Sunday, 1 May 2022

Ensimmäinen Koska kukkii -haasteen huti

 Eilen oli ensimmäinen veikkaamani kukan avautumispäivä Hiidenkiven puutarhassa -blogin aloittamaan Koska kukkii -haasteeseen. Tässä olivat oman puutarhan veikkaukseni:
Narsissi 'Cassata' 30.4.
Kirjopikarililja 11.5.
Tulppaani 'Quebec' 5.5.
Hämyvuokko 12.5.

Kostealla kevätniityllä ovat ensimmäiset kirjopikarililjat juuri nousseet. Niiden vieressä nousee myös 'Flore Pleno' -puistolumikelloja, vasta vappuna! Enpä muista toista kevättä, että näitä näin myöhään nousisi. Tuolla näkyy ihan maan tasalla pilkottavaa valkoista nuppua. Osa tuppaista on jo ollut kukassa jonkin aikaa. 
En usko, että lumikelloja on aiemmin pihallani noussut samaan aikaan, kun posliinihyasintit jo kukkivat, yleensä näissä on kuukauden ero, ainakin.
Kirjopikarililjan ensimmäisen kukan ennustin avautuvan 11.5., se voi pitää paikkansa. Tuossa menee vielä tovi.

Tässä näkyy samalla kevätniityllä niitä lumikellotuppaita, jotka ovat jo kunnolla kukassa. Taustalla, hyvin lämpimällä ja suotuisalla paikalla kivipengermän eteläpuolella, on narsissi 'Cassata', jonka veikkasin tulevan kukkaan jo eilen eli 30.4. 
Pieleen meni. Tämän kuvan otin eilen. 
Viime yö olikin sitten lämmin, yön ali oli yli +2 astetta. Ja nyt tuntuu lämpimältä (jos on tuulensuojaisessa kohdassa).

Niinpä tämän aamupäivän puutarhakierroksella Mustin kanssa huomasimme yhtäkkiä, että ensimmäinen 'Cassatan' kukista on avautumassa!

Muutama metriä ylempänä, kuusten alla, on kalvaspikarililja ampaissut ylös. Laitoin verson havaittuani sen päälle äkkiä suojan, sillä kun kyse on ainokaisesta, on sen varjeleminen erityisen tärkeää. Mutta sitten käy näin, ja tuossa kukka on kyllä syöntivaarassa.

Narsisseja on jo kukassa, sillä kauluskukkainen 'Cassata' ei ole aikaisin. Tetenarsissit aloittivat jo viime viikolla hedelmätarhassa ja koivikossa, ja eilen avautuivat ensimmäiset 'Jetfire' -syklaaminarsissit. 
Tänään tämä ihana, vaaleankeltainen 'Elka' avautui. Tämä on triljoona kertaa kauniimpi kuin tetet, joita en olekaan itse hankkinut, vaan saanut. Ja kivojahan nekin ovat.

'Elka' kukkii ruusutarhassa yhdessä pikkukäenrieskojen kanssa. Kuten myös ensimmäinen pelto-orvokki. Tämä söpöliini on yksivuotinen rikkaruoho, mutta osaako tuota nyt rikkaruohona ajatella.
Kuten kuvasta näkyy, meillä on jo rutikuivaa. Vähäisten lumien sulamisvesi ei pitkäksi aikaa riittänyt, ja vaikka syvemmällä maassa on vielä hyvinkin kosteutta, on pintamaa pölisevän kuiva.
Toivoin kovasti sadetta muutama päivä sitten, kun isoon osaan maata tuli lunta. Meillä satoi hetken muutama pisara, mutta muuten päivä oli tuulinen ja aurinkoinen, kuten kaikki muutkin. Katsoin Ilmatieteen laitoksen sadekartasta, kuinka ovelasti sadepilvet meidät kiersivät. Rintama oli tulossa suoraan kohti, kun se alkoikin kiertyä pohjoisemmas ja sieltä myötäpäivään – jossain vaiheessa satoi meistä pohjoiseen, itään ja etelään, ja täällä vain aurinko paistoi.

Ruusutarhan jatkeena on preeria ja siellä ensimmäinen kääpiötulppaani avautumassa.

Tulppaanikisassa voiton vei kuitenkin 'Persian Pearl' -tähtitulppaani. Tämä kumppaneineen kasvaa muotopuutarhassa, ja onneksi ne joten kuten viihtyvät vuodesta toiseen. Lisää ei ole tullut, vaan näitä on vähemmän kuin mitä olen vuosien saatossa istuttanut, mutta kokonaan nämä eivät ole hävinneet. Viime syksynä istutin pussillisen uudelle kasvupaikalle, mutta siellä on vasta pikkuisia nuppuja.

Alppipenkkiin istuttamani 'Albocaerulea Oculata' -lajikkeen nuput ovat valitettavasti kuivuneet. Se paikka on haastava, sillä nämä kaipaisivat keväisin kosteutta, mitä vuoristossa tulee lumien sulamisvesistä, mutta alppipenkissä ei ole lunta eikä sulamisvesiä. Olen nyt yrittänyt kastella ja simuloida vuoriston kevättä, mutta saa nähdä, auttaako se. Voi olla, että yksi nuppu vielä pystyy kukkimaan tai sitten ei.

Muotopuutarhassa kukkii ihanasti hyasintteja, näitä oli kuin varkain noussut kukkimaan vajaan viikon poissaoloni aikana. Sininen 'Delft Blue' on intensiivisen värinen ja selvästi hyvä lisääntymään. Oikealla viileän violetin-vaaleanpunainen 'Top Hit', toinen suosikkini.

Ja onhan muotopuutarhassa yhä lumikellonkukkiakin! Ällistyttävän pitkä kukinta-aika – viileydessä on syytä kiitollisuuteenkin. Tämä on 'Dionysus', mutta myös 'Hippolyta' sinnittelee vielä viimeisten kukkien voimin. Ennustin viikkoja sitten (vai kuukausi sitten?), kun tuli se lämmin hetki, että nämä pian kuihtuvat.

Arvelin hämyvuokon tulevan kukkaan 12.5., ja siinä olin aivan huithapeli, sillä en etsinyt viime vuodelta ensimmäistä kuvaa, kun kukinta alkoi, katsoin vain jokun kuvan, kun nämä kukkivat. Takuulla oli ensimmäinen kukka jo toukokuun alkupäivinä. Eikä näilläkään nupuilla kauaa mene, kun väriä näkyy jo.
Näistä alempana rinteessä on tulppaani 'Quebec', jonka ennustin tulevan kukkaan 5.5. Se voi mennä aika lähelle, sillä maanrajassa näkyy jo nuppu, eikä raitatulppaanin kukkavarsi ole kovin korkea.

Hämyvuokkoa kasvoi aiemmin täällä hieman ylempänä saarnen juurella, jonne sitä alun perin istutin. Vieressä oli tämä tarhavarjohiippa, jossa on jo kukkavarret. Sen kukanväri on herkullinen vadelmahillonpunainen, joka riiteli täydellisesti hämyvuokkojen kanssa. Hämyvuokon lajike on kai 'Robinsoniana', se hailukka epämääräinen violetti, oikeastaan ei mikään kaunis väri muutenkaan, varsinkaan väärässä seurassa. Viime keväänä yritin kaivaa huolellisesti jokaisen hämyvuokon juurenpalan tästä ja istuttelin niitä muotopuutarhaan, jonne väri sopii huomattavasti paremmin, ja ruusutarhaankin. Niissä en ole vielä huomannut nuppuja tai edes versoja, mutta hämyvuokon tummat versot ovat kyllä mestareita naamioitumaan paljaaseen multaan.
Vuokon juuria kaivaessa piti varoa, etten tuhoa ihanaa valkokukkaista posliinihyasinttia, kuvassa vasemmalla. Sitä kun on vain tuo yksi pieni esiintymä.

Muotopuutarhassa on täydessä kukassa toinen valkovuokko, nimittäin 'Virescens', tuo ovela, vihreäkukkainen lajike.

Valkokukkaisista sinivuokoistakin lupailin kuvaa. Ne ovat vähän kuivien lehtien peitossa, ja huomion vie niiden välissä jo korkealle noussut pioni 'Elizabeth Cahn', jonka perimässä on silkkipionia. Se selittää aikaisuuden. Silkkipionini ei tosin ole vielä näin pitkällä, mutta jaoin sen syksyllä ja se kasvaa Rohanissa, missä on selvästi kylmempää keväisin.
Kuvan oikeassa ylälaidassa on tulppaanin nuppu, jonka sointuvuutta pionivarsiin ihastelen joka kevät.

Loppuun vielä vappukukat: unkarinsinivuokko 'Blue Eyes'.
Iloista vappusunnuntaita!

Ransu tuli vielä kertomaan omat havaintonsa. Uuden sadon ruoho on noussut.

Rousk... maukasta... rousk... vappua!
(Luulisi mukavampiakin syömisasentoja olevan).


Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Hämyvuokko – Anemone nemorosa, sinertävät ja punertavat lajikkeet
Kalvaspikarililja – Fritillaria pallidiflora
Kirjopikarililja – Fritillaria meleagris
Kääpiötulppaani – Tulipa turkestanica
Pelto-orvokki – Viola arvensis
Posliinihyasintti – Puschkinia scilloides
Puistolumikello – Galanthus nivalis
Raitatulppaani – Tulipa Greigii-Ryhmä
Silkkipioni – Paeonia wittmanniana
Sinivuokko – Hepatica nobilis
Syklaaminarsissi – Narcissus Cyclamineus-Ryhmä
Tarhavarjohiippa – Epimedium × rubrum
Tähtitulppaani – Tulipa humilis
Unkarinsinivuokko – Hepatica transsilvanica
Valkovuokko – Anemone nemorosa

24 comments :

 1. Niin vaikeaa kuin olikin lumisessa maisemassa miettiä, milloin mikäkin kukkii, ovat kasvit osoittaneet hurjaa selviytymistä ja innostusta. Tuntuu, kuin ne olisivat seisoneet lumen alla odottamassa hetkeä, jolloin kärki kykenee rikkomaan lumen pinnan ja siitä vain oitis nuppuja auki kehimään. Kirjopikarililjan kukinta 11.5. näyttää enemmän kuin mahdolliselta. Löysin omista jo nuppuja ja sinullahan kaikki kukkii aiemmin.
  Ihana Blue Eyes -porukka. Ihan selvästi niillä on paljon juteltavaa keskenään.
  Ransulla on joku uusi jooga-asento kehitteillä.
  Mukavaa vappupäivää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haastavaa tosiaan, itse katsoin viime vuoden kuvia ja arvasin niistä muutaman päivän myöhempään. Yllättävän nopeasti tuokin 'Cassata' maasta ponnisti kukkaan asti.
   Hih, tosiaan näyttää pulinajoukolta tuo unkarinsinivuokko!
   Kiitos, mukavaa vappuiltaa teille!

   Delete
 2. Ransun veikkaus osui varmaan oikeaan?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu ei ole paljastanut, jos jotain onkin veikannut :-D

   Delete
 3. Siellä kevät on edennyt ihanasti. Täällä edistyminen on hidastunut huomattavasti kylmien säiden myötä. Ruusujen silmut ovat sentään hieman pullistuneet ja sinivuokkoihin on ilmestynyt lisää nuppuja. Kotiloita löytyy myös runsaasti, mutta niitä en kyllä olisi kaivannut. :D Oi miten kaunis tuo 'Top Hit' -hyasintti on. Samaten tuo 'Persian Pearl' tähtitulppaani on hurmaava. Vihreäkukkainen valkovuokko vaikuttaa hauskalta, täytyypä tutustua siihen tarkemmin. Voi että, uuden sadon ruohoa! Kyllä nyt passaa herkutella. Mukavaa vapun iltaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teillä on varmasti ollut kylmempää, meillä on ollut suht maltilliset yöpakkaset. Voi hiisi, kotilot! Täällä puolestaan punkit ovat räjähtäneet esiin.
   'Top Hit' on ihanan värinen ja näyttää olevan erittäin hyvä kukkimaan runsaana uudestaan joka vuosi. Tuokin pehko on jo ainakin kolmen vuoden ikäinen.
   Kiitos, hyvää toukokuuta sinne myös!

   Delete
 4. Ransulla on varmasti mielestään paras syömisasento.
  Siellä on vaikka mitä kukassa. Huh. Huhtikuu on ollut kyllä vähäsateinen täälläkin. Mutta voisin lähettää sinulle sinne täältä hieman kosteutta, kun niitä sulamisvesiä on tuolla savivellissä meillä ihan kiitettävästi. Kun on vielä sitä luntakin.

  Meinaan kyllä pökrätä, kun siellä kukkivat jo narsissit sekä tulppaanikin. Hyasintitkin on vielä täällä suurimmaksi osaksi maan sisällä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransun ruoka vain joutuu matkustamaan yläviistoon päästäkseen vatsaan :-D
   Voi itku, voin kuvitella sen liejun määrän, teillä oli niin kamalasti lunta.
   Ihan ihmeellistä, kuinka on jo narsissiaika ja tulppaaniaika, eikä edes yhtään tavallista myöhemmin. Vaikka nuo kevätniityn kerrotut puistolumikellot nousevatkin kuukausia tavallista myöhempään.

   Delete
 5. Uusi ruoho houkuttaa heti. Viileä sää on saanut kasvit miettimään noustako vasta myöhemmin, tuntuu, että luonto on kuin pysähtynyt. Voi ola, että tulee kertaryöpsäys jos tulee lämpöä. Unkarinsinivuokko on sitten ihana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt, kun meillä on oltu kaksi yötä ilman, pakkasia, niin kasveihin tuntuu tulleen vauhtia. Narsissin nuppuja ilmestyy joka suunnassa. Toivottavasti teilläkin tapahtuu pian!

   Delete
 6. Arvailu on vaikeaa. Onneksi tässä jutussa oli jälleen niin paljon kauniita kuvia, kuva ensimmäisestä tulppaanistakin on niin söpö.
  Ruoho on siellä jo niin vihreää. Toivottavasti saisit sateen kasveja helpottamaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pienet, sirot ja aikaiset tulppaanit ovat niin ihania.
   Lämpimillä kohdilla ruohon kasvanut hurjan korkeaksi (nurmensa erittäin lyhyenä pitävä naapuri on jo päristellyt ruohonleikkuria viime viikolla!). Yhden puisen pihatuolin alla on suorastaan heinikko, hämmästelen. Pitänee siirtää tuoli, mutta ei mene kauaa, kun joutuu aloittamaan nurmenleikkuun.
   Sade tekisi kyllä hyvää, etenkin vielä pienet loppukesällä istutetut taimet sitä kaipaavat.

   Delete
 7. Ihana kattaus kaikkea pientä ja söpöä! Tulppaaneita ja hyasinttejakin jo kukassa.
  Eihän tuo ensimmäinen arvaus pahasti huti mennyt ja ehkä muut osuvat vielä paremmin kohdilleen. Meillä veikkauksen ensimmäiset kukat kukkivat vajaan viikon etuajassa ja seuraavia viivytti tämä pahuksen kylmä jakso. Lehtoimikkä olisi varmaan osunut aika lähelle, jos lämmin sää olisi jatkunut. Se on nimittäin värjötellyt esillä nuppuineen jo monta päivää ja veikkasin muistaakseni sen kukkivan 28.4. Pistän toivoni tete-narskuihin, jotka odottelevat nuput sentin verran maanpinnan yläpuolella lämpimämpiä säitä. Veikkasin niiden kukkivan 9.5.
  Voisin minäkin lähettää sinne suunnalle muutaman saavillisen kosteutta joko lumen, jään tai ihan veden muodossa. Kaikkia kolmea löytyy!
  Ransun tyyli on mainio! Mukavaa toukokuuta sinne saareen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevät on ihmisen parasta aikaa! Kevätkukat niin ihania. Huomasin juuri koivikossa kerrotut tetet tulossa kukkaan - ne olen sentään hankkinut itse, ne ovat niin hauskoja.
   Ihmeen lähelle veikkaustani meni Cassata-narsissin avautuminen, enpä olisi uskonut. Paikka on toisaalta erittäin lämmin. Tänään on jo useita kukkia lähes auki. Ja hämyvuokon esimmäiset kukat raottuneet, joten niiden arvaus meni aivan mönkään :-D
   Lehtoimikän ensimmäisen kukan varovaisen puolittaisen avautumisen huomasin myös aivan äsken! Ihanaa. Ja mukavaa, että meillä ollaan sen suhteen samassa aikataulussa.
   Kyllä vesi, tai jopa lumi tai jää olisivat tervetulleita, täällä yritän huomata kaikki pikkuiset kuivuudessa kärvistelevät, eritoten pari pikkuista erikoista esikkoa. Nytkin vielä tuulee oikein kunnolla kuivattaen pintamaata entisestään.
   Ransu kiittää ja lähettää erityisterveiset äidillesi, mukavaa toukokuuta teille ihanaan Savoon!

   Delete
  2. Minäpä kerron Ransun terveiset, jos äitini ei ole jo ehtinyt lukea niitä täältä. Ne lämmittävät varmasti häntä tässä ihanan Savon "ihanassa" kevätmyrskyssä. Täälläkin tuulee hurjasti mutta maanpinta ei kyllä pääse kuivumaan kun vähän väliä sataa vettä vaakatasossa. Tuskinpa lehtoimikkä uskaltaa edes harkita raottavansa terälehtiään kun en minäkään uskalla lähteä ulos :D Samanlaista myräkkää on luvattu huomiselle, mutta sitten kai pitäisi selkiintyä ja tyyntyä. Toivossa eletään.

   Delete
  3. Voi vietävä, Savon myrsky! Mitä ihmettä, sadetta vaakatasossa...? Piti ihan mennä katsomaan Ilmatieteen laitoksen sivuja. Totta tosiaan. Meillä vaan aurinko paistanut koko päivän (ja tuullut), mutta äsken meni pilveen ja voi olla, että tännekin tulee pieni ripsaus. Ei kyllä kuulosta lehtoimikälle mieluiselta säältä. Toivottavasti huomenna on leudompaa!

   Delete
 8. Tämä haaste olikin yllättävän vaikea. Ensin jäätävän kylmään, sitten lämmin jakso ja taas tuulet puhaltavat vissiin jäämereltä!
  Irikset kukkivat meillä jo, eli se meni monella päivällä pieleen, mutta kiva että tähän suuntaan. Muita odotellaan vielä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jäämereltä tuntuu tosiaan tulevan tuuli, voi ei. Eilenkin tuuli kovasti, mutta sen tuntu oli ihan eri, kun se tuli lounaan suunnalta.
   Ihanaa, että kukkia tulikin liian aikaisin! Kyllä kai sää hitaasti menee lämpenevään päin (vaikka tämä perinteinen juhannussää onkin ;-) )

   Delete
 9. Niin keväistä ♥ Onko kukat siis ajallaan, etuajassa vai myöhässä? En ymmärtänyt tästä haasteesta mitään, mutta hyvältä näyttää ja taisit osua maaliin todella hyvin! Suloisia kevätkukkia puutarha pullollaan. Ihmeellisesti sateet teidät kiertäneet, toivottavasti pilvet tupsauttavat sinne lähiaikoina pisaroita. Minne istutit pajut? Kävikin mielessä tässä eräs päivä, että jokohan Quebec kukkii, kun on niin aikainen kukkija. Kauniita narsissejasi odottelen jo kovasti täällä ruudun toisella puolen. Minullakin tuo albo-tulppaani kukkii vain silloin tällöin, Balkanin olosuhteet ei vastaa meidän oloja kovin hyvin..luin, ettei kestä myöskään kylmää tuulta tämä tulppaani. Ei ihme siis ettei siitä näy nenänpäätäkään joinain kylminä keväinä. Ransun peppu-pystyssä-ruokailutyyli on valloittava. Ihastuttava Onnellisia kevätpäiviä toivotellen ♥ Samettihortensia (blogger ei anna kirjautua)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No jopas nyt bloggeri toimii ärsyttävästi.
   Haasteessa piti veikata muutaman kasvin kukinta-aikaa, ja eka arvaus meni minulla vain päivän pieleen, eli yllättävän hyvin, loppujen lopuksi! Ihanat narsissit kukkivat nyt jo vähän siellä täällä.
   Pajut ovat vielä ruukuissa, olin viime viikon vielä niin syväjäässä siitä messukeikasta, että en jaksanut mitään.
   Quebecissä on nuppu maanrajassa, sieltä tullaan! Ehkä ne odottavat hieman lämpöä kukkiakseen. Tuo kylmänarkuus selittää Albocaerulean hyytymisen kyllä.
   Ihanaa toukokuuta sinulle kirsikankukkien kera!

   Delete
 10. Jokainen iloitsee kasvillisuudesta omasta näkökulmastaan! Ransun ruohikko on kyllä jo huomattavan vihreän ja mehukkaan näköinen. Meillä ei vielä ole noin, mutta kissatarhassa on jo vanhalla ruoholla voinut hetken aikaa laiduntaa. Sen verran, että mun pipossa oli taannoin ruoho-oksennus (sitä en tiedä mistä se pipo oli löydetty, koska itse en edellisenä aamuna sitä ollut löytänyt, mutta samapa se, pääasia että yleensä löytyi) :-D

  Katsoi tuossa just kuvia. Viime keväänä (ja edellistalvi oli todella luminen) meillä on kukkinut krookukset 2.5. Nyt samalla kohdalla on vielä senttikaupalla lunta päällä. Mutta hiphei! narsissien, tulppaanien, idänsinililjojen ja vähän hyasinttienkin alkuja näkyy jo! Varistelin niiden ympärille käytettyä kissanhiekkaa, jos vaikka kauriit sitä moittisivat, eivätkä söisi niitä. Uuden sadon kasvikset varmasti kelpaavat niillekin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransun eleistä päätellen ruoho on ihan ok, ehkä jopa kauan kaivattua. Voi ei, pipo-oksennus! :-D
   Nyt oli kyllä hirveästi lunta monella seudulla ja äärimmäisen hidasta sen sulaminen. Onneksi sentään versoja jo löytyy! Kissanhiekka voi hyvinkin toimia hajukarkotteena.

   Delete
 11. Sinulla on siellä kaikkea erikoisuutta en ole ennen kuullutkaan että on vihreäkukkaista valkovuokkoa ja monia muita minulle outoja lajikkeita. Minä olen nyt ollut jotenkin unessa tämän haasteen kanssa ja sen toteutumisessa. Mutta jatketaan kuitenkin kevään tarkkailua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kasveja on vaikka kuinka, kotimaisilla taimistoilla vain harvemmin myydään mitään erikoisempaa.
   Kevään tarkkailu on mukavaa ja leikkimielinen haaste kiva myös. Tänään taisikin olla jokin veikkaamani kukkimispäivä, täytyy tsekata. Tuuli on niin hyytävä, että ehkä mikään ei tällä säällä aukene.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!