Wednesday, 17 July 2013

Se teki sen taas

Muotopuutarhan värimaailmaan tulee ruusujen myötä punaista. Köynnösruusu 'Flammentanz' palellutti kaikki pitkät versonsa talvella, joten nyt se kukkii vain köynnöskaaren tyvellä. Edessä on tähkälaventelin kompakti lajike 'Munstead', joka on minulla talvehtinut kaksi talvea täydellisesti.

Toinen David Austinin jalostama ruusuni on 'L. D. Braithwaite'. Tällä on yhtä kaunis kukka kuin 'The Pilgrimillä', mutta puska pysyy sinnikkäästi vain polvenkorkuisena ja on muutenkin hentokasvuisempi. Kasvupaikallakin voi olla osuutta asiaan, tämä on enemmän varjossa.

Pastellivärejäkin on muotopuutarhassa edelleen, tässä pioniunikoiden kuohkeassa muodossa. Mutta mitä tuolta keskeltä pilkottaa...?

Tilasin toissa vuonna Viherpeukaloilta valkokukkaista tiikerililjaa 'Sweet Surrender'. Kun se alkoi kukkia, avautuivat kirkkaan oranssinpunaiset suuret sivullepäin osoittavat kukat, jotka eivät millään muotoa muistuta tiikerililjan kauniita nuokkuvia kukkia. Siirsin liljat syksyllä punaiseen kukkapenkkiin, vaikka en ylipäätään välitä suurikukkaisista liljoista.
Viime syksynä marssin laadukkaaseen taimimyymälään, otin hyllystä paketin valkokukkaista tiikerililjaa 'Sweet Surrender'. Istutin sipulit muotopuutarhaan.
Ja nyt... Aaaaaarrrgggghhhhh!
Tätä lukiessanne nämäkin liljat ovat jo siirtyneet toisaalle, en kestänyt katsoa niitä tuossa enää sekuntiakaan. Houkutus oli suuri viskata ne kaaressa kompostiin, kun ovat noin rumia. Mutta menköön nyt. Onhan minulla rumia lautakasojakin pitkin pihaa, ja nokkospöheikköä, miksei sitten rumia liljoja.
En tiedä, uskallanko enää yrittää kolmatta kertaa. En tiedä, kestäisikö psyyke.

Onneksi on näitäkin, jotka ovat sitä mitä piti: ihania pieni- ja nuokkuvakukkaisia liljoja! Kanadanlilja kukkii metsäpuutarhassa juuri niin appelsiininvärisenä ja suloisena kuin asiaan kuuluu.

This is the second year in row that I plant a white tiger lily in my garden and it turns out to be the ugliest imaginable bright red large-flowered something else. 
To soothe my senses I go to admire the lovely light orange Lilium canadense in the woodland border.

Kanadanlilja – Lilium canadense
Köynnösruusu 'Flammentanz' – Rosa Loistoköynnösruusu-Ryhmä
Pioniunikko – Papaver somniferum Paeoniflorum-Ryhmä
Tiikerililja – Lilium lancifolium
Tähkälaventeli – Lavandula angustifolia

31 comments :

 1. Voihan lilja, minkä tempun taas teki! No, onneksi sulla on kaikkea muuta ihanaa siellä yllinkyllin ja musta nuo liljasikin on ihan jees, mutta ehkä eri seurassa ;)

  ReplyDelete
 2. Hmm, minusta nuo suurikukkaiset liljat vain aina näyttävät siltä kuin joku olisi käynyt tökkäämässä muovikukan maahan :-D

  ReplyDelete
 3. Mitä, rumako?! Äläs nyt :D Mikä väri ja mikä näyttävyys! Tästä vuodesta tuli ihan hassu: tuoksuherneet, joiden kanssa en koskaan onnistu, yrittävät kai ylettyä taivaasaan saakka, ja liljoista ei näy kuin kuivuneita pikkunuppuja. Höh sanon mä :) Ihana tuo keltainenkin, vaiko oranssi, lilja, niin siro ja herkkä.

  ReplyDelete
 4. Ehkä se näyttävyys onkin juuri sitä mitä kaihdan... vähän kaikessa kai. Tuo väri on ihan makea, oikeastaan tosi makea, mutta ei missään nimessä tuolla pastellimaailmassa, jossa saa kumminkin siis olla tiettyä punaista ja keltaista :-D Eikä tuossa näyttävyys-koossa!
  Voi että miten hassua sinun liljojesi ja tuoksuherneidesi kanssa, minua taas ihmetyttävät ritarinkannukset, pitääkin postata myös niistä.

  ReplyDelete
 5. Onko tuo oranssi väri liljamaailmassa jotenkin hallitseva? Muuntautuvatko eri väriset liljat itsekseen oransseiksi? En ole ikinä ostanut oransseja liljoja, mutta silti niitä nousee puutarhassa joka ikinen kesä. Muut värit häviävät muutamassa vuodessa, kuin tulppaanit ikään. Kummallista!!! En ole lähtenyt vääränvärisiä liljoja ylös kaivamaan, mutta joka vuosi jaksan tilannetta kummastella. Kaipa tänä kesänä alapihalla upeasti kukkivat Night Flyeritkin ovat parin kesän päästä oransseja...

  ReplyDelete
 6. No onpas ärsyttävää saada useampaan kertaan väärä lajike! Seuraavan kerran sitten ostat kukkivan niin on varmasti mitä luvataan! Minäkään en ennen yhtään tykännyt liljoista, ovat jotenkin muovisen oloisia, mutta nyt menevät nekin - juuri tähän aikaan ei ole oikein muita vähänkään isompikukkaisia rauhoittamaan istutuksia. Oransseja en ole ostanut, paitsi sellaisen oikein tumman, joka osoittautui ruskeanpunaiseksi, mutta onpa niitä vaan oranssejakin silti penkeissä - vanhaa tiikerinliljaa ja jotain jostain tullutta värililjaa:)

  ReplyDelete
 7. Between; Hyvä kysymys. En usko, että kaikki liljat muuntautuvat oransseiksi, ellei se ole jokin niiden perusmuoto. Mutta esimerkiksi tämä lilja, jos se olisikin tavallinen tiikerililjan peruslaji, olisi aivan eri näköinen. Joten luulen, että kyseessä on ennemminkin jonkun liljansipulisatsin joutuminen väärään laatikkoon tuotannon jossakin vaiheessa, siis jo ennen maahantuontia Suomeen.

  Inkivääri; On todellakin ärsyttävää! Kun tulee ihan väärän värinen, korkuinen ja tyylinen kukka kuin mitä oli tarkoitus. Tuon ihanan kanadanliljan ostinkin kukkivana, lisäksi se on Vakka-taimesta, jossa lisätään kasvit itse, eli sieltä ei voi tulla jossakin Hollannissa väärään lootaan sekoittunutta laatua.
  Minusta pienikukkaiset, nuokkuvat liljat eivät ole muovisen oloisia, mutta ne suuret ovat - mutta on niissä juuri tuo mainitsemasi hyvä puoli! Yksi ihana tummanpunainen on saanut minulta synninpäästön ja jopa pidän siitä, mutta se on ainoastaan sen hienon värin ansiota.

  ReplyDelete
 8. Ei! Noin ei pitäsi käydä, tosi ikävää. Sinun täytyy etsiä toinen ostopaikka.

  Onneksi et kuitenkaan sipuleita heittänyt kompostiin. Nehän voi hätätapauksessa vaikka syödä:D

  ReplyDelete
 9. Hö. Lautakasoja ja pöheikköjä voi katsella laput silmillä, mutta tuota liljaa
  ei kyllä erkkikään katselisi kovin kauaa noiden ihanien pioniunikoiden kanssa ! :)
  Mulla on myös nupuillaan liilaa pioniunikkoa ja sitten sellaista tosi tosi tummaa..ei kyllä taida olla pioniunikkoa se melkein musta...vaan mitähän se nyt on....sanos sä mä en saa nimeä mieleeni. Mutta odotan innnolla kukintaa !
  Sullekin käy noin että saat muuta kuin ostat..atai miksei kävisi...mutta tylsä juttu anyway.
  Terveisiä Ahlaisista ( tai Alhaisista niinku miäs sen sanoo), hienoja seutuja !!

  ReplyDelete
 10. Kanadanlilja ... ooooh ja aaaah ... tuo on ihan must - mutta täytynee tilata jostain kaukaa?

  ReplyDelete
 11. Voi mikä pettymys! Toivottavasti teit niistä reklamaation.

  Kanadanlilja on aivan huippuhieno! Tuollainen on saatava. Olen samaa mieltä, että ns. luonnollisen näköiset liljat ovat kauniimpia kuin isommat "muovikukka"-liljat.

  ReplyDelete
 12. uups, ikävä juttu, sanoisko, että tuo oranssi on niinkuin hajuvesi lihapullassa tuolla hempeiden pastellisävyjen keskellä:)Kaunis kanadanlija, minäkin sain ystävältäni lahjaksi pienen taimen kesäkuussa ja hyvin se siellä on kasvanut.

  ReplyDelete
 13. Myrsky ja Minna; Kun luulin ostopaikkaa vaihtamalla saavani sitä mitä pitikin... En muuten tiedä, ovatko liljansipulit myrkyllisiä vai syötäviä! Mutta antaa kaikkien kukkien kukkia, eiväthän he poloiset tiedä olevansa ihan vääränlaisia, vaan yrittävät parhaansa.

  Leena ja Pojat; No ei edes Erkki. Kyllä pioniunikossakin on ihan tummaa plaatua, mutta voi se joku toisenlainenkin unikko olla. Kiitos terveisistä, Ahlainen on ihana paikka!

  Marietta; Ostin tuon Vakka-taimesta Pyhärannasta, mutta näin sitä Helsingissä Muhevaisessakin vähän aikaa sitten. Kannattaa pitää silmät auki taimimyymälöissä!

  AnnaS; Kun en nyt muista mistä niistä myymälöistä tuon syksyllä ostin... kävin aika monessa, koska olen sipulikukkamaani ;-)
  Kanadanliljassa on ehkä kaunein liljassa näkemäni kukka, terälehdet ovat hienon suipot ja teräväkärkiset, joista tulee siron tähtimäinen luonne kukkaan.

  Anski; Juuri näin :-D Ihanaa, sinullakin on kanadanliljaa!

  ReplyDelete
 14. Minullakin on noita oransseja liljoja vaikka en niistä välitä. Mutta kun ovat talon alkuperäisä niin sielu ei anna periksi laittaa kompostiin.

  Kanadanlilja on upean värinen!

  ReplyDelete
 15. No eihän alkuasukkaita kehtaa heivata kotisijoiltaan. Kanadanliljalla on hieno heleän oranssi väri.

  ReplyDelete
 16. Kaunis tuo Kanadan lilja,
  Sinun lähettämät siemenet kukkivat nyt meilläkin, pioniunikkot.
  kiitos Saila.

  ReplyDelete
 17. Sepä kiva kuulla, että ne nyt kukkivat sielläkin! Minä en tänä vuonna tainnut kylvää unikkoa ollenkaan, nuo ovat viimevuotisista itse kylväytyneitä.

  ReplyDelete
 18. Tiedä kuinka tämä kommentti oli eksynyt liljasi lailla ihan väärään paikkaan, mun omiin kommentteihin. Noh kopsasin sen tänne minne oli tarkoituskin .....

  Johan on eksynytkin "väärään seuraan" liljasi, ehkä tuon paikka olisi jossain hämärässä tai pimeämmässä paikassa tuomassa valoa värillään, loistaa oikein neonvalona.
  Niin myös loistaa meidän lähistöllä ryteikössä vastaavanlainen muutama kukkainen. Mahtaa olla joku naapuri siivonnut pihaansa sinne. Vaikka ryteikkö onkin rötekköinen, niin kyllä mua hirveästi pistää silmään ne liljat jotka siellä loistavat.

  ReplyDelete
 19. Kukkasipuleilla pitäsi olla vaihto- tai palautusoikeus! Kyllä sitä pitäisi saada sitä mitä tilaa. Tuo on kyllä tosi kaukana "Sweet Surrenderista". Yritä vielä kerran, kolmas kertahan toden sanoo:)
  Upean värinen kanadanlilja!

  ReplyDelete
 20. Pike; Sepä olikin hassua, että oli sinulle päätynyt! Kiitos kun välitit kommentin.

  Pioni; Kyllä tuosta varmaan jonkun hyvityksen voisi saadakin, jos muistaisin minne reklamoisin. Ehkä pitänee uskaltautua vielä kerran, tai sitten kokeilen jotain ihan muuta! Tämä on myös mahdollisuus muuttaa suunnitelmia ;-)

  ReplyDelete
 21. Minun silmiini tuo lilja on kyllä kaunis :) Mutta sopii varmasti toiseen paikkaan paremmin!

  ReplyDelete
 22. Onpas ongelmallinen lilja, kannattaa ostaa ehkä vasta parin vuoden päästä uusi jospa silloin sipulit olisi ammennettu oikeasta laarista. Ihanat pioniunikot, minulla ne ovat vasta nuppuvaiheessa.

  ReplyDelete
 23. Mulla kun on täällä pihapiirissä kaikki maailman värit ja vinksin vonksin, niin mä aina ihailen sua ja muitakin, jotka ajattelee sävyjä ja muotoja. Ehkä mäkin viäl joku kerta, kun saan nää perustuket valmiiks. Jaa, siihen voi kyllä mennä eräskin vuosi(kymmen).

  ReplyDelete
 24. Mamma N; Öööö... kuules, tuo EI ole kaunis :-D Mutta huomattavasti parempi toisaalla.

  Cheri; Tuo on totta, kun nämä näyttäisivät olevan tasan samanlaiset virheyksilöt kuin viimevuotisetkin. Täytynee odottaa. Jos vaikka edes tulisi paremman näköisiä vikatikkejä sitten...

  Nettimartta; Tuohan on hyvä! Siten kun kaikki on valmista eikä sulla enää mitään muuta tekemistä, voit alkaa rahdata kasveja ees taas uusiin paikkoihin. Ja usko mua, se savotta on loputon! Joka kerta kun istahdan lepotuoliin, keksin, minne parempaan paikkaan taas jonkun kasvin voisi siirtää.

  ReplyDelete
 25. No johan sulla ollut huono liljatuuri. Kannattaa vielä yrittää löytää "Sweet Surrenderia" on nimittäin kaunis lilja. Itse odottelen juuri niiden nuppujen avautumista.

  ReplyDelete
 26. Taisi olla Viherpeukaloilla taannoin heikko vuosi/ tuuri sipuleiden suhteen, itse hermostuin lopullisesti viime kesänä kun kolmtta kertaa penkeistä kasvoi jotain ihan muuta mitä olin tilannut...
  reklamoin ja sain asiallisesti takaisin.

  Huikean kauniita kukkia kuitenkin!

  ReplyDelete
 27. Kävipäs ikävästi kun lilja on aina vaan vääränlainen. Huomasin tänään, että toinen valkoisesta jaloleinikistä onkin keltainen. Mukuloita oli pussillinen ja tähän mennessä vain kahdessa on nuppuja ja muut leinikintaimet ovat puolikuolleita. Kanadanliljasi näyttää ihanalta, samoin laventelisi. Minäkin kylvin keväällä laventelia suoraan maahan, mutta eivät itäneet lainkaan, en tiedä mikä meni vikaan.

  ReplyDelete
 28. Ei ole olemassa rumia liljoja! Tosin ymmärrän turhautumisesi kun ostettu kasvi ei ollut sitä mitä piti. Tämä kesä on ollut hyvä meidän alueella liljoille, kaikki parisataa ovat kukkineet/kukassa/juuri avautumassa :)

  ReplyDelete
 29. Katja Lammi; Täytynee siis vielä yrittää!

  Terhi; He ovat varmaan saaneet vääriä satseja Hollannista.

  Paula; En ole koskaan yrittänyt kylvää laventelia. Minullakin jaloleinikit ovat lähes kupsahtaneet.

  Sanna; Nää on niin makuasioita! Suurikukkaiset liljat kuuluvat kukkainhokkeihini yhdessä suurten miekkaliljojen ja petunioiden kanssa. Yritä ymmärtää ;-)
  Satojen liljojen meri on silti varmasti sykähdyttävä näky!

  ReplyDelete
 30. Mulla on paljon niitä miekkaliljojakin :) :) Laitoin liljakuvia blogiin, tein oman aiheen kun niitä oli taas kertynyt. Ja lisää kuvia on tulossa... ;)

  Takapihalla myllää par´aikaa kaivinkone, jippii!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!