Tuesday, 30 July 2013

Päivän parhaat yhdistelmät

Vaikka on ollut kuivaa – huraa eilinen, tämänpäiväinen ja vielä illallakin ennusteen mukaan tuleva sade! – on pihalla joitakin kukkia ja hyvännäköisiä yhdistelmiä. Saunan lahon seinän edustalla kukkivat rantapunalatva ja idänmesiangervo.

There are some successful leaf and flower combinations despite the drought.

Täpläpunalatva ja siniheinä ovat hieno pari, joiden yhteensopivuus paranee sitä mukaa kuin punalatvan kukat avautuvat ja siniheinän kukinnot punertuvat samansävyisiksi.

Jatketaan kostean paikan istutuksilla. Ne ovat pärjänneet yllättävän hyvin sillä vähällä kosteudella, mitä ovat saaneet. Rantatädyke 'Blauriesin' on luonnonlajia tummempi, sen pystyille kukkatähkille antavat hienosti vastakaikua sekä koristekastikka 'Overdam' oikealla että vasemman reunan rohtokalmojuuri 'Variegatus'.

Palmusaran vaaleanvihreät lehdet korostavat vampyyri-tarhapäivänlilja 'Béla Lugosin' kuivuneenverenpunaisia kukkia.

Istutin alkukesällä tähkäesikon, tämä on uusi yritys viime talvena menehtyneen tilalle. Paikka on hieman edellistä kuivempi ja hiekkaisempi, mutta tämä on oikeastaan kostean maan laji. Tänä kesänä tätä on saanut kaikkien esikkojen tavoin kastella runsaasti! Syksyllä ja keväällä tälle pitäisi tässäkin kosteutta riittämän, joten toivon että kasvi viihtyy.
Punalehtinen pihakäenkaali toimii kelpo taustana psykedeeliselle kukalle.

Sitten siirrytään rutikuiviin paikkoihin. Muotopuutarha on tänä kesänä sellainen, vaikka onnistui siellä sateisena edelliskesänäkin joku puska kuolemaan kuivuuteen. Jalomalva 'Purpetta' sointuu täydellisesti sini-vihreisiin pihakalusteisiin.

Hempeiden pioniunikkojen taustalla häämöttää jalohortensia 'Bailmerin' kukintoja, jotka ovat tänä vuonna hauskasti edellisvuosia violetimpia!

Muotopuutarhan vieressä on kedollinen keltamataraa, joka tuoksuu hunajaiselta. Kedolla kasvaa myös hiirenvirnaa.

Vanhan talon länsipäädyn hiekkaisessa maassa kasvaa sinipiikkiputki ja metsätyräkki 'Chameleonin' siementaimia, jotka ovat kylväytyneet viereisestä kukkapenkistä. Kun käteni tästä kuntoutuu, tartun lapioon ja siirrän tuon piikkiputken talon etelänurkalle, missä se saa enemmän valoa eikä toivottavasti enää lakoa pitkin pituuttaan kuten joka vuosi tähän asti. Ruskea tyräkki on siniselle kukalle niin makoisa väripari, että siirrän sitä putken kaveriksi.
Innokasta iltapäivää kaikille!

Hiirenvirna – Vicia cracca
Idänmesiangervo – Filipendula palmata
Jalohortensia – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Jalomalva – Sidalcea malviflora
Keltamatara – Galium verum
Koristekastikka – Calamagrostis × acutiflora
Metsätyräkki – Euphorbia dulcis 'Chameleon'
Palmusara – Carex muskingumensis
Pihakäenkaali – Oxalis fontana 'Rufa'
Pioniunikko – Papaver somniferum Paeoniflorum-Ryhm'
Rantapunalatva – Eupatorium cannabinum
Rantatädyke – Veronica longifolia
Rohtokalmojuuri – Acorus calamus
Siniheinä – Molinia caerulea
Sinipiikkiputki – Eryngium planum
Tarhapäivänlilja – Hemerocallis Hybrida-Ryhmä
Tähkäesikko – Primula vialii
Täpläpunalatva – Eupatorium maculatum

30 comments :

 1. Kaunista! Upeita värejä ja valo.

  ReplyDelete
 2. Ihailin just siniheinää Sapokassa, mahdottoman tyylikäs jämäkkä ja pystyssä pysyvä - siis kaikin puolin kymppi. Tähkäesikko on hävinnyt multakin, harmittavaa kun on niin kaunis. Kiitos vinkistä, että keltakaunokkia voi lisätä siemenestä, laitan hankintalistalle siemenet :)

  ReplyDelete
 3. Mamma N; Valo on ihana asia, tankatkaamme sitä nyt kun kohta siitä on taas pula!

  Pivi; Siniheinä on mahtava kasvi. Sen lajike 'Transparent' on minulla myös, siinä on peruslajia hienommat keveät kukinnot, mutta se on kaikkien lajikkeiden tapaan perusmuotoa heikkokasvuisempi.

  ReplyDelete
 4. Hauskaa, miten toisaalta samanlaiset ja toisaalta taas vastakohdat voivat muodostaa hauskoja liittoja (Kait se on niin ihmistenkin kanssa!). Punalatva ja mesiangervo ovat näitä samiksia - niillä menee hyvin yhdessä. Sitten tuo dramaattinen diiva tarhapäivänlilja tarvitsee vaan yksinkertaisen taustan palmusarasta loistaakseen näyttävästi. Metsätyräkki ja sinippiikkiputki taas ovat vastakohtia. Ja ah, niin upea pari. Tuo tyräkki pitääkin kirjoittaa listoille.

  ReplyDelete
 5. Kauniita kombinaatioita kaikki!

  ReplyDelete
 6. Irene; Noissa on tosiaan monenlaisia toisiaan tukevia pareja. Viimeisen kuvan tyräkki-piikkiputki -kombinaation yhteensopivuuden huomasin sattumalta, kun tyräkki oli onnistunut kasvattamaan siementaimen tuohon. Mattapintainen ruskehtava ja metallinhohtoinen sinertävä komppaavat toisiaan upeasti!

  Geranium: Niin ovat, tarkoituksellisia ja sattumalta tulleita.

  ReplyDelete
 7. Huokailen noiden pioniunikoiden perään. Jalomalva on myös kovin kaunis. Voi räkä sitä sun kättäsi, toivottavasti se pian paranee ja pääset lapion varteen heilumaan entiseen malliin.

  ReplyDelete
 8. Täälläkin on sadellut eilisen ja tämän päivän aikana ja lisääkin saisi vielä tulla. Eilen,kun kaivoin Siirille ja Ranelle iltapalaksi lieroja,niin kyllä oli maa kuivaa.

  Mitä lajiketta nuo pioniunikot ovat ja ovatko ne monivuotisia? Todella kauniita ovat! Pysyvätkö muuten pystyssä vai lakoavatko helposti?

  Rantatädyke on myös komea.

  ReplyDelete
 9. Tiina; Eikös sullakin ole tuon siemeniä Marialta? Eikun kylvämään! Kiitos, käsi paranee hyvin, haava on jo parantunut mutta joku jänne lienee saanut aikamoisen tällin. Ei kestä vielä puristaa kättä nyrkkiin eikä oikaista sormia kokonaan, sekin sattuu liikaa. Onneksi tässä kuivuudessa ei ole kannattanut lapiohommia tehdäkään, siirtoviikot alkakoon vasta parin viikon päästä.

  Katja; Siirin ja Ranen iltapala ♥
  Pioniunikko on yksivuotinen ja tosi helppo! Viskaat keväällä (tai jo syksyllä) siemenet maahan tai isoon ruukkuun ja parin kuukauden kuluttua (tai seuraavana kesänä) ihastelet kukkaloistoa! Mulla ne ovat kylväytyneet itse viime vuodesta. Ne ovat pysyneet hyvin pystyssä.
  Rantatädyke voisi olla sopiva kasvi teidän lammen ympärille, ei se litimärkää maata kaipaa, mutta teillä maa olisi varmaan sopivan mehevää.

  ReplyDelete
 10. Jostain luin tiedon, että tähkäesikko on lyhytikäinen ja ei siedä talvimärkyyttä.
  Aika vaikea löytää paikka missä oois kosteaa syksyllä ja keväällä- muttei talvella :-0
  Istutin itsekin juuri tähkäesikon ja jään seuraamaan miten käy.
  Muut esikot pihallani ovatkin aina viihtyneet.

  Täälläkin on nyt satanut hyvin. Ihana kun luonto imee veden janoisena. Jospa koivujen kellastumuminen lehtien tiputtelukin hiukan vähenisi, ei tuntuisi niin syksyiseltä vielä.

  R&T

  ReplyDelete
 11. Niinpä, luulen, että edellinen tähkäesikkoni hävisi viime syksyn ja talven haastaviin oloihin. Tässä vähän hiekkaisemmassa paikassa pitäisi olla parempi, mutta se nähdään taas ensi vuonna.
  Juuri näin, kovin on syksyistä jo, vaikka lokakuu on vielä kaukana!

  ReplyDelete
 12. Upea kirkas keltainen sävy -ja hiirenvirna kapuaa ihan mihin vain!

  ReplyDelete
 13. Kauniisti sulla vielä kukat kukkii! Täällä satoi eilen illalla ja tänä aamuna.

  ReplyDelete
 14. Ouuuu! Sun Béla kukkii!!! Vau :) Just eilen aattelin, että täytyykin sulta kysyä että joko on kukinta-aika. Ehkä ensi kesänä jo mullakin??

  ReplyDelete
 15. Rantatädyke minulla menestynyt tavallisessa melko kuivassakin kukkapenkissä..tosin laitoin istuttuskuopan pohjalle roimasti savea. Ihania ovat kaikki kukat.
  Keltamatara niittynä,- varmasti upea.

  ReplyDelete
 16. Olipas taas paljon hienoja kasveja! Tuo tähkäesikko on niin upea, värikontrasti kukassa on huikea.

  ReplyDelete
 17. Kauniita yhdistelmiä! Keltainen mataraniitty loistaa niin iloisesti! Tähkäesikkoa haluaisin itsekin kokeilla, se näyttää hyvältä punaisen oxaliksen kanssa.

  ReplyDelete
 18. Kiitos kaikille kommenteista!

  Pirkko; Saitko sun Béla-liljan vasta vime vuonna? Ostin tuon omani kans irtojuurakkona ja silläkin kesti pari vuotta ennen kuin ekat kukat tulivat.

  ReplyDelete
 19. Ihanata! Jäin kuitenkin kaipaamaan tsuumausta tuohon unikkojen takana siintävään hortensiaan ;D Täällä ei tunnu nyt tulevan vettä, ei sitten millään! Koko päivän vähän meinannu ripsiä, mutta kun ei niin ei:(

  ReplyDelete
 20. Vai niin, no tsuumataan tsuumataan! Voi harmi ettei onnistu satamaan siellä.

  ReplyDelete
 21. Niin kauniita, Ihania yhdistemiä.
  Niin kauniita värejä.

  Me ollaan nyt saatu sitä kaivattua sadetta.
  mukavaa keskiviika sinne♥

  ReplyDelete
 22. Erilaisten kukkien ja kasvien yhdisteleminen värien ja muotojen perusteella on tosi kiehtovaa. Minun kaltaiselleni aloittelijalle vaikeaakin, kun on otettava huomioon myös maaperä, kasvin vaatima valon ja tilan tarve, korkeussuhteet ja kukinta-aikakin. Kokeilemalla ehkä oppii.

  ReplyDelete
 23. Ylistyssanat loppuvat kesken kuvia katsoessa! Tuo tähkäesikko oli minulle uusi tuttavuus, todella veikeän näköinen.

  ReplyDelete
 24. Sylvi; Hienoa, että sadetta tuli!

  Paula; Tuo on juuri vaikeaa, kun vaikka haluaisi tietynnäköisiä kasveja yhteen paikkaan, ei niillä ole samanlaiset tarpeet - minulla ainakin vaihtelee maa kovasti märästä rutikuivaan ja tiiviistä savesta kiviseen hiekkaan! Ja auringon ja varjon määrä pitää ottaa tosiaan huomioon myös. Niinpä joitakin kokeiluja aina kuolee ja toisia saa sitten siirtää, kai tämä piha pikku hiljaa valmistuu...

  Kirsi; Tähkäesikko on hassuttelija :-)

  ReplyDelete
 25. Aivan upeita kuvia taas:) Näitä on aina niin mukava katsella.

  ReplyDelete
 26. Kiitos Zelda! Yritän tehdä samaa kasveilla kuin mitä sinä teet langoille :-)

  ReplyDelete
 27. Onpa ihania väriyhdistelmiä! Luonto osaa... (ja tietenkin puutarhuri :))

  ReplyDelete
 28. Kyllä jotkut noista ovat ihan sattumalta syntyneitä!

  ReplyDelete
 29. Sain Bélani viimevuoden keväällä aikaisin, eli vuotta sun jälkeesi. Joten ensi kesänä meilläkin kukitaan, toivon! Jookos?!

  ReplyDelete
 30. Toivotaan kukkia ensi vuonna! Luulen, että tämä on nyt kolmas vuosi kun oma Bélani kukkii, eli taisin ostaa sen jo vuonna 2008. Ihastuin siihen Gardens Illustratedin artikkelissa ja googletin myyjää, Englannista sitten tilasin kun ei lähempää saanut.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!