Thursday, 23 September 2010

Syksyistä puutarhaa ja päivittelyä

Huh, niitettävää riittää, en ole tänä vuonna oikein kunnostautunut siinä. Kaunista on silti, kun aurinko paistaa. Tuon pöydän ostin viime (vai sitä edellis-?) syksynä Plantagenin poistomyynnistä, se on kiehtovan rajun kiemurainen. Punainen tuolinrähjä pääsi viettämään viimeiset elinvuotensa pihalle.
Tuo pullo löytyi venevajasta kun se korjattiin, samanlaisia on tosin löytynyt kaapeista ja vintiltä. Tuota vain en ole pessyt, se on jotenkin jämähtänyt tuohon pöydälle...
Kuvassa taustalla on japaninlehtikuusi (Larix kaempferi), joka on ehtinyt kasvaa kolmessa vuodessa jo kohta minun mittaiseksi.

Samalla alueella, tuolin ja pöydän lähellä kasvaa korkea kataja, joka on vanhuuttaan jo vinoutunut koilliseen, jatkuvien lounatuulten painamana. Jos kuvaa katsoo tarkasti saattaa latvassa nähdä puuta halailevan pantterin...

(Vihje: Pantteri on musta)

Kummasti aika kuluu. Tältä kataja-lipputankoalueeni näytti tammikuussa 2007, kun olin ollut täällä puoli vuotta enkä oikeastaan vielä asunut. Talvella vain kävin välillä. Nyt tuossa taempana, saunasta oikealle on perunamaa, lipputangon ympärillä kevätkostea keto ja muuten nurmikko on tältä alueelta leikattu.
Katajasta oikealla olevat tynnyrit on viety Roska-Roope -ongelmajätelaivaan, se tulee parin vuoden välein saariin ottamaan vastaan romua. Niiden tilalla on pari atsaleaa ja katajan toisella puolella tilapäisessä mielenhäiriössä viime keväänä ostettu alppiruusu (en oikeastaan pidä niistä, mutta nyt alppiruusulla on tilaisuus todistaa olleeni väärässä).
Etualan vanhat kaivonrenkaat, jotka entinen omistaja on laittanut paraatipaikalle keskelle pihaa ja vielä maalannut nimikirjaimet päälle, alkavat liikkua. Niissä on poltettu risuja, mutta nyt on päällimmäinen päässyt kohopenkki-kasvimaalleni ja seuraavaksi siirrän siihen parsat. Sen jälkeen saa toinenkin rengas pyöriä sinne. Sitten tämäkin kohta kaunistuu.

Katajan alla ei kasva juuri mikään, paitsi nokkonen ja keltamo. En halua siihen kumpaakaan, joten kitken niitä ja olen istuttanut tilalle kevätkaihonkukkaa (Omphalodes verna), se on liian leviävä kukkapenkkiin. Se on vielä pieni (nuo muutama vaaleanvihreä lehti keskellä kuvaa).

Kummasti aika kuluu! Nyt heinittynyt rojupaikka on siistiä nurmikkoa (? — no, niin siistiä kuin minä saan aikaan), siellä täällä piparjuuren rehevä pehko jota ei raaski leikata. Takana perunamaa, joka on loppukesästä ehkä hieman villiintynyt...

4 comments :

 1. Tervetuloa hakemaan lisää kaihonkukkaa. Täältä pesee. Ja linkoaa.

  Minä olen joskus vähän ajatellut, että voisiko meidän tulevassa hyötytarhassa olla yksi kaivonrengas jotakin varten. Kuten huomaat, ihan täsmällisesti en ole asiaa loppuun fundeerannut, ja siksi en ole uskaltanut rengasta edes kovasti ajatella. Muutenhan se saattaa tupsahtaa meille ihan tuosta vaan. Kyllä kosmos nimittäin kuulee.

  On oikeastaan kiva, kun pihalla on aina joku "rojekti" menossa. Eipä ole valmiin tunnetta eikä mahdollisuutta myöskään lösähtää paikoilleen (esimerkiksi tuohon tuoliin).

  ReplyDelete
 2. Hehe, ai että tulisi valmiin tunne. Onkohan se mahdollistakaan. No, ei ainakaan tällä työvauhdilla ja korjattavien rakennusten ja umpeenkasvaneen pöheikön määrällä!
  En varmaan sitä valmista kaipaakaan. Olisihan se ihmeellistä ja kauheaa ettei yhtäkkiä olisikaan mitään tekemistä. Sitten olisikin ehkä aika kuolla pois?
  Olen minä tuossa tuolissa istunut, tänäkin kesänä ehkä kaksi kertaa. Siinä on hyvä miettiä tovi katajan varjossa mehulasin ääressä ja antaa hien laskeutua.
  Tuo kaivonrengas, niin, ajattelin, että parsat on parempia siinä, sillä ne kasvavat nyt aikamoisessa rikkaruohoudessa perunamaalla enkä niiden takia pysty kääntämään maata siitä kohdasta keväisin, myöskin niiden korjaaminen on helpompaa kohopenkistä kun ei tarvitse pelätä tallovansa päälle. Siihen toiseen kaivonrenkaaseen laitan sitten ehkä minttuja? Parempia ideoita? Ajattelin myös maalata renkaat jollakin kauniilla vaaleanharmaansinisellä värillä.
  Hehe, nyt kun olet lausunut kaivonrengasmietteesi ilmoille, kannattaa varoa taivaalta putoilevia betonirenkaita!

  ReplyDelete
 3. Kaunis pöytä! Nyt pitäisikin alkaa juosta aleissa.
  Hui minkä loikan kissasi hyppää kanjonin yli, varsinainen pantteri! :)

  ReplyDelete
 4. Tuire: Eikun se harmaa on Tiikeri, musta on Pantteri ;-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!