Thursday, 18 July 2013

Hortensiauutisia

Endless Summer kukkii aina yhtä luotettavana. Tämä viihtyy taloni eteläseinustalla, missä aurinko ja seinä säteilevät lämpöä jo varhain keväällä. Luulen, että aikainen kasvuunlähtö auttaa tätä kukkimaan näin runsaasti.

It's hydrangea time!

Tässä hortensian kasvupaikkaa vähän laajemmin. Edessä on 'The Pilgrim' -ruusu.

Muotopuutarhan varjoisammalla nurkalla kasvaa samettihortensia. Se on niin matala, ettei se tästä kuvasta edes erotu.

Siellä se on, pioniunikoiden hellässä huomassa. Suurilehtisinä kasveina hortensiat haihduttavat paljon ja ne viihtyvät varjossa. Samettihortensialla on valtavat nukkaiset lehdet. Joka talvi se paleltuu maata myöten, mutta yhtä varmasti se lähtee kasvuun keväällä.

Istutin hortensian viime marraskuussa myös muotopuutarhan kuivimpaan kukkapenkkiin vaahteran alle, vaikka kuiva maa ei olekaan näille hyvä paikka. Kun heti perään tuli tuollainen Siperian-talvi, niin onko ihme, että se kuoli.
Paitsi ettei se kuollutkaan! Löysin tämän pienen verson eilen. Olen kyllä heittänyt sille vettä silloin tällöin siinä toivossa, että sieltä jotakin vielä nousisi, joten taas tuli todistettua se, ettei kannata luovuttaa liian varhain. Joskus kasvit ovat yhtä sinnikkäitä kuin puutarhuritkin (ja joskus vieläkin sinnikkäämpiä). Tämä on valkokirjavalehtinen jalohortensia 'Light-O-Day'.

Vuokko-esikkopuutarhassakin kasvaa hortensia, tämä on kerrottukukkainen pallohortensia 'Hayes Starburst'. Odotan kovasti tämän kukintaa, sillä kukat ovat ensimmäiset sitten tämän ostamisen kaksi vuotta sitten. Peurat valitettavasti syövät hortensioita hyvällä ruokahalulla sillä seurauksella, ettei kukkia aina pääse kehittymään.

Nyt hortensialla ovat toisenlaiset haasteet kuin villieläimet. On kovin kuivaa. Viimeksi saimme kunnon sateen neljä viikkoa sitten, sen jälkeen on tullut noin 1 mm vettä muutaman kerran, siinä se. Pisamakello kuihduttaa kukkiaan sitä mukaa kuin ne aukeavat. Kannan kasveille iltaisin vettä, mutta joka aamu kun kierrän pihalla, huomaan niiden lurpottavan tai ruskistuvan uhkaavasti.
Tänä aamuna piti sataa, mutta niin ei käynyt, nyt aurinko taas paistaa pilvettömältä taivaalta ja navakka tuuli kuivattaa kasveja vielä lisää. Muuten en valittaisi, mutta kun... rakkaat kasvini! Puutarhani!

Vuokko-esikkopuutarhassa on meneillään villi meininki, mutta se on tarkoituskin.
Nyt esitän sadetanssin ja toivon, että huomisessa sääennusteessa näkyvät pisarat putoavat juuri tänne.

Endless Summer -hortensia – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä 'Bailmer'
Jalohortensia – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Pallohortensia – Hydrangea arborescens
Pioniunikko – Papaver somniferum Paeoniflorum-Ryhmä
Pisamakello – Campanula punctata
Samettihortensia – Hydrangea aspera ssp. sargentiana

26 comments :

 1. Minäkin voisin tuonne talon eteläseinustalle laittaa hortessan...:)

  ReplyDelete
 2. Ihana palkinto sinnikkyisyydestäsi!
  Minä olen ottanut yhdestä orkideasta, joka tekee lehdyköitä latvaan, jo varhain keväällä yhden alun ja jo menetin toivoni sen kasvamisesta, siirsin keittiöön ja piti tyhjentää roskiin, muutaman päivän siinä oli ja kas, nythän siinä on pienen pieni lehden alku. Hauska seurata kasvaako siitä oikein orkidea vielä.
  Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
 3. Sinnikkäitä kasveja ja sinnikäs puutarhuri! Rutikuivaa on täälläkin, koko päivän on satanut, mutta liian hiljaa, maa on kuivaa.

  ReplyDelete
 4. Irmastiina; Kannattaa kokeilla :-)

  Mummeli; Ihana orkideatarina! Kiitos samoin, ja hyvää jatkoa orkideallesikin.

  Katja; Huomasin, että blogini sivupalkissa olevassa säätiedossa lukee "showers". En tiedä, mistä se on sen tiedon keksinyt, kun sateita ei näytä olevan lähimaillakaan! Toivotaan, että saadaan kunnollinen maan kasteleva sade. Ei välttämättä nurmikolle kuitenkaan ;-)

  ReplyDelete
 5. Minä voisin puhkua ja puhaltaa sinnepäin ja tanssiaskeleetkin ottaa jotta sade siirtyisi sinne. Meillä on tänään sadepäivä.

  ReplyDelete
 6. Voih eikö tänäänkään tullut vettä, vaikka niin selvästi pilvet näyttivät kulkevan meidän seutujen yli! Täytyykin soittaa kotimiehelle ja kysyä satoiko meillä. Ihanat hortensiat, niitä minäkin halajan <3

  ReplyDelete
 7. Täälläkään ei juurikaan ole satanut, koko ajan saa kantaa kasveille vettä...Tänään juuri aamulla katselin makkarin ikkunalla olevaa kultaköynnöstä, jota pidin jo menetettynä...mutta leikkasin sen ihan alas ja nyt siinä on pieni lehti :)kyllä kasvit on sisukkaita!

  ReplyDelete
 8. Täälläkin on nyt sadepäivä. Niitä on ollut tasaiseen tahtiin, niin että kesäkuun alun jälkeen ei ole ollut liian kuivaa. Kuivuus on kyllä paha ongelma puutarhassa, pelkällä kastelulla ei millään tahdo saada kasveja pysymään hyvinvoivina.

  ReplyDelete
 9. Hortensiat ovat lemppareitani. Niitäkin tosian taitaakin olla useampaa lajia. Koska ostettuani ensimmäisen hortensian, kuvittelin saavani suunnilleen tuollaisen, kuin sinulla, vaan se onkin mallia pensas ja ihan erilaiset kukat. Kukkakaupasta ostin sitten tuollaisen ihanuuden, mutten uskalla istuttaa sitä talveksi ulos, pelkään, ettei menesty. Vaan kuinka on? Noh, minä olen lomaillut itä-suomessa ja sadetta on saatu siellä useaan otteeseen, jopa ukkosmyrskynä. Kun tulin takaisin Mikkeliin ja ajattelin lähteä mustikkaan, niin kas, alkoipa sataa... pitäisköhän tulla käymään :D

  ReplyDelete
 10. Toivottavasti saatte sinne pian sadetta. Meilläkin,vaikka välillä on satanut,on kaivo jo kuivunut. Tänään hiukan satelee,mutta enemmänkin saisi kyllä tulla.

  ReplyDelete
 11. Kasvit yllättävät. Mäkin kaivoin daalian juurakoita talvetuksesta. Osa oli ihan kuolleen näköisiä, mutta kun maahan tuuppasi niin suurin osa lähti kasvuun.

  Nuo Endlesit ovat siitä jänniä, että kestävät melko raakaa leikkamista. Niistähän sanotaan, että vaikka silmut kuolisivat talvella, niin pensas pukkaa uutta versoa. Toivottavasti tuo lähtee tuosta vielä :)

  ReplyDelete
 12. Voi kuivuutta. Meillä on ollut suhteellisen säännöllisesti sadetta. Parhaillaan on tänään yli 10 milliä jo tullut. Saisi parilta seuraavalta päivältä sadepisarat tulla sinne teille. Tänne voisi taas ottaa aurinkoa.

  Vaikka kuinka paljon on ihania kasveja sinulla. Pitää jossain vaiheessa taas katsoa kaikki kesän postauksesi muistikirjan kanssa läpi, jotta muistaa sitten taimimyymälöiden (alennuksissa), että mitä sitä ihailikaan. Olen mm. hehkutuksesi ansioista alkanut ajatella, että ehkä meidän pihalle joku uusi ruusukin voisi mahtua, vaikka niitä olen tässä pihalla ekat 8 vuotta inhonnut. Johtuen siitä, että olen ottanut piikkien kanssa ikävästi osumaa.

  ReplyDelete
 13. Kuivaa on.. Ja nauvossa peurat tai jotkut muut otukset on syöneet köynnöshortensiaa niin että saas nährä tokentuuko :)

  ReplyDelete
 14. Täällä sataa.:-) Toivottavasti sateet rantautuvat saarenkin päälle.:-)

  ReplyDelete
 15. Villi meininkin on hyväksi! :)

  ReplyDelete
 16. Sinunkohan sadetanssisi on tuonut nämä saderintamat tänne meillepäin... Kaksi päivää on jo satanut, ei nyt toki ihan jatkuvasti, mutta melko paljon kuitenkin :D

  ReplyDelete
 17. Onkohan liian varjoinen paikka syynä, ettei Endless Summerini ole enää hetkeen kukkinut. Omasi kukkiikin upeasti. Myös pioniunikot ovat löytäneet paikkoja puutarhastasi, kiva! Ihan tuo The Pilgrim-ruusu, alan vähitellen ymmärtää niidenkin päälle :)

  Tuo minun kerrottu pallohortensia menehtyi talveen, tosi harmillista. Yritin odotella, mutta muutama viikko sitten nostin rutikuivan juurakon ylös ja totesin ettei toivoa ole. Pisamakelloni kukkivat myös ja aika innokkaastikin, täällä onkin ollut kosteampaa ja paikkakin on aika varjoinen aroniapensaan juurella. Tuo madonnapatsas sitten luo hienoa unenomaista tunnelmaa vuokkoesikkopuutarhaasi, tykkään siitä kovasti ja haaveilen itsekin madonnapatsaasta ;)

  ReplyDelete
 18. Sinulla on niin suloista siellä; Pilgrim- ruusu on viehättävä ja muotopuutarhan kukat ovat kauniita.
  Hempeätä...romanttista.
  Hyvä hyvä, että pikkuinen sieltä nousee...siis se hortensia.
  Ymmärrän miten sinua ( tai voin kuvitella harmisi määrän )harmittaa kuivuus..puutarhasi on sinulle niin tärkeä ja rakas.
  Onneksi karvamurut eivät elä sateesta ( olipa ontuva vertaus ;).
  Meillä satoi tänään puoli päivää, mutta kuivaa on ja ilma on viilentynyt hurjasti..onneks tuuli on tyyntynyt.
  Sadetta Saaripalstalle !!

  ReplyDelete
 19. Kuivaa on täälläkin (Koskella). Tänäänkin oli satavinaan, mutta maa oli tuhkan kuivaa. Endless Summer -hortensia aina vain minua ihastuttaa, täytyy se kyllä jossain vaiheessa hankkia. Ja tuo Pilgrim-ruusu.

  ReplyDelete
 20. Nyt kun eletään jo perjantaiaamua, niin eiköhän teilläkin ole jo sadetta saatu?!
  Pitkän kuivan kauden jälkeen tuntuu niin ylelliseltä, kun taivaalta tippuu yleiskastelua, ja ilmaiseksi vielä!

  ReplyDelete
 21. Tuo on kyllä ihan mahtava tuo sun hortensiasi! Täytyy tänään parin päivän tauon jälkeen poiketa kurkistelemaan oman hortensian versojen kärkiin, että näkyykö nupun alkuja vaiko ei. Saitteko sadetta?

  ReplyDelete
 22. Tuo toiseksi ylin kuva on kuin jossain ulkoimailla :).

  ReplyDelete
 23. Ihana hortensia! Niin kauniit kukkavalinnat sinulla! Mun endless summer lopetti myös kukinnan vanhassa kodissa. Epäröin viitsinkö kokeilla sitä enää, vaikka se on kukkiessaan tosi kaunis.

  ReplyDelete
 24. Hortensiat ovat todella upeita, tänään meinasin sortua mutta sinnittelin, meillä täytyisi jalot laittaa talveksi kellariin :( Sinun sadetanssin meiliosoite tais olla väärä kun täällä meillä sataa ropistelee ihan yhtenään :D ei oo kuivaa!!!

  ReplyDelete
 25. hortensiat kantsii leikata ajoos ja kuivata, niin niistä on iloa koko talven ne on kuivattuna yhtä upeeta
  ihana puutarha sulla on ja kisut kurnau

  ReplyDelete
 26. Kiitos kaikille kommenteista! Vastaan lyhyesti, sillä oikea käteni ei toimi hyvin.
  Vettä tuli viimein, illalla ja yöllä 7 mm! Lisääkin saisi tulla, mutta hyvä näin.

  Taina; Jalohortensia kannattaa ainakin suojata hyvin talveksi, jos se istutetaan i-ii -vyöhykkeitä pohjoisemmaksi.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!