Monday, 20 September 2010

Operaatio taivaansinistä sadevettä

Taloni räystästorvien alla oli muoviset tynnyrit. A) rumat, B) liian pienet. En halunnut mittavia sadevesien viemäröintijärjestelmiä, lisäksi kerään mielelläni sadevettä kasvien kasteluun.

Yhteysaluksen käyttämät öljytynnyrit ovat täydellisiä. Tämä oli sininen, mutta väärän sävyinen tarkoitukseeni – liian turkoosi. Maalaan tynnyrit ensin ruostesuojamaalilla (tämän tynnyrin kohdalla mustalla), sitten kauniilla värillä.

Halusin pihalleni sinistä. Äitini sanoi: Älä maalaa taivaansinisellä, se on vaikea väri yhdistää muihin. Hän tarkoitti varmaan taloja.
Äitien sanomiset on tehty kapinoitaviksi, eikö? Olin jo valmiiksi miettinyt sinistä. Mielellään jotakin vaaleaa, tai siis ei tummansinistä. Rautakaupasta löytyi ihana Miranolin sävy (sitä sävytetään nykyään kaikkiin sateenkaaren väreihin). Kun vain muistaisin värin nimen, sillä oli jokin romanttinen nimi.
☛ Tarkistus vintillä ja netissä: J354, Päiväuni. ☚

Pari taivaansinistä sadevesitynnyriä on jo maalattu ja käytössä. Vai vaikea väri yhdistää! Aivan ihana punaisten kukkien taustalla, keltaisen kanssa, valkoisten ruukkujen vierellä, vihreyden keskellä. Kuvan punaiset kukat ovat muuten punapellavaa, ihana yksivuotinen kesäkukka ja kukkii vieläkin.
Tynnyrien päällä on verkot, jotta räystäästä tulevat roskat eivät keräänny tynnyriin ja, mikä tärkeintä, sinne eivät putoa pienet linnut ja oravat, eivät myöskään mahdolliset lentävät kissat. Tilapäisverkot tein äkkiä hyttysverkosta, joka ei ole kovin kestävää. Ostin paksumpaa myyräverkkoa, josta leikkaan ja muotoilen lakit tynnyreille.

Vaihdoin saunavesikaivon ämpäriksi uuden (käytetyn) maalipöntön entisen puhkiruostuneen tilalle, maalasin senkin. Riukuvarsi on maalattu vaaleansinisellä Allbäckin pellavaöljymaalilla, sävyllä Isblå, jäänsininen. Edessä muuten peuran syömä 'Andeken an Ludwig Späth' -syreeni.

I harvest rainwater. It pours into daydream-blue former oil barrels.

21 comments :

 1. Hei Saila!
  Kiva, kun kävit kurkkaamassa luonani! Sullakin on kivan näköistä täällä!
  Kysyit miten olin "kirjoittanu" sydämiin. Ei ole mun omaa käsialaa vaan käytän yksittäisiä siliikooni kirjainleimoja.
  Oikein mukavaa syysviikkoa sulle!
  Halein Sirpa

  ReplyDelete
 2. Kylläpäs nyt kelpaa kerätä sadevesiä, tosi kauniin väriset tynnyrit!
  Minustakin tuo punainen näyttää tosi hyvältä sinisen kanssa, ja siis toistekin päin. Kivannäköinen tuokin punapellava, täytyypä joskus tehdä lähempää tuttavuutta!

  Edelliseen postaukseen, onpa Ransu tosiaan ollut reipas vahti! Mahtoi olla onnellinen kun sai valtakuntansa takaisin ;)

  ReplyDelete
 3. Sirpa, kiitos tiedosta. En ole kuullutkaan silikonileimoista, askarteluliikkeistä varmaan löytyy. Nuo ovat niin kauniita kirjaimia, en osaisi itse tehdä
  :-)
  Punapellava on tosiaan kiva ja helppo, Elina. Sitä on hauska kylvää kun siemenet ovat ihan samanlaisia kuin ruokakaupan pellavansiemenet! Seuraaviksi vuosiksi voi siemenet kerätä itse talteen kun siemenkodat kypsyvät kuiviksi ja siemenet sisällä rahisevat (alkavat olla nyt kypsiä). Siemenet vain suoraan maahan tai ruukkuun ulos ja se on siinä!
  Ransu on nyt tyytyväinen. Toivottavasti sinun pienenpienet kissapallerot eivät nyt saaneet kauheasti hurjia vaikutteita!

  ReplyDelete
 4. Nuo öljytynnyrit ovatkin mitä mainioimpia sadevedenkerääjiä enkä voi kuin ihastella tuota löytämääsi sinisen sävyä.

  ReplyDelete
 5. Meillä oli entisellä kesähuvilalla myös vanhat öljytynnyrit. Niihin mahtuu, vaikka ylimmästä kuvasta näkyy, että täynnä on jo.
  (Siitä tulikin mieleeni, ehkä huomenna ehtisin sienimetsälle!)
  Tuo väri on todella söpö. Muuten, vanhat emaliset kylpyammeet, tiedätkö, nekin ovat tosi söpöjä ;-)

  ReplyDelete
 6. Voi miten hienot tynnirit! Meillä olisi kans tarvetta tuollaiseen muutokseen. Muoviset tynnyrit ei vedä vertoja öljytynnyreille. Vanhat emaliset kylpyammeet, (ainakin yksi) olis kans kiva kuten totesit yllä! =)

  ReplyDelete
 7. Kyllä vaan Dahlia, käypä kurkkaamassa Marian blogissa hienoa ammetta: http://kotonajapuutarhassa.blogspot.com/2010/09/kylpyja-ja-ruskaa.html

  ReplyDelete
 8. Äiditkin voivat siis olla joskus väärässä:).ihania sun päiväunen väriset sadevesitynnyrit,tosi hyvin tulee kasvit esiin.Ja ilolla luin edellisiä postauksia vahtikissa Ransun seikkailuista. iloisia syyspäiviä saaripalstalle!

  ReplyDelete
 9. Tulipa ihanat sadevesitynnyrit! Riuku ja ämpäri sopivat hurmaavasti yhteen.
  Mulla olisi haaveissa sellainen lapsiturvallinen versio missä olisi hana ja irtoamaton kansi. En ole vielä löytänyt.

  ReplyDelete
 10. Niin, eipä uskoisi, mutta joskus voi äitikin olla väärässä ;-)
  Kiitos terveisistä ja vien rapsutusterveiset Ransulle (sängyllä). Hän nauttii aina kun menen kehumaan että hänellä on niiiin paljon ihailjoita.

  Tuire, jossain muistan nähneeni hanallisia sadevesikeräimiä mutta olet varmaan jo tutkinut ne vaihtoehdot. Toisaalta, meillä oli kesähuvilalla talon joka kulmalla tuollaiset vanhat öljytynnyrit ja 8 serkusta pörräämässä ja hengissä ollaan edelleen.

  ReplyDelete
 11. Oletpa saanut upean näköisiä noista tynnyreistä. Ja soma idea ovat muutenkin. Minä olen tuijotellut niitä jättimäisiä kauppojen muovitynnyreitä (hanalla varustettuja) ja miettinyt, mitähän niiden kanssa pitäisi talvella tehdä, jos sellaisia hankkisi. Pärjännevätkö hajoamatta / haurastumatta ulkona, jos ne tyhjentää vedestä?

  Oo, sullakin on punapellavaa. Minä rakastuin siihen viime kesänä, ja täksi kesäksi kylvin sitä jo ihan löysällä kädellä pariin paikkaan. Toivottavasti siementävät sinne ihan issekseen. Kukat ovat aivan sydämeenkäyvän ihanan superpunaiset. Ei mitään lohenpunaista tai pinkkiä, vaan PUNAISTA. Yes.

  ReplyDelete
 12. Saila, se tuoksukuusama on muuten ihana,mutta vanhemmiten se riiskuuntuu tosiaankin alaosastaan, mutta kokeile sitä vaan ja laita vaikka jotain korkeampaa puskaa siihen juurelle kasvamaan. Niinhän munkin olisi pitänyt tehdä, mutta aikanaan ei tullut mietittyä muuta kun kuusaman ihanaa tuoksua joka vienosti kesäillassa huumaa.
  Sininen siellä täällä puutarhassa muuten on tosi kiva väripilkku, minulla on sellaisia pallukoita muutama kukkapenkissä ja ne antaa kivaa kontrastia muuten niin vaaleaan kukkapenkkiin.
  Mukavaa viikkoa sinulle.

  ReplyDelete
 13. Hieno sinisen sävy !!! Ja aivan ihana nimi sillä : )
  Kaivon ympärillä näyttää olevan todella kaunis kiveys. En ole sitä aiemmin huomannutkaan kuvistasi... Se miellyttää niin silmääni, kaikenlaista betonikivimaailmaa nähneenä ; )

  ReplyDelete
 14. Just täydellinen sinisen sävy! :) Ihana tuo punapellava.

  ReplyDelete
 15. Pitihän sitä liittyä blogin lukijaksi, ettei hukkaa näin kivaa blogia. Mukava lukea ja kivoja kuvia. Mahtavia kuvasarjoja kissojen ja koirien tutustumisesta. :)

  ReplyDelete
 16. Voi miten paljon kommentteja, kiitos kaikille! Punapellava on ihana, olen ihan rakastunut siihen. Se ei ole pihallani siementänyt itse, Intopii! Joten keräilepä joitakin siemeniä talteen. Tai ehkä unohdin rikkoa siemenkodat ja ripotella, esim. silkkikukat tarvitsemat samaa avitusta.
  Minun vanhat muoviset tynnyrit, ne, jotka täällä olivat valmiina, olivat ulkona tyhjennettyinä talvien yli. ne ovat paksua muovia, ilmeiseti kyllä kestävät pakkasta.
  Mietin itse ihan samaa, sinisiä väripilkkuja puutarhaan kiitos! (Ja kaikkia muitakin, kukkissa kaikki maailman värit).
  Sari, Kiitos kovasti kehusta :-) Kaivoni ympärille ja uuden kohopenkki-kasvimaan tienoille olen tehnyt pikkuhiljaa kiveystä vanhoista tiilistä ja kivistä mitä tällaiselta vanhalta tontilta jatkuvasti löytyy. Pohjana vanhan taloni lattianalushiekkaa sekoitettuna sementtiin tai laastiin, päälle kivet ja tiilet (jotka murenevat, mutta hällä väliä). Asettelin niitä tiiliä kaivon ympärille "renkaaksi", siitä sitten eteenpäin sitä mukaa kun uutta materiaalia löytyy ja jaksan tehdä. Tällaisessa paikassa kun ei ole kauppoja on hyvä keksiä materiaalit jostain omasta takaa. Maan pinnalla ensin maanrakennuskangasta tai paikoitellen entisen kuistini vanhaa kattohuopaa paloina...

  ReplyDelete
 17. Arualmaria, kirjoitimme kommentteja samaan aikaan. :-) Tervetuloa lukijaksi!

  ReplyDelete
 18. Aivan ihana tuo sininen väri!! Ja JOSKUS ne äidit tosiaan on väärässä, vaikkakin kovin harvoin ;-) Ihana kuvasarja (tai niitähän oli monta) Ransusta ja koirista. Voi Ransua, kyllä sillä oli rankka viikonloppu! Mutta niin oli T:lläkin - kaksi pientä sitkeetä superfania kimpussa koko ajan. Kaikki meni kuitenkin tosi hyvin. Nähdään pian!
  T. R&T

  ReplyDelete
 19. R, luulin että näit noita maalattuina kesällä... mutta en nyt muista missä järjestyksessä asiat menivät, kesä meni joka tapauksessa, nyt sataa Esteristä ja on syksy.
  Äidit tosiaan, joskus HYVIN HYVIN HARVOIN saattavat EHKÄ olla väärässä ja silloinkin saattaa osoittautua että loppujen lopuksi ovat kuitenkin oikeassa :-D

  ReplyDelete
 20. Ihananväriset tynnyrit! mutta pitääkö sininen ötökät kauempana, eikös huussit maalata ainakin sisältä siniseksi? tuo ristikko tynnyrin päälle on hyvä idea. meillä menee lepakoita vesitynnyriin, tosin en tiedä onko ne jotain veden äärellä viihtyviä kavereita.

  ReplyDelete
 21. Ainakin niin väitetään että kärpäset karttavat sinistä, en kyllä tiedä kuinka totta se on. Verkot on minusta ihan ehdottomat, olen joskus kalastellut linnunraatoa, täynnä toukkia, vesisaavista eikä sitä kokemusta vain halua toistaa.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!