Friday, 26 July 2013

Voihan kuivuus

Voihan katastrofi. Viime viikon torstai-iltana tuli vettä 7 mm, sen jälkeen ei taas ole tullut pisaraakaan. Eikä viikkokausiin sitä ennenkään. Onneksi tuossa nurmella kasvaa jonkin verran voikukkaa ja piharatamoa, muuten se olisi kokonaan ruskea.
Sateet lykkääntyvät päivä toisensa jälkeen, nyt maanantaille luvattu sade on jo ehtinyt karata tiistaille. Vaurioituneen käden kanssa en ole voinut nostaa vettä sauna- ja kasteluvesikaivosta, juomavesikaivossa taas on vesi niin matalalla, että se on vaarassa kuivua muutenkin. Sadevesitynnyreistä rännien alla ei tietenkään ole tänä kesänä mihinkään, niitä voi korkeintaan käyttää patarumpuina.
Ainoa vihreä alue on tuossa saunan edustalla, kuten aina.

It is so dry!

Viime ja tänä vuonna istutetut koristekasvit ovat hätää kärsimässä, punavihma on jo mennyt vallan ruskeaksi ja punapyökki 'Rohan Weeping' kulkee hyvää vauhtia samaan suuntaan. Purppuratuomi on vuosi vuodelta kutistunut, nyt se on lakastuttanut viimeisetkin lehtensä, jotka kasvoivat lähes maan tasalla.
On kuitenkin kasveja, jotka pärjäävät. Keltamatara kukoistaa kuivalla kedolla. Mitä ohuemmat lehdet, sitä vähemmän haihdutuspinta-alaa: keltamataran lehdet ovat kapeita kuin neulaset.

Viereisessä muotopuutarhassa tähkälaventeli viihtyy kuin herne sopassa. Tämänkin lehdet ovat neulasmaiset, lisäksi ne ovat harmaat ja nukkaiset; kaikki ominaisuudet lisäävät sietokykyä kuivuuteen. Laventelille tällainen kesä lienee mieluisin mahdollinen.

Pienikukkainen jalomalva 'Purpetta' pärjäilee yllättävän hyvin. Taustalla näkyy pioniunikoita.

Päivänkakkarat kukoistavat. Niin myös kerrottu isopäivänkakkara 'Wirral Supreme'. Tämä kasvaa paahdepenkissä, johon aurinko paistaa koko päivän. Taustalla kukkii verikurjenpolvi, se on luonnonkantaa ja ehkäpä puutarhaviljeltyjä serkkujaan paremmin tottunut saariston karuihin oloihin.

Huussinvierustan punainen penkki voi vaihtelevasti. Tämä paikka saa sentään varjoa aamulla ja uudestaan myöhemmin iltapäivällä.
Nyt lähden kastelemaan, on pakko yrittää pelastaa mitä pelastettavissa on. Jos laitan laastarin, pehmentävän siteen ja oikein paksut hanskat, niin haavaa ei ehkä satu ämpäriä ylös kaivosta vetäessä. Se on arpeutunut hyvin, mutta arpi on tietenkin hyvin kipeä heti kun sitä painaa. Mutta särkylääkkeet pystyin jo jättämään pois, hurraa!

Lopuksi manulin terveiset: reippaasti voidaan eikä mammaakaan vihata, vaikka mamma tunkee kurkkuun vuoroin vettä ruiskulla – varmuuden vuoksi, urinary-raksuja – varmuuden vuoksi, ja antibiootteja. Pissat ovat harventuneet ja toisaalta runsastuneet määrältään selvästi. Tilanne näyttää normaalilta, mutta Ransu on nyt tehotarkkailussa vielä koko ensi viikonkin, sillä se pitää hoitaa kunnolla terveeksi. Siitä olemme varmasti kaikki yhtä mieltä! Eikä minua aurinkoinen ja lämmin kesäkään yhtään muuten haittaisi, jos kasvini eivät olisi hätää kärsimässä.

Isopäivänkakkara – Leucanthemum × superbum
Jalomalva – Sidalcea
Keltamatara – Galium verum
Pioniunikko – Papaver somniferum Paeoniflorum-Ryhmä
Punavihma – Chamaecytisus purpureus
Purppuratuomi – Prunus padus 'Colorata'
Tähkälaventeli – Lavandula angustifolia
Verikurjenpolvi – Geranium sanguineum

30 comments :

 1. Hyvä, että Ransu ottaa hoitotoimenpiteet rennosti. :)

  Toivotaan saaren ylle mahdollisimman pian sadetta! :)

  Tsemppiä ja toipumista käden suhteen!

  ReplyDelete
 2. Voi harmitusten harmitus!
  Sateettomuus ja käsivamma yhdessä ovat todella inha yhdistelmä. Sinä olet niin antaumuksella puutarhaasi laittanut. Varmasti on järkyttävää seurata, kun rakkaat kasvit huutavat juomista.
  Eikö sielläpäin ole ketään,jota voisi hakea apuun?

  ReplyDelete
 3. Toivottavasti jokin sadekuuro edes eksyisi sinnepäin! Mikä sun käteen on sattunut? Paranemista sinulle ja kisuille. Hyvää viikonloppua! T. Satu

  ReplyDelete
 4. Sirpa ja Kollo; Onneksi Ransu on maailman helpoin hoidettava! Tai samalla viivalla Mustin kanssa siis ;-)
  Kiitos!

  Irene; Tämä on hirmuista. Ensi viikolla taitaa onneksi tulla sadetta useanakin päivänä, todellakin toivon että näin on.
  Äitiäni en voi pyytää, hän on iäkäs ja veden nostaminen kaivosta on raskasta hänen voimilleen. Voisin mennä varmaan hakemaan vettä naapurin pumppukaivosta, jos käsi ei kestä naruämpärin vetämistä.

  Satu; Käteen upposi keppi, siitä löytyy tarkempaa tietoa tuolta alempaa jos kestät lukea ;-)
  Kiitos!

  ReplyDelete
 5. Juuri äsken kauhistelin taloyhtiöni pihalle hartaudella istutettujen kasvien kuntoa. Runsaslajinen,kaunis pihamme on kesäisin kuin todellinen puutarha. Nyt KAIKKI kasvit, myös suuret pensaat näyttävät kuolleen tai olevan kuolemassa.
  Ruohokentät ovat hävinneet tyystin.
  Kuolevatkohan nyt vain lehdet vai peräti koko kasvi, saa nähdä.

  Toivottavasti sade tulee ennenkuin sinun ihanasta pihastasikin tulee tämän näköinen... Tai saat jostain kasteluapua <3

  ReplyDelete
 6. Voi harmitus sentään, vesi olisi nyt niin kasveille tarpeen, meilläkin on äärettömän kuivaa ja juuri katselin ettei ole mitään syytä leikata vähiä heinänkorsia pois.
  Toivon todella sinulle parempaa ja pikaista käden paranemista!

  ReplyDelete
 7. Hienoa, että Ransu voi paremmin. Älä liikaa vielä rasita kättäsi! Ködet ovat aika hitaita parantumaan, jostain syystä.

  Meillä on yhtä kuivaa. Nurmikko on palanut ja illalla on pakko laittaa jo kastelu perunamaalle muuten ei tule satoa tänä vuonna.

  ReplyDelete
 8. Kaisa, Voi ei! Toivotaan etteivät kuole lopullisesti siellä eikä täällä.

  Mummeli; Kiitos! Sadetta toivon sinnekin, ja terveyttä tietysti!

  Désirée; Kiitos! Juu, siksikään en halua ottaa kipulääkkeitä, kun kipu on tärkeä varoituskeino. Täytyy tehdä kaikki tosi hitaasti ja pääosin vasemmalla kädellä.
  Toivon pikaista sadetta sinnekin!

  ReplyDelete
 9. Huimaa paranemista jos olet kyennyt särkylääkkeetkin jo pois jättämään. Mahtavaa juttu. Ja kiva kuulla että manulikin on reipas ja vaivat helpottavat. Mutta sääli sinun rakkaudella ja hartaudella hoidettua puutarhaasi. Toivottavasti sade tulee edes silloin tiistaina.

  ReplyDelete
 10. Meillä ihan sama juttu ja vesiletkun päässä seisominen on paitsi tylsää niin kallista varsinkin kun koko pihaa pitäisi kastella...ihania kukkia siellä silti on, toivotaan siis sadetta sinne ja tänne.

  ReplyDelete
 11. Huoh kuivaa on täälläkin, ukkoskuuro antoi tänään 7 mm! Raikastihan tuo edes vähän. Hyvä että olette siellä tervehtymään päin <3

  ReplyDelete
 12. Jospas tää ukkosrintama täältä Hämeestä kaartais sun pihaas. Taivaan hana aukesi roimasti.

  Onneks Ransu sai lääkityksen. Tiedän kuinka ahdistavaa on ku lemmikki sairastuu.

  Toivottavasti kätesi ei enää ole kipeä. Jos olisit lähempänä, piipahtaisin auttamaan...

  ReplyDelete
 13. Ehdin jo ajatella, että ehkä Sinä sait jo sadetta, kun meille vain pari pilveä näyttäytyi,
  mutta kuulin, että Raasepori-Karjaa -suunnalla sitä vettä oltiin saatu.
  Toivottavasti pystyit kastelemaan upeita kasvejasi!

  ReplyDelete
 14. Lueskelin tuossa vastoinkäymisistäsi edellisestä postauksesta, onneksi Ransu voi jo paremmin. Ei ole helppoa sinullakaan. Vesiongelman niin tasan ymmärrän, itsekin odottelen kunnon sadetta ja ihmettelen meteorologeja jotka puhuvat sateen UHKASTA... Tänään pyöri ukkosia mutta aika vähän vettä lopulta tuli. Juomavesikaivokim vajuu, eikä se äkkiä korjaannu. Toivotaan toivotaan. Tsemppiä toiselta yksikätiseltä!

  ReplyDelete
 15. Moni täältä mantereelta olisi jo rientänyt apuun, jos matka sinne olisi lyhyempi.
  Ja se tikkaiden pystyssäpitäjäkin Nils (?) on iäkäs auttamaan. Ei sieltä sitten löytyisi ketään talkoohenkelöistä nuorempaa kastelemaan kasvisi. Mutta onneksi nyt myös ilonpilkahduksia ; Ransun parempi vointi ja kätesi parempi vointi :)
  Toivon sadetta ja parantavia säteitä täältä tulee myös.

  ReplyDelete
 16. Ja kerrottu päivänänkakkara söötti.

  ReplyDelete
 17. Kurjaa, kun noin kuivaa siellä. Mulla on ollut kasteluletku vain kerran esillä tänä kesänä, muuten on pärjätty sadevesiä keräämällä. Nyt tosin on kohta hätä täälläkin, jos ei vettä tule. Kaikki astiat tyhjinä.

  Hyvä, että Manuli on paranemaan päin. Mutta sun pitäisi kyllä ottaa iisisti kätesi kanssa, eikä häärätä!

  ReplyDelete
 18. Nyt vasta luin vastoinkäymisistäsi. Voi kättäsi ja voi Ransua, paranemisia teille molemmille! Me saimme tänne Köyliöön tänään yllättäin ukkoskuuron myötä 5 mm vettä. Se tuli kovasti tarpeeseen. Tanssin sinulle täältä sadetanssin, toivotaan että se toisi sinne lempeän yösateen.

  ReplyDelete
 19. Kuivaa näkyy olleen Suvipihallakin! Olen ollut kaksi viikkoa poissa ja melkein itku pääsi tänään kotiutuessani. Sama juttu täällä - vanhat kasvustot kyllä porskuttavat, mutta tämänkesäiset ovat hätää kärsimässä. Kolmisen viikkoa sitten istuttamani valkoinen syysvuokko elpynee. Se oli jättikokoinen taimi, joten uskon juuriston olevan vielä kunnossa.

  ReplyDelete
 20. Myrsky ja Minna; Juu, tai ehkä pieni särky auttaa varomaan kättä, uskon niin. En esimerkiksi ole missään välissä ollut vahingossa kastamassa sitä, ottamassa jostain kiinni tms. Luulen että säryn takia. Ei se särje niin etteikö nukkumaan pystyisi (olen hyväuninen - vain Ransun nenäpuraisu herättää ;-))

  Sarppu; Huokaus! Mulle kun ei tule kunnan vesi, vaan on omat rengaskaivot, niin niissäkin tulee jossain vaiheessa pohja vastaan - juomavesikaivossa noin puolen metrin päästä.

  Minna; Voi... jospa olisi tullut 7 mm tänne, se olisi taivaan lahja, kun koko viimeisen kuukauden sademäärä on yhteensä noin 10 mm!

  Nettimartta; Hämäläinen ukkonen on tervetullut! Kiitos avuntarjouksesta ♥

  Akileija; Voi ei, toisaalle menivät. Täällä ei edes näkynyt jossakin tummia pilviä olevankaan. Äiti auttoi urheasti nostamalla vettä ämpärikaupalla, kastelimme aika paljon.

  TuulaJ; Ykskätinen heiluttaa toiselle :-D Sateen uhka olisikin varsin mieluisa uhka!

  Leenaja POjat; Nils alias Kaj-Imgmarilla, kuten kaikilla, on omat kastelut ja kiireet. Kyllä tässä pärjätään. Kastellaan mitä pystytään ja alkuviikolla saa luvan tulla vettä taivaalta!

  Pirkko; Otan iisisti! Äiti tänään rehki, vaikka ehti jo täyttää 80 alkukesästä.

  Sanuliini; Kiitos! Ja suurkiitos hienosta sadetanssista, se varmaan vaikuttaa tässä muutaman päivän sisällä ;-)

  Marietta; Voi itku! Toivon että muutkin istuttamasi elpyvät.

  ReplyDelete
 21. Voi sentään, sama kuivuus vallitsee täälläkin! Meillä on vielä riittänyt vettä vanhassa porakaivossa, sadettaja on aina jossain nurkalla pyörimässä. Mutta nurmikkoa ei ole vielä kylvetty, sitä ei jaksaisi kukaan kastella riittävästi.
  Toivottavasti joku muhkea sadepilvi purjehtii sinne teille ihan lähiaikoina!
  Onpa ihanaa, että Ransu voi paremmin ja sinun kätesikin alkaa parantua!
  Nipsulla oli joskus myös niitä struviittikiteitä ja siitä lähtien meillä on ollut vain eläinkaupan urinary-raksuja. Lienevätkö auttaneet, ainakaan kellään kisuista ei ole pissavaivoja sen jälkeen ollut.
  Leppoisaa ja viikonloppua ja sateenropinaa sinulle :)

  ReplyDelete
 22. Puutarha tarvii vettä, niin on tilanne täälläkin.
  Me olemme myös joutuneet kastelemaan ettei kasvit ihan kuivu.

  Toivotaan sinne teillekin vettä ja
  paranemisia.♥

  ReplyDelete
 23. Täällä ei kyllä ole tarvinnut kastella kun sillon alkukesän helteiden aikaan. Tasaseen on tullut vettä sen jälkeen. Nyt muutama päivä ollu aurinkoista ja lämmintä, jos tällai jatkuu niin ehkä ens viikolla pitää tarttua letkuun.
  Jospa sitä saisitte sateita vielä sinnekin, toivotaan!

  ReplyDelete
 24. No ompas teillä ollu kuivaa.. Toivottavasti saatte pian sadetta- ihan vesisateena!! Kuulin nimittäin että siellä etelässä oli tullu tosi kovia raekuurojakin.

  Jalomalvat pitävätkin juuri kuivista kasvupaikoista. Meillä ainakin ne viihtyvät vain kuivahkoilla hiekkaisilla kasvupaikoilla. Niissä ei ole talvehtimisessakaan juuri ongelmia.

  Mukavaa viikonloppua :)

  ReplyDelete
 25. Toivon sinne päin taas oikein kunnon sateita. Onko kosteikko pysynyt kosteana, vaikka onko sekin jo kärsimässä?

  Paranemisia teidän talouteen kaksi verroin!

  ReplyDelete
 26. No ompa nyt vastoinkäymistä! Toivotan parempaa jatkoa. Täälläkin on pitänyt pihapenkkejä kastella.

  ReplyDelete
 27. Niin se näyttää olevan, että toisille annetaan vettäkin roppakaupalla, kun taas toiset jää nuolemaan kuivia näppejään. Kuten täälläkin naapurissa eli Karjaalla, kun kaupunki meinasi eilen hukkua rankkasateessa, mutta ei siitä kuurosta tullut pisaraakaan meidän puolelle. Tosin samalla siellä tuli rakeistakin maa valkoiseksi, joten ei taida olla puutarhan kasveista paljon jäljellä.
  Pikaista paranemista teille molemmille!

  ReplyDelete
 28. Marja; Nyt Ransulle täytyy ostaa vain eläinlääkärien myymiä urinaryja, lemmikkiliikkeen raksuja se on syönyt, mutta ne eivät näköjään ole tarpeeksi voimakkaasti virtsaa happamoittavia. Tai olihan se ihan kunnossa tässä yli vuoden, kumminkin.
  Kiitos!

  Sylvi; Kiitos! Tovotaan sinnekin sadetta.

  Puutarhuri; Tuohan on ihannetilanne, että vettä tulee säännöllisesti. Saaristo on kyllä tunnetusti erittäin vähäsateista aluetta, joten ihan yllätyksenä täm äei tule, mutta harvoin on sentään näin vähän sadetta.

  Heidi-Maaria; Karjaalla oli tullut, tuolla mantereella tästä reilut 100 km itään.
  Jalomalva näyttää tosiaan olevankin juuri tuollainen kasvi kuin kuvailet, minullakin se on talvehtinyt loistavasti ja tehnyt jo siementaimenkin.
  Kiitos samoin sinne!

  Vaalean vihreää; Kosteikko halkeilee, mutta on siinä sentään kosteutta varmaan hyvinkin lähellä maanpintaa, siihen tulee vettä jostakin lhteestä tms. kaikkein kuivimpanakin kautena. Joten sen kasvit eivät näytä kärsivän, kosteikon reunan kilpirikot sen sijaan lurpottavat uhkaavasti, mutta ne saavat luvan kestää pari päivää kunnes saavat sadetta.
  Kiitos!

  Jokke; Kiitos! Toivotaan sadetta sinnekin.

  Eero; Raekuuro kesken kukkimiskauden on hirmuinen takaisku, siinä menevät kukat pilalle.
  Toivotaan, että teilläkin sataa pian.
  Kiitos!

  ReplyDelete
 29. Täällä on satanut silloin tällöin sen verran, että hyvin on pärjätty. Meillä on melko syvä porakaivo, jonka vettä käytämme kasteluun. Toivotaan, että kasvisi selviävät kuivuudesta. Ransulle tervehdyttäviä rapsutuksia.

  ReplyDelete
 30. Kiitos! Maanantaina illalla pitäisi sataa.
  Ransu kiittää :-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!