Saturday 22 October 2022

Puutarhanäkymiä viikon varrelta

 Kameraa on tullut ulkoilutettua päivittäin.

Omenapuut ovat alkaneet vaihtaa väriä, tällä hetkellä se on hauska kelta-vihreä. 'Åkerö' onkin nyt puutarhani ainoa omenapuu, kun vesimyyrät söivät toisen juuret kokonaan viime talvena.
Kuvasta näkyy, että olen vetänyt valkoista paimenlankaa myös muotopuutarhan aidan päälle; joka paikkaan, jossa vain saan aitaa korotettua tai tihennettyä. Eilen rykäisin nauhaa tontin luoteiskulmalle eli loppuun asti ja osaan paikkoja laitoin sitä moneen kerrokseen. Valkoinen nauha näyttää aivan järkyttävän rumalta, mutta olen kyllästynyt katsomaan uusia litistyneitä peuran makuukohtia ja kakkakasoja pihallani joka aamu ja pelkäämään, koska menevät viimeiset ruusunnuput ja vasta kukkaan tulevat asterit, ja juuri kukinnan aloittanut syysvuokko, jne.

Vuorikonnantatar 'Darjeeling Red' jää usein esittelemättä, kun se ei kasva kukkapenkeissä, vaan tienpenkalla kuivassa paikassa, johon johtaa salaoja taloni nurkalta ja olen latonut kivipengermän kohti ojaa. Nurmea ei pysty ajamaan pengermän reunaan asti ja ajattelin, että tällainen leviävä, kuivassa paikassa viihtyvä kasvi olisi hyvä pitämään puolensa ja heinikkoa kurissa.
Ei se nyt ihan täysin tiivistä mattoa tee, joten heiniä kyllä nousee kasvin seasta, mutta silti se on viihtynyt tuossa hyvin ja levinnyt mukavasti, vaikkakin hitaasti. Kukinta-aika on valtavan pitkä, en edes muista, koska aloitti, joskus keskikesällä.

Paljon on ollut kauniita aurinkoisia päiviä tai hetkiä, jolloin syyshehku puhkeaa eloon. Taustalla näkyy, että saarnet ovat jo ledettömiä. Vaahteroissa on vielä osa lehdistä. Nurmikko kaipaa leikkuuta, mutta olen laiskuuttani vähän ajatellut, että odotan vielä lisää lehtien putoamista ennen kuin leikkaan. 
Luulen, että tänään tai viimeistään huomenna se kumminkin tulee päristeltyä, sillä nurmen leikkuu kaunistaisi puutarhan kummasti. Nurmikko alkaa olla tosi hapsukasta, edellisestä leikkuusta lienee kuukausi.

The Pilgrim -ruusu tuottaa huippuhyvän uusintakukinnan tänä vuonna. Yhtenä yönä peura oli syönyt toisen avaututeista kukista, mutta onneksi jättänyt toisen ja kaikki nuput! Niitä on nimittäin lähes kymmenen. Eivät ehkä avaudu, mutta ihanaa, että niitä on.

Lapsuudenkodissani oli ruusupenkki, joka kukki pakkasiin saakka ja viimeiset nuput paleltuivat kuurakuorrutteisina. Se oli niin kaunista ja sitä samaa toivon omaankin puutarhaani. Syksyiset ruusunnuput vain ovat tähän asti aina hävinneet. Nyt minulla riitti verkkoja parin nupullisen ruusun suojaamiseen, tämä oli liian kookas, mutta ruiskutin Trico gardenia ja olen tosiaan korottanut, tiivistänyt ja parannellut aitaani nyt oikein olan takaa. Kyllä ne silti vielä varmasti pihaani pääsevät, mutta yritän tehdä sen niin hankalaksi kuin pystyn.

Jokunen myrkkylilja kukkii vielä, tässä on 'Waterlily' ja sen seuraksi on noussut syyssahrameita. Rakastan näitä sahrameita, jotka nousevat maasta vasta sitten, kun myrkkyliljat alkavat jo lakastua ja ehtii jo ajatella, että siinä se puutarhakausi oli, kaikki alkaa olla mennyttä.
Näidenkin vuoksi yritän saada peurat ja kauriit pysymään ulkopuolella, sillä ne pureskelevat myrkkyliljojen kukkavarsia poikki ja syövät sahramit hyvällä ruokahalulla. Toki jäniksetkin sitä tekevät.

Olen kerännyt kaikki ruukkukukat viimein sisään (viime yönä käväistiin +1:ssä, joka on tähän asti kylmin) ja laittanut peltikurpitsan tilalle.

Jatketaanko sitten talon nurkan taakse. Mustarastaita on paljon ja olen yrittänyt saada niistä kuvaa koristeomenapensas 'Marleenassa'. Tämän yhden kuvan onnistuin ennen kuin lintu pyrähti pois. 
Kumma juttu, kun niiden ohi voi kävellä muutaman metrin päästä, mutta annas olla, jos pysähdyt ja tähtäät kameralla kymmenen metrin matkasta. Olisin mielelläni tarkentanut paremmin ja ottanut paremman taustan kuin naapurin mökin, mutta minkäs teet, kun malli ei suostu yhteistyöhön.

Otetaan parempi rajaus ilman mustarastaita sitten, onneksi on yhteistyökykyinen mustapantteri.

Kylämaisema länteen on ihanan monivärinen. Nyt näkyy, että korkea vaahtera on pudottanut lehtensä, mutta suoraan sen takana seuraavassa pihassa kasvava muhkea tammi on ihanan kullanruskea.
Vaahterasta voi nähdä, että puilla on täällä saaristossa maksimikorkeus, jota ne eivät ylitä tuulen takia – sen latva on aivan tasainen. Meillä ei kapeita ja korkeita puita täällä juuri näe, elleivät ole tosi tiheässä kasvaneita.

Näkymä laajemmin kuistilta käsin, sama kylämaisema, mutta nyt on mukana omaa puutarhaani. Punaisena hehkuvat kaksi rusotuomipihlajaa samassa linjassa.
Nyt tämä näkymä on rumentunut merkittävästi, kun tuossakin on valkoista nauhaa vieläpä monessa kerroksessa, ehkä pystyn jonakin päivänä ottamaan siitäkin kuvan. Pelkkä riista-aita ei riittänyt, peurat ovat ruhjoneet sen niin kuhmuille, ettei se ole enää riittävän korkea.
Olihan minusta aikanaan riista- ja risuaitakin kamalan ruma, mutta kyllä siihen on vuosien mittaan tottunut, vaikka ei sitä kauniina pidäkään.

Pihan pohjoisreunalla onkin jo naapurin aikanaan laittama aita, mutta kyllä ne siitäkin hyppäävät yli – jopa alarinteestä ylämäkeen, ei uskoisi, ellei omin silmin näkisi. Toivon nyt kumminkin, että vierailut vähenevät. 
Rusokirsikka on aika kapea, se on elänyt kapeassa verkkosuppilossa, nyt vaihdoin sille laajemman verkon. Toivon edelleen, että vesimyyrät eivät syö senkin juuria, täällä ylärinteessä on myllätty parina viime vuonna urakalla ja edelleen jalka uppoaa pehmeisiin koloihin vähän väliä. 
Ruohonleikkuu on siksikin hyvä tehdä pian, että samalla jatkan tuota ylärinteen polkuprojektia. Meinaan siis saada sinne leikattuja nurmipolkuja ja toivon, että se huonontaa vesimyyrien viihtyvyyttä.

On muuten aika ärsyttävää, että niissä kohdissa, joissa tontillani on satumaisen hyvä, kuohkea multa, vuosisatojen karjanlannan parantama, on myös hirvittävä vesimyyräpopulaatio. No tietysti ne valitsevat ne pehmeät ja kuohkeat kohdat, mutta kun ne olisivat parhaita myös esim. hedelmäpuille!

Jatketaan vielä pihan itäpäähän, kasvimaalle. Pieniä kesäkurpitsoja on vielä korjaamatta, toivottavasti ne ovat kunnossa viime yön jäljiltä. Ruusutarhassa harmaakäenkukat kukkivat yhä, miten piristävää, ja näin syyspuolella niiden värikin on kauniimpi, jotenkin tummempi. Vai olisiko vain valo erilainen?

Ihme juttu, näitä auringonkukkia ei ole käyty syömässä, eikä taustan kosmoksiakaan. Toisesta penkistä on parturoitu auringonkukat, kolmannesta taas ei, mutta niistä jokunen meni poikki viime viikonlopun myrskyssä.
Tämä auringonkukka on sekoituspussista "Sinfonie Mix", kuvassa oli kyllä monivärisiä, mutta kolme taviskeltaista tuli. Se ei hirveästi haittaa, nämäkin ovat kivoja. Ehkä ne muunväriset eivät kestäneet kuivuutta, sillä pussillisesta tuli tosiaan lopulta vain kolme taimea. Viereisillä herneillä oli huonompi tilanne: yksi sinnitteli muutaman senttimetrin korkuiseksi, kunnes luovutti. Muut eivät jaksaneet edes niin pitkälle. 

Ai niin, jossain vaiheessa mietin, että ehkä köynnöskrassit ehtivät kukkaan. Mutta ei – edelleen hengissä olevat ovat yhä lilliputteja, joissa on pari 20 sentin kolikon kokoista lehteä. 
Silti, oli kyllä viihtyjiäkin! Täytyykin tehdä kasvimaajuttu jossain vaiheessa.
Juttuaiheita tuntuu edelleen olevan hurumykky.

Kasvimaan laidalla muodostavat keltainen koivu ja viininpunainen kirsikkaluumu 'Nigra' mahtavan väriparin. Kuva olisi ollut fiksumpi ottaa vastavaloon, jolloin hehkun näkisi paremmin, lehtien efekti ei tässä niin hyvin näy.

Näkymä kasvimaalta, muotopuutarha omenapuineen näkyy pyykkinarulla olevan pyyhkeen takana. 
Lopetetaan kierros tähän, johan tässä on kierrettykin lähes koko piha. 
Aurinkoista viikonloppua!


Auringonkukka Helianthus annuus
Harmaakäenkukka Lychnis coronaria
Kirsikkaluumu Prunus cerasifera
Kosmos Cosmos
Marjaomenapensas Malus toringo var. sargentii
Myrkkylilja Colchicum
Rusokirsikka Prunus sargentii
Rusotuomipihlaja Amelanchier lamarckii
Syyssahrami Crocus speciosus
Vuorikonnantatar Bistorta affinis

22 comments :

  1. Täällä alkaa olla puissa jo aika vähän lehtiä, varsinkin omalla tontilla ja sen lähellä. Siellä syys tulee selvästi hitaammin. Kauniita tunnelmia tulee ruskan aikana auringossa. Marleena on tosi kaunis. Turkoosi pyörä ja musta pantteri täydentää kyllä kuvaa hienosti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saariston syksy on lauha ja pitkä, se on mukavaa.

      Delete
  2. Oli niin mukava kierrellä katselemassa puutarhaa postauksesi kautta. Meillä on lähes kaikki lehdet lähteneet puista ja pensaista. Haravoitiin säkkeihin ja viedään kaupungin puutarhajätepaikalle. Omassa pihassa ei ole tilaa niin isolle lehtikompostille.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä lehdet pysyvät onneksi aika kauan, kun ei tule kylmä aikaisin.

      Delete
  3. Ihmeen värikästä vielä siellä. Täällä puut ovat melkein kokonaan pudottaneet jo lehtensä. Kaunista kylämaisemaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä on vielä paljon lehtiä puissa, koivut keltaisia ja tosiaan omenapuissa vielä paljon vihreää, hapankirsikatkin vielä ihan vihreinä. Kyllä ne vielä ehtii! Pakkasella ei olla käyty, ehkä ensi yönä.

      Delete
  4. Olipa mukava päiväkävely aurinkoisessa säässä! Kivasti värejä ja paljon nähtävää. Kaikki konstit on otettava käyttöön, kun peuroja pyrkii karkottamaan puutarhastaan. Niinpä paimenlangat ovat varsin sallittuja! Mustarastaiden lentelyä pihapiirissä on kiva katsella, etsivät viimeisiä omenoita. Tänään saivat kavereikseen joukon punatulkkuja, olipa värikäs parvi! Mukavaa syysviikkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi hitsi, ovat ne yhä päässeet, loputkin auringonkukat on syöty, viime yönä hävisivät myrkkyliljat ja osa syyssahrameista. Ei myöskään tarvitse miettiä, mitä pienistä jäljellä olevista kesäkurpitsoista tekisi, kun ne rouskuteltiin. Jotenkin tavattoman ärsyttävää herätä uusiin syötyihin lähes joka aamu, mutta elän yhä toivossa, että jonakin päivänä pihani on peuratiivis.
      Silti, ihanan kaunista ja värikästä on! Punatulkkuja olen täälläkin ihastellut, tosin useimmat huomaamani ovat olleet naaraita. Ihanaa ääntä tulkut pitävät, kaunis sointi.
      Kiitos, aurinkoista viikkoa sinullekin!

      Delete
  5. Meillä puraisi pakkanen jo varmaan kuukausi sitten yhtenä yönä ja sehän riitti. Tuollaisen konnattaren sain minäkin yllättäen viikko sitten taitaa olla parasta viedä kellariin talveksi. Harmittaa minuakin nuo peurat olivat käyneet nyt myös meidän pihassa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi harmi, ne tulevat kai sitten jatkuvasti uudestaan, kun ovat apajat keksineet. Eilen huomasin kohdan, josta on peura ängennyt itsensä kaksinkertaisen verkkoaidan ali, kun se on sellaista pehmeää ja vääntyvää. Löin sen nyt pitkällä metalliputkella maahan kiinni, toki eläin keksii sitten uuden reitin varmaan siitä vierestä.

      Delete
  6. Iso muutos on pihallasi tapahtunut sitten ensimmäisen postauksesi - ensi viikolla siitä taitaa olla jo 15 vuotta...
    Aina vaan jaksat kirjoittaa kiinnostavia ja opettavaisia juttuja Saaripalstalta ja kertoa kuvin myös kissojen elämästä! Hyvää syksyä - uutta kevättä kohti ollaan jo menossa kovaa vauhtia. Hissutellaan tämä pimeä kausi, kerätään voimia ja ollaan murehtimatta liikaa maailmanmenoa -
    hannah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viisaita sanoja. Kevät on aina ennenkin tullut, ja rauhan aika myös. Luotetaan ja uskotaan.
      Sinulla on uskomaton muisti ja huomiokyky. Itsekin jossain vaiheessa ajattelin, että tänä vuonna tulee 15 bloggausvuotta täyteen marraskuussa, mutta nythän se on jo ihan kohta. Piti laittaa myös juhlapostaus, kun oli 2500. juttu tulossa, mutta yhtäkkiä se olikin jo ohi ja nyt on jo sen verran ylitetty, ettei kehtaa enää juhlia :-D Yritän muistaa merkkipäivän, pistänkin sen heti kalenteriin. Kiitos, kun muistutit!

      Delete
  7. Syksyllä aurinko tekee kauniin valon, siitä nauttii täysin siemauksin. Harmitti kun en aamulla ehtinyt kuvaamaan kuuraa juuri silloin kun aurinko paistoi pienen hetken.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harmi! Joskus upeat valohetket menevät niin äkkiä ohi. Onneksi huomasit ja talletit sen omaan näkömuistiin, nautit kauneudesta itse.

      Delete
  8. Meillä ovat pian lähes kaikki lehdet varisseet🍂 Ja voi surkeus isot alat tuota syyssahramiakin kuoli viime talvena yhdessä syklaamien kanssa. Vain yhdestä pienestä kohdasta nousi. Eikä tullut tänä vuonna uusiakaan laitettua kun jotenkin vieläkin lannistaa myyrätuhot ja vaikea tappotalvi. Ei ole sinullakaan helppoa, myyrät ja sorkkaelikot riesana😥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi itku, syyssahrameitakin meni! Täällä ei onneksi niiden kasvupaikoilla ollut jääkenttiä. Myyrät ja muut syömärit ovat kyllä melkoisia tuhoajia myös. Hitsi, eilen menin kastelemaan yhtä ruusua hedelmätarhassa ja vesi vain hulahti sen tyveltä onttoon multaan - ruusun tyveä ja juurta tuli 10 cm matkalta näkyviin sieltä kuopasta! Äkkiä kasasin multaa päälle, talloin ja suorastaan hypin, jotta saan maan mahdollisimman tiiviiksi, mutta pelkään, että vesimyyrät vain jatkavat tuhojaan. Onneksi ruusu ei lähtenyt vetämällä maasta, varovasti kokeilin.
      Olen kyllä aika usein ajatellut, että mikseivät peurat katko koipiaan, kun ne hyppivät aidan yli ja sorkat uppoavat myyrien koloihin? Voisivat samalla talloa jokusen myyrän kuoliaaksi ja sitten kuolla itse ;-D (mistähän tähän saisi sellaisen pirunsarvi-emojin, läppärissä kun ei niitä ole).

      Delete
  9. Kyllä kameran ulkoilutus kannattaa:)
    Meillä alkaa olla jo aika lehdetöntä, mutta muutama asteri vielä kukkii!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanat asterit! Niistä on niin valtava ilo syksyisin.

      Delete
  10. Kyllä se vaan ruskamaisemakin parantuu, kun kuvassa mustapantteri tai manuli. :D Voi että, siellä vielä kosmokset ja auringonkukatkin kukkii, täällä on ollut sen verran yöpakkasia ettei niiden kukinnasta enää tietoakaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kissaeläin tai pari parantaa näkymiä kummasti.
      Eivät täälläkään enää kosmokset ja auringonkukat kuki, kun peuranpentele söi ne :-E

      Delete
  11. Kissat vielä pääsevät nurmikolle sipsuttelemaan. Merriä täällä jo vähän ilettää, kun nurtsi on niin ällöttävän märkää. Siellä ei kauaa jaksa naapurin aidan alustaa tuijotella.
    Tuo lyhyt pensasaidanne tuolla yhdessä kuvassa on kiva (puun ympäristössä).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi Merriä, ymmärrän, kuninkaalliset tassut on paras pitää nyt lampaantaljalla lämpimässä ja kuivassa.
      Muotopuutarhassa olisi tarkoitus olla leikatut puksipuuaidat joka penkin ympärillä, mutta niissä on vielä aukkoja. Kiva talvellakin, kun näkyy vihreitä muotoja.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!