Friday, 12 June 2015

Kierros Loviisan puutarhoissa

Kävimme sunnuntaina kahden puutarhoihin pimahtaneen ystäväni kanssa Loviisassa. Paikkakunta on ihailtavan puutarhahenkinen, sillä varsinaisen Avoimet puutarhat -tapahtuman (kesäkuun 28. päivänä) lisäksi Loviisassa on järjestetty muutama avointen puutarhojen päivä vielä erikseen, kuten viime sunnuntaina. Ja päälle tulevat vielä avointen ovien päivät vanhoihin taloihin loppukesällä!

Kutsuva sisäänkäynti Vackerbackaan.


Suolatorin ympäristö on parasta puukaupunki-idylliä.

Kadulta käsin saa ihailla vilahduksia sellaisistakin pikku pihoista, jotka eivät ole mukana tapahtumissa.


Villa Aaltosen metsäpuutarhanurkkauksessa kukkii huikean kokoinen kalliokielo. Vilahdus aurikoisesta aukiosta on kutsuva.

Laukat kukassa.

Kuninkaanlammen puutarhassa on unelmien kasvihuone.

Kuninkaanlammella entisen linnoituksen vedellä täyttynyt vallihauta tarjosi puolestaan kutsuvan näyn. Se veti meidätkin pienelle metsäseikkailulle magneetin lailla.

Lammen töyräälle on sommiteltu mitä kaunein vehreä puutarha-aukio.

Eija's Gardenissa Ruotsinpyhtäällä saimme ihailla satoja sammakonpoikasia karppilammessa.

Kivenlohkareet ja niiden hyödyntäminen osana puutarhaa ovat vertaansa vailla Eija's Gardenissa.

Siitä jatkoimme vielä Strömforsin ruukille ihailemaan, miten kaunista teollisuusympäristö aikoinaan oli.

Eipä tästä sunnuntai juuri parane. Mahtavaa, rentouttavaa ja naurattavaa seuraa, joka ei onnistunut väsyttämään edes tällaista erakkomummoa. Kiitokset Sametti Hortensialle ja Marialle!
Kai on kyse siitä, että kun seura on aitoa, rentoa, hyväntuulista ja samoista asioista kiinnostunutta, ei oikeastaan tunnu siltä kuin joutuisi seurustelemaan laisinkaan. Voi vain olla oma puutarhahöperö itsensä ja toiset ymmärtävät täydellisesti. Ja vaikka onnistuimme mahduttamaan päivän alkuun käynnin Muhevaisellakin, jaksoimme silti pitkän päivän päätteeksi kaivella kilkkoja sun muita Sametti Hortensian pihalla.

Niistä ja muista päivän taimiaarteista täytyy kirjoittaa erikseen, muuten tästäkin tulee maratooni. Ja Ransu makaa oikean käteni päällä, mikä hieman hankaloittaa kirjoittamista. Siispä iloista perjantaita ja viikonloppua!

Tässä vielä linkit:
Loviisan avoimet puutarhat
Kuninkaanlampi
Eijas' Garden
Strömforsin ruukki

32 comments :

 1. Ai vitsi, tuolla Eijas' Gardenissa pitäsi käydä! Loviisa vaikuttaa mielenkiintoiselta myös :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eijan puutarha on upea! Loviisaan kannattaa suunnata, kun on jokin puutarha-teemapäivä, esimerkiksi avoimet puutarhat tai ruusupäivä, niin pääsee vierailemaan noissa puukaupungin idyllisissä puutarhoissa. Monissa on pieni pihakahvilakin.

   Delete
 2. Ihania kuvia! Loviisa on kaikin puolin kaunis ja tunnelmallinen paikka :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Loviisa vie sydämen joka kerta kun siellä käy! Alan aina suunnitella sinne muuttoa :-D

   Delete
 3. Tervehdys! Olen seuraillut blogia jo pitkään mutta harvemmin tulee kommentoitua. Nyt kuitenkin huomasin, että olet "takapihalla" pyörähtänyt, asustelen nimittäin Eijas´Gardenin punaisessa torpassa. Mukavaa että viihdyitte puutarhassa, itse en ollut sunnuntaina paikalla, mutta kissapojat Paavo ja Väinö ehkä seurailivat teitä ikkunan takaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ohhoh, no tosiaan takapihallasi käytiin. Kissoja emme huomanneet, kumma kyllä, sillä olemme kaikki kissaihmisiä. He eivät siis varmaan olleet ikkunalla ;-)

   Delete
 4. Tuo Eijan puutarha on aivan mahtava , joka kesä siellä pitää käydä ja onneksi matka sinne ei ole kovin pitkä.
  Loviisa on ihana idyllinen pieni kaupunki .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa seutua ja Loviisa on oikea helmi.

   Delete
 5. Oi olette olleet paratiisimaisissa paikoissa, lempipuutarhojani, moneen kertaan vierailtuja, mutta joka kerta yhtä sykähdyttäviä. Eijan puutarha on mulla vielä näkemättä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, upeita puutarhoja ja mitkä talot! Eijalla kannattaa käydä, sinne on vain kymmenisen kilometriä Loviisasta eteenpäin.

   Delete
 6. Olen käynnyt Kuninkaanlammen puutarhassa, se on kuin satumaa. Kasvihuone on aivan unelma, aivan kuin se olisi kasvanut itsestään tuohon puutarhaan. Ei arvannut olevansa kaupunkipuutarhassa. Puutarhamatkailu on aina virkistävää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näin mekin keskustelimme, taianomainen paikka, mikä miljöö! Ja se ikivanha kuninkaantie luo paikkaan ihan oman henkensä, kyseessä ei ole vain yksittäinen tontti, vaan se kumpuileva tie ja pienet kivisillat ja puronuomat, vanhat talot - kokonaisuus.

   Delete
 7. Ihana kierros teillä ollut! Loviisa on kaunis paikka, olen ollut pari kertaa Wanhassa Wara Parempi- päivillä ♥.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, siellä minäkin olen ollut ja joissakin puutarhoissa päässyt samalla käymään, mutta tällainen pelkkä puutarhakierros oli todella ihana juttu.

   Delete
 8. Hyvä reittisuunnitelma kesäretkelleni! Eija's garden on ollut menolistalla jo pitkään. Mikäs estäisi piipahtamassa myös Loviisassa vaikka vain aitojen yli kurkkimassa. Vanhoissa rakennuksissa on se oikea mummolahenki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suosittelen tuollaista reittiä lämpimästi! Loviisassa on ihana käydä vain kävelylläkin ja esim. Runda Munken -kahvilassa, jossa on viehättävä sisäpihakin pöytineen, söimme siellä maukkaat patongit, joilla jaksoimme koko päivän.
   Ruusujen hurmaa Loviisassa -tapahtumassa on moni puutarha auki, se vietetään 4.-5.7. ja samaan aikaan on myös Kuningas saapuu Loviisaan -tapahtuma. Eija's Garden on auki koko kesän, vain maanantaisin kiinni.

   Delete
 9. Vau! Joskus vielä tuonne :) Upeita otoksia ja paljon ihania ideoita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä, ihana perinnemiljöö ja ideoita tosiaan vaikka hurumykky.

   Delete
 10. Oi, teillä oli varmasti ihanaa!
  Mä oon käynny 2 kertaa tuolla Eija´s Gardenissa, ja tykkäsin kovasti. Mutta Loviisan vanhoista pihoista olen vasta haaveillut.
  Tuollaiset retket virkistävät ja tuovat iloa pitkäksi aikaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eijan puutarha on ihana keidas. Loviisaan kannattaa mennä, vaikkapa ruusujen päivänä heinäkuun alussa, silloin on taas monta yksityispihaa auki yleisölle.

   Delete
 11. Kiitos itsellesi! Upeat kuvat! Muista vilkuilla seuraajia olan yli :) Odottelen ostosraporttiasi myös...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, täytyy yrittää pitää selusta turvattuna ;-)

   Delete
 12. Ai että, Loviisaan on ihan pakko päästä joskus...
  Puutarhaa puhuminen koko päivän tekee oikein hyvää;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin näköjään tekee! Bloggaritapaaminen Tulppaanien lumo-näyttelyssä ja Talvipuutarhassa jäi myös mieleen erittäin kivana tapahtumana.

   Delete
 13. Ihania kuvia! Tuonne täytyy tehdä kesäretki...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suosittelen lämpimästi! Vaikka avointen puutarhojen, ruusutapahtuman tai vanhojen talojen tapahtuman aikaan.

   Delete
 14. Loviisa on kyllä todella kaunis paikka. Hyvinkin kesäretken arvoinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on! Ja kun se on meren äärellä, on mieli kirkas ja raikas, niin se vain ainakin minun kohdallani menee.

   Delete
 15. Replies
  1. Niin tehtiin :-) Kohteita oli valittu etukäteen, jotta emme missaa mitään sellaista, jossa jonkun on tehnyt mieli käydä jo pitkään. Kaikkia kun ei valitettavasti millään ehtinyt näkemään, joten ihan takuulla missattiin kumminkin vaikka kuinka monta helmeä.

   Delete
 16. Ooh! <3 Miten ihania puutarhoja! Mulla ois jemmassa yhdet vanhat kehykset, raaskiskohan niitä käyttää somisteena puutarhassa... Myöskin hauska idea tuo kattoruusuke vaikka huvimajaan tms. Kiitos tästä kierroksesta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Todellakin ihania puutarhoja! En tiedä, raaskisinko minäkään laittaa antiikkikehyksiä pihalle, tuossa sekä kehys että rosetti ja kattovalaisin olivat sellaisessa vanhassa porttiholvi-sisäänkäynnissä katon alla. Lisäsivät olennaisesti paikan tunnelmaa! Itse olen niin kitsas, että en raaski laittaa ulos mitään vanhaa talonpoikaisesinettä, kelkkaa tai edes veneen osaa, vaan hilloan ja öljyän niitä varastossani :-D

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!