Saturday, 3 March 2012

Piippoa siellä ja täällä

Kuinkas sattuikaan, että näin hieno sää osui juuri viikonlopuksi! Olen iloinen kaikkien puolesta, jotka saavat tänään nauttia auringonpaisteesta.

Lumi sulaa aikamoista vauhtia jo paljastuneiden kohtien ympäriltä. Kuvasin tämän idänunikon versot toissapäivänä ja nyt kasvin ympärillä ei ole lunta likimainkaan. Paikka on vanhan talon kivijalan länsipuolella, aika hyvä lumen sulamisen kannalta.

Tänään samassa kukkapenkissä on myös piippoja! Pitää katsoa puutarha-päiväkirjasta, mitä ne mahtaisivat olla ... istutin sihen syksyllä joitakin yksittäisiä, erikoisempia laukkoja sekä nuokkutähdikkiä, sieberinsahramia ja sinilaukkaa. Näin kapoiset versot voisivat kuulua sahramille.

Nämä piipot ovat samassa penkissä, mutta selvästi eri kasvia! Voihan täpinä!

Pikkukurjenmiekan lehdet paljastuvat lumen alta.

Alppipiikkiputkikin on valmiina lähtöön, tosin vähän syksyllä kukkapenkkiin heittämäni tuhkan tahrimana.

Olisikohan mahdollista, että hentohöyhenheinä olisi selvinnyt talvesta? Onkohan se koskaan selvinnyt talven yli Suomessa. Tämän siemenet lähetti ystäväni Pohjois-Amerikasta ja ne ovat paikallista kantaa, joka saattaa olla kestävämpi kuin eteläisemmät kannat.

I await to see if the Stipa tenuissima has survived the winter. It may be the first Stipa tenuissima ever to have lived through a Finnish winter. Thanks for the seeds C! I only got to sow them last summer but they germinated well and I transplanted them in the most sheltered and best drained spot I have ...

Koko kukkapenkki ei toki ole sulana, se näkyy tässä Mustin takana.

Saman talon eteläpuolella ovat juhannuspionin versonkärjet odotelleet kevättä jo syksystä lähtien.

Alppipiikkiputki – Eryngium alpinum
Hentohöyhenheinä – Stipa tenuissima
Juhannuspioni – Paeonia humilis fl. pl.
Nuokkutähdikki – Ornithogalum nutans
Pikkukurjenmiekka – Iris Pumila-ryhmä
Sieberinsahrami – Crocus sieberi
Sinilaukka – Allium caeruleum

28 comments :

 1. Kevätkevätkeeeväääät!!! Maata näkyvissä, jopa täällä meillä :) Ihana silkkiturkki Musti siinä päivystelee, kuinka kevät etenee. On tätä niin odotettu, ettei meinaa uskoa, että tästä se pikkuhiljaa lähtee taas :)

  ReplyDelete
 2. Niinpä! Mustin turkki menee valossa ihan kuumaksi, mistä Musti näyttää nauttivan suunnattomasti.
  Minusta on aika ihana ylläri, että kun talvi tuli myöhään, se myös lähtee aikaisin.

  ReplyDelete
 3. Teillä on ihan oikeasti jo kevät!!
  Meillä vielä täysi talvi :(
  nimimerkki "Vähäkö kateellinen"

  ReplyDelete
 4. Jukra, meillä on vielä paljon lunta, vaikka etelässä ollaankin. Ehkä viikon päästä näkyy jo maata? Meri on jo sulanut etelän suunnasta, sivuilla näkyy vielä olevan jäätä. Kivaa ootella kesää! Partsilla pystyi tänään jo löhimään tyynyn päällä!

  ReplyDelete
 5. Kirsikka, yritän viittoa kevättä siirtymään sinnepäin!
  Huomenna onkin jo pakkaspäivä täälläkin ja seuraavaa suojakeliä saakin kai odotella muutaman päivän.

  Sulo; Tänne on satanut selvästi vähemmän lunta kuin pääkaupunkiseudulle, hankea on tänä talvena ollut korkeintaan puolisääreen ja nyt noin 15 cm. Katsotaan millainen viikko tulee, toivottavasti lämmin!

  ReplyDelete
 6. Aurinko paistaa, lumi sulaa ja Saila tarkastelee palstaa yhdessä Mustin kanssa. Oi iloa! Kevät tulee:)

  ReplyDelete
 7. Ihme, että kasveissa näkyy jo noin paljon elämää. Mustista on kaunis, tunnelmallinen tarkkailu- ja mietiskelykuva. Mustin turkki näyttää ihan kiiltävän auringossa ja silmät näyttävät vihertäviltä.

  ReplyDelete
 8. Voi härreguud, meillä on täällä lunta niin maan penteleesti, että ihan oksettaa..ei näy mitän piippoja eikä tupsuja, jäniksen jälkiä vaan...kissojakin on liikenteessä kolmittain..taitaa olla jotain lemmenkipeää porukkaa...hih..niitä olikin hauska seurata tänään.
  Meillä on ihan oikeesti hirween, hirween paljon lunta!

  ReplyDelete
 9. Oi ei! Nyt olen niin kade! Meillä ei ole pihassa yhtään sellaista kohtaa lumettomana, joissa voisi nähdä söpöjä pieniä piippoja!! Piipat uinailevat vielä lumen alla. Pitäisikö lähteä kaapimaan lunta pois kukkapenkistä. Leivinuunin tuhkat jo viskattiin hangelle auringon tarttumapinnaksi.
  Oi tätä malttamattomuutta....
  Mustilla on samanlaiset smaragdisilmät kuin Onnillakin. Hurmaavat ♥

  ReplyDelete
 10. Tämä antaa taas toivoa sisämaalaiselle. Lisää näitä
  niin toivo elää.

  ReplyDelete
 11. Lähinnä asfalttia vaan paljaana, mutta johan sekin on alku! Nämä kuvat antavat toivoa.

  ReplyDelete
 12. Saila, ajattele nyt se kevät ON ihan pian !
  Ihania kuvia; maasta puskevat pienokaiset, taikapähkinän suloinen kukka ja oravat häntineen. Mahtavat karvamiehet :)

  t.Leena ja Pojat

  ReplyDelete
 13. Vau. Uskomatonta! Kyllä se kevät tulee.

  Isäntämiehestä on aivan täydellinen kuva ♥

  ReplyDelete
 14. Musti kerää niiiiin paljon auringon lämpöä turkkiinsa, että veikkaan että siinä syy Pantteripalstalla nähtyy fenomenomaaliseen kevään esiinmarssiin. Kyllä se noin lahjakkaalla aurinkokeräimellä onnistuu:D

  ReplyDelete
 15. Myrsky; Niin, täydellinen päivä :-)

  Paula; Musti kuuluukin panttereiden valioluokkaan, se on viinirypälesilmäinen silkkiäispantteri!

  Tuija; Voi hemmetti. Mutta lohdutukseksi voin sanoa, että tää kevät on tullut käsittämättömän nopeasti, parissa päivässä suorastaan. Tällä oli valmiiksi niin paljon vähemmän lunta kuin monilla alueilla manner-Suomea. Eli sitten kun kevät tulee niin se tulee kohinalla, pidä varasi!

  Risusydämen Marja; Onni ja Musti kuuluvat selvästi samaan sukuun Pantterit, alalaji Smaragdisilmäiset Silkkiäispantterit.
  Ehkä minun olisi puolestani pitänyt viskata piippojen päälle nyt lunta, kun yöksi ja lähipäiviksi on ennustettu pakkasia. Luotan siihen, että ne tajuavat itse jarrutella kun pakkanen nipistää nenää.

  Jee, Rva Pioni on palannut! Tervetuloa!

  Jokke; Asfaltti on erinomainen alku, se imee lämpöä (Mustin turkin tavoin) ja luovuttaa sitä vielä auringonlaskun jälkeen sulattaen lunta ympäristöstä silloinkin.

  Leena ja Karvapehvat; Kevät on mahtavaa aikaa, niin ihmisille kuin kissoillekin :-)

  Naukulan Mamma; Ihan uskomatonta, miten nopeasti kevät on parin päivän aikana edennyt.

  Otto Kulta; Mustissa siis salaisuus, sillä kotiin tultuamme lumi on sulanut kohisemalla.

  ReplyDelete
 16. Voi mahtavaa! Nyt nousi kyllä sellainen kevätkuume, ettei tottakaan! Vaikka kuinka paistaisi huomenna aurinko, ja kyllähän se paistaa, niin on kyllä ihan turhaa mennä kurkkimaan kukkapenkkeihin. Lunta on vielä sen verran ja kylmiä tuulia. Sain muuten viime keväänä eläkkeellä olevalta vanhalta kunnansihteeriltä unikon taimia. Jännittyneenä odotan, miten ovat selvinneet talvesta.

  ReplyDelete
 17. Ihana puutarhapöytäryhmä, kai joit päiväkahvisi sen ääressä:)
  Piippoja jo näkyvissä, maaliskuun alussa, voi pojat!

  ReplyDelete
 18. Désirée; Eikös ole mahtavaa? Ja muutama päivä sitten ei maata ollut vielä juurikaan esillä. Tuuli muuten haihduttaa lunta :-)

  Pioni; Siis tajusin vasta tuon kuvan koneelle ladatessani, että hetkineen... siinähän olisi pitänyt juoda päiväkahvit! Tämän hämäläisjuurista saa. Usein asiat tajuaa vasta myöhemmin, esimerkiksi pytyllä istuessa :-D

  ReplyDelete
 19. Eläköön piipot ja kaikki kevään merkit! Meillä vielä lunta on paikoitellen paksusti, mutta sulapaikkojakin löytyy jo. Lisää kevätraportteja vain!

  Rautakalusteet ovat huippuhienot, voin nähdä, miten hienosti ne sopivat muotopuutarhaasi omppupuun katveeseen (olihan siellä omppupuu?) Musti, ihana kissaherra, pus ja raps!

  ReplyDelete
 20. Eläköön! Sulapaikkoja kannattaa tarkkailla päivittäin, näitä piippoja ei nimittäin vielä eilen ollut ollenkaan.
  On siellä omppupuu, nuo aina siirtyvät vähän auringon ja ruohonleikkuun mukaan ja jäivät viimeiseksi syksyllä tuohon... rautaa kun ovat, ajattelin, että pieni ruoste vain kruunaa kalusteet ;-)

  ReplyDelete
 21. Ihanan vähän lunta! Meillä Kymenlaaksossa ei oo viel toivookaan, että lumen alta pilkottais esiin jotain elollista.

  ReplyDelete
 22. Tänne on satanut kiitettävän vähän lunta tänä talvena. Nyt se on ihanaa, kun kevät tulee silloin niin aikaisin: maa alkaa imeä lämpösäteitä ja sulat paikat suurenevat melkein silmissä!

  ReplyDelete
 23. Iiiiihh!! Ihanaa, ihanaa, ihanaa! Jossakin kasvaa jo, waauuu!! Hypin täällä riemusta ihan vaan siitä ilosta.

  Hurrraa (sanoisi Leena Hefner, os. Herppeenluoma).

  ReplyDelete
 24. Piti katsella pitkään ja hartaasti kuviasi piipoista ja maasta, jossa ei näy lunta. Meillä täällä eteläisesskinä Suomessa sitä on vielä miltei reiteen asti, totesin päivällä pihalla. Hankikanto oli vain koirille, ei minun painolleni!

  ReplyDelete
 25. Oih, kevään ekat versot kun nousee maasta se salpaa hengen Mä yritin käydä kurkkimassa kasvejani mutta upposin reiteen asti hankeen.....

  ReplyDelete
 26. No voihan reisihanki :-/ Toivottavasti se sulaa pian taas, ensi viikonloppuna pitäisi kai taas olla lauhaa.

  Intopii; Onneksi en henk. koht. tunne ko. Hefneriä ;-)
  Jossakin kasvaa jo, ja arvaa mitä: sinunkin pihalla, siellä lumipeitteen alla, krookukset sun muut keväiset tyypit tietävät, että on kevät ja odottavat sitä hetkeä kun pääsevät näyttämään nenänpäätään juuri sinulle!

  Sanna; Nuo näyt ovat niin ihmeellisiä, että käyn katsomassa niitä monta kertaa päivässä ja tänään siellä oli muutama uusi piippo. Näitä kuvia kun katsoo keskikesällä, voi vain ihmetellä, miksi sitä onkaan ottanut intopinkona kymmeniä kuvia joistakin muutaman sentin kasvinaluista ja lisäksi kuvissa on pääasiassa multaa??!

  Elämäni matkat; Kevään ensimmäiset elonmerkit ovat ihmeellisiä. Tämä talvi on ollut käsittämättömän ihana, kun viimeiset vihreät elonmerkit tuli hyvästeltyä vasta tammikuussa ja nyt jo on uutta kasvua näkyvissä... siis AAH! Voi tätä onnea ♥

  ReplyDelete
 27. Saila: joka syksy kun alan kokoamaan puutarhakuvakirjaani, käyn läpi kaikki ottamani kukkakuvat. Ja joka vuosi ihmettelen, miksi olen ottanut kymmeniä kuvia rääpäleistä krookuksen- tai narsissienaluista, jotka ovat ilman yhtään nupun aavistustakaan :)

  ReplyDelete
 28. Niin se on :-D Mutta NYT ne ovat maailman suurimpia ihmeitä ja kasvikunnan uskomattomimpia saavutuksia! Piippojuhlat pitäisi pitää!!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!