Monday, 8 July 2013

Aikataulussa

Kaunokurjenmiekka kukkii vieläkin komeasti, minusta todella pitkään. Kylmässä kesäkuussa on ollut puolensa! Nyt tiedän, että moni siellä ruudun toisella puolella älähtää, että mikä kylmä kesäkuu. Mantereella se ei ehkä ole ollut kylmä, mutta täällä merellä on ollut 5–15 astetta kylmempää kuin siellä kuivalla maalla. Seurailen lämpötiloja ja muutaminakin päivinä Vantaalla oli 28, täällä 14 astetta. Täällä on siis hytisty villasukat jaloissa siinä missä toisaalla on hikoiltu.
Nyt meren pintalämpötilakin lienee lähes 20 astetta ja täällä ollaan pari viime päivää eletty samoissa päivälämpölukemissa kuin mantereellakin. Eilen oli jopa 21 astetta, eli kesän lämmöstä saa viimein nauttia.

Cool June has prolonged the flowering season of some irises. Now the day lilies have opened and they are flowering simultaneously with irises, this has not occurred before. Now that the day temperatures are warmer, we are suffering from drought. Never a dull day!

Minun piti tarkistaa viimevuotisista kuvista, oliko kaunokurjenmiekka tähän aikaan kukassa. Oli siinä pari viimeistä kukkaa, mutta ei näin monta. Sen sijaan rusopäivänliljat ovat aloittaneet muutaman päivän viimevuotista aiemmin, eilen avautuivat ensimmäiset kukat. Hauskaa, sillä tämä kukkapenkki ei ole aiemmin ollut yhtä aikaa sininen ja oranssi, vaan keskikesällä sen väri on vaihtunut.
Kukkapenkissä asustaa toimeton sademittari. Sen pohja pysyy rutikuivana päivästä toiseen. Kaivoissani ei ole ollut vesi näin alhaalla näin varhain kesällä. Jännittää, loppuuko niistä vesi. Eilen kannoin saunavesikaivosta vettä kaikille tänä vuonna ja viime syksynä istutetuille kasveille ja muillekin lurpottaville. En ole nähnyt saunakaivon vedenpintaa ikinä näin alhaalla. Mittasin sen, ja on siellä sentään kaksi metriä vettä. Ystäväni saunavesikaivossa toisella saarella on enää vettä ämpärin syvyydeltä.
Viimeksi satoi kunnolla kaksi ja puoli viikkoa sitten, sen jälkeen on tullut vettä 1–3 milliä pari kertaa, siinä kaikki.
Tästä kuvasta muuten näkyy, miksi saunani on niin laho. Siinä kohdassa ei ole kuivaa ikinä. Nurmi vihertää tuoreena tuossa saunan edustalla kuivimpanakin kesänä.

Saariston viileydessä ja toisaalta vähäsateisuudessa on etunsa. Kiinanpionit kukkivat edes vähän pidempään, eikä täällä tule yleensä edes rankkasadetta, joka runtelisi ne. 'Lady Alexandra Duff' kukkii vielä komeasti.

'Nippon Beauty' leviää kukinnan loppuvaiheessa kuin Jokisen eväät.

Ruotsinköynnöskuusama 'Serotina' kukkii samaan aikaan kuin viime vuonnakin. Vieressä myös Endless Summer-hortensia availee ensimmäisiä kukkiaan. Se on minulla todella varma esiintyjä, vaikka moni muu sen kanssa tuskaileekin. Talon eteläseinämällä se saa lämpösäteilyä jo varhain keväällä, silti sillä on iltapäivävarjostus ja lisäksi se saa keittiön tiskivedet juurilleen. Luulisin, että sen olosuhteet ovat optimaaliset.

Vaaleankeltakukkainen 'The Pilgrim' -ruusu availee suuria kukkiaan keltalehtisen aluskasvillisuuden täydentämänä. Vasemmalla häälyvät 'Wladyslawa'-pionin viimeiset vaaleanpunaiset kukat ja niiden edessä on Endless Summer -hortensia.

Valtakunnassa on kaikki hyvin ja asiat aikataulussa, sanoo puutarhapantteri.

Endless Summer -hortensia – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä 'Bailmer'
Kaunokurjenmiekka, kuvan laji – Iris setosa var. canadensis
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Ruotsinköynnöskuusama – Lonicera periclymenum
Rusopäivänlilja – Hemerocallis fulva

25 comments :

 1. Ihanat kurjenmiekat ja muut kukkivat kaunottaret, meillä kurjenmiekan aika on jo ohi, nyt kukkivat jasmiini ja maksaruohot, kaunista ja niin ihanan lämmintä kesää, nyt nautitaan. Oikein ihanaa kesän jatkoa sinne.

  ReplyDelete
 2. Huh niin kuivaa on täälläkin, kasvimaan pienestä kaivosta on vesi loppunut aikoja sitten, onneksi pumpattiin sieltä vesiä pitkin kevättä varastoon, vaan kohta nekin on käytetty:( Toivottavasti porakaivo ei ehdy, sitten oltaisiin pulassa! Ihana tuo köynnöskuusama <3 Minäkin istutin tässä taannoin ekan jalohortensian!

  ReplyDelete
 3. Saaripalstan isäntä on ehtinyt näemmä ottaa lepotauonkin! ♥

  ReplyDelete
 4. Täälläkin on kiritty teidän ohi.. Tuo käynnöskuusama on upea!!

  ReplyDelete
 5. Sun on kiva vertailla noiden kasvien oloa ja eloa eri vuosina kuvista.

  Mä rakastan köynnöskuusamia ja yksi tuoksuköynnöskuusama elikin 5 vuotta hienona ja isona. Sen jälkeen ostetut tanskalaiset taimet ovat olleet pettymys! Menossa kai jo kolmas versio, joka paleltuu talvella ja keväällä kituu ja istutusta seuraavana kesänä/syksynä heittää henkensä.

  ReplyDelete
 6. Onpas teillä mukava ilmasto, kaivojen kuivuminen ei kuitenkaan ole kiva asia. Vietin pari kuumaa kesää (ja talvea) ilman kaivovettä, puutarha oli ihan pulassa. Nyt on porakaivo, jossa vettä on riittänyt. Meidätkin sateet ovat kiertäneet kaukaa ja vesimittari on ihan toimeton. Kastelukannuilla sen sijaan riittää puuhaa.
  Mustikin on malttanut kellahtaa ruohikkoon :)

  ReplyDelete
 7. Veden tuoma viileys kyllä vaikuttaa todella paljon pienelläkin alueella. Meidän tontin yläpuolella oleva mökkipiha on lämpimässä rinteessä ja siellä kaikki kukkii n. 2 viikkoa ennen omaa pihaa. Keväällä ero on vielä suurempi, kun me asutaan aivan rannalla ja järvi hohkaa kylmää pitkään. Toisaalta taas syksy tuntuu olevan pidempi ja kukat kukkivat pitkään, kun järvi luovuttaa lämpöä.

  ReplyDelete
 8. Waude mitä kukkia...sininen ja oranssi ovat ihanat yhdessä, onneksi järjestyi yhteiskukinta :) Naapurilla aloitti myös eilen Rusopäivänlilja kukintansa (ja minä kuolaan vieressä) vaikka täällä on jatkuva helle eikä sada ikinä :( Upeaa, että endless summerisi kukoistaa, se ilahduttaa aina kun hortensiat voi hyvin! Optimiolosuhteet selvästi :)

  ReplyDelete
 9. Ihanat olot on saaristossa, kevät tulee yleensä aikaisemmin ja talvi myöhemmin, ja nyt vielä kirjoitat, että kesälläkään ei ole niin hellettä kuin mantereella. Täällä oli tosi kuuma (ja kuiva) alkukesä, kaikki kasvit ovat etuajassa, toisaalta hyvänä puolena on kyllä se, että mun lämpöä vaativat värikasvitkin ovat isompia kuin yleensä tähän aikaan. Ja ekoja tomaattejakin on jo syöty kasvihuoneesta:)

  ReplyDelete
 10. Jännä ilmasto teillä. Saaripalstan mikroilmasto taitaa olla erityisen suotuisa puutarhapanttereille;)

  ReplyDelete
 11. Pur pur, puutarhapantteri <3

  Toivottavasti vesi ei pääse loppumaan kokonaan!

  ReplyDelete
 12. Mikä hurmaava muotopuutarha! Mitkä värit!

  Toivotaan sateita sinnekin suunnalle ja että vesi ei lopu kaivosta!

  Pusuja Mustille!

  ReplyDelete
 13. Onpas siellä ollutkin sitten kylmempi kesä kuin täälläpäin. Omasta mielestäni säät ovat olleet oikein mainiot ja sadetta on tullut kohtuullisesti. Mutta kiva,että nyt sielläkin lämpenee,vaikka kuivuuskaan ei oikein ole hyvä juttu kasveille.

  Onpas nätti tuo ruotsinkäynnöskuusama.Hmm...minneköhän sellaisen tökkäisi kasvamaan omaan pihaansa...

  ReplyDelete
 14. Lämpöä täällä on ollut, mutta vettä saisi tulla....joku yö kiitos...:)

  ReplyDelete
 15. Sarppu; Kiitos ja samaa sinne! Onneksi on kukkivia ja tuoksuvia kasveja, ja KESÄ.

  Minna; Voi että, toivottavasti sielläkin sataa pian. Onnea jalohortensiallesi!

  Mamma N; Kyllä, sellaisessa paikassa josta voi seurata, tai siis vahtia mamman touhuja.

  Maikki; Se on todella hieno.

  Tillariina; No voi harmi kuusamien kanssa!

  Cheri; Tavallaan, minulle kelpaisi huomattavasti lämpimämpikin, mutta kukille ja Ransulle on parempi, että on viileää, joten on sekin hyvä. Onneksi sinulla nyt riittää vettä!

  Susanna; Näin se on, vesistö toimii lämpötilan tasaajana, kun se on niin hidas vaihtamaan lämpötilaa.

  Sametti Hortensia; Rusopäivänlilja on hieno, niin korkea ja kaunis, syvän oranssi, ehkä poltetun oranssin sävyinen. Endless Summer voi todella mainiosti. Harmillisesti syksyllä istuttamani Light-O-Day -hortensia heitti henkensä talven aikana.

  Leena; Kevät tavallaan tulee saariin aikaisin, kun lunta on mannerta vähemmän, mutta ilman lämpeneminen kestää iät ja ajat. Onneksi pihani ei ole rannassa, niinpä tuulensuojassa ja maan pinnassa voi tulla lämmin jo varhain keväällä, mutta puihin puhkeavat lehdet vasta selvästi mannerta myöhempään. Sepä hyvä, että värikasvit kukoistavat, ja tomaattisatoakin on jo!

  Myrsky ja Minna; Juuri sellainen on Saaripalstan ilmasto :-)

  Elina; Kiitos, toivotaan näin.

  Tiina; Vaaleankeltainen ruusu ja keltalehtiset kasvit ovat kuin kotonaan pinkkien ja valkoisten kukkien seassa, minustakin ihana. Kiitos, välitetään oikein mielellään :-)

  Katja; Juu, täällä on hytisty ja kuunneltu kateellisena muiden valituksia helteestä :-D Olen istuttanut tämän köynnöskuusaman jo kolme vuotta sitten, mutta se on vuodesta toiseen vain metrin korkuinen. Jos se tämän kokoisena meinaa pysyäkin, niin sittenhän se mahtuu minne vaan ;-) Olisiko ne etupihan obeliskit?

  Irmastiina; Yösade on paras!

  ReplyDelete
 16. Pus-pus puutarhapantterille!

  ReplyDelete
 17. Onpa viileää ja kuivaa. Toivottavasti vettä tulee kohta ihan luonnon puolesta sinne päin Suomea, keskiviikoksi on kai luvattu jotain sadetta?

  ReplyDelete
 18. Pirkko; Voi harmi, ennätin jo välittää Tiinan pusut tuolla aiemmin, joten täytynee mennä uudestaan pusuttelemaan pantteria!

  Katja; Olen tarkkaillut sitä keskiviikon tilannetta, välillä ennustukseen ilmestyy pisara tai jopa kaksi, sitten ne taas kumitetaan pois. Tällä hetkellä siellä on yksi pieni pisara aamun kohdalla. Toivotaan, että se toteutuu. Aika hauskaa varmaan tuo meteorologin työ, saa olla piirtämässä uusia kuvoita jatkuvasti ;-)

  ReplyDelete
 19. Musti on upea !
  Sulla on ollut upeita kuvia edellisissä listauksissa niinkuin tässäkin. Keltainen ruusu on varmasti kaunis.
  Mulla alkoi soida päässä 6.7. tekemäsi postayksen johdosta ; Ruislinnun laulu korvissani tähkäpäiden yllä täysikuu..
  Ei mikkään paha biisi.
  Onpa teillä vilppoista..mut kyl se vielä lämpenee :)
  Mustille ja Kalenteripojalle halit !
  Muistanhan oikein että Ransu oli kalenteripoikana...

  ReplyDelete
 20. Kiitos, Musti on todellakin upea, samettinen, notkea ja vieläpä tosi söpö :-)
  Ransulle sopii ettei lämpenekään, joten en uskalla toivoa hellettä, kun on surkeaa nähdä Ransun kärvistelevän. Tässä kuussa Musti on kalenteripoika, mutta Ransun mielestä se saisi joka kuussa olla HÄNEN MAHTAVA PÖRHEYTENSÄ, joten Ransu ottaa mielellään halit vastaan!

  ReplyDelete
 21. Kauniita kurjenmiekkoja ja muutakin
  siellähän on sitten ollut lämpö niinkuin meillä täällä.
  Nyt on todella ollut jopa 23c.

  Puutarhapantterin♥ kanssa olen samaa mieltä.

  ReplyDelete
 22. Olisi ehkä itse kullekin terveellistä elää vähän aikaa niukalla vedellä. Silloin sitä osaisi arvostaa ihan toisella tavalla.
  Musta pantteri pitää välillä lepohetkeä tai sitten se vain on lepäävinään.

  ReplyDelete
 23. Sylvi; Teidän kylmät lämpötilat ovat olleet yllättävän samanlaisia kuin täällä, olen todennut kun olen blogiasi lukenut. Mutta nyt on kesä! Ainakin hetken ;-)

  Between; Onneksi on tuo saunavesikaivo, jossa ei ole juomavettä, tai en ole sitä testauttanut. Kasvien kasteluun on kiva käyttää sadevettä tai joka tapauksessa muuta kuin juomavettä. Mutta jos juomavesikaivo on täynnä, on asia eri, silloinhan sitä on hyväkin käyttää niin tulee uutta raikasta vettä tilalle.
  Pantterit osaavat olla lepäävinään, mutta tilanteen tullen lähtevät nuolena jonkun rapisevan perään. Tai mamman, kun mamma siirtyy muualle.

  ReplyDelete
 24. On sinulla kyllä aivan hurmaava kukkaloisto siellä!

  ReplyDelete
 25. Kiitos! Toisaalla on lautakasoja, toisaalla kukkasia...

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!