Monday, 1 July 2013

Sisäkukkasia

Sisäkukat tahtovat unohtua kesällä. Niitä muistaa kastella, kun huomaa jonkun lurpottavan. Voisihan näitä ulkonakin pitää, mutta minusta on hauskaa, että sisäikkunallakin on kukkia, vaikka en itse sisällä juuri olekaan.
Nyt kukintansa on aloittanut Pelargonium sidoides, minusta kaikkein kaunein pelargoni ikinä. Sen taustalla on upeasti kukkiva huone-esikko, jonka ostin jo toissa talvena. Olen talvettanut sen aivan samalla hoidolla ja lämpötiloissa kuin pelargonitkin, se vain vaatii enemmän kastelua. Näiden talviolot ja lämpötilat ovat siis vanhan vetoisan rintamamiestalon talviolosuhteet, lämpötila vaihtelee tilanteen mukaan 5 ja 20 asteen välillä, eivätkä kasvit näytä olevan tästä moksiskaan. Soilikit kyllä ovat, ne kuolevat aina ja olenkin luopunut niistä kokonaan. En nimittäin harrasta kausikukkia lainkaan.
Vasemmanpuoleisessa ruukussa oleva ruohosipulin näköinen on muuten itse siemenestä kasvattamaani heinäliljaa Zephyranthes citrina, se on todella hidas kasvamaan! Mutta taimet ovat hengissä vuodesta toiseen.

Here are some of the flowers indoors, however most or the pelargoniums live outdoors at summer.

Pelargonium sidoides on vailla suomenkielistä nimeä. Tämän kukissa on upottava purppuran sävy ja ne ovat ihanan pienet ja sirot.
Vaikka en pidäkään vaaleanpunaisesta tai violetista, siis periaatteessa, olen pitkään ollut hurmaantunut purppuraan. Mutta sen täytyy olla tietty purppura, ei liian sininen eikä varsinkaan aniliininpunainen.

Lehdetkin ovat söpöt ja pienet, vieläpä hienostuneen harmaanukkaiset. Kasvutapa vain on hieman epämääräinen, mutta se täytyy antaa anteeksi moiselle kaunottarelle.

Tuoksupelargonin lehdet ja kukat ovat samaa kokoluokkaa, mutta se kasvaa sidoidesia paljon runsaammin. Vasemmalla on valkokukkainen mårbackapelargoni 'Prins Nikolai'.

Tammikuun karmeilla keleillä kostoksi luonnonvoimille kylvetyt mummonpalsamit kukkivat yhä. Tämä länsi-ikkunalla oleva yksilö on hyvä kasteluindikaattori, tämän lehdet alkavat aina lurpottaa ensimmäisenä. Kasvi reipastuu silmänräpäyksessä saatuaan vettä.
(Ai niin, kyllähän mummonpalsami on kausikukka! Toimikoon se poikkeuksena joka vahvistaa säännön.)

Siemenpussista tuli mukavasti monenvärisiä kukkia, vaikka näiden piti olla kerrottujakin – sitä nämä eivät minusta ole. Se ei haittaa. Punertavakukkaisten yksilöiden varretkin punastelevat.

Tässä vielä yksi, mamman mussukka karvakukkanen Ransu, joka viihtyy sisällä päikkäreillä. Tänään otettiin tupsluurit mamman päällä, se on harvinaista herkkua se! Siis ei mamman päikkärit, vaan se, että Ransu nukahtaa päälleni ♥ Takana oleva taulu kuvastaa hyvin Ransua.

Lopuksi ajankohtainen kuva, joka on otettu hetki sitten. Taivas oli dramaattisen tummanharmaa, silti aurinko paistoi. Sade tuli ehkä tuolla etelämpänä Korppoon Kyrklandetilla, tai sitten vasta jossakin mantereen päällä, sillä aurinko vain jatkoi paistamista tummaa taivasta uhmaten. Mustikin mahtui kuvaan!

Huone-esikko – Primula obconica
Mummonpalsami – Impatiens balsamina
Mårbackapelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Tuoksupelargoni – Pelargonium × fragrans

26 comments :

 1. Pelargonit kuuluu ehdottomasti ikkunalle;) Upea on tuo purppura kaunotar. Ja viimeisestä kuvasta luulin jostain syystä hetken aikaa, että se on jostain muualta kuin Suomesta, jostain todella lämpimästä?! En tiedä mikä mielleyhtymä tuli, tekikö sen tuo tumma taivas ja kesäinen luonto tms...?

  ReplyDelete
 2. Juu, on ne kivoja ja tuleehan niitä vain vähän ihasteltua tuolla ulkonakaan, kun siellä on niin paljon muutakin. Mutta on kivaa, että mahdun itse talooni paremmin kun osa kukista on ulkona ;-)
  Aika jännä mielleyhtymä! Olisiko tuosta keltaisena ilta-auringossa hehkuvasta heinästä tuolla niityllä? Punaiset talot ja vajat saavat kumminkin pian ajatukset takaisin Pohjoismaihin.

  ReplyDelete
 3. Valkoinen pelakuu on minusta kovin kaunis. Ja suloinen on myös harmaa karvamasu Ransu.
  Onpas sinulla sormustinkukkaa! Ne ovat komeita, myös edellisessä postauksessasi.

  ReplyDelete
 4. Mulla pelakuita vain 'kesäkukkina' kun nykytaloissa ei talvetukseen sopivia kellareita. Menestyisköhän ne eteisessä jota pidetään hiukan muita huoneita viilemämpänä.. Maisemakuvassa hieno tunnelma.

  ReplyDelete
 5. Lansuu <3 <3 Ihanan väriset kukat sidoidesilla!!

  ReplyDelete
 6. Hienoja erikoisempia pelakuita!
  Tuo viimeinen kuva on kuin taideteos! siitä saisi hienon ganvastaulun, niin upea!

  ReplyDelete
 7. Alin kuva voisi olla jostakin öljyvärimaalauksesta - hienot värit! :)

  ReplyDelete
 8. Ransu on sellainen mamman mussukka. Ihana karvapöksy! Silkkipantteri esittelee puutarhaa, se on yksi sen tehtävistä :)

  ReplyDelete
 9. Hieno tunnelmakuva tuo viimeinen. Tääkkäkin oli eilen ukkosta illalla ja tulihan se sadekin sitten.

  ReplyDelete
 10. Nyt ei kyllä osu mun silmään pelakuun kauneus, mutta tuo digitaalis paljous kyllä.

  ReplyDelete
 11. Hieno kuva tuo viiminen.
  Osuit oikeaan aikaan ottamaan.
  Todella hyvä, siinä näkyy pihasi kauneuskin hyvin.
  Kaikkea hyvää sinulle1

  ReplyDelete
 12. Heh, meni hetki ennenkuin ymmälsin Tiina kommentin:D Lansu ♥

  Hieman omituinen kasvutapa tuolla sinun kaunottarellasi. Tosin minultakin löytyy kuistilta riippupelargonia. Varret pääsivät suotta venymään keväällä, oma moka. Se viihtyi talvella vallan mainiosti kuistilla, ainoastaan lattialämmitys piti lämpöä yllä.

  ReplyDelete
 13. Mun talvehtineet pelargoniat ei ole kukkineet, paitsi yksi ja sekin vähän :( Missä lienee vika, ehkä leikkasin niitä liian vähän keväällä..ulkona ovat. Uusia en tänävuonna ostanutkaan, jospa niitä jostain alesta vielä :)

  ReplyDelete
 14. Upea kuva tuo viimeinen. Kuvastaa niin hyvin puutarhan vaihtuvia tunnelmia!

  ReplyDelete
 15. Ihana tuo kuva, tai siis akikki, mutta tuossa viimeisessä on ihana väritunnelma.
  Ransu on sellainen, ettei siitä ota yhtään selvää miten oikein loikoilee.. ;)

  ReplyDelete
 16. Paula; Minä en ole sinun tavoin harventanut niitä mitenkään, vaan antanut luonnon hoitaa hommansa: isommat pärjäävät ja pienemmät ja heikommat näivettyvät tilan puutteessa. Onpahan maa katettu, ettei rikkaruohot pääse kylväytymään ;-)

  Anemone; Kannattaa kokeilla pelakuiden talvettamista eteisessä.

  Tiina; Eikö ole, hieno purppura. Ja hieno Lansu.

  Mummeli; Kiitos! Sää oli erikoinen.

  Sirpa ja Kollo; Kiitos!

  Mamma N; Sellaisia nämä mussukat ovat :-)

  Santra; Tännekin saisi tulla. Viimeisten parin viikon aikana on satanut yhteensä vain 5 mm.

  Amalia; Niin on maut erilaisia. Mulla on tapana pitää pienikukkaisista enemmän kuin suurista.

  Sylvi; Kiitos samoin!

  Myrsky ja Minna; Lansun ymmärtää, kun tietää, että Tiinan oma kissa Verneri on Veeneli ;-D
  Onhan tuo pelargoni varmaan jonkun mielestä hämähäkkimäinen, minusta se on juuri kiva noin.

  Sesse; Sepä hassua. Oletkohan muistanut antaa niille lannoitetta?

  Taina T; Kiitos! Tunnelma on tosiaan hyvin erilainen sään mukaan.

  Auli; Ransun karvoista ei oikein erota mitään ;-) Paitsi se auttaa, jos tietää, että sillä on vaaleampi vatsapuoli. Ja vain toisessa päässä häntä, toisessa on karvakorvat ♥

  ReplyDelete
 17. Akoi väsyttää kun katsoin Ransun tyylinäytettä. Meillä nukahdetaan usein syliin tai sängyssä päälle, siis Nero. Musti liikkuu dramaattisessa valossa varjon lailla :)

  ReplyDelete
 18. Kaunis on tuo sinun lempparipelakuusi, mulle aivan uusi tuttavuus. Sellanen luonnonlajin oloinen, herkkä.

  ReplyDelete
 19. Voi poikia... Aina tekisi mieli kommentoida jotain muutakin kuin poikien ihanuutta, mutta ei auta itku markkinoilla - on ne vaan niin lutusia!! <3

  ReplyDelete
 20. Mummonpalsami on jotenkin niin liikkua. Mä sain sentään yhden kasvamaan isoksi useasta siemenestä !
  Mutta komeita ovat sormustinkukkien alut ( tulevat mummon kalsarinväriset), niistä olen erityisen iloinen ( vaikka sika myöhään kylvin ). Tänään ostin Pam's Split siemeniä...keväällä sitten niitä kylvämään.
  Voi mamman muluset <3
  Rakkaalla lapsella on monta nimeä.
  Terkuin Konna, Antsu ja Pansku ( kutsutaan vähän kimeällä lässyttävällä äänellä ;)

  ReplyDelete
 21. ..liikkua liikkua...juu siis liikkiksiä ovat...
  Ja sika myöhään = aika myöhään, mut toihan ihan natsas tuohon kohtaan !

  ReplyDelete
 22. Cheri; Ihanaa että Nerokin harrastaa päällänukkumista (yllätys, niin myös kaksoisserkkunsa Musti ;-)). Vaikka kissan alla paikallaan pysyminen on ihanaakin, on se myös ahdistavaa. Olen varmaan huono nukkuma-alusta, kun mulle tulee pakko liikuttaa jalkaa jossain vaiheessa.

  Pivi; Sellainen se juuri on, näyttää siltä kuin katkeaisi pelkästä katseesta!

  Elina; Niinhän ne on :-)

  Leena, Konna, Antsu ja Pansku; Mummonpalsamin taimet kuolee helposti, jos mullan pinta on märkä, oliko se taimipolte vai mikä. Hiekka mullan pinnalla auttaa siihen vaivaan. Kohta koulin vuoden toisen palsamikylvöksen, tulisikohan niistä sitten joulukukkia.
  Sormustinkukan voi hyvin kylvää nyt kesällä! Niinhän se kylväytyy itsekin, alkusyksyllä heti kun siemenet ovat kypsyneet. Eli voit laittaa ne ruukkuihin ja upotat ne maahan, jos haluat olla varma että tiedät missä siementaimet ovat. Muussa tapauksessa voit vaan heitellä siemenet kukkapenkkiin, tai vaikka syksyllä vihanneksilta vapautuvalle kasvimaalle, josta voit sitten keväällä siirtää siementaimet kukkapenkkeihin kun tarvitset kasvimaata taas vihannesten kylvöön. Kylvämällä nyt heti saatat saada kasvin kasvattamaan riittävän ison lehtiruusukkeen jo nyt, jotta se kukkii jo ensi kesänä! Muutenhan kukkia joutuu odottamaan sitä seuraavaan kesään.

  ReplyDelete
 23. Ou jee ! No niin tiätty ! Hyvä ku otin asian puheeks. Upea on tuo sinun sormustinkukkapenkkisi.
  Kysymys varjoliljoista ; ovat paljon lyhyempiä nyt kuin viime kesänä...myös kukinto oli ujompaa. Johtuikohan siitä että syksyllä lisäsin sipuleita maahan , jossa niitä jo oli entuudestaan ja osa vanhoista sipuleista vaihtoi varmaan vähän paikkaa.
  Nyt pitää lopettaa , silakan hajuinen ötökkä tunkee suuhun ja puskee kännykkään.

  ReplyDelete
 24. Loistavaa alitajunnan viisautta, että otit asian puheeksi :-)
  Varjoliljoissa varmaan siirtäminen vaikuttaa, sitten ne vuosi vuodelta taas alkavat komistua. Mulla ne olivat vasta tänä kesänä näyttävän näköisenä runsaana kasvustona, istutin omani syksyllä 2008.
  Ihanaa, silakanhajuinen karvatoukka ♥

  ReplyDelete
 25. Kivasti kukkii sisälläkin ;)

  Ihana tunnelma tuossa auringon valossa todella tummalta näyttävässä taivaskuvassa.

  ReplyDelete
 26. Juu, sisäkukat on ihan kivoja silloin kun ne tulee huomattua ;-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!