Saturday, 24 March 2012

Lenholmenissa ja kotipihalla

Onpahan kuvapläjäys. Parilta viime päivältä on kertynyt parisataa kuvaa. Turun puutarhamessuiltakin on muutama kuva, mutta aloitetaan näistä.
Kotimatkani kulkee Lenholmenin kautta, jonka on tammien ja katajien kansoittama rantahaka on aivan saaristotien vieressä Paraisilla. Lenholmeniin voi tutustua paremmin luontopoluilla. Paikka on luonnonsuojelualuetta varsin monipuolisine biotooppeineen.

This is a nature reserve on my way home: former pastures with oak and juniper in Lenholmen. In the summer there are sheep to keep the undergrowth in check. Grazing increases biodiversity greatly but since most of the former smallholdings in the archipelago have turned to summer residences, the are no longer many animals to do the work.

Kesällä tässä on usein lampaita laitumella. Paikan upeutta lisää merinäköala ja vastapäinen Lofsdalin kartano. Haat ovat kovasti vähentyneet viime vuosikymmeninä, varmaan muualtakin mutta ainakin saaristosta, kun pientilat ovat muuttuneet kesähuviloiksi. Eläinten pito kotitarpeiksi mielletään sitä paitsi nykyään melkeinpä vanhanaikaisten sinnittelijöiden hommaksi, mikä on järjenvastainen ajatus. Mikäpä on sen järkevämpää kuin ravinnon kasvatus? Eläinten pito teettää työtä ja paperityötäkin, mikä ei kannusta.

Sinivuokon lehtiä näkyvissä!

Hepatica nobilis grows naturally in light wooded areas.

Kun kuvasin hakamaita, Ransu oli ilmeisesti sitä mieltä, että matkan olisi syytä jatkua ja oli itse siirtymässä rattiin. Onneksi sen tassut eivät yllä samanaikaisesti starttaamaan ja polkemaan kaasua, muutoin olisin joutunut juoksemaan auton perässä lossirantaan.

Ransu wanted to get on with getting home, if he had long enough legs I'm sure he would have started the car and I would have run behind it.

Kotona ei ole lunta kuin pari hyppysellistä.

At home, at last! There is no more snow, or very little.

Taikapähkinä on nyt täydessä kukassa! Lisää kuvia tästä ja muusta keväisestä lähipäivinä...

Hamamelis 'Diane' is now in full bloom. Boy am I glad not to have missed it!

34 comments :

 1. Ransussa on asennetta, se olisi ihan taatusti kaasuttanut tiehensä, jos pikku tassut olisivat ulottuneet kaikkiin ajo-ohjaimiin!

  Mahtavan keväistä, taikapähkinä kukassa ja lumesta ei tietoakaan, tuli se taas!

  ReplyDelete
 2. Voi,että siellä olekkaan lunta enää juuri yhtään,täällä sitä vastoin on..No Ransu aatteli,jotta kyllä se häneltäkin onnistuu ajaminen,jos ei kohta kuulu mitään:D,vaan ei taida jalat yltää....

  ReplyDelete
 3. Onneksi minulla oli avaimet taskussa varmuuden vuoksi, eli Ransu ei olisi saanut autoa startattua ;-)
  Mutta kun se on sellainen, että se osaa itse mennä valjaisiin paitsi niitä klipsejä se ei toistaiseksi ole saanut itse kiinni, niin ei siitä voi olla ihan varma...

  Jes, kevä tuli ja tsiljoona piippoa puskee pihalla! Siis jee!

  ReplyDelete
 4. Katajat ovat kauniita Suomen luonnossa. Mielenkiintoisen näköinen kasvi tuo taikapähkinä tai pensas se taitaa olla. Ihan tuntematon minulle.

  ReplyDelete
 5. Aivan mahtavaa nähdä, ettei teillä ole enää lainkaan lunta. Tuntuu oudolta täällä kinosten keskellä, mutta kohta, kohta....
  Ransu ja Musti ilmeisesti matkustavat mielellään, meillä automatka on kauhun paikka.

  ReplyDelete
 6. Taikapähkinä on vielä aika tuntematon Suomessa, mutta tuon omani löysin kyllä ihan suomalaisesta taimimyymälästä viime syksynä, niin kai niitä on koko ajan enemmän pihoillamme. Jostakin luin, että se saattaisi menestyä III-kasvuvyöhykkeelle saakka, mutta kasvatus ei ehkä vielä ole kovin pitkäaikaista, tuolla minun yksilöllänikin vasta ensimmäinen talvi mennyt.

  ReplyDelete
 7. Ransulla ja Mustilla oli tietenkin kiire sinne Pantteripalstalle!
  Meillä kisut menevät heti autoon tutkimaan, jos ovi jää auki, mutta tulevat kiireesti ulos, jos näyttää siltä autolla ollaan lähdössä. Johtuu ilmeisesti siitä, että heidän autoilumatkojensa määränpää on aina ja ainoastaan eläinlääkäri....
  Meillä on vähän enemmän lunta; pari kourallista :)

  ReplyDelete
 8. Cheri, Minustakin lumeton piha on ihana näky :-)
  Ransu ja Musti ovat tottuneita matkustajia, mutta eivät ne siitä pidä. Jos saisivat valita niin kulkisivat kai teleportaation avulla saareen ja kaupunkiin, tai vielä mielummin eivät poistuisi saaresta ikinä.

  ReplyDelete
 9. Risusydämen Marja; Pari kourallistakin lunta on kiitettävän vähän, kun vertaa viime kevääseen!!!
  Pantteripalstalle lienee aina kiire :-D

  ReplyDelete
 10. Taikapähkinä... onkohan se juuri se witch hazel, josta Englannissa tehdään voiteita? olen ostanut ja sitten turhaan etsinyt Suomesta samaa ihmesalvaa.

  Lunta on siellä teillä niin olemattomasti, että melkein kyynelehdin tämän hangiston keskellä. Vaikka onhan se lumipeite mataloitunut varmaan metrin meilläkin.

  ReplyDelete
 11. Siis teillä on OIKEASTI jo kevät!
  Ihan hyvä varokeino ottaa avaimet pois virtalukosta. Eihän sitä koskaan voi tietää...

  ReplyDelete
 12. Oi kääk! Täällä on vielä metri lunta. No, vähän jotain lämpäreitä paljaana jossain. Sulakaa lumet ja äkkiä! Ihania kuvia, kiitos.

  Hanna

  ReplyDelete
 13. Caro; Se on juuri se witch hazel ja sitä ei pidä sekoittaa peikonpähkinään, joka on pähkinäpensaan kiharaoksainen muoto. Mullakin on joku taikapähkinäsalvapuikko (Englannista ostettu). Luulisi, että joku luontaistuotekauppa sitä myisi, mutta enpä ole asiaa tutkinut. Taannoin Yves Rocher myi joitakin taikapähkinävoiteita.
  Lumipeite mataloituu koko ajan varmaan melkein koko maassa. Hienoa kun kevät etenee, vaikka etenee hitaastikin, niin sekin on kotiinpäin!

  Myrsky; Niin on :-)
  Ransusta ei voi olla ihan varma mitä se keksii!

  ReplyDelete
 14. Hannajaleijona; Var så god :-) Kyllä ne kaikkialta sulavat ennen pitkää.

  ReplyDelete
 15. Mahtava kevätfiilis iski. Teillä siellä ei ole juurikaan enää lunta ja taikapähkinä kukkii. Upeaa! Ja sinivuokot nousevat maasta. Vanhaa kulttuurimaisemaa. Ihanaa viikonloppua!

  ReplyDelete
 16. Voi IHMETTÄ. Että lumi on sulanut noin tyystin. Täällä vielä lunta riittää enemmän vaikka on se täälläkin sulamaan päin ja lumettomia paikkoja paljon. Meidän on tarkoitus lähteä viikon päästä Koskelle ja olla siellä hiljainen viikko ja pääsiäinen. Elän toivossa, että sielläkin lumet olisivat silloin jo sulaneet.

  ReplyDelete
 17. Irene; Kevätfiilingeissä täällä ollaankin, hyvä kun nahoissaan pysyy. Mun oli pakko leikata perennanvarsia jotta kukkapenkistä nousevat vihreät piipot pääsisivät enemmän edukseen, vaikka siinä ei olekaan mitään järkeä. Sormustinkukkien kuivuneet röyhyt saattaisivat suojata tähtimagnolian herkkiä, aikaisin kehittyviä kukkanuppuja mutta en siltikään oystynyt hillitsemään itseäni. ja huomenna jomma varmaan jatkuu :-D
  Siinäpä olivat kommentissasi parhaat asiat pähkinänkuoressa: sulanut lumi, kukat, sinivuokot ja vanha kulttuurimaisema. Ihanaa viikonloppua sinullekin!

  Paula; Niin, mutta tännehän tuli tänä talvena hurjan vähän lunta, hanki oli korkeimmillaankin jonnekin nilkan ja puolisäären välimaastoon.
  Lumi selvästi väheni koko ajan lounaaseen päin mentäessä: Paraisilla sitä oli vielä, kuten noista Lenholmenin kuvista näkyy, mutta kotisaarella enää vain hitunen. Viikollekin on luvattu lämpimiä päiviä, joten eiköhän lumi jatka sulamista.

  ReplyDelete
 18. :DDD Meinas mennä iha pöperöt väärään kurkkuun, kun näin tuon Ransu-kuvan! Mielikuva Ransusta kaahaamassa hieman holtittomasti kylätietä ja Saila Salainen juoksee perässä huitoen ja huutaen "Ransu odotaaaaa!" En ehkä pääse tästä nyt yli, kuten en siitäkään mielikuvasta, jonka sain, kun ystäväni kertoi erään yhteisen kaverimme juoneen pienenä hoitopaikassa kuralammikosta vettä, koska heidän koiransakin tekee niin.

  Sanoisinko jotain järkevääkin... Täällä on satanut vettä koko päivän, mikä tarkoittaa tietysti lumikinosten pienentymistä hurjaa vauhtia. Ihmettelin tänään kävellessäni, miten hassun epätasaisesti lumi sulaa eri paikoista. Tien toisella puolella metsikössä ei ollut lunta laisinkaan ja toisella puolella oli vielä melkein parikymmentä senttiä.

  PS. Muista siirtää kelloa! Seinän saat päättää itse ;) Olipas superhauskaa...

  ReplyDelete
 19. Ransu formuloihin, mahtava katti !

  Kiitos Taikapähkinän kuvasta ja tulevista kuvista.

  Meilläkin alkaa olla lumi vähissä ja
  ekat sipulikukat bongattu itse asiassa lumikinoksen keskeltä.

  Tänään saatiin Poikien kanssa seurata herra ja rouva Fasaanin kirmailua ikkunan alla. Herra siinä niin komeasti pörhisteli rinnuksiaan ja
  neito kirmasi karkuun :)


  t.Leena ja Pojat

  ReplyDelete
 20. Leena K; Niin on :-) Ja sehän olikin sinulle tutun reitin varrella!

  Tiina; Voi ei... mikä mielikuva. Mulle tuli tosta mieleen, kun nuorempana pyöräilin Helsingissä ja kerran kevätpäivänä vastaan ravasi ylipainoinen, iäkäs karjalankarhukoiratyyppinen koira ja parikymmentä metriä sen perässä ylipainoinen, iäkäs täti-ihminen huutaen "Tähtiii! Tääh- (puuskuttaa) -tiii!"
  Se oli Tähden tähtihetki!
  Minäkin muuten join pienenä kuralammikosta. Meillä ei kyllä ollut koiraa. Mutta kun aikuiset joivat samannäköistä kahvia niin päätin kokeilla. En lipittänyt eläimellisesti lammen reunalla vaan otin vettä sivistyneesti muovimukiin. Se kokeilu loppui siihen, kun isosisko meni kantelemaan asiasta äidille.
  Samalla lauantai-illan järkevyysasteella mennään... Mutta ehkä se vaikutti tulevaan uraani ja olen aika terveenäkin pysynyt.
  Kiitos kellonsiirtomuistutuksesta :-D

  Leena ja Pojat; Hoo miten jännittävää! Siinä pörhistyi varmaan myös häntä jos toinenkin.

  ReplyDelete
 21. Kauniitten maisemien äärellä asustelette!

  Taikapähkinä on kaunis kukkiessaan. Enpä ennen ole tähänkään kasviin törmännyt, paitsi kosmetiikassa, jossa hamamelis-uute on jokseenkin tutunoloinen sana.

  ReplyDelete
 22. Kaunista on :-)
  Taikapähkinä on kai aika harvinainen (vielä?) Suomessa, en ole monessa taimimyymälässä tähän törmännyt vaikka olin sillä silmällä jo pari vuotta katsellut.

  ReplyDelete
 23. Sama täällä, en ole taikapähkinää minäkään törm'nnyt.
  Täytyypä kasvitarhassa käydessä kysellä sitä.
  Olisi mukava nähdä se luonnossa.

  ReplyDelete
 24. Ruotsista täytyy löytyä taikapähkinää! Sitä voi varmasti siellä ihan hyvin kasvattaa. Se on kiva pensas, kun kukkii nyt jo kun aika harva kasvi on edes lehdessä, kukista nyt puhumattakaan. Se on ruotsiksi trollhassel.

  ReplyDelete
 25. Hehheh, Ransu on kyllä ihan huippu :D ja voi mikä kevät siellä jo on!

  ReplyDelete
 26. Voi kiitos näistä saaristokuvista. Ihan tuli meidän pellonpiennar mieleen - tekisi niin kovasti mieli vetäistä Nokian mustat jalkaan ja mennä sinne märkään maahan lompsimaan, katselemaan, josko jänikset ovat saaneet tuhojaan aikana hedelmäpuille, raikkaasta merituulesta ja muuttolinnuista nauttimaan. Joko niitä lintuja näkyy paljon?

  Saaristo on paratiisi maan päällä, ei siitä pääse mihinkään.

  tv Leena

  ReplyDelete
 27. Tuli vielä mieleen kysyä - onko tuo tumma rakennus sinun navetta? Kivijalka näytti sen verran tuhdilta, että veikkaisin sitä navetaksi. Ihanat seuralaiset nuo Ransu ja Musti!

  tv Leena

  ReplyDelete
 28. Linda; Ransu on huippukuski!

  Leena; Kyllä niitä lintuja kuuluu, kun vain tietäisin äänestä kuka on kuka. Kottaraisia kuulemma.

  ReplyDelete
 29. Leena; Se on navetta mutta hyvin pieni sellainen. Kutsun sitä Suomen pienimmäksi navetaksi (ellei maailman). Se on vain suunnilleen tuon pituinen kuin kuvassa näkyy. Yläosa kivijalan päällä on hirttä.

  ReplyDelete
 30. Hirsinen navetta! Ja siis laudoitus on vain ulkovuoraus?

  Onpa mielenkiintoinen yksityiskohta. Meillä nimittäin löytyy niityltä vanhan navetan kivijalka, joka on niin pikkuruinen, että olen miettinyt, miten se on koskaan voinut navetan virkaa toimittaa. Se purettiin 50-luvulla ja silloinen isäntä rakensi viereen suuren tiilinavetan. Siispä sinulla on yhä se vanha alkuperäinen navetta! Olispa meilläkin!

  tv Leena

  ReplyDelete
 31. Olen niin onnellinen, kun löysin tänne blogiisi. Olen viettänyt lapsuuteni kesät Korppoossa ja edelleen sukulaisillani on siellä kakkoskoteja. :)
  Lähden samantien saarikierrokselle!

  ReplyDelete
 32. Ei Ransu olisi mammaansa jättänyt! Ihanalta näyttää tuo Taikapähkinä! Nimikin on niin satumainen.

  Tiedän sanonnan: "Vanha lumi on uuden surma." Mutta pakkoko sitä oli viime yönä silti lisää tulla!

  ReplyDelete
 33. Leena; Hirsi kestää kiveä huonommin eläinten mukana tulevaa ilmankosteutta, siksi ehkä niitä ei ole niin paljon jäljellä, mutta on nitä varmaan ollut. Tällainen pientila kuin tämäkin on ollut, niin tuossa on varmaan ollut 2-4 lehmää, kotitarpeiksi vain.
  Laudoitus on hirsiseinän suojana vain auringon puolella eli tuossa eteläseinällä, jossa salvosten päälle on myös rakennettu laudasta suojakotelot. Näyttäisi että seinät on aiemmin tervattu, olenkin jo hankkinut tervaa, josko sitä (plus vernissaa) saisi siveltyä noihin seiniin suojaksi.

  Sari - kaunista elämää; Kiitos kivasta kommentistasi ja tervetuloa saaristoon! Aiheeni ovat kyllä laidasta laitaan, on kissoja ja nukketaloakin, mutta saaristoasioitakin löytyy.

  Naukulan Mamma; Voi hiisi -lunta! Eilen yöllä nukahdin sateen ropinaan, se olisi ollut surma jos enää olisi ollut mitä surmata.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!