementaimet ovat olleet aivan tämän näköisiä.
Tällä on kauniin tummat varret, kun esimerkiksi edellisten kuvien tummakukkaisella ne ovat aika vihreät. Jännittävää. Voisiko olla niin, että valo-olosuhteet vaikuttavat varsien väriin. Tämä tuli mieleen edellisen tyypin kuvia katsoessani, sen varret ovat punertavia vain etelän puolelta. Kasvi kasvaa melko varjossa, tämä taas täydessä auringossa.

Lapsuudenkotini lehtoakileijakantaa kasvaa metsäpuutarhassa sammalkeinun vieressä. Tuo kellertävä vaaleanpunainen on mahdottoman kauniin sävyinen.

Niihinkin kannattaa kurkistaa sisälle!

Ystävän vuosia sitten lähettämistä siemenistä on kasvanut komea valkokukkainen akileijapehko. Kukkaloistoa luvassa!

Carlo, if you're reading this, this is your columbine! It's having more flower buds than any columbine ever.

Taimena olen hankkinut muun muassa 'Nora Barlow'n'. Tämän latvat on syöty, mutta kukkia on onneksi tässä alempanakin.

Myös 'Black Barlow' on taimena, tai oikeastaan juurakkona hankittu. Tilasin näitä Viherpeukaloilta muutama vuosi sitten, on niin kiva, kun sieltä tulee aina monta samalla! Saa yhtenäisyyttä kukkapenkkiin, tällainen hullu kasvikeräilijä ja toisaalta kukkaronnyörejä vahtiva kun yleensä ostaa vain yhden kutakin.
'Black Parrot' -tulppaanit kukkivat yhä vain!

Barlow-lajikkeissa on nämä suipot terälehdet, hauska malli. Muutama vuosi sitten tämä oli lempimuotoni akileijoissa, mutta uutuuden viehätys on nyt karissut ja olen mummoutunut pitämään mummon yömyssy -mallista eniten.

Pojat lähettävät terveisiä. Ransulla on täysi työ vahtia Zooplussalta saapunutta ruokapakettia. Se on täynnä Ransun omia Urinary-raksuja.

Musti vahtii kaikkea. Nurmikon keskellä olevan laakean kiven kupeessa (josta ei näy kuvassa mitään) kasvaa kissankäpälää. Kukat ovat Mustista kello kahdeksan suuntaan. Ne ovat tärkeitä ja niitäkin täytyy pitää silmällä.

Juhannusruusu on avaamassa ensimmäisiä kukkiaan sopivasti juhannuksena.

Juhannuspioni kukkii kerrankin juhannuksena! Ja nuppujakin on vielä vaikka kuinka, joten kukkaloiston laantumista ei ole luvassa. Pionin seurana kukkii morsiusleinikki.

Ihanaa, syreenitkin kukkivat. Oi onnea, kun alkukesän kukkaloisto kestää pitkään.
Iloista juhannusta!

Juhannuspioni – Paeonia humilis 'Flore Pleno'
Juhannusruusu – Rosa spinosissima 'Plena'
Kissankäpälä – Antennaria dioica
Lehtoakileija – Aquilegia vulgaris
Morsiusleinikki – Ranunculus aconitifolius 'Flore Pleno'

40 comments :

 1. Noihin akileijoihin on aina vain enemmän lääpällään, niin suloisia ne ovat. Ja ihanaa kun juhannusruusujen ja pionin kukinta on oikeastaan oikeaan aikaan, ei myöhässä.
  Kaunista juhannuksen aikaa! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Akileijojen siementaimista löytyy vaikka mitä erikoisuuksia! Ja huomasin juuri, että pari vuotta sitten kylvettyjen Green Apples -lajikkeiden ensimmäinen taimi on tulossa kukkaan, vau!
   Rikkaruohojen kitkentää riittää kyllä, nekin ovat kasvaneet uskomatonta tahtia, mutta niin ovat kyllä koristekasvitkin, ihanteellinen alkukesä siis. Kauhistelin juuri blogissasi kuvaa jättinokkosesta (tai sitten sinulla on hyvin pieni linssisuojus ;-)) mutta ovat ne näköjään täälläkin samoissa mitoissa.

   Delete
 2. Kovia leviämään nuo akileijat. Pieniä taimia olen nyhtänyt pihakivien välistä muutaman tuhannen verran! Hyvää Juhannusta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, siementaimia ilmestyy kyllä. Arvon parhaillani, kitkenkö portaanpielen vieressä olevan kiveyksen reunalle ängenneet taimet, ne kukkivat nyt kauniisti... ehkä heti kukkien lakastuttua. Seuraava etappi on nimittäin se, ettei kotiin pääse enää sisälle akileijaviidakon läpi :-D

   Delete
 3. Kukkivaa ja kaunista juhannusta!

  ReplyDelete
 4. Monta kertaa meinannut kirjoittaa, mutta nyt vasta. Minä, vanha ihminen, huonontuneen näköni kanssa, koen vaikeutta nähdä tekstiä tummalta taustalta. Ensin kirjoitus on valkoisella taustalla, mutta kun latautuu kunnolla, sitten muuttuu tummaksi ja hankalaksi. Sen sijaan valkoinen teksti tällä samalla taustalla on helppo lukea. Eli jos sinulla on lyhyt kirjoitus, että ehdin lukea ennen täyttä latautumista, ei ongelmia ole.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahaa, kiitos palautteesta! Olen jo kerran suurentanut kirjasimia, mutta täytyy miettiä jos taustakuvan vaalentaminen auttaisi. En hevillä siitä luopuisi, kun kuvassa on remonttikohde-taloni ennen töiden alkua, mutta eihän se saa olla tekstin ymmärtämisen kustannuksella tietenkään. Katson, mitä voin tehdä!

   Delete
 5. Akiljeijaviidakot <3
  ja tuo kaikkein tummin niistä <3 <3 <3
  Hyvää juhannusta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, akileijat villiintyvät ihaniksi viidakoiksi ja menevät minne lystäävät! Tajusin juuri, että lapsuuden puutarhoissani oli akileijojen lisäksi sormustinkukkia ja varjoliljoja, joten vaeltavat kasvit ovat varmaan minulle luonnikkaimpia kaikista.

   Delete
 6. Hyvää juhannusta myös sinulle!

  ReplyDelete
 7. Onpa Sinulla tuuheita akileijapuskia, tuolla edellisessä tekstissäkin!
  Paljon erilaisia kaunottaria!!!
  Hyvää juhannusta Sinulle ja turkkikavereillesi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanasti viihtyvät akileijat pihallani, onneksi, sillä minäkin viihdyn niiden kanssa.
   Kiitos!

   Delete
 8. Nuo tummat kukat on kyllä makeita - en ikinä pentuna nähnyt sellaisia. Kirkkaanvärisiä vaan.

  Pojille hienoja hiirestyskelejä ja paljon rapsutusta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meilläkin pihalla oli vain vaaleanpunaisia ja liiloja akileijoja.
   Pojat kiittävät! Ransu sohvalta ja Musti hiirestyksen keskeltä.

   Delete
 9. Ihanan värisiä akileijoja. Ja olen samaa mieltä, mummon yömyssy on paras muoto. Juhannusruusuun on tulossa teillä ja meillä aivan valtavasti kukkia, toivottavasti on kuivempaa kun ovat täydessä kukassa etteivät homehdu sateessa. Juhannusruusun kerrottu muoto on minun mielestä niitä kauneimpia ruusuja, ellei kaunein.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivotaan kovasti kuivaa juhannusruusun kukinnan ajaksi! Se on niin kaunis, kun kukat pysyvät valkoisina. Totta, tuo on upea ruusu, ja mikä tuoksu myös! Pidän myös sen lehdistä ja niiden väristä, ja kiulukoista - täydellinen ruusu.

   Delete
 10. Upeita akileijoja, kaikki ja erityisesti nuo tummat! Onpa sopiva nimi tuo mummonmyssykukka, sellaisia meiltä löytyy, oikein röyhelöistä, vaaleanpunaista! Olen taas kylvänut varisekoituksen lehtoakileijaa omenapuiden alle, ne ovat varmaan taas noita vaaleanpunaisia myssykukkia, kauniita kuitenkin!

  Ihanasti alkaa juhannuspioni kukkimaan ja vielä ajallaan! Pihasi näkymät ovat niin kauniit, juhannusruusukin avaa kukkiaan! Laittaisitko tuoksupostauksen tehosteilla, kiitos!

  Oikein ihanaa ja lämmintä Juhannusta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaaleanpunaisia röyhelömyssyjä :-)
   Voi kun saisikin tuoksun liitettyä, tällä hetkellä ihana syreenituoksu, mutta juhannusruusun ollessa täydessä kukassa sekin huumaa.
   Kiitos! Ihana lämpö muuten tulikin, kun aurinko tuli illaksi esiin, tuntuu ihan lehmeän henkäykseltä, kun päivän sadekuurot vielä kosteuttavat.

   Delete
 11. Yötöntä yötä Åvensorin kujille ja pihoille!

  hannah

  ReplyDelete
 12. Upeita! Kiitos ihanista akileijakuvista, joista näkee myös sisälle! Akileijat on niiiiin ihania! Ja minulla on toistaiseksi vain kahta eri japaninakileijaa ja yksi lehtoakileija. Pepsi lähettää naukuvat -+ puskevat terkut pojille! - emäntä

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, haluatko että lähetän sinulle siemensekoituksen, voin kerätä siemeniä kaikenlaisista monenlaisista akileijoistani? Niitä voi sitten viskellä joka puolelle pihaa ja odotella taimia... tai voi ne kylvää ruukkuunkin, niin olen itse tehnyt.

   Delete
  2. Kyllä ne minulle kelpaavat :) Sitten olisi ensi kesäksi erilaisia akileijoja luvassa :)

   Delete
  3. Selvä, laitan tulemaan sitten kun siemeniä kypsyy! Ei välttämättä ehdi ensi kesäksi kukkaan, mutta jos kylvät siemenet jo tänä kesänä, niin ehkä :-)

   Delete
 13. Voi hyvä tavaton, miten ihanan näköistä siellä on juuri nyt! <3 <3 <3 Ollapa siellä! Akileijat, oijoi miten kauniita. Hyvää Juhannusta! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, olisitpa täällä! On juuri se aika, kun syreenit vielä kukkivat, tulet aina mieleen siitä, kesän paras aika ja niinhän se on. Onneksi tänä vuonna se on sentään pitkä aika!

   Delete
 14. On noi Akileijat vaan niin kauniita. Kyllä niitä jo kannattaa vahtiakin. Sun täytyy hankkia koira, joka pitää ne kauriit loitolla, kun Musti ei riitä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne on ihania. Voi, millähän koiran raaskisi pistää öiksi ulos? Etenkin keväällä ja syksyllä, kun on kylmää.

   Delete
 15. Paljon upeita, erilaisia akileijoja. Ne ovat kyllä herkkiä, kauniita kukkia. Hyvä se on vahtia omaa pakettia ja kissankäpäliä. Kissankäpälät ovat aina olleet suosikkikukkiani. Mukavaa juhannusta! P.S. Miksei ole koirantassuja?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Niin, on koranhammas kyllä... ja koirankieli. Koirankäpälä tai koirantassu -kasvi täytyy siis keksiä!

   Delete
 16. Teillä jo juhannusruusut puhkeavat, me saamme vielä odotella. Oikein ihanaa suven juhlaa Saaripalstalle!

  ReplyDelete
 17. Glad midsommar till er alla tre!

  ReplyDelete
 18. Olipas ihania nuo sinun akileijat! Juhannuspionista en ollutkaan aiemmin kuullut, onneksi nyt sillä luulen, että löysin nimen palstallani olevalle pionille. Guuglailin vähän ja samalta näyttää, vähän matalampi ja kukkii puutarhani ensimmäisenä pionina.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä hyvä, että nyt sait tunnistuksen! Juhannuspioni on helppo tunnistaa siitäkin, että sen lehtien alapinnat ovat karvaiset tai lyhyen nukan peitossa, lehdistä muutenkin puuttuu kiilto, joka joillakin lajeilla on. Mataluus ja aikainen kukinta-aika (yleensä kesäkuun alkupuoli täällä etelässä) ovat kanssa hyviä tunnusmerkkejä. Juhannuspioni on hyvin vanha sikä sitä muualta maailmasta juuri enää tapaa, meillä se on sinnitellyt.

   Delete
  2. Pitääpä vielä tarkistaa lehtien alapinta, mutta vaikuttaisi hyvinkin mahdolliselta että olisi juuri juhannuspuonista kyse.

   Delete
  3. Juu, se karvainen alapinta on hyvä tuntomerkki.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!