Monday 19 September 2022

Pinkki kirous

 Yhdelle lempiväri, toiselle inhokki.

Joku lukija saattaa muistaa, että kesäkuussa tuli ensi kertaa kukkaan pioni, jonka piti olla 'Buckeye Belle'. Punaruskeakukkainen siis. No, eipä ollut se, kukat olivat huutavan pinkkejä. 
Pioni siirtyi tästä keskeiseltä ja näkyvältä paikalta tontin ylärinteeseen hedelmätarhaan. Sieltä se myös näkyy kauas, mutta ehkä voin istuttaa jotain korkeaa sen eteen.

Sitten tuli kukkaan syreenileimu, jonka kuvittelin olevan ihana vaalea syreeninliila. Olen parissa blogissa nähnyt sellaisia syreenileimuja. 
No, eipä ole syreeninliila. On tuollainen... pinkki.

Se kasvaa ruusu-heinätarhassa ja onhan tässä joku tuollainen suunnilleen samanvärinen ruusukin. Tuolla syreenileimu loistaa ärtsypinkkinä kaiken takaa. Olkoon. Tai äh, ehkä ei sittenkään. 
Ehkä leimunkin voisi kaivaa ylös ja viskata ylämäkeen? Tähän voisikin sopia paremmin valkoinen kiiltoleimu, joka sinnittelee juuri ja juuri hengissä toisaalla liian kuivassa.
Valkokukkaiset kurkkuyrtit ovat kasvaneet niin isoiksi, että en edes tiennyt, että niistä voi tuon kokoisia tulla! Ihme juttu, että vieraileva peura ei ole niitä syönyt. Tai ehkä nyt on, en ole kotona.

Ruusu-heinätarhassa on myös astereita, tässä tuoksuasteri 'Herbstschnee', joka aloitti kukinnan jo aikaisin elokuussa. Ensimmäiset kukat kurkistivat 'Ebony' -karhunputken takaa. Pääkukinta on nyt vasta alkamassa.

Sitten on tämä... Mysteerileimu, jonka ostin vuosi sitten Tommolan tilalta. Taimipurkissa oli lajikenimi 'Natascha', mutta ei tämä se ole. Tommolan näytemaassa oli kukassa upea lähes viininpunakukkainen leimu, ja tämä taimi näytti samalta (kukkia oli), joten otin tämän.

Kuitenkin... Miten tämä näyttää jotenkin kummallisen pinkiltä. Nyt, kun asia on mielessä, voisin lähettää Tommolan Eijalle kuvan sekä tästä että siitä tummasta näytemaan leimusta. Valitettavasti hän ei ollut sinä päivänä itse paikalla, kun kävin. Muuten olisin heti saanut asiantuntevaa tietoa.

Ei tämä nyt ihan kauhea ole, on tässä leimussa jonkinlaista purppuraisuutta. Taustalla on muuten sama heinä kuin ensimmäisessä pionikuvassa. Se on aivan mahtava, upea, korkea, huippuihana isosiniheinä; ehkä heinistä kaikkein ihanin. Kukkii nyt, loka–marraskuussa se muuttuu kullankeltaiseksi.

Sitten on vielä safiirihortensia, ja pinkkipurnaus jatkuu. Tämän pitäisi siis olla sinikukkainen, johan sen kertoo sekä lajinimen safiiri että lajikenimi 'Bluebird'. Koska meidän saarella on kalkkikivipitoista peruskalliota, vuorasin tämän istutuskuopan lähes puhkiruostuneella uunipellillä, heittelin mukaan joitakin rautanaulojakin, rauta nimittäin happamoittaa maata. Tänä vuonna hortensia teki viimein useita kukintoja, mutta kas vain, eipä kukissa juuri sinerrystä näy.
Voi tietty olla, että väri muuttuisi kukkien vanhetessa, mutta sitä ei voi tarkkailla, sillä peura kävi syömässä kukinnot. 
Minulla on vielä yksi ässä hihassa (sen lisäksi, että voisin marssia kauppaan ostamaan jotakin happamoittavaa rodolannoitetta): keräsin kaadetun kuusen alta paksun kerroksen hyvää havukatetta. Levitän sitä tämän tyvelle. Neulasista maa tietääkseni happanee. Hapantuu. Happamoituu.
Johan nyt on perhana, jos ei sekään auta.


Isosiniheinä Molinia caerulea var. arundinacea
Karhunputki Angelica
Kiiltoleimu Phlox carolina
Kurkkuyrtti Borago officinalis
Safiirihortensia Hydrangea serrata
Syreenileimu on oikeastaan syysleimu Phlox paniculata
Tuoksuasteri Symphyotrichum novae-angliae

30 comments :

  1. Jos niitä pitää ihan uudelleen sijoittaa kauas Saaripalstasta, tiedän yhden pihan jonne ne sopisivat mainiosti :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :-D Jaahas... sinun piha? Ajattelin pärjätä sillä, että tuuppaan rumanväriset pois paraatipaikoilta, tilaa kun riittää.

      Delete
  2. Minä kyllä tykkään vaaleanpunaisesta ja pinkistäkin. Meidän puutarha on muutenkin kunnon sillisalaatti. Ymmärrän hyvin, ettei voimakas pinkki oikein istu sinun puutarhaasi. Auttaako asiaa edes se, että istuttaa jotain korkeaa eteen?
    Toivottavasti saat safiirihortensian maan happamoitumaan. Kukas se nyt olikaan, joka haketti kuusenkäpyjä rhodojen alle? Saattaisi toimia myös safiirihortensian kanssa. Tosin neulaset varmasti ajavat saman asian. Oma safiirihortensiani ei tänä vuonna kuki ollenkaan. Onneksi sain viime vuonna ihastella sen sinisiä kukkia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä se jo auttaa, että istutan ne ylämäkeen hedelmätarhaan pois paraatipenkeistä. Tai no, tulin juuri ajatelleeksi, että liian pinkki pioni tuli pistettyä vain kahden metrin päähän aivan ihanasta vaaleasta ruususta, jossa on valkoista ja aprikoosia. Jos ne kukkivat samaan aikaan, niin ärtsypinkki pioni kyllä pilaa ruusun kauneuden. Taidan siirtää sen vielä syrjemmälle :-D

      Delete
  3. Olen itse saanut myös väärän väristä mutta ne on ollut kaikki keltaisia ja keltainen ei ole ihan niitä mielivärejä kukissa mutta olen kuitenkin toistaiseksi antanut niiden kukkia.
    Keltainen keväällä ja syksyllä on kyllä ihan ok.
    Mutta paljon on kukkia lähtenyt ylämäkeen erivärisiä ja kokoisia. Maailma on täynnä uusia mielenkiintoisia tuttavuuksia mihin kannattaa tutustua.

    ReplyDelete
  4. Sama ongelma täällä ollut useasti, pinkkiä pukkaa, jopa väriä vaihtaen.

    ReplyDelete
  5. Ymmärrän oikein hyvin, että on ikävä yllätys todeta kasvi väärän väriseksi. Ei auta yhtään se, että pinkki on monelle lemppari, jos se ei sitä ole itselle. Omalle tontille saa tietenkin maalailla sellaisia näkymiä väreineen kuin toivoo 🙂. Huomaan itsekin, että ärsyynnyn ei-toivotuista väreistä ja kasvi siirtyy paikkaan, missä se ei ole niin näkyvissä tai väri ei käy silmille.
    Ehkä löydät sopivan ratkaisun tai myyt epäkelvon jollekin, joka siiheen innolla kiintyy 😅.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On hyvä, että on lääniä siirrellä epämiellyttävämpiä värejä sivummalle ;-)

      Delete
  6. Niinhän nuo asiat usein menee, että sitä saa, mitä ei ollenkaan tilannut ;)

    ReplyDelete
  7. Voi ei, en voi mitään mutta minua naurattaa kun olen tällainen pinkin ystävä. Ihan saman näköistä pionia tuli minullekin Bellen sijaan. Syreenileimua löytyy oikean värisenä, se on muuten kaunis lilan sävy, ihan kuin syreenissä. Siitä voisikin ottaa palasen sinulle.
    Ja ymmärrän, että safiirihortensia katkaisee kamelin selän. Ihan kuin ilkikurisuuttaan kukkisi pinkkinä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvä, että naurattaa, oli tarkoitettu humoristiseksi jutuksi, vaikka tosissaan olenkin ärtynyt tähän pinkkivallankumoukseen. Oi miten ihanan kuuloista, tosi mielellään otan joskus palan sinun kauniin värisesti syreenileimustasi! Jos joskus tapaamme tai menemme samaan paikkaan.
      Heh, en sentään kai ole kamelin selkä ;-D Aion kyllä tehdä kaikkeni, jotta saan safiirihortensian kukista siniset.

      Delete
  8. Moikka! Julkaisin blogiini lyhyen tekstin "Mieti jos pankkitili täyttyisi yhtä nopeasti kuin pyykkikori" ja haastan sinut käymään vastaamassa tekstin alla olevaan kysymykseen, koska oon utelias! 😍

    Mukavaa Syyskuun jatkoa!🧡

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. Oih, ihanaa pinkkiä kun on myös omaa suosikkiväriä=)

    ReplyDelete
  10. No voihan, että ne kehtaa sinne tunkeutua, pinkit 💘 pois vaan ja uutta tilalle. Ymmärrän niin tämän, itselläni myös inhokkivärejä. Miten ärsyttävä toi leimuhommakin! Vaadi Natasha! Pioneja varsinkin kiva odottaa monta vuotta ja sit..pinkki. millä muulla alalla tahansa tälläinen olisi petos 😬

    Mun kaverilla onnistui hortensian sinistäminen omenaviinietikalla. Ja löydettiin vielä sellainen valmisainekin mikä ihan tarkoitettu siihen, ystävä tilasi sen ☺️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi on iso tontti, ruman väriset saa aina tungettua johonkin pois silmistä ja heinikkoa riittää.
      Natasha oli väärä lajikenimi taimipurkissa, sitä en halua missään nimessä. On ihan karmea valkoisen ja pinkin kirjava leimu. En ole vielä ehtinyt lähettää viestiä Tommolaan, toivottavasti saan vielä joskus sitä ihanaa viininpunaista leimua. Ellei tämä sitten ollut sitä, sillä silläkin oli tällaiset oudon kapeat, melkein kitukasvuiset terälehdet. Kaukaa katsottuna voi kukinnot näyttääkin ehkä viininpunaisilta. Mene ja tiedä. Täytyy kysyä.
      Täytyy selvitellä kans noita happamoittamisaineita. Kahvinporojakin voisi kaiketi kipata hapanta kaipaavien kasvien tyvelle.

      Delete
  11. Heh, ymmärrän kyllä tuskaantumisesi. Väärän väriset kasvit eivät ole yhtään kivoja. Väärä lajike vielä joskus menettelisi, jos sattuu hyvän värinen. Safiirihortensian sentään soisi olevan sininen. Vaikka pinkin ystävä olenkin, niin safiirihortensian sini on aivan taivaallisen viehättävä.
    Eikös se mennytkin niin päin, että maata on helpompi muuttaa emäksiseksi kuin happamaksi? Olisikohan siis helpompi peräti tuoda pussillinen tai pari turvetta ja vaihtaa maata hortensian kasvupaikalta kuin yrittää saada kalkkimaa happamoitumaan? Ruostuneella raudallakaan kun tuskin ihan heti saa tuloksia aikaan vai kuinka nopeasti se vaikuttaa? Varmaan ne naulat ja uunipelti auttavat kuitenkin edes vähäsen kun ei tuo minusta ole ihan voimakkain mahdollinen ärtsypinkki, vaan aika kesy sävy. Oma ruukussa kasvanut jalohortensiani kun on ihan todella voimakas pinkki, vaikka sai havu-rodomultaa kasvualustakseen. Saa nähdä, millainen väri siihen ensi vuonna tulee. Istutin sen nimittäin kuusikon viereen kalkitsemattomaan maahan. Toivottavasti edes talvehtii, sillä se olisi aika hyvä kalkitustarpeen mittari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voisin kuvitella, että kalkkipitoisen maan saaminen happamaksi on kinkkinen projekti. Yritän selvitä kumoamalla tuon ja kitulaasti kasvavien alppiruusun ja atsalean tyvelle kaikkea mahdollista, joka saattaa happamoittaa maata. Hortensian kasvupaikalla on ihan vieressä vanha kataja ja lähellä kaksi mäntyä, joiden neulasia satelee varmaan tähän asti. Periaatteessa neulasten pitäisi happamoittaa maata, olen kuullut.
      Ei tuo safiirihortensian pinkki nyt ihan rumakaan ole, mutta kuten sanot, siniset kukat olisivat taivaallisen ihania.
      Hyvä kokeilu tuo sinun. Pitkää ikää ja sinistä kukintaa hortensiallesi!

      Delete
  12. Miten niin moni on voinut saada väärän värisen Buckeye Bellen? Minä ja Päivänpesän Katjakin, nyt sinä. Oman vale-BB oli ihan sievän vaaleanpunainen. Se päätyi samaan ryhmään muiden väärän väristen pionien kanssa.

    Ostin safiirihortensian Mustilasta muutama viikko sitten ja heidän taimikyltissä luki, että "kukat ovat happamassa maassa liukoisen alumiinin vaikutuksesta puhtaan siniset, emäksisessä tai alumiinittomassa maassa violetit tai purppuranpunaiset." Mutta mitä hittoa on liukoinen alumiini? Pitääkö taimen juurelle tunkea joku vanha alumiinikattila? :) Istutin sen rodomultaan, mutta minulle kelpaavat kyllä myös violetit tai purppuranpunaiset kukat, ehkä jopa mieluummin kuin siniset. Lähinnä toivon, että pieni taimi selvää talvesta hengissä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehkä olemme ostaneet BB:mme samasta paikasta? Muistaakseni hankin omani Bauhausista tai muusta rautakaupasta, oli tarjous useampi tasarahalla. Jotenkin minulla on mielikuva, että Katja hankki samasta paikasta.
      Heh, täytynee siis sulattaa vanha alumiinikattila ja kaataa se maahan :-D Ehkä hortensian sinerryksen takaavaa lannoitetta jossain myydään. Ylempänä Samettihortensia vinkkasi siitä, mutta en tiedä, saako sellaista Suomesta.
      Violetit tai purppuranpunaisetkin kukat olisivat ihanat! Hyvää talvehtimista safiirihortensiallesi.

      Delete
    2. Ostin BB:ni Viherlassilalta, sain heiltä rahat takaisin ja sijoitin ne uuteen yritykseen BB:stä. Sen oikeellisuudesta ei ole vielä tietoa. Ensimmäinen BB:ni on Pionien Kodista ja se on oikeaa lajiketta. Toka siis Viherlassilasta ja väärä. Kolmas pitää vielä jännityksessä. :)

      Delete
    3. Sepä huolestuttavaa, että luotettava puutarhamyymälä myy väärän lajikkeen. Sieltä saa sentään rahat takaisin. Rautakaupan juurakkopusseissa voi olettaakin olevan vähän mitä sattuu; niiden alkuperä on varmaan samat tukut kuin messuilla mitäsattuu-juurakoita kaupittelevilla hollantilaisilla. Ja kun ostoksesta kukintaankin kuluu useampi vuosi, niin ei oikein kehtaa enää rahoja takaisin vaatia.
      Pionien Koti on varmasti luotettavin paikka hankkia varmasti se oikea pioni. Toivottavasti nyt uusi BB:si osoittautuu oikeaksi! Siinä olisi niin hieno sävy.

      Delete
    4. Mun BB, joka on oikean värinen, on Pionien kodista :)

      Delete
    5. Hyvä tietää! Tämä vahvistaa ajatuksen, että sieltä on varminta hankkia, jos haluaa jonkun tietyn pionin eikä todellakaan mitään yllätystä. Toki onhan niitä muitakin luotettavia, mutta markettien pusseihin ei oikein ole luottamista.

      Delete
  13. Minulla oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa kunnon kukinta safiirihortensiassa ja kukinnan alkupuolella se oli upean sinikukkainen💙 Kamerallani en saanut kuitenkaan sävyä ikuistettua ja pian se olikin jo poissa ja kukat tuollaiset pinkit ja alaspäin kääntyneet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepä kiinnostavaa! Tämä oli puolestaan kukinnan alusta lähtien pinkki.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!