Thursday, 29 September 2022

Salamana maasta

 Myrkkyliljat yllättivät puutarhurin!

Ihan yhtäkkiä maasta nousi jotain valkoista.

Vähän myöhemmin alkoi kukkia jo avautua. Tämä ihastuttava syysmyrkkylilja on kerrottu 'Alboplenum'. Oikealla on japaninhiirenporras 'Purple Garden'.

Tämä pieni istutusrinne näyttää ihan kivalta, kun on monenlaisia lehtivärejä ja kasvien muotoja ja kaunis täpläpunalatvakin sinnittelee elossa parin kukkavarren voimin. Myrkkyliljat ovat piilossa vasemmalla näkyvän ison rotkolemmikkipehkon takana.

Muotopuutarhassa on muutamia myrkkyliljoja, tässä on yksinkertaiskukkainen valkoinen syysmyrkkylilja 'Album'.

Olen pyrkinyt istuttamaan myrkkyliljat paikkoihin, joissa ne näkyvät, kun katsoo ikkunoista ulos, mutta puutarhassa käyskennellessä niitä joutuu vähän etsimään. Edellisen kuvan valkoinen kukkii tuolla vaaleankeltaisen nukkasalkoruusun takana.

Mutta kun katsotaan vähän sivummalle, näkyy kalusteryhmän takana jotain sinipunaista. Mennäänpä katsomaan.

Siellä ollaankin jo pitkällä! Unkarinikiviuhkon ja sulkapiiska 'Little Spiren' välissä kukkii loistomyrkkylilja.

Olen erityisen iloinen tämän loistomyrkkyliljan selviämisestä, sillä vesimyyrät tekivät selvää ihan vieressä kasvaneesta vanhasta karviaisesta talven aikana. Olen hankkinut tämän Britanniasta nimellä Colchicum speciosum Steven. Väri on intensiivinen. Näitä erikoisuuksia ei niin helpolla korvatakaan, jos katoavat.
Loistomyrkkyliljoissa on usein tällainen voimakas kukan sävy, ja ne ovat korkeampia ja rotevampia kuin syysmyrkkyliljat. Oman kokemukseni mukaan ne pysyvät paremmin pystyssä. Unkarinikiviuhkolla on ihan sama kukkien sävy, kivat yhdessä.

Seuraavan muotopuutarhan penkin kohdalla hämmästyin. Siellä on 'William Dykes', joka on todella aikainen! Niin aikainen, että en ollut tajunnut käydä sen kukkia vielä etsimässäkään, ja siellä ne sitten olivat täydessä kukassa. Kuvaaminen on hankalaa, tässä yritin tsuumata ruusupuskan ja herukan välistä.

Tässä on sama William taustalla, toisesta suunnasta käsin. Olen todella tyytyväinen tähän sävykolmikkoon. Keskellä on mahtaviin mittasuhteisiin tänä vuonna yltänyt syysleimu 'Crème de Menthe', sen edessä ryytisalvia 'Purpurascens'. 
Istutin salvian viime vuonna ja ehdin jo ajatella sen kuolleen, kun se oli keväällä puoliksi vesimyyrän kolossa ja muutenkin talven nujertama, mutta niin se vain vähitellen heräsi kesään ja on nyt oikein tuuhea. Sen metallisen harmaanvioletti väri on niin täydellinen.

Muita myrkkyliljoja on nousussa maasta ja vielä nousemattakin. Tässäkin kuvassa pitäisi olla yksi tulossa kukkaan, mutta ihmettelin sen lehtien huonoa kasvua alkukesällä ja tutkimalla syy selvisi. Mukula oli tunnelissa ja lähes syöty. Saa nähdä, selviääkö myrkkis siitä. Lehdet hävisivät aika pian, ehkä mukulan loppuosakin meni myyrien suihin.
Onneksi sitä samaa myrkkyliljaa on minulla toisaallakin, se ei ollut ainoa kappale. Harvinaisempia myrkkiksiä on vielä tulossa kukkaan ja Hollannista tilaamassani sipulikuormassakin tuli ihan uusi tuttavuus, Colchicum munzurense. Se kuuluu keväällä kukkiviin myrkkyliljoihin ja pääsee alppipenkkiin. Toivottavasti pääsen raportoimaan sen kukinnasta keväällä.


Japaninhiirenporras Athyrium niponicum
Loistomyrkkylilja Colchicum speciosum
Nukkasalkoruusu Alcea rugosa
Rotkolemmikki Brunnera macrophylla
Ryytisalvia Salvia officinalis
Sulkapiiska Perovskia atriplicifolia
Syysleimu Phlox paniculata
Syysmyrkkylilja Colchicum autumnale
Täpläpunalatva Eutrochium maculatum
Unkarinikiviuhko Limonium gmelinii

20 comments :

 1. Ihmeellistä on se, että näin myöhään syksyllä nousee noin kauniita kukkia! Ihmeellistä on myös se, että unkarinikiviuhko -sana on valtavan vaikea tavata ;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihan riemullista, että syksyllä maasta ponnistaa uuden uutukaisia tuoreita kukkia, ihan kuin keväällä! Siksi hankin myrkkyliljoja joka vuosi lisää.
   Unkarinikiviuhko on nimi, jonka joutuu takuulla ekaa kertaa lukiessaan tavaamaan moneen kertaan. Kun siihen on tottunut, osaa jo hahmottaa unkarin-iki-viuhko.

   Delete
 2. Syksyn sipulikukkasesonki on siis alkanut. Myrkkiksiäkin näyttää olevan valtavasti erilaisia (ja osa keskenään niin samannäköisiä, ettei niitä maallikko taitaisi edes erottaa toisistaan). Viikonloppuna ei vielä täällä näkynyt jälkeäkään viime syksynä istutetusta 'Waterlilysta'. Mukula on kuitenkin olemassa, sillä se löytyi joku viikko sitten narsisseja istuttaessa. Ei siinä mitään elonmerkkejä ollut mutta kiinteä se kuitenkin oli, joten toivo kukinnasta elää.
  'Crème de Menthe' on todellakin venynyt mahtaviin mittoihin. Mikä puska ja upea kukinta! Mukavaa loppuviikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Myrkkiksiä on monia tosiaan samanlaisia, ja ei kai sillä niin väliä, ovatko kaikki samaa laatua vai erilaisia, mutta kun olen tällainen kasvienkeräilijä. Toivottavasti Waterlilysi kukkii! Kai se teki alkukesällä kumminkin lehdet?
   Crème de Menthe on harvinaisen kaunis syysleimu. Se on jotenkin valoisa.
   Kiitos, mukavaa loppuviikkoa sinullekin, toivottavasti olet jo terve! Rapsutukset Karolle!

   Delete
  2. Ei tehnyt lehtiä, ei. Nukkuu ikuista ruususen unta ilmeisesti :D
   Kiitos! Vähän vielä jotain yskän tapaista on mutta elävien kirjoissa jo ollaan. Karo onkin tässä juuri sopivasti rapsuteltavana ja otti mieluusti sinultakin rapsut vastaan.

   Delete
  3. Elähän menetä toivoa, myrkkiksille on aika tyypillistä, että asettuvat pari vuotta. Minäkin muuten istutin viime syksynä yhden, josta ei tänä kesänä näkynyt mitään. Täytyykin käydä kurkistelemassa, nousisiko nuppuja kumminkin. Yleensä viimeistään ensi kesänä tulee lehdet ja sitten syksyllä kukat.
   Hienoa kuulla, että alkaa olla pahin ohi, huh! Hyvä Karo, tunnollinen hoitaja <3

   Delete
 3. Ihana Creme de Menthe! Minulle ei noita syysmyrkkyliljoja ole ollenkaan, ehkä siksi, kun mökillä vietetään syksyllä niin vähän aikaa. Ihania ja jotenkin niin keväisiä kyllä ovat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, myrkkyliljoissa on paljon kevään tuntua, kun nousevat reippaina maasta kuin mitkäkin kevään ensi krookukset. Eipä niitä tosiaan kannata istuttaa, jos ei ole niitä jatkuvasti ihailemassa.

   Delete
 4. Myrkkyliljat taitavat kukkia tänä syksynä erityisen hyvin ja runsaina. Tuo valkoinen on ihana, sitä pitää joku vuosi koittaa metsästää omaankin puutarhaan. Ja tuon liilan väri on todella hieno.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noissa, joita kuvasin pari viikkoa sitten, on tänään oikein rutkasti lisää kukkia. Todella runsasta! Mutta... kolme vuotta sitten istutetut pari erikoisempaa, jotka ovat kyllä tehneet lehtiä sekä viime että tänä kesänä, ei VIELÄKÄÄN näy kukkia. Montakohan vuotta niiden kukkia joutuu odottamaan, hmph.
   Valkoisia on tosiaan sekä kerrottua että yksinkertaista aika yleisesti myynnissä, ainakin Turun ja pääkaupunkiseudun myymälöissä. Toivottavasti löydät! Kalvakan liila William Dykes on ihana. Kovin paljon värivalikoimaa näissä ei ole, valkoisesta pinkkiin ja liilaan mennään, mutta onhan siinäkin jo ihania värejä syksyn iloksi.

   Delete
 5. Ovatko nuo kaikki siis juuri nyt vielä kukassa?? Ihmeellistä, jos näin on :). Ei yhtään näy vielä syksyn tuntua tai ruskaa siellä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kyllä, ja nyt on jo enemmänkin myrkkyliljoja noussut kukkimaan! Ne ovat ihan ihmeellisiä, kun nousevat näin loppukaudesta ilahduttamaan.
   Ruskaa on jo jonkin verran, pihapihlajan latva on punainen, alhaalta vielä vihreä.

   Delete
 6. Myrkkyliljojen paikkoja täytyy tosiaan hieman miettiä, etteivät jää heti muiden kasvien alle. Nyt tänä vuonna tilasin paria uutta, jos ne vaikka ensi vuonna kukkisivat. Sinulla on tosi paljon eri lajeja ja osa näköjään jo tosi runsaitakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti myrkkyksesi kukkivat ensi vuonna! Täällä olen vähän pettynyt, kun kolme vuotta sitten istutetut eivät vieläkään kuki, lehtiä on kyllä tullut tänäkin kesänä. Yksi ihana erikoisempi ei ole vielä noussut maasta, toivon, ettei ole vesimyyrä syönyt sitäkin. Se on kyllä muistaakseni ennenkin ollut tosi myöhäinen. Myrkkyliljat voivat olla arvaamattomia.

   Delete
 7. Jänniä kasveja ovat myrkkyliljat. Tuntuu olevan vähän takaperoisia, keväällä mahtavat lehtiruusukkeet, jotka häviväät ja sitten syksyllä kukat iliman lehtiä. Monia erilaisii siulla onkin. Tiälläkin alottelevat kukintoonsa ja salaman tosiaan nousevat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, myrkkyliljoilla menee järjestys eri päin kuin useimmilla muilla. Toivon, että kaikki erikoisemmat myrkkyliljani ovat elossa, sillä kukassa on tällä hetkellä vain noin puolet kokoelmastani. Ehkä ne ehtivät vielä, jos eivät ole hävinneet.

   Delete
 8. Hienoja kukintoja minulla ei ole ainuttakaan myrkkyliljaa vielä ainakaan en ole niitä ostanut. Minä olen huono sipulien istuttaja jotenkin se vaan on niin vastenmielistä. Kyllä minä sitten taas keväällä niitä kaipailen. Tuo sinun ryytisalvia on minustakin upean värinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On niin ihanaa, että vielä tähänkin aikaan saa odotella ihan tuoreita uusia kukkia nousevaksi maasta. Sitä riemua varten istutan uusia myrkkyliljoja nykyään joka syksy. Sipulien istuttaminen ei tosiaan kivaa ole, mutta kun sipuli/mukulakukat ovat todella mieluisia, niin sen tekee niitä kukkia ajatellen.
   Salvia 'Purpurascens' on esim. Britanniassa ihan yleinen kukkapenkkikasvi, koristeellinenhan se on kuin mikä. Meillä sitä myydään taimimyymälöiden yrttiosastolla, niinpä harvalle kai tulee mieleen, että sen voisi kukkapenkkiinkin laittaa. Se kun ei maistu peuroille, niin istutin tänä vuonna toisenkin.

   Delete
 9. Näiden jokavuotisten, kateutta herättävien :), syysmyrkkililjakuvien takia minä hankin ensimmäiset sipulit viime vuonna, vaan eipä näy (ainakaan vielä) jälkeäkään. Toisin kuin n. kuukausi sitten istuttamani uusi syysmyrkkylilja kurkistaa jo mullasta. Piti oikein varmistaa, että mihin ne viime vuonna sujautin, mutta ovat ihan toisella puolella palstaa kuten muistelinkin. Ihanaa kuitenkin, että pääsen jo nyt näkemään kukkiakin. Onneksi on blogiystävät, joilta saa ihania ideoita. <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Myrkkyliljat ovat vähän epäluotettavia. Minäkin istutin viime syksynä yhden, josta ei näy jälkeäkään. Ihan nyt en muista, näkyikö lehtiäkään kesällä. Mutta ei luovuta toivosta.
   Kiitos sinun, hankin viime syksynä myös kaksi 'Pink Morning' -marhanliljaa, se oli niin suloinen kuvissasi. Toinen sipuleista teki vaivaisen minipienen varren, toisesta ei näkynyt koko tänä kesänä yhtään mitään. Tänään istutin samaan paikkaan muuta ja löysin sen sipulin, aivan elinvoimaisena (ja onneksi en pistänyt sitä lapiolla paloiksi!). Niin ihanaa! Liljat saattavat tehdä tuota, että ekana vuonna ei näy mitään, juuria vain tekevät. Toivon, että myrkkyliljoilla olisi tuo sama ominaisuus, mutta voi kyllä olla, että ne ovat tuhoutuneet, kun talvi oli niin hankala ja maa jäätyi pahasti.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!