Monday, 26 March 2012

Onpa rikkaruohojen kitkeminen mahtavaa

Eilen innostuin kitkemään oikein tosissani. Innostus piti käyttää hyväksi, sillä en todellakaan ole näin maaninen kitkijä enää kesällä. Mutta nyt tuntui juhlan aiheelta voida puuhailla mullassa!
Märkä syksy ja sen jälkeen jäätynyt maa ovat nostaneet monivuotiset rikkakasvit ihan pintaan, ne tarvitsee vain poimia pois. Vastaavasti perennoja täytyy istuttaa vähän syvempään, sillä nekin ovat nousseet, mutta niiden juuret ovat yleensä vähän syvemmällä. Pieni kuningassaniainen oli noussut myös pintaan, toivottavasti se on selvinnyt hankalasta talvesta.
Näin olen saanut kitkettyä rönsyleinikkiä vaikka kuinka, se on märän savimaatontin vitsaus. Sen ja voikukan vihreät lehtiruusukkeet oikein vetävät huomion itseensä vasta versovien perennojen lomassa.
Tämä kohta saunan nurkalla on tonttini märin, syksyllä vesi lirisi jopa pihapolun yli tuosta missä kottikärryt ovat. Yleensä se lirisee polun alitse pientä salaojaa myöten, keväisin sieltä kuuluu jatkuva pieni pulina.

Pulina saa alkunsa tästä. Pihapolun ylärinteen puolella on aina keväisin lampi, johon rinteen valumisvedet päätyvät. Nyt siinä oli lampi myös syksyllä, saa nähdä miten kasvit ovat siitä selvinneet. Vasemmalla keltakurjenmiekka nousee reippaana, mutta sehän onkin omiaan juuri tällaisiin olosuhteisiin.

Päivänliljat ja siperian-kurjenmiekat versovat jo reippaasti. Kuningassaniainen on tuolla, missä on sininen lappu. Tiilenpalasia onkin kaikkialla, koko pihani on täynnä muinaisen romun ja rakennus-materiaalin sirpaleita, lasinpalojakin on taas noussut pintaan vaikka kuinka, ne täytyy kerätä. Posliiniastioiden paloja löytyy myös, kerään ne talteen tulevia mosaiikkiprojekteja varten (sitten kun ei ole enää muuta tekemistä).

This spring is wonderful for weeding! The creeping buttercup – such a nuisance in my garden – can be spotted and lifted easily. The reason for this is a long very wet autumn followed by ground frost, which lifted the roots. This means that I have had to replant quite a few of the perennials too, hoping they have survived. Mostly they have deep enough root system but I fret about my little Osmunda regalis -baby.

Pihallani on kaikenlaista kokeilussa. Syksyllä ostin pienen, syksyisiin ruukkuistutuksiin markkinoidun pihaorjanlaakeri 'Blue Princen'. Se voi kasvaa myös pihamaassa. Pidän orjanlaakereista paljon enemmän kuin mahonioista (taas asioita, joita en osaa selittää sen kummemmin). Tämä näyttää viihtyvän erinomaisesti suuren katajan varjossa.
Viime syksyhän oli istutussyksyjen aatelia; pitkä, lämmin ja niin kostea, että kasvit saivat erinomaisen lähdön juurtumiselleen. Istutin hulluna kuin viimeistä päivää (joka johti siihen alaselän kramppiin!). Olin niin kiitollinen ja iloinen taimien puolesta. Voiko puutarhuri enempää toivoa: lämmin, pitkä ja kostea syksy ja aikainen kevät? Ei minustakaan.

Ylemmän kuvan orjanlaakeri ja tämä taikapähkinä pääsivät maahan vasta marraskuun puolella, kun ne ensin löysin kohta talveksi sulkevan taimimyymälän alennusmyynnistä.

Lopuksi pakolliset päivän KAKSI kuvaa taikapähkinä 'Dianesta'...
Innostavaa päivänjatkoa!

Keltakurjenmiekka – Iris pseudacorus
Kuningassaniainen – Osmunda regalis
Pihaorjanlaakeri – Ilex × meservae
Päivänlilja – Hemerocallis
Taikapähkinä – Hamamelis

30 comments :

 1. En olisi uskonut koskaan sanovani tätä: voi kun minäkin pääsisin kitkemään. Onneksi aurinko sulattaa lunta, mutta vielä ei ole maata näkyvissä.

  ReplyDelete
 2. Juu, siitä halusta täytyy ottaa kaikki irti! Ja keväällä rikkojen kitkemisestä on sekin hyöty, että ne ovat vasta pieniä ja ne saa paremmin pois, jotenkin minusta keväällä kitkeminen on aina ollut myös kaikkein tehokkain, silloin ne pysyvät kauimmin poissa.

  ReplyDelete
 3. Onko taikapähkinä koristepensas, vai antaako se myös syötäviä pähkinöitä?

  tv Leena

  ReplyDelete
 4. Ai sulla on jo tietokoneen näppis mullassa, aika ihanaa! Pitäisiköhän minunkin koittaa tuota laakeria. Se varmaan kuki keltaisena niin kuin mahonia.
  Iloisia rikkaruohohetkiä! :)

  ReplyDelete
 5. Leena; Lähinnä se on koristepensas, siemenet ovat kyllä syötäviä, mutta ne eivät varsinaisia pähkinöitä ole.

  Tuire; Juu :-) Nyt se on vielä ihanaa, mutta jossain vaheessa kesää hermostun alati ruskistuvaan näppikseen!
  Ei muuten tosiaan kuki keltaisena, orjanlaakerin kukat ovat ihan huomaamattomat. Koristearvo on ainavihannissa lehdissä ja punaisissa marjoissa syksyllä, mutta se vaatii uros- ja naaraspuolisen puskan lattamista lähekkäin.
  Kiitos, pikaista lumen sulamista sinne!

  ReplyDelete
 6. Sinä olet jo päässyt upottamaan kätesi multaan, ja pojat saavat tassutella lumettomassa maassa. Onko se Saaripalsta oikeasti Suomen leveysasteilla? Meillä kun vielä lunta riittää vaikka muille jakaa.

  ReplyDelete
 7. Viude vaude, miten ihanaan hommaan olet jo päässyt! Luvassa on varmasti piiitkä puutarhakesä kun se alkaa jo näin hyvissä ajoin!

  Oman kokemukseni mukaan rikkaruohojen putsausintoa jatkuu maksimissaan juhannukseen. Tänä vuonna minua odottaa uudella pihalla villi vuohenjuurikasvusto, jota jo valmiiksi kammoan. Jostain kuulin, että se häviää tehokkaammin jos vaan leikkaa versot matalaksi. En varmaan millään malta olla niin kärsivällinen vaan alan villisti riistää niitä juurineen maasta heti kun mahdollista. Alkukevään innostuksessa ainakin...

  ReplyDelete
 8. Edit. Tarkoitan tietenkin vuohenputkea.

  ReplyDelete
 9. Myrsky; Niinpä, olen itsekin aivan ihmeissäni. Vuosi sitten täällä(kin) oli polvenkorkuiset hanget. Mutta tänä vuonna lunta tuli tosi vähän, niinpä se suli nopeasti pois!

  Inka; Ou... otan osaa. Lapsuudenkotini pihan vitsaus - ja se on rönsyleinikkiä pahempi vitsaus - olivat vuohenputket. En varmaan itse niitä tyytyisi vain leikkaamaan. Mun pitkäaikainen kokemukseni on, että ne pysyvät parhaiten poissa kun heti toukokuussa alkaa kaivaa niiden versovia alkuja juurineen mahdollisimman syvältä ja hyvin pois. Sillä ne pysyvät HIEMAN KURISSA SEN KESÄN. Huokaus. Paha rikkis se on, tosi paha. Otan osaa! Kun olen nyt niin onnekas että mulla ei sitä ole, olen tosi tarkkana kaikkien tuontivihannesten kanssa ettei mukana vain tule sitä! Jos tulee, niin haen kaivinkoneen ja kaivan kauhallisen maata taimen ympäriltä ja poltan sen!
  Se on juuri niin kuin sanot :-D Putsausinto lopahtaa viimeistään juhannuksena, jotenkin kummasti.

  ReplyDelete
 10. Kateellisena katselen lumesta sulaneita kevätkuviasi. ;) Aika ajoissa pääsit vielä kitkemään. Montako hiirtä ovat Ransu ja Musti jo löytäneet?

  ReplyDelete
 11. Mahtavan ajoissa! Talven armeliaasta tauosta ei ole tietoakaan, nyt alkoi "pitäis, pitäis" -kausi, joka on innostava mutta omalla tavallaan raskaskin. Kun kaikkea pitäis tehdä, ja enemmän kuin vuorokaudessa on tunteja!
  Eilen Musti toi myyrän sisälle, ulkona syödyistä minulla ei ole tietoa.

  ReplyDelete
 12. No juu, melkein itkettää tuo vuohenputki jo nyt... Lueskelin sen tuhoamisesta ja ikivanhalla puutarhapalstalla nimimerkki Nanna oli kirjoittanut osuvasti, että: "Tarvitaan hyvä selkä ja takapuolen alle sopiva jakkara, stoalaista tyyneyttä ja nautaeläimen temperamentti."

  Tsemppilöitä ja iloa rikkiksien nyhtämiseen! Ja kovasti terkkuja myyrästäjlle :)

  ReplyDelete
 13. No eihän se mahdoton ole, se on vain niin hankala yrittää saada kokonaan pois - varsinkin, jos sitä tulee naapurin puolelta sitten lisää, niin kuin yleensä on.
  Myyrästäjä kavereineen on nytkin hommissa, kerrotaan kunhan tulevat päiväunille sieltä :-)

  ReplyDelete
 14. Oih! Minun pitää vielä pitää näppini pois penkeistä. Meillä on muuten sama vitsaus noiden tiilen sirpaleiden kanssa. Pihamme on varmaan tiilitehtaan murska-aluetta.

  ReplyDelete
 15. Se vaan on edelleen minusta niin ihmeellistä, että marraskuussa istutettu Taikapähkinä näyttää nyt tuolta! Täälläkin sitten muuten on Vuohenputkea - ja paljon. Ei kiva. Vaikka toisaalta on sen kukat ihan nättejä :) Ei vissiin kannattais tosin päästää ihan siihen vaiheeseen....

  ReplyDelete
 16. Désirée: Ei ehkä enää kauaa, teilläkin kuvista päätellen paljastuu koko ajan vain uutta maata :-)
  Itse en tiiliä viitsi kerätä pois, raskaassa maassa kaikki karkea aines on vain hyväksi, kunhan se ei ole liian terävää että tassut kärsisivät.

  Naukulan Mamma; Taimi olikin aika kookas, siis tuon kokoinen - ei se ole yhtään kasvanut talven aikana. Nuput olivat siinä valmiina, ne kehittyvät jo syksyllä. Kasvia oli hoidettu hyvin (tai toinen vaihtoehto on se, että se kukkii nyt kirjaimellisesti viimeistä päivää ja heittää sitten veivinsä).
  Vuoheputken kukat :-D No juu, minäkin ihailen koiranputkien kauniita kukkasia, niitä mitä on jäänyt kitkemättä...

  ReplyDelete
 17. Meilläkin Suloseni innolla rikkaruohoja kitkee polvillaan. Minä en tänään sinne kerennyt kun on muuta tekemistä.
  Kauniita nuo keväällä kukkivat pensaat.

  Mukavia kitkemispäiviä sinne teille!

  ReplyDelete
 18. Voi ihmettä, miten pitkällä kevät onkaan siellä! Täällä eivät ole vierä pyörätietkään sulaneet ja hankeakin on vielä varmaan puolisen metriä...

  ReplyDelete
 19. Sylvi; Kiitos ja samoin, sitten kun itsekin ennätät pihalle... kitkeminen on helppoa ja tehokasta näin keväällä.

  Elina; Niin, tänne ei tullut lainkaan uutta lunta viikonloppuna. Satoi vain. Mutta vähät lumet olivat sulaneet jo ennen viikonloppua... Joskus kevät tulee näinkin. Nyt pitänee kai varautua tän viikonlopun kylmyyteen ja rynnätä ulos pakkassuojien kanssa, kun lunta ei enää ole suojana?

  ReplyDelete
 20. Byääh, meillä on hanget korkeat nietokset. Ja lisää tuli taas eilen, senttitolkulla...
  Palattava vielä katsoon messukuulumiset, jihuu.

  ReplyDelete
 21. Mutta kitkeminenhän on hauskaa, kun se on vapaaehtoista. Lapsena minut laitettiin orjatyöhön kitkemään heiniä pienten puuntaimien ympäriltä ja se oli... verhotkoon kuluneet vuodet moisen muiston hömöriin.

  On se vaan kevät siellä pitkällä.

  ReplyDelete
 22. Hömöriin!!??? No vaikka sinne sitten, jos hämäriin oli jo täynnä.

  ReplyDelete
 23. Elämäni matkat; Byääh! Pikaista kevääntymistä!

  Caro; :-D Ehkä hömöriin on parempi paikka noin traumaattisille muistoille... Kyllä minä oikeastaan kitken koko kesän, mutta en näin innokkaasti tai kerralla, mutta kun nyt ei voi tehdä paljon muutakaan, kukkia ei voi ihailla kuin noita samoja taikapähkinän kukkia joka päivä :-D Kesällä on niin paljon kaikkea katsottavaa pihalla!

  ReplyDelete
 24. Piti oikein kelata takaisin ylös. Etten vain olisi viime kesän postauksissa. Vaikka puhutaan rikkaruohoista, niin onhan tää epäreilua. Meillä on vielä metri lunta sulatettavana!

  ReplyDelete
 25. Ihanaa käydä vilkuilemassa miten etelämpänä kevät etenee. Samalla kasvaa oma polte päästä pihalle tonkimaan ja siivoilemaan nurkkia talven jäljiltä. Veneen ja amppelit voisikin siivota seuraavana aurinkoisena päivänä ellen peräti tänään mokkapalojen seurasta ulos uskaltaudu :)

  ReplyDelete
 26. Varjoyrtti ja Myrtti; Vai viime kesältä... no ei kai sentään silloin olisi tuollaista ruskeaa lumen alla littaantunutta heinikkoa... :-D Tänne tulikin lunta ihmeen vähän.

  Susanna; Kevät etenee omassa tahdissaan. Pihalla siivoaminen on todella mukavaa talven jälkeen!

  ReplyDelete
 27. Tämä oli oikein inspiroiva postaus. Minä nimittäin tykkäsin kauheasti rikkaruohojen kitkemisestä viime kesänä. Nyt odotan kiinnostuksella, voiko niitä monivuotisia poimia ja nostella Koskeltakin ensi viikolla. Luultavasti siellä ei ole kevät yhtä pitkällä kuin Saaripalstalla.

  ReplyDelete
 28. Voipi siellä ollakin. Varmaan ei ole yhtä paljon lunta kuin Espoossa, tai näin luulisin. En ole ihan varma. Kun ajan saariston ja pääkaupunkiseudun väliä, usein juuri siinä Salon notkelmassa (missä on Piihovi) on kylmä kohta, siis talvisaikaan. Nyt en kyllä noteerannut lumimääriä juuri siinä, mutta yleissuuntauksena lumi näytti vähenevän mitä lännemmäs pääsin.
  Rikkaruohot erottuvat nyt todella hyvin, siis monivuotiset tai viime loppukesänä itäneet yksivuotisetkin, kun ne ovat vihreitä. Ne on helppo kitkeä vasta pieninä versoina aloittavien koristekasvien väleistä.

  ReplyDelete
 29. Hei! Ihania kuvia! Minun piti myös oikein tarkistaa bloggauksen päivämäärä, että onko tältä vuodelta! Emme mekään täällä Keski-Uudellamaalla niin kovin pohjoisessa ole, mutta lunta on kyllä vielä ihan järkyttävän paljon... Multatouhuista ei voi kuin salaisesti vasta haaveilla... Nauttikaahan meidänkin puolestamme!
  Terv. TiV

  ReplyDelete
 30. Kiitos TiV! Nautimme, ehdottomasti, nytkin aurinko paistaa täydeltä terältä :-)
  Tänne tuli lunta huomattavasti Uuttamaata vähemmän, niinpä se suli pian pois, pihani on vieläpä avoimella paikalla etelä-kaakkoisrinteessä, sekin auttaa tuomaan varhaisen kevään. Pikaista multatouhuilua sinne!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!