Wednesday, 24 June 2015

Päiväkahvit muotopuutarhassa

Sain eilen päiväkahviseuraa muotopuutarhaan. Valitettavasti tarjolla ei ollut muuta kuin kahvia, kaikki marjapiirakat oli jo syöty. Kiitokseksi kahvista sain vieläpä viikatteen teroituksen! Olin niittämässä muotopuutarhan takana näkyvää ketoa, kuvassa se on suunnilleen niitetty, vaikka ei siltä näytäkään. Ehkä Musti voi tulla havainnollistamaan eron.

Yesterday I had company for a coffee break in the garden. And the company sharpened my scythe!

Tässä olemme vähän kauempana, metsäpuutarhassa, ja päivää aiemmin. Muotopuutarhan takana näkyy hirmuinen niittyrehotus. Ai ei näy? Mennään lähemmäs.

Musti näyttää. Nyt näkyy niittämätön niitty oikealla. Musti painelee sen sijaan suoraan kohtaan, jonka olin juuri tuona päivänä ehtinyt niittää. Niittämistä riittää.

Kukkapenkin läpi – mars!

Olin nimittäin juuri niittänyt tienvarren ojan partaan. Siinäkin oli jo yli metrinen heinikko ja ohdakkeikko, joka seuraavaksi siementäisi kukkapenkkeihini. Ja onhan se epäsiistin näköinenkin, jos nyt yrittää epätoivoisesti jotakin siisteyttä pitää yllä. Sitä paitsi kauniit kukkani eivät näy ohikulkijoille, jos edessä on metrin heinämuuri. Mustia kiinnostavat vähän toisenlaiset näkymät.

Suora näkymä vesimyyräapajille. Mustin edessä kukkii mirrinminttu, viimeinkin olen saanut sen menestymään! Ja aivan edessä kukkii valkokukkainen tuoksukurjenpolvi 'Album'.

Toinen juttu, jonka tein muotopuutarhan hyväksi jo muutama päivä sitten, on tiilireunukset. Näitä on tarkoitus tehdä jokaisen suoran kukkapenkinreunan viereen. Kukkapenkkien reunoina on maahan upotetut laudat estämässä juolavehnän ja muun kasvamista niihin, mutta ruohonleikkurilla ei pääse siististi aivan laudan viereen. Olen huomannut, että reikätiilet kestävät pakkasta murenematta. Vuoraan tiilien uoman ensin kauttaaltaan suodatinkankaalla, sillä muuten nurmi yrittää kasvaa tiilien väleistä, sen pääsy pitää estää kerta kaikkiaan.
Valmiina on vasta tämän puoleiset ulkoreunat ja nyt tuo pikku käytävänpätkä. Ehkä ensi vuonna taas vähän lisää...

Muotopuutarhan värimaailma on tällä hetkellä valkoinen. Onhan se kaunis, mutta näin paahteisella paikalla vähän laimea. Pilvisellä säällä ja illalla tosin ihana. Odotan silti sitä, että väripilkkuja avautuu vähitellen valkoisen seuraan.

Tämä väriyhdistelmä on järisyttävän onnistunut, ja tuo lehtoakileijahan on aivan itse päättänyt asettua juuri oikean värisenä juuri tähän. Lämpimän vaaleanpunainen kukka osuu nappiin samettihortensian versoista ja lehdistä löytyvän punaruskean sävyn kanssa. Vasemmalla kukkii morsiusleinikki.

Valkoisetkin lehtoakileijat ovat upeita. Tämä on peräisin ystävän valtameren takaa lähettämistä siemenistä.

Paratiisililjassa on vieläkin kukkia! Ei nyt ihan näin montaa, sillä tämä kuva on otettu viikko sitten. Nunnannarsissien kukat tuossa vieressä ovat nyt jo kuihtuneet. Mutta lähes kymmenen kukkaa on vielä latvoissa auki. Olen niin kiitollinen viileälle kesäkuulle siitä, että en menettänyt tätä kauneutta ollessani poissa lähes kaksi viikkoa, ja että olen nyt saanut nauttia tästä jo viikon.
Sitä paitsi tänä vuonna ei ollut kukintataukoa, joka koittaa tulppaanien lopetettua. Nehän eivät ole vielä edes lopettaneet – taloni pohjoispuolella kukkivat viimeiset 'Spring Greenit' yhä vain! Yleensä tulppaanien jälkeen ei ole hetkeen oikein mitään kukassa. Syreenitkin kukkivat ennätyspitkään. Mikä täydellinen alkukesä!

Täpläkurjenpolvi 'Espresso' hempeilee varjoisammassa penkissä.

Paahteisimmassa paikassa kukkii vielä juhannuspioni. Tässä on lisäksi harson sisällä taas hyvin talvehtinut sinisade, mutta koska en usko sen ikinä yltävän köynnöskaaren huipulle, istutin syksyllä sille kaveriksi köynnösruusun.

Ensimmäiset rohtosormustinkukat ovat auenneet. Tämä on lapsuuteni rakas kasvi ja akileijan tapaan kiva vaeltaja. Sitä löytyy jo pihaltani sieltä sun täältä.

On niin huikean kaunista, kun mikään paikka ei vielä ole kuivahtanut, kiitos sateiden. Puutarha on kuin neiti Marplen puutarha, mikä onkin haaveeni ja tyyli-ihanteeni, vaikka sehän on mielikuvituspuutarha, jonka jokainen voi kuvitella sellaiseksi kuin tahtoo. Se siinä toisaalta on mukavaa. Englantilaisen raikasta, vehreää ja rehevää nyt joka tapauksessa on! Silmä lepää.
Kaunista loppuviikkoa!

Juhannuspioni – Paeonia humilis 'Flore Pleno'
Lehtoakileija – Aquilegia vulgaris
Mirrinminttu – Nepeta faassenii
Morsiusleinikki – Ranunculus aconitifolius 'Flore Pleno'
Paratiisililja – Paradisea liliastrum
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Samettihortensia – Hydrangea aspera ssp. sargentiana
Sinisade – Wisteria
Tuoksukurjenpolvi – Geranium macrorrhizum
Täpläkurjenpolvi – Geranium maculatum

29 comments :

 1. Niittämistä nyt riittää sen takaa tämä kosteus.
  Kauniin rehevää sielläkin on. Tuo pöytä tuoli systeemi on kaunis puun alla juuri tuossa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, hyvin on kasvanut mutta nyt piti niittää, kun heinä on vielä pystyssä.

   Delete
 2. Minusta puutarhasi on kuin sadusta. Ja tuo vaaleanpunainen lehtoakileija, samettihortensia ja morsiusleinikki ovat todellakin järisyttävän kaunis yhdistelmä. Huokaus... Ja tuo täpläkurjenpolvikin on ihanan sympaattinen.
  Olit muuten kirjoittanut huippu jutun Oma piha-lehteen; ´Hyvinvointia puutarhasta`. Mun piti lukea se kahteen kertaan, siinä oli niin paljon ajatuksen aihetta. Bongasin kauniista kuvista, yhden mun lemppariblogin puutarhaa. :)
  Kauniita kesäpäiviä! Toivottavasti huomenna paistaisi aurinko.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos palautteesta! Ihana kuulla, että pidit jutusta. Oli tosiaan pari kuvaa yhdestä ihanasta puutarhasta ;-)
   Toivottavasti saatte aurinkoa, täällä oli eilen hieno päivä, mutta tänään pilvistä.

   Delete
 3. Saako taas kommentoida, että ompa kaunista? No kommentoin kuitenkin. En muista, kysyinkö sulta vaiko ajattelin vain, että mihin ajankohtaan Béla Lugosi kukkii? Ja toinenkin kysymys, voisitko kuvata Ravenswingiä kukassa, pliis. Mulla kitui ne taimet viime kesän, mutta nyt ne on terhakoita ja aikas kookkaita. Mitään kukka-alkuja en vaan löydä. Ja tosiaan, niitä taimia on useita. Uskon, että sun antamat siemenet ne lopulta asettautui kasvamaan <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo uusi yläbannerikuva on niin houkutteleva, että heti lisäsin hankintalistalle kielot!

   Delete
  2. Hih, saa kommentoida, kiitos!
   Huomasin eilen omassa Bélassani pari kukkavartta. Nuput ovat vielä hyvin pieniä, joten menee ainakin viikko varmasti.
   Täytyy katsoa jos Ravenswingeissä on vielä kelpo kukkia, joitain kuvia oli edellisessä Rohan-postauksessani:
   http://saaripalsta.blogspot.fi/2015/06/rohanin-alkukesa.html
   Mutta siinä ei ole lähikuvaa. Siirsin Ravenswingit Rohaniin vasta nyt keväällä ja ne on vähän venkuroita. Ekana vuonna ne tekivät vain pieniä lehtiä, sitten isompia lehtiruusukkeita (vai montako vuotta niiden hankkimisesta nyt onkaan) ja tänä keväänä kaikkiin alkoi nousta korkea varsi, johon tuli kukat. Nyt toivon, että ne tekevät runsaasti jälkeläisiä, jotta kasvi ei häviä, jos nämäkin kuolevat kukinnan jälkeen kuten ne ostamamme taimet.

   Delete
  3. Voi hitsi joo, kiitos! Olihan ne kukat siinä postauksessa. Mä oon niin huonosti nähnyt matkalla väsyneenä kännyllä, etten ees tajunnut. Mulla on nyt kyllä tanakat varret, joten uskoisin niiden talvehtivan. On siitä kuule kaksi vuotta, kun oikein laskeskelen sillloin naimisiinmenneiden lasten ikää. Vuodet menee kummasti. Nopsaan. Mä koitan Bélan kukkaa kytätä lähiviikot, jos siihen ilmaantuisi kukkavarret. Ja sun täytyy sitten kuvata, kun omasi kukkiii.

   Delete
  4. Otin tänään pari kuvaa, mutta kukinta alkaa olla todella ohi jo. Ihan varmasti talvehtii, mulla ne alkoi tehdä korkeaa vartta jo aikaisin, toukokuussa, siitä huomaa että meinaavat kukkia.
   Toivottavasti Béla nyt viimein lykkäisi kauan odotetun kukan, edes yhden! Toivon, että omani ei salakuki sillä aikaa kun olen jossain poissa.

   Delete
 4. Vad fint du har det där i trädgården! Gissar att kaffetiggaren var gubben min, han hittar alltid på något när jag inte är hemma :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jo, det var han :-) Det var en bra ställe för att vakta över Jespers jobb (och min på samma) ;-)

   Delete
 5. Oi mikä paratiisi! Ihana pöytä puun alla! Valkoiset kukat tosiaan loistavat hämärissä kauniisti, ehkä mulla on niitä liian vähän. Kauniita puutarhapäiviä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Valkoiset kukat ovat hienoja kesäyössä, ja vaaleat pastellit myös, ne loistavat hämärässä.
   Ihanaa, kohta alkaa taas ruusuaika, Comte de Chambord on viimein kasvanut kokoa ja siinä on aiempaa enemmän kukkanuppuja!
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
 6. Kaunis toi Paratiisililja. Ei oo meillä ollut mahiksia ulkokahveille, tai no joo, jos ei välitä sateesta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi harmi. Täällä oli toissapäivänä upea päivä, kunnes illalla alkoi sade, se kesti koko yön ja eilen oli taas ihan kelpo päivä. Nyt tosin tuulee kovaa ja on pilvistä, ei houkuta kahveilemaan ulkona!

   Delete
 7. Ihana, ihana istumapaikka ja niin ihana puutarha!!! Minun ompputarhani hakee vielä muotoaan, mutta omenapuut kuolevat toinen toisensa jälkeen heti istuttamista seuraavana kesänä :(.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei mikä tragedia! Toivottavasti nyt jotkut ompuista pärjäisi.

   Delete
  2. Minulla juoli alkuvuosina viisi omenapuuta ja syyllisiksi paljastuivat Vesimyyrät, jotka oliva syöneet jo muutamankin vuoden ikäisten puiden juuret. Nyt minulla on Mustin kaltainen vesimyyräharventaja.

   Delete
  3. Mustin kaltainen vesimyyräharventaja ♥
   Tuolla Jaanan taloudessa on kyllä mitä söpöläisin harventaja. Joo, mulla myös kuoli yksi koristeomenapuu ja pari syreeniä tuohon juurten syömiseen.

   Delete
 8. Ihanan näköistä. Kuva jossa Mustin silhuetti edessä ja kahvipaikka takana on hurmaava, voisi olla tosiaan Miss Marplen puutarhasta. Siitä on muuten kuvia netissä, jouduin kerran etsimään niitä yhtä juttua varten ja puutarha on aivan hurmaava britti cottage garden. Myös minun esikuvani, ehdottomasti. Minusta tuntuu, että olen niittänyt tänä kesänä hehtaareittain pöpelikköä, sekä naapurissa että kotona. Tarjoaisin vaikka mitä herkkuja jos joku tulisi teroittamaan viikatteet. Teen sen itse, mutta jotenkin olen aina epävarma tekniikasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jossain tv-elokuvassakin on Miss Marplen puutarhaa vilahtanut, ja myös muita ihania puutarhoja Christie-sarjassa :-) Yhdessä ainakin oli tuollainen kukkapenkkien ympäröimä pyöreä alue niin kuin minullakin, mutta sen keskellä oli suihkulähde. Ja oli se vähnä isompi kuin minulla... ja taisi se talokin olla jokin kartano ;-)
   Ooo, täytyy kertoa tälle teroittajalle, että sillä suunnalla olisi kahvia JA herkkuja!

   Delete
 9. Samettihortensia on mielenkiintoinen tuttavuus, mistähän sitä voisi saada ja menestyneekö täällä nelosen ja vitosen rajamailla... täytyy guugletella.
  Musti hoitaa himmansa vallan hyvin, viikatetta täytyy minunkin heilutella tuolla reunamilla, ei oikein muu väline toimi penkoilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Enpä luule, että samettihortensiaa suositellaan kovin kauas ykkösvyöhykkeestä, sen talvehtiminen jo täälläkin on epävarmaa. Ja koska se kukkii vanhoilla oksilla, jotka lähes aina paleltuvat talvella, ei sen kukkia pääse ihailemaan. Nyt on ensimmäistä kertaa ikinä oksat, jotka ovat talvehtineet, joten odotan mielenkiinnolla, tuleeko mitään kukantapaista.
   Penkoille on tosiaan viikate ihan paras, terävä sellainen.

   Delete
 10. Kaunista!! Päiväkahveista tuli vaan hieman perv..ajatuksia, hih. Alkoi tehdä mieli paratiisililjaa, kiitos vaan :) Osaatko niittää hyvin? Mulla on se vielä vaikeaa, tahtoisin oppia kunnolla everestin takia...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, se oli tarkoituskin, hauskuuttaa vähän ;-)
   Mun täytyy katsoa jos paratiisililjaani joskus pystyisi jakamaan.
   Olen tosi hyvä niittäjä, vaikka itse sanonkin! Tontillani on niitettävää useita satoja neliömetrejä, joten kyllä siinä pakostakin tekniikka kehittyy.

   Delete
 11. kivaa kun vieraita piipahtaa pihaan noin vain, meilkin vieraat joutuvat usein jonkin pikkuhomman tekemään!
  tuo lauta-tiilireunus näyttää toimivalta ja kauniilta, ja miten tykkäänkään hieman villistä puutarhastasi ja tietty myös neiti Marplesta:))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Neiti Marple on ihana ja niin sympaattinen hahmo! Ihan hyvin tuollainen reunus toimii, siinä muotopuutarhan ulkoreunalla onkin jo ollut samanlainen pari vuotta, ruohonleikkurin pyörä kulkee siinä päällä kivasti, vaikka reunus kapea onkin. Voisi se olla leveämpikin.

   Delete
 12. Kaunis paratiisipuutarha sinulla todella on.
  Ilahduin kun et valittanut veden paljoudesta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moni valittaa, mutta kasvien kannaltahan tämä on ollut ihanteellista. Nyt on niin kaunista, kun kaikki on yhä aivan alkukesäisen vihreää - yleensä tähän aikaan jotakin on jo ruskistunut kuivaksi. Eilen tuuli paljon ja sateet taisivat loppua tähän kymmeneksi päiväksi, joten seuraavaksi saakin sitten kastella kaikkea uutta istutettua!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!