Saturday 3 September 2022

Ilovärejä kasvimaalla

 Syyskuu saattaa olla mainio satokuu!

Viime vuonna keräsin 'Hestia' -ruusupavusta siemeniä talteen. Ne lähtivät kasvuun todella hitaasti, kun alkukesä oli valtavan kuiva ja olin pariin otteeseen viikon verran poissa kastelemasta. Kukinta onkin alkanut vasta nyt. Ihanaa, että näitä on ainakin pari taimea vielä hengissä ja kukkii!
Taustalla pirteän värinen kehäkukka: se on takavuosien 'Calexis Orange' -kehäkukkien jälkeläisiä. Tässä lajikkeessa on täyteläinen väri ja hieman kerrottu kukka.

Ihanaa oranssia löytyy kasvimaan vierestä ruusutarhasta, jonne istutin alkukesällä Lady of Shalott -ruusun. Minulla oli tämä sama ennenkin, tontin toisessa päässä, mutta se kuoli toissa talveen. Tämä uusi on nyt tehnyt uudet kukat pidettyään taukoa vaimean kesäkukinnan päätteeksi ja nyt se pistää todella parastaan!
Ruusun alla on maanpeittokasvina koristemansikka Lipstick, lähes neonpinkki, mutta jotenkin tykkään sen pirteydestä kovasti. 

Lady of Shalott vielä kerran. Ihana kaikin puolin ja ihana tuossa kasvimaan ison kiven kupeessa. Pistin sen näkyvälle paikalle ja todella toivon, että se on vielä keväällä hengissä.

Pihatieltä käsin ruusutarha laskee kohti kasvimaata. Sain samaan kuvaan molemmat ihanat oranssit, ruusun ja kehäkukan.
Olen tyytyväinen siihenkin, että sain viimein kivettyä ruusunkukkien takana näkyvän alueen loppuun. Siinä oli ärsyttävästi kiveys kesken juuri kohdasta, joka on luontevin reitti kasvimaan poikki. 

Muutama auringonkukka onnistui itämään ja kasvamaan kuivuudesta huolimatta. Ensimmäinen kukka avautuu. Olen jännittänyt joka aamu, ovatko auringonkukat tallella – vielä ovat olleet, vaikka peura tai kauris on vieraillut muutamaan kertaan.
Nyt olen muutaman päivän kaupungissa, saa nähdä, mikä on tilanne, kun pääsen kotiin.

Tämäkin on hieno hetki, kun valtava kukka aukeaa. Mutta toki toivon näkeväni kaikki muutkin auringonkukat – niitä on monia erilaisia – ja myös ruusunkukat. Nämä Austin-ruusut kun kukkivat pakkasiin saakka, jos peura ei niitä syö. Nuppuja tai kukkia on tällä hetkellä niistä lähes jokaisessa.

Kun lähdin ja avasin porttia ajaakseni auton ulos pihalta, katsoi valkohäntäpeura minua tiiviisti kylätieltä 20–30 metrin päästä. Ihan selvästi se tarkkaili, pääsisikö siitä kätevästi syömään puutarhani.

Ihania keltaisia kehäkukkia löytyy kivipengermän päältä, joka erottaa ruusu-heinätarhan kasvimaasta. Miten ne ovat sinne päätyneet, en tiedä, mutta onpa mukava yllätys! Sekin, että niitäkään ei ole syöty. Perunanvarret ovat pääosin menneet, mutta sillä ei ole enää tähän aikaan väliä.
Keltaiset kehäkukat sointuvat takanaan olevan ison laatikon keltaisiin kesäkurpitsoihin. 
Siitä tulikin mieleen, että otin yhden mukaan kaupunkiin ja nyt on nälkä.
Hyvää viikonloppua!


Auringonkukka Helianthus annuus
Kehäkukka Calendula officinalis
Koristemansikka × Comagaria rosea
Ruusupapu Phaseolus occineus

23 comments :

  1. Ihania kuvia ja piutarhakuulumisia! Kauniita syyskuun päiviä sinulle!

    ReplyDelete
  2. Syyskuu on hyvä satokuu. Tuo ruusu <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lady of Shalott on niin ihana <3 Olen niin onnellinen, kun löysin uuden.

      Delete
  3. Toivottavasti peurat pysyvät yhä pois. Ihanaa, että olet nähnyt niin monen kasvin pääseen kukkaan. Auringonkukat ovat kyllä ihania tähän aikaan. Harmi, että ei ole mahdollisuutta kasvattaa kunnon auringonkukkapeltoa. Syyskuussakin voi vielä saada satoa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Auringonkukat ovat onneksi ihania yksittäisinä iloläikkinäkin.

      Delete
  4. Tuo ruusu on todella kaunis. Minä laittaisin kaikki paikat ruusuille mutta täällä niiden talvehtiminen on niin huonoa että olen luopunut niistä. vaikka tuolta leijonankitojen joukosta pari löysinkin vielä vanhoja, molemmat jopa kukki muutaman kukankin. Kehäkukka, tuo niin uskollinen kukkija ja kestää syksyn pienet hallatkin, niitä ei ollutkaan tänä kesänä yhtään. Siemenet on pussissa yhä.
    Peuratonta syksyä toivon sinulle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi harmi, ruusut kun ovat niin ihania! Kehäkukat ehtii kylvää ensi vuonnakin, onneksi.

      Delete
  5. Kehäkukat ovat aika varmoja kylväytymään omatoimisesti. En kylvänyt niitä tänä vuonna ollenkaan ja olen ihastellut eri värejä kukassa siitä huolimatta.
    Kaunis ja sointuvan sävyinen näkymä ruusuinen kaikkineen!
    Toivottavasti peura ei päässyt puutarhaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kehäkukkia löytyy onneksi aina, ja jos peura ei syö kukintoja, niin siementaimiakin tulee. Täytyy toivoa, että kukat ja sato ovat vielä tallella, kun palaan kotiin.

      Delete
  6. Oranssina loistava Lady of Shalott on ruusuista hienoimpia, toivottavasti saat sen menestymään! Peurat ovat kertakaikkisen ikäviä olentoja, kytätä nyt tuolla tavoin toisen yksityisaluetta! Auringonkukkien aika on syksyn väripilkku numero yksi! Meidän kulmilta niitä löytää nyt hienoina peltoina, joilta saavat ohikulkijat luvan kanssa käydä niitä poimimassa. Niinpä minullakin on terassilla kimppu aurinkoja :D Hyvää alkanutta syyskuuta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oransseissa ruusuissa on sitä jotakin. Peurat ovat kyllä raivostuttavia, yrittävät tunkea itsensä aidan joka raosta ja onnistuvatkin kyllä. Haaveissa on kokonaan peuraton puutarha yhä vain, vaikka tontti on ollut aidattu jo vuosia.
      Voi että, teidän seudun auringonkukkapellot ovat varmasti ihana näky!

      Delete
  7. Toivottavasti ei peura ymmärrä siun olevan kotoa pois! Kehäkukat on kauniit ja ihana väriltään ruusukin. Herkkuhetkiä kesäkurpitsasta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Enpä tiedä, mitä eroa sillä on, olenko kotona tai en, kun en kumminkaan partioi kivääri kourassa puutarhan nurkalla ;-D Pitäisi hommata sellainen koira, joka valvoisi tonttia yötä päivää.
      Kiitos! Mukavaa, kun saa paljon satoa pienestä siemenpussista.

      Delete
  8. Kivat puutarhakuulumiset 🤗. Ruusuja minäkin haluaisin lisää mutta pitää pitää nyt malttia hankintoihin ja istutuksiiin kun niitä nyt kuitenkin tulee vielä jonkinverran tälle syksylle pakostakin. Minulla kasvaa myös samettikukkaa vaikka yhtään en ole kylvänyt. Peurat on toistaiseksi pysynyt pihalta poissa kun saimme pystytettyä lisää heinäseiväs aitaa. Hyviä syksyn hetkiä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä niitä kasveja onneksi ehtii aina seuraavanakin vuonna hankkia, ei Roomaakaan päivässä rakennettu ;-)
      Hienoa, että peurat ovat pysyneet poissa! Kiitos, mukavaa syksyä sinullekin! Huomasitko sähköpostini pelargonin pistokkaasta? Toivottavasti ei ole roskapostissa.

      Delete
    2. No ei ole tullut perille.

      Delete
  9. Lady of Shalott on varsin hurmaava!

    ReplyDelete
  10. Ajattelin istuttaa ensi vuonna alapuutarhaan auringonkukkia hedelmäpuiden väleihin. Muistaisin, että on olemassa myös matalaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. On matalaa ja vaikka minkälaista! Auringonkukkia on pitkät rivit kauppojen siementelineissä keväisin.

      Delete
  11. Auringonkukat ovat kyllä ihanan pirtsakoita syyskukkijoita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovat kyllä, peurakaan ei ole niitä vielä syönyt! Ovat kyllä todella surkeasti lehdet lurpallaan kuivuudessa.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!