Tuesday, 2 June 2015

Kostean kevätniityn hirmuinen rehotus

Tämän kuvan otin eilen illalla. Kostealla kevätniityllä ei sen jälkeen ole kylläkään tapahtunut muutosta, mutta sain sentään sitä ympäröivän heinikon leikattua. On heti siistimpää, kun hirmuista rehotusta ympäröi siisti(hkö) nurmi! Täytyy vielä kitkeä voikukkia ja vähän koiranputkiakin, sillä tätä aluetta ei pääse niittämään ennen kuin vasta kuukauden päästä. Seuraavaksi tulevat vielä kukkaan tähtihyasintit.
Varhaisimmat narsissit ovat lopettaneet kukintansa, mutta orkideanarsissi 'Thaliat' ja 'Hawerat' (ei kuvassa) sekä valkoiset pienitorviset 'Green Eyesit' jatkavat.

Viime syksynä istutin niitylle uutta lajia, nunnannarsissilajiketta 'Regeneration'. Tällä on jännä väritys, kukka on muuten keltainen mutta torvi ja sen tyvi on valkoinen! Tämä on huomattavasti rotevampi kuin luonnon nunnannarsissi, nyt niitä on enemmän kukassa, täytyykin laitaa kuvia tänne. Postauksista vaan uhkaa tulla aikamoisia maratooneja, on yritettävä pitäytyä rajatuissa aiheissa.

Kesälumipisaroiden somat kukat helkkyvät tuulessa.

Pieni kostea niittyni on entisen lipputangon ympärillä. Onhan se aikamoinen rehotuspuska, mutta jotenkin kiva sellainen!

Niitylle päästään kulkemalla pienen herkkujen nurkkauksen ohi. Siinä kukkii parhaillaan rotkolemmikki 'Silver Wings'. Onkohan tätä kauniimpaa kukkaa? Niistä on niin vaikea valita, mutta omalla listallani tämä on aivan kärjessä. Taivaansiniset pikku lemmikit kohoavat pilvenä hertan mallisten lehtien ylle.

Musti saapuu esittelemään ja kulkee kapeaa polkua kohti kosteaa niittyä. Tässäkin on voikukkaraudalle käyttöä, ja tummakurjenpolvet täytyy siirtää muualle. Lisäksi täytyy muistaa kuvata japaninhiirenportaat ja perhosorvokit huomenna!

Musti siirtyy niittyä reunustavaan katajaan tarkkailemaan tiluksiaan. Pastori Pantterssonin liperi on kyllä nyt mennyt aivan vinoon.

Omenapuu 'Åkerö' ei ole aivan vielä puhjennut kukkaan.

Tuomi sen sijaan kukkii ihanasti.

Tuulen tuivertama Ransu lähettää terveiset kaikille ystävilleen! Eikö vain maailma näytäkin paljon paremmalta, kun nurmi on leikattu?

Kesälumipisara – Leucojum aestivum
Nunnannarsissi – Narcissus jonquilla ja Jonquilla-Ryhmä
Orkideanarsissi – Narcissus triandrus ja Triandrus-Ryhmä
Rotkolemmikki – Brunnera macrophylla
Tuomi – Prunus padus
Tähtihyasintti – Camassia

32 comments :

 1. Musti ja Ransu saavat myös maailman näyttämään paremmalta, ja niin nuo ihanat kukkasikin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta! Kissallinen näkymä on aina parempi.

   Delete
 2. kaunista on, ja niin ihanan täyteliäiset värit jokapuolella. Ransu on sitä mieltä että kiva kävellä leikatulla nurtsilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on tosiaan kaunista ja kovin vihreää.

   Delete
 3. Nuo kesälumipisarat ovat niin suloisia!

  ReplyDelete
 4. Tuo Regeneration- narsissi on kyllä hauska, ihan kuin värit olisivat vahingossa menneet väärinpäin. Sinulla on vaikka mitä hienoja narsissilajikkeita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, taisin tilata sitä vain kukan kuvan perusteella, erikoinen! Ja raikas.

   Delete
 5. Ihana, ihana niitty! Meillä vasta pikkusen viheriöi pellot, mutta muutaman viikon päästä ovat kukkia pullollaan, kunnes ne niitetään - ja kauniita ovat sittenkin! Ihanat Musti ja Ransu!

  ReplyDelete
 6. Kosteaniitty on suloisen, sekoitus romanttisuutta, rentoutta ja kutkuttavia kasveja. Meillekin pitäisi tehdä jokin tuommoinen rennompi osio =) Lumipisarat näyttävät myös niin kauniilta näin kesänkorvalla

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puiden ympärille voi jättää leikkaamattomat kohdat, niin on helpompikin, kun ei tarvitse kyykkiä oksien ali leikkurin kanssa. Esimerkiksi arboretum olisi hyvä paikka tällaisille pikkuniitylle :-) Tai sitten niin, että leikataan vain käytävät ja koko muu osa niitetään pari kertaa kesässä.

   Delete
 7. On taas niin hienoja kasveja että voih. Eikö Ransun upeat karvat kastu pahasti kun tuolla möyrii...hyvä kun leikkasit nurtsin. Kostea niitty on kyllä kaunis ja oikea unelma. Itse haaveilen joskus kuivasta niitystä, olosuhteiden pakosta heh.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nurtsi oli ihan pakko leikata, nyt sitä pitäisi leikata 3 päivän välein, mutta jos olen poissa niin olen poissa... leikkuu oli tuskastuttavan hidasta, kun leikkuri meinasi monta kertaa sammua taistellessaan korkean ja rehevän heinikon kanssa. Olisipa mahdollisuus puutarhuroida ilman nurmea!

   Delete
 8. upeat kuvat pojista, vai on liperit vinossa;)) minunkin pihalla rehottaa luonnonkukat ja istutetut rintarinnan, luonnonmoninaisuus sopii jotenkin vain niin hyvin vanhojen talojen ympäristöön.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, vanhoihin taloihin ja maalaismaisemaan sopii tietynlainen rentous ja tsehovilainen rehotus.

   Delete
 9. Juu, nurmen leikkuu yleensä kummasti ryhdistää maisemaa. Täytyy sanoa, että ko. homma on inhokkini... Ihanat pojat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onkin fiksua vähentää nurmikko minimiin, niin leikattavaa oli mahdollisimman vähän ;-) Ikävää hommaa se on, mutta kannattaa tehdä, heti on parempi mieli. Ja leikkasin reunat viikatteella saman tien ;-)

   Delete
 10. Vad fint det blev med gräset nyklippt! De där snöklockorna är så vackra!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är sant, det blir lite vackrare trots alla högar och skräp! Snöklockorna är jättevackra, de är vårblommor i Mellan-Europa, men hos oss de märker början av sommaren.

   Delete
 11. Pastori Panttersson lipereineen ja tuulen tuivertama Ransu! ♥ Voi suven suloisuutta! Pian sinulla varmaan kukkii kaunis Marleena.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vielä ei ole kukkanuput kovin pullistuneet, mutta tänään onkin lämpimämpi päivä, ehkä kohta tapahtuu.

   Delete
 12. Siisti nurmi on, no, siisti, mutta kyllä puutarhassa pitää olla villejäkin länttejä, niittyjä ja muita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pakko näin on ajatella, jotta ei tule hulluksi :-D Mutta olen samaa mieltä, golfkenttähenkinen piha olisi kauhistus.

   Delete
 13. Kyllä, olemme samaa mieltä Ransun kanssa. Maailma on paljon parempi paikka kun nurmi on leikattu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On se! Ja tänään sain yhden ison alueen niitettyä viikatteella, taas on vähän parempi maailma. Ja Ransu tuhisee tässä vieressä.

   Delete
 14. Nurmi nurin ja punkit kuriin..:) on meidän tämänkesän motto.
  Tuomen kukinta on aina niin mahtavaa.

  ReplyDelete
 15. Ihanat kesälumipisarat :) ja nuo 'Regeneration' nunnannarsissit ovat aivan ihastuttavia !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kostea niittyalue on aika viehko, nyt kun sain siitä voikukatkin lähes kokonaan pois. Tosin jäi paljon heinää lakoon jäljiltäni, mutta on se silti kivemman näköinen. Pienetkin narsissit erottuu nyt pöheikön seasta.

   Delete
 16. Noiden 'Regeneration' narskujen kukintaa odotin, turhaan, ne ovat kyllä kauniita samoin lumipisaroiden, laitoin ne syksyllä jonnekin...joskus kai löytyy jostain puskan juuresta! Kaunista ja ihanan vaaleanvihreää, olen niin odottanut hedelmäpuiden kukintaa ja nyt se on jo tässä, tulisipa vähän lämmintä että pörriäiset pääsisivät hommiin!

  Kyllä Musti ja Ransu ovat niin ihanan kuvauksellisia ja kauniita kissoja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmitus, että Regenerationit ja kesälumipisarat ovat tehneet katoamistempun! Toisaalta ne saattavat putkahtaa joskus myöhemmin esiin kuten epäiletkin. Toivotaan niin!
   Täällä ei vielä omenat kuki, paitsi villiomput. On vielä jotakin mitä odottaa, onneksi. Pörriäisiä on kyllä paljon, peippikasvustoissa pörisee koko ajan ja epäilen kuvanneeni metsäkimalaisen, joka onkin vähän harvinaisempi tyyppi. Moukan tuuria!
   Kissat ovat kuvauksellisia, mutta joskus saa odottaa että ne kääntävät päänsä sopivaan suuntaan.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!