Saturday 24 September 2022

Pieniä aurinkoja

 Mennäänpä portista kasvimaalle, siellä näyttää ihan kivalta. 

Kuvassa näkyy valkoinen nauha, jota olen vetänyt aitani ylärimaksi. Jospa se vähän hillitsisi valkohäntäpeurojen loikkaamishaluja. Nauha on todella ruma, mutta ei voi mitään. Aiemmin olen käyttänyt vanhoja köysiä, mutta niitä ei enää ole ja muutenkin ne venyivät aina ajan mittaan niin, että välistä ne ovat liian matalalla ja niitä piti yrittää kiristää jotenkin. Hapertunut köysi ei lisäksi peuraa enää pidättele, kun se katkeaa niin helposti. Roikkuvia köydenpätkiä onkin aidassani siellä täällä.

Oviaukosta näkyy kasvimaan komistus, syysväriin pukeutunut parsa. Portti on kummallisen vino, tai ihmekö tuo. On hankalaa samaan aikaan kannatella, ruuvata ja sihdata suoria kulmia kauempaa. Jopa mahdotonta, väittäisin.

Onneksi portti tulee verhoutumaan kasvillisuuteen. Köynnösruusu Pierre de Ronsard ('Meiviolin') kukkii vielä ja kukkisi pidempäänkin, mutta peura kävi popsimassa nuppuja. Tässä alimmassakin on haukkausjälki, joka ei enää kunnolla näy, nupulla se erottui paremmin. Tuosta päältä vähän puuttuu terälehtiä ja viereisissä on ruskeat reunat siinä, mistä haukattiin.

Mistä lie kylväytyneet kehäkukat kivipengermän päällä.

Ihanaa keltaista tulee myös kääpiösamettikukista, jotka aloittivat kukinnan vasta syyskuun puolivälissä.

Iso heleäorjanruusu on nyt lähes yhtä kaunis kuin kesällä kukkiessaan. Tillin kukinnossa on ihanaa limenvihreää sähäkkyyttä.

Täältäkin löytyy vielä ruusunkukkia: Lady of Shalott.

Jättisavikka 'Magentaspreen' on jäämistöä toissavuotisista kylvöistä, ihme kyllä. Sitä nousi myös viime kesänä yksi tai kaksi kappaletta. Enkä ole vieläkään muistanut kerätä tuota, maistoin kyllä pari lehteä, jotta tiedän, miltä se maistuu. Ehkä sitä nousee myös ensi vuonna. 
Se ei tosin ole kertaakaan tuottanut isompaa satoa kuin pari kituliasta vartta. Onhan tuo kivan värinen lisä salaattiin.

Auringonkukkien lurpottavat lehdet nousivat kastelun myötä.

Pihan toisessa päässä on ihme: auringonkukan serkku maa-artisokka kerkesi kukkaan ilman, että peura sitä söi! Niin ihana tämä keltaisten pikkuaurinkojen kimara.


Auringonkukka Helianthus annuus
Heleäorjanruusu Rosa vosagiaca
Jättisavikka Chenopodium giganteum
Kehäkukka Calendula officinalis
Kääpiösamettikukka Tagetes tenuifolia
Maa-artisokka Helianthus tuberosus

20 comments :

 1. Minulla ei auringonkukat kukkineet ollenkaan! Komeat varret kyllä tuli, mutta ei kukan kukkaa :-( Oikein varta vasten ostettuja auringonkukansiemeniä vielä olisivat olleet, punaisia ja keltaisia. Edelliskerralla käytin linnunsiemeniä. Tosin tänä vuonna kaikki (paitsi yöpakkaset) oli niin monta viikkoa myöhässä, että en oikeastaan ihmettele, etteivät kukkineet. Eivät varmaan vain ehtineet. Ja nyt oli heinäkuussakin tosi kylmiä öitä, vaikka päivällä sitten olisikin ollut lämmintä. Eivät ehkä oikein ymmärtäneet mitä odotetaan.

  Huoh. Ehkä ensi kerralla sitten.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi äh! Täälläkin olin kylvänyt niitä useaan eri ruutuun, mutta vasta kaksi ensimmäistä yksilöä ehti kukkaan - saa nähdä, ehtiikö niistä muista
   erikoisvärisistä yksikään. Ensi vuonna uusi yritys!
   Ransu tuli auttamaan kommentin kirjoittamisessa ja pisti rivit uusiksi.

   Delete
  2. Ransun rivitys toimii aivan hyvin. Pusu hänelle! :-*

   Delete
 2. Ihanasti oviaukko kehystää ruskavärisen parsan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä tekee! Parsa houkuttelee menemään lähemmäs sitä tutkimaan.

   Delete
 3. Ihan sama, millainen nauha siellä aidan päällä kulkee, kunhan peurat pysyvät poissa.
  Tykkään parsan sadonjälkeisestä olomuodosta. Tietenkin parsa on herkkua ruokapöydässä alkukesästä, mutta nuo unelmakevyet harsot keltaisina syyspäivässä ovat niin ihania. Minusta parsa syysbonus on samaa luokkaa, kuin pensasmustikan ruskaväri.
  Voi vitsi, miten ihana tuo Lady of Shalott on!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan siihen en mennyt, että olisin kirkkaankeltaista hirvinauhaa hankkinut :-D
   Tismalleen samaa mieltä parsasta, siinä on ihanaa kaikki. Niin maku kuin ulkomuotokin, jo kesällä vihreänä ja syksyllä sitten tämä loppuhuipennus. Olen kylvänyt sen marjoja kukkapenkkiinkin, ja tänä vuonna huomasin taimia ainakin kahdessa kohtaa. Saisi olla mielellään myös kukkapenkkikasvina. Olen aiemmin yrittänyt siirtää siementaimia, mutta en ole onnistunut, ehkä itsekseen itäneet viihtyvät paremmin niillä sijoillaan.

   Delete
 4. Minulla maa-artisokka ei kuki vieläkään, nupulla kyllä on. Suloinen tuo piilotteleva Lady of Shalott :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti se ehtii tulla sielläkin kukkaan! Maa-artisokka on todella nätti, olenkin istuttanut omani kukkapenkkiin. Ei ehkä kaikkein fiksuin paikka, kun mukuloita ruuaksi kaivaessa tulee häirinneeksi läheisiä pensaita ja sipulikukkia.

   Delete
 5. Onpa parsassa upea syysväri. Minun maa-artisokka ei taida kukkia tänä vuonna, ei näy edes nuppuja. Se kukkii aika harvoin, syksy ehtii tulla aina väliin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Parsa on syyspuutarhan komistuksia. No voi harmi, ettei maa-artisokkasi ehdi aina kukkaan, se on niin kiva. Minulla se taitaa aloittaa elokuun puolella, mutta pääkukinta on vasta syyskuussa reilusti.

   Delete
 6. Parsassa on kaunis syysväri. Korkiin aijan yli kyllä peurat hyppevää, hyvä jos nauha on pelokkeena! Ihania ruusujakin siellä vielä kukassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yleensä lokakuu on meillä kauniiden värien kuukausi, mutta nyt on kivoja syysvärejä jo syyskuussa. Parsa on todella upea.

   Delete
 7. Onko tuo nauha eläinten ’sähkönauhaa’? Näyttää samalta, kuin meillä kiersi hevosten laidunta. Se on kevyttä ja toisaalta kestävää, joten uskoisin sen kestävän hyvin ja niin pitkään kuin on tarve. Kuten Between totesi, tässä on mentävä hyöty edellä.
  Todellakin ihania pieniä aurinkoja! Syksyllä kaikki auringot ovat tarpeellisia ja mieltä ilahduttavia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On se juuri sitä. Vaikka en sähköä siihen suunnittele vetäväni, hankin sitä siksi, että se vaikuttaa todella kestävältä. Ja kyllähän se harmaantuu vähän huomaamattomammaksi ajan saatossa. Eikä tuo kallistakaan ole.
   Syksyllä kukat ovat niin tervetulleita!

   Delete
 8. Kaikki keinot sallittuja, jotta peurat pysyvät puutarhasta loitolla! Lady of Shalott jaksaa vielä kukkia ja ihastuttaa värillään!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!