Friday, 5 June 2015

Juhlapäivä

Kesäkuun 5. päivänä tasan yhdeksän vuotta sitten tein kaupat tästä paikasta. Pääsin tiluksilleni oman avaimen kanssa vasta juhannuksen tienoilla. Huussi oli aika uusi, tässä se komeilee tonttini paraskuntoisimpana rakennuksena. Sen takana kasvoi puita, ryteikköä ja vesakkoa kuten suuressa osassa tonttia muutenkin.
Tänä päivänä tuo puusto on harventunut parin isoimman saarnen ja vaahteran riviksi, niiden väleihin olen rakentanut kivimuuria.

Huussin ja vanhan talon välissä on nyt villi punainen penkki, ja ryteikkö talon ylämäen puolelta on myös hävinnyt. Olen viime päivinä jatkanut kivipenkereen tekoa talon takana, kuvassa siitä näkyy pieni vilaus.

Näkymä pihatietä pitkin kohti saunaa ja navettaa on aika sama kuin nytkin. Tässä vaiheessa olin näköjään jo aloittanut puuston raivaustyöt, kuva on heinäkuulta 2006.

Otin tämän kuvan tänään ruohonleikkuun jälkeen – kyllä, edellisestä kerrasta on kolme päivää. Runsasravinteinen ja kosteutta pidättävä savipatja pukkaa liiankin rehevää kasvua!
Saunan päädyn eteen on kohonnut japaninlehtikuusi, se on kasvanut piiskasta kolmimetriseksi kahdeksassa vuodessa. Polun viereinen kivipenger on kaivettu esiin ja sen alapuolella on pitkä kukkapenkki. Lipputangon (katkennut, nykyään humalasalko) ympärystä on kosteana kevätniittynä ja sen ympärillä on nyt siisti nurmikenttä. Tulevan Rohan-puutarhan alue saunasta oikealle on vielä osittain heinikko-koiranputkikko-ohdakkeikko-nokkosikkoa.

Edellisestä kuvakulmasta hitusen verran oikealle voi nähdä, että rehotusta oli. Iso kataja oli vinossa jo tuolloin, viime talvena siitä katkesi lopulta pari kaikken alimmas kallistunutta oksaa. Ystävä oli apuna polttamassa risuja. Roskien polttopaikka oli pihan paraatipaikalla ihan keskellä, ja lähellä kuistin rappusia. Nyt nuo kaivonrenkaat ovat kasvimaalla, toisessa kasvaa parsaa ja toisessa kardonia.

Sama kuvakulma nyt, vihdoinkin näkee että paikat ovat hieman siistiytyneet, vaikka jätinkin rojut siivoamatta, jotta dokumentointi on aitoa. Siellä on sahapukki, sillä pilkoin tänään runkoja, seinänmaalaustikkaat ja laatikko, jossa on ystävälle lähteviä taimia.
Vaahteran alla on metsäpuutarhapenkki, samoin ison katajan ympärillä sekä kauimpana risuaidan edessä, missä on myös sammalkeinu.

Taloni toisella puolella on kuiva keto, jota älysin alkaa niittää jo ensimmäisenä kesänä, tämäkin kuva on heinäkuulta 2006. Taustan nokkospöheikkö vasemmalla on tuleva muotopuutarha.

Nyt kedon yli avautuu näkymä muotopuutarhaan. Keto pitäisi ehkä jo niittää, se kasvaa valitettavan vuolaasti juolavehnää. Yritän kylvää tähän ketoneilikkaa ja sikuria, ainakin. Unikon siemeniä olen varmaan jo ripotellut. Tässä kohdassa on ollut rakennus, siksi maa on aivan erilaista kuin muualla ja mahdollistaa kuivan kedon. Olosuhteesta täytyy ottaa kaikki irti, aivan kuten kosteikkokohdistakin!

Sisälläkin on tapahtunut muutoksia. Tässä kuva ihan ekalta kerralta kun olin täällä juhannuksen aikoihin 2006, olin ennen kuvan ottamista raahannut parisängyn toiseen huoneeseen, jonne se mahtui paremmin. Tästä tuli olohuone.

Ja tältä se näyttää nyt makuuhuoneen oviaukosta katsottuna.

Eikä siinä vielä kaikki. Mustikin täyttää yhdeksän!
Mustin tarkka syntymäpäivä ei ole tiedossani, mutta se on kesäkuun alussa, joten olen päättänyt viettää Mustiaisiakin talon kaupantekopäivänä.
Silloin, kun ostin tämän paikan, minulla ei ollut aavistustakaan siitä, että maailmaan putkahti pieni musta pantteri, jolla on liperi ja joka on maailman kiltein ja kultaisin kissa. Eikä Mustillakaan ollut aavistusta minusta tai pantteripalstasta, jota olin juuri ostamassa. Mustin työnimi synnyinkodissaan oli Mustikka, siitä oli helppo lyhentää nimi Mustiin.

Paljon onnea Musti-kulta!
Syntymäpäiväkukkaset kukkivat kuistin portailla.

70 comments :

 1. Onnea ihanalle Mustille ja siullekkin oman talon omistamisesta. Mukavia nuo ennen ja jälkeen kuvat, upeasti on paikat kohentuneet.

  ReplyDelete
 2. Paljon onnea Musti! Kyllä vain ovat näkymät muuttuneet yhdeksässä vuodessa, kuvista sen aina näkee miten paljon on saatu aikaiseksi. Olohuonekin näyttää 'pikuisen' erilaiselta nyt kuin lähtötilanteessa; olet muokannut sitä ihanan kutsuvan! Puutarhassakin on tapahtunut hurjan paljon ja kasvivalikoima on lisääntynyt 'melkoisesti'!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Tapetti tekee paljon, ja ylirunsas kalustus :-D
   Kasvilajisto on hieman muuttunut, tosin pelto-ohdakkeita, nokkosia ja vatukkoa riittää yhä.

   Delete
 3. Stort grattis! Tänk att det redan gått nio år. Det har hänt massor med stället. Det är så roligt att följa med och se hur det ändrar!

  ReplyDelete
 4. Hyvää tuplajuhlapäivää! Isoja muutoksia on tapahtunut tontillasi, muuttunut puutarhaksi.

  ReplyDelete
 5. Onnea sekä Mustille että talon emännälle!
  On tärkeää dokumentoida muutoksia. Silloin voi katsella kuvista mitä on saanut jo aikaan, kun väsyneenä voi tuntua ettei mitään ole tapahtunut.
  Valtavasti olet saanut aikaan! On hienoa, että talo on saanut arvoisensa asukkaat, jotka pitävät siitä hyvää huolta. <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Älä muuta sano, nytkin minulle iski keväänloppuahdistus, kun taaskaan ei ole talo maalattu ja polttopuut tehty jne. jne. Moni homma on paras tehdä keväällä, mutta kun aika kiitää. Seuraa olo, ettei ole taaskaan saanut mitään aikaan. Onneksi on nuo yhdeksän vuoden takaiset kuvat :-D

   Delete
 6. Onneksi olkoon molemmille! Hillitön muutos ja aika lyhyessä ajassa. Siellä on älyttömän kaunista nyt.

  ReplyDelete
 7. Onnee ihana Musti! Paljon rapsuja sulle!!! Ja toivottavasti joku mehevä paisti! Ai niin emäntä pyysi sanomaan, että on upean näköinen tontti ja paljon olet saanut aikaiseksi, johon minä tuumasin että Musti ja Ransu ovat ohjanneet.- Pepsi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, Musti tuli kuvioihin ensimmäisen vuoden syksyllä, taisi olla täällä ensimmäistä kertaa heti syyskuussa. Ransu sitten pari vuotta myöhemmin. Alussa täällä oli Mustin kaverina Viljo, vesimyyrien kauhu.

   Delete
 8. Onnea Mustille ja Sinulle ! Olet tehnyt paljon työtä saadaksesi noin upean paikan kukkivine pihoineen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Työtä on riittänyt ja riittää.

   Delete
 9. Onnittelut talon ja kissan omistajalle! Yhteistä taivalta jo 9 vuotta takana!

  ReplyDelete
 10. Suurimmat onnittelut tiluksien omistajalle ja synttäripantterille! Kesäkuu on itsessäänkin jo juhlaa, saati sitten tällaiset superjuhlapäivät : )

  Ennen -kuvat on tosi kivoja, edistystä on todella tapahtunut!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Kyllä nyt on niin kaunista ja mahtavaa, ettei paremmasta väliä.

   Delete
 11. Onnea Sailalle upeasta saaripalstasta ja Mustille synttärionnea ♥

  ReplyDelete
 12. Oi Musti <3 Paljon onnea ja pitkää ikää! Ihana "mustikkamaa" :)

  ReplyDelete
 13. Voi onnea kovasti teille kummallekin! Ison urakan olet tehnyt talojen kanssa ja puutarhakin on muuttunut kasvitieteelliseksi paratiisiksi plus parempaan suuntaan menee kokoajan. Olohuone on nykyisin aivan hurmaava.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Kyllä täällä viihtyy, jos tykkää puuhastella :-D

   Delete
 14. Idyllinen tuo sinun paikka, kaunis :) On siinä saanut töitä tehdä! Varmasti mukava tunne katsella kuvia ennen ja pihaa nyt jälkeen, näkee sen oman käden jäljen niin hyvin. Mukavaa kesää ja onnea Mustille! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! On tämä palkitsevaa, muutos on joskus niin hidas että tarvitaan tosiaan niitä ennen-kuvia, jotta tajuaa.

   Delete
 15. Mukavia kuvia. Hauskaa nähdä muutos! Onnea, ja erityisonnittelut Mustille, koska meidän musta herra täyttää myös yhdeksän vee, mutta Setin synttärit on päätetty taas pitää Juhannuksena :) Silloin tarjoillaan aina järvikalaa. Ens vuonna onkin sitten varsinaisen isot bileet, kun ihan kymmenen vuotta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Onnea myös Setille nyt jo etukäteen, ja sitten juhannuksena uudestaan. Kymmenen vuotta, huh, tuntuu niin pitkältä ajalta!

   Delete
 16. Onnittelut Teille molemmille ja rapsutukset Mustille! Olet kyllä uskomattoman sisukas ja taitava uudisraivaaja! Sinulta taitaa onnistua kaikki mihin ryhdyt ja kaikkea kaunista olet ympärillesi kerännyt! Kotisi ja puutarhasi on niin kaunis, aina tulee hyvä mieli vieraillessani blogissasi ja kaikkea hyvää olet meille lukijoillekin jakanut! Aurinkoisia kesäpäiviä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Heh, no ei kylläkään aina onnistu. Etsin juuri yhtä tietoa puutarhapäiväkirjastani ja katsoin, että ei tuotakaan kasvia ei enää ole, tuokin heitti henkensä jne... Todella monta menetystä on ollut vuosien varrella, ihan puista lähtien pienimpiin kasveihin. Mutta aina täytyy kokeilla.
   Kiitos kauniista sanoistasi kaima!

   Delete
 17. Lämpimät onnittelut molemmille! :)

  Sinä olet saanut paljon aikaan sekä remontoinnin että pihanlaiton suhteen. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! On tässä vuosiakin ollut, minkään yksittäisen vuoden saavutus ei ole kovin suuri, ellei ole ollut ulkopuolista työvoimaa töissä, kuten hirsien vaihdossa ja seinien laudoituksessa.

   Delete
 18. Onnittelut juhlapäivän johdosta, paljon kaunista olet saanut aikaan! Ja ihana pehtoori jatkakoon töitään monen monta vuotta!

  ReplyDelete
 19. Merkkipäivä onnittelut!
  Kauniin kodin olet itsellesi rakentanut...niin ja kisuleille♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Kissanluukku taisi olla ihan ensimmäinen parannus taloon.

   Delete
 20. Ihan ensin onnittelut Mustille! Yhdeksän vuotta on kissalle hyvä ikä :) Ja saa voi sanoa Saaripalstasta, onnittelut. Ja kuvista näkee minkä valtavan työn olet saanut tehtyä ja vain 9 vuodessa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Aika paljon työtunteja mahtuu yhdeksään vuoteen.

   Delete
 21. Mustille suuret onnittelut ja pusut ja raps-raps! Myös Sailalle onnittelut hyväksi osoittautuneesta talo- ja tonttikaupasta. Upeaa mitä kaikkea olet ehtinyt tehdä siellä! Ja blogi... ei tääkään vallan uusi ole. Kuis vanha Saaripalstan blogi on?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Tarkistin blogiarkistosta, eka juttu näyttää olevan marraskuulta 2007.

   Delete
 22. Lämpimät onnittelut Mustikalle ja Saaripalstalle! Olkoon teillä edessä vielä monen monta yhteistä ja onnellista vuotta.

  ReplyDelete
 23. Olipa kiva postaus, mielenkiintoista nähdä tuo muutos. Ja tientekin tosi paljon onnea teille molemmille ja Mustille paljon rapsuja tältä tädiltä :)

  ReplyDelete
 24. Bileet! Tuplabileet! Onnittelut sekä Saaripalstan Ladylle että Herra Pantterille. Onkohan meilläkin yhdeksäs vuosi tällä plantaasilla menossa, vuodet täyttyy marraskuussa. Kuvia on kyllä arvokasta napsia vuosien varrelta - vielä kun saisi kootuksi ne valokuvakirjaksi (ikuinen suunnitelma...)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Yhdeksän vuotta on oikeastaan aika pitkä aika, siinä ehtii hämäläinenkin jotain toteuttaa.

   Delete
 25. Onnea ihanalle Mustille ja palstanomistaja Sailalle! Paljonhan sinä olet siellä näiden vuosien aikana tehnyt. Ihan erilainen paikka nyt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Kyllä tämä on kuulemma vähän muuttunut.

   Delete
 26. Onnea Mustille, ja sinulle Saila hyvistä talokaupoista :)

  ReplyDelete
 27. Onnea Mustille ja kauniille saaripalstallesi!

  ReplyDelete
 28. Onnittelut palstan omistajalle ja Mustille!
  Mukava nähdä noita ennen/jälkeen kuvia. Saa jonkinlaisen käsityksen, mitä olet tekemässä ja mihin suuntaan edetään. Paljon olet saanut aikaiseksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Paljon on suunnitelmia vielä, oikeastaan tuntuu, että kaikki on vasta puolitiessä. Neliömetri kerrallaan...

   Delete
 29. Ihanaksi olet saanut kissojen ja sinun valtakunnan. Onnittelut Mustille!

  ReplyDelete
 30. Kyllä olet paljon puuhaillut ja kohennellut paikkoja.
  Voi kun aina huomaisi ottaa noita ennen kuvia, pakkaa vallan unohtumaan.
  Kuiva niitty tai keto on mun suosikki noissa kuvissa.
  Onnea Mustille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ennen-kuvia ei ikinä tule otettua, onneksi räpsin edes muutaman kuvan silloin ihan alussa, tosin hurjan vähän mitään yleiskuvia, joista näkisi, miten rytöinen ja umpeenkasvanut tontti tosiaan oli. Keto näyttää miltei paremmalta tuossa muutaman vuoden vanhassa kuvassa, nykyhetken kuvassa ei ole sen paras (kuivin) kohta, tuossa kohdassa on vain juolavehnää :-D Pitää olla ahkerampi niittämisessä, viime kesänä en ehtinyt ollenkaan kai kun vasta loppukesällä.

   Delete
 31. Paljon onnea !
  Olet kyllä ahkeroinnut kovast.
  Sinulla on noita idoita toisillekin jakaa.
  Kaikkea hyvää sinne teille jatkossakin. ♥ ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Teidänkin pihalta saa paljon ideoita. Kiitos, ihanaa kesää teille!

   Delete
 32. Onnea Mustille <3 Hassua, meidän Bélan yksi lemppari on myös mustikka ;) Ja onnea Saaripalstalle <3 Aivan uskomatonta miten olet rohkeana palstan hankkinut ja miten upeelta siellä nyt näyttää kun olet ahkeroinut. Arvostan <3 Onnea myös Ransulle <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Mustin suosikkia on mustikkajugurtti, tietysti :-D Hassua!
   Niin, hullunrohkea ehkä.. tämä vain oli unelma, joka oli pakko toteuttaa, voisi sitä muutenkin elämänsä viettää, mutta kyllä tämäkin antaa paljon.
   Ransu tuli tähän kerjääm... vastaanottamaan huomiosi ;-)

   Delete
 33. Olipas kiva muistelupostaus! Hienoa jälkeä olet saanut pihamaalla aikaan. Paljon Onnea näin hiukan jälkikäteen, jostain kumman syystä multa menee nyt lähes kaikki blogipäivitykset sivu suun :P Yritän paikkailla tilannetta lukemalla maratonina kaikki missatut päivitykset.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, ei ole pakko lukea kaikkia maratoonijuttujani! Kiitos kauniista sanoistasi. Kuten tiedät, tämä on edelleen rakennustyömaa :-D Mutta joitakin kauniitakin paikkoja on, onneksi!

   Delete
 34. Saaritiluksesi on kesänviettopaikkana varmaan verraton, tosi kiva ympäristö, oi suvi suloinen. Viettäisin myös itse mielelläni kesääni samanlaisissa kuvioissa. Musti on varmaan myös samaa mieltä, saaren maat ja mannut kyllä aina meluisan kaupunkielämän voittaa : )
  Kivaksi olet pihapiirisi rakentanut!
  Sirpa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Kesäkin on ihana, tietysti, koska on kesä. Silti tykkään kaikken eniten varhaiskeväästä, kun porukkaa ei ole vielä niin paljon. Talvella on ihana rauha ja hiljaisuus.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!