Monday, 13 September 2010

Auringon valo tulee matalalta

Aamuaurinko osuu keittiön hellaan. Tuo vanha kaakeliseinä on minusta niin kaunis. Kaakelit on ladottu kiinni toisiinsa, ilman saumoja ja samaan tasoon muurauksen kanssa. Vähäeleistä, täydellistä.
Myöhäiset ruiskaunokit ja kurkkuyrtit kukkivat vielä. Kehä- ja auringonkukilla on vasta täysi show päällä. Pari vaaleaa ruiskukkaa katkesi, kun nostin sipuleita. Otin kukat talteen maljakkoon.

Piparjuuren reikäisiksi syödyt lehdet taittavat valoa vihreän pitsin lailla.

Aloitin taas uuden ikuisuusprojektin. Istutan kasvimaani ympärille peurasuoja-aitaa Englannissa näkemälläni tyylillä: kasvit ohjataan kasvamaan vinoon, esimerkiksi tolppien väliin pingotettujen rautalankojen avulla. Tolppia voi laittaa tiheästikin ja ohjata kasvit pujottelemaan niiden sivuitse. Taimet saavat olla todella viistossa, melkein maata myöten, niin aita on tuuhea alhaaltakin.
Talvella lehdettömänä aita on kaunis viistoine rankoineen. Kesällä se on vehreä, aika litteä pensasaita.
Aitaa pitää leikata kerran-pari vuodessa kuten pensasaitoja yleensäkin. Toistaiseksi pensaani ovat vielä niin pieniä, että niitä tuskin näkyy. Projekti etenee sitä mukaa kuin sopivia taimia tulee vastaan. Tässä on siperianhernepensasta, pihlajaa ja muutama pähkinäpensas. Englannissa käytetään yleisesti tylppäliuskaorapihlajaa, aitaorapihlajakin sopii tähän varmasti.

6 comments :

 1. Hienoja kuvia! Ja on siinä syksyssäkin puolensa, kuitenkin. Nyt on ollut muutaman kerran niin hieno valo ulkona ja muutenkin niin kauniita värejä, että syksy on tuntunut ilahduttavalta, vaikka yleensä aina murehdin sen tuloa.

  Peuransuoja-aita vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta projektilta! Seuraan kiinnostuneena aidan etenemistä, vaikka siihen se ikuisuus menisikin. :)

  ReplyDelete
 2. Heip houp. Olen tässä koko päivän odotellut, että tulisi sopiva hetki mennä ulos istuttamaan. Sataa. Kun sade on tauonnut noin 15 minuutiksi, menen verannalle vetämään saappaita jalkaan ja se tulee taas kovalla ropinalla. Ransu tykkää oleskella sateella verannan kiikkutuolissa tyynyn päällä, ihan kuin Viljo ennen. Sieltä on hyvä tarkkailla eikä itse kastu.
  Musti inhoaa kosteaa säätä ja viettää päivän punaisella plyysituolillaan olohuoneessa varmassa lämmössä ja kuivassa.

  Korjasin tekstissäni aidan peuransuojasta peurasuojaksi, sillä enhän minä mitään peuroja yritä suojata vaan pihaani niiltä! Ehkä peurantorjunta-aita olisi parempi. Vaikka ei se aita ainakaan aktiivisesti torju peuroja, harmi vain.

  ReplyDelete
 3. On kauniita kuvia sinulla,täällä on satanut koko päivän,ei ole paljoa viitsinyt ulkona olla,ois tosin kukkapenkkien laittoa talvikuntoon,haravointia ois,kaikkee pitäs tehä ja teenkin,kunhan sade lakkaa!

  ReplyDelete
 4. Jaa-a. Jos sää tulee Lounais-Suomesta sinnepäin niin en tiedä lakkaako. Täällä sataa aina vain, välillä taukosi, tihkusi ja nyt ropisee taas. Toisaalta, nyt maa alkaa olla ihanan kosteaa kasvien juurille. Itse äsken istuttaessani kylläkin huomasin, että vaikka on satanut koko päivän, oli maa silti kaivaessa välillä todella kuivaa!

  ReplyDelete
 5. Ihania kuvia, niistä tulee hyvälle mielelle. Kyllä syksykin on ihanaa!

  ReplyDelete
 6. Syksy on ihanaa, kun on tällaista lämmintä. Luontokin tarjoaa vaikka mitä evästä sitä etsivälle.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!