Sunday, 22 May 2022

Narsissimaratooni

 Ja lisää tulee vielä, kunhan pääsen kotiin!

Yhtäkkiä huomasin, että muotopuutarhan reunalla on ihana pienitorvinen 'White Lady' ryhtynyt kukkimaan. Se on yleensä aika myöhäinen. Kevään pysytellessä pitkään kylmänä en tajunnut, että toukokuu on jo pitkällä. Nythän on jo loppukevät! 
Tässä on myös pieni tupas jotakin valkonarsissia, niistäkin ensimmäiset ovat avautuneet.

Ja samaan aikaan huomasin, että kostealla kevätniityllä oli ryhtynyt pieni vaaleanpunainen pikkusinililja kukkimaan. Siis sama, joka on ensimmäisiä kukkijoita pihassani. Siellä eletään siis kuukautta jälkijunassa kuin tässä muotopuutarhassa – enemmänkin. Lumikellotkin siellä kukkivat ainakin alkuviikolla, narsisseista vasta versonkärjet näkyvissä.

Ruukussa maaliskuussa hankittu Spring Sunshine eli 'Eaton Song' kukki yhä kauniisti, joten en ole vielä istuttanut sipuleita maahan. Väri sointui täydellisesti muotopuutarhassa kukkiviin kelta-valkoisiin 'Sweetheart' -tulppaaneihin.

Jos pysytään hetki pihan tällä laidalla, niin ihan tontin reunalla, mustaseljojen alla ja karhunlaukkatuppojen välissä, kukkivat ensimmäiset 'British Gamble' -torvinarsissit. Näiden kukat ovat todella kookkaat, ja niiden ainoa vika on sateella lakoaminen. Joten sen puolesta ehkä hyvä, että meillä ei ole satanut, vaikka muuten olisin kyllä sadetta toivonut.

Kompostin vierellä kukkii epäonninen kerrannainen 'Tahiti', jota olen siirtänyt sinne sun tänne. Tuntui, ettei se istu oikein mihinkään. Tässä se on oikein mukava piristys.
Tämä tontin länsilaita tästä ylemmäs tuli jo katsottua edellisessä jutussa, joten jatketaan kohti itäpäätä.

Muotopuutarhan toisella puolella mäntyjen alla varjossa ei ole paras paikka narsisseille, mutta muutama siinäkin viihtyy vuodesta toiseen, kuten tämä ihana pienitorvinen 'Barrett Browning'.

Kivipengermän juurella kauluskukkainen 'Cassata' kukkii vielä, väri on kehittynyt ihanan sitruunankeltaiseksi. Tämä aurinkoinen rinnepaikka tuntuu olevan narsissille täydellinen, se viihtyy ja leviää.

Vähän edempänä, saunan kohdalla, on etelänkevätesikoiden ihana vaaleankeltainen kukkaloisto samassa sävyssä.
Lipputangon luona näkyy kostea kevätniitty, siellä on tosiaan vasta aikaisimpia kevätkukkia kukassa. Pari pikarililjaa oli maanantaina nupulla, niistä ainakin joku on varmaan jo auki. Kyllähän tähän aikaan tapahtuu vauhdilla. Niin vauhdilla, että kotoa poistumisen pitäisi olla kiellettyä enemmäksi kuin muutamaksi tunniksi kerrallaan.

Ruusutarhassa karhunvatun juurella kukkii kaunis isotorvinen 'Pink Charm'.

Samaan aikaan vieressä kukkii yhä pikkuruinen, aikainen 'Elka'. Ihanan pitkä kukinta-aika!

'Elka' ruusutarhan laidalla. Olen aivan rakastunut tähän matalaan, siroon pikku narsissiin, jonka sävy on mitä kaunein haalistunut vaaleankeltainen – tai kermanvalkoinen.
Hajonnut korituoli toimii pionitukena. Kuvassa näkyy myös amerikanpionin ruskea verso, ja siinä on nuppu! Jännä nähdä, millainen kukka siihen tulee, sillä tämä on salamatkustajana muun kasvin juurakossa tullut siementaimi, kukka voi olla mitä vain.

Kurkataanko koivikkoon, sillä sinne olen viime vuosina istutellut narsisseja ja alue on koivujen lehteen tullessa valtavan kaunis. 

Olen hieman ymmälläni lajikkeista. Alaosassa on varmaan lähes valkoinen 'Mount Hood', jota istutin viime syksynä lisää, sen takana kelta-valkoinen yhtä isotorvinen 'Snow Frills', jolla on torvessa valkoista ja kehälehdet keltaiset, ihana väritys.
Oikealla koivun rungon vierellä on aloittanut tavattoman kaunis orkideanarsissi 'Dutch Lemon Drops', jossa on useita nuokkuvia kukkia samassa varressa ja väri vaaleankeltainen.
Mutta sitten tuolla taustalla. Täytyy tutkia, kun pääsen kotiin näkemään, onko jotakin muuta avautunut. Sinne yläosiin istutin syksyllä Hiidenkiven puutarhan Minnan kehumaa 'Princess Zaidea', mutta sen pitäisi olla valkoinen. Tai sitten tuo on jotakin muuta aiemmilta vuosilta. Mutta kun vertaan viime vuoden kuviin, ei tuolla kohdassa ole narsisseja. Väri ole ole katastrofi ollenkaan, mutta täytyy yrittää selvittää, mitä tuo mahtaisi olla. Voi olla, ettei ole mahdollista, narsissilajikkeita on kymmeniä tuhansia.

Aikaisimmat kukkijat 'Tête-à-Tête' -narsissitkin vetävät esitystä yhä, kun paljon isompi 'Mount Hood' on liittynyt seuraan.

Keltainen sointuu valtavan ihanasti koivuihin, niinpä olen istuttanut alueen alakulmalle onnenpensaan. Se on toistaiseksi pysynyt hyvin pienenä, mutta ehkä alkaa jonakin vuonna kasvaa. Kukkaloisto ei suorastaan päätä huimaa – vielä.

Onnenpensaan lähellä kasvaa muutamia viime vuonna istutettuja 'Tête Bouclé' -narsisseja eli kerrannaisia tetejä. Taustalla on naapurin ihana luumurinne täynnä kevätesikoita. Niitä tälle omalle puolelleni odotellessa olen siirtänyt muutaman taimen tontin toisesta päästä Rivendellistä ja kylvänyt myös. Valkovuokkoakin olen tähän istuttanut, ja jotakin muuta pientä, luonnonkasveja: metsämaitikkaa, kieloa, tarhatyräkkiä. Valkoista ja keltaista.

Kuvasarja Ransusta koivikon eteläreunalla. Ehkä kissaihmiset tunnistavat tuon ilmeen, kun se huomaa mamman ja sitten tulee viimeisen kuvan pusuilme.

Pihatien toisella puolella ison koivun alla kukkii narsissi, jonka piti olla 'Spring Pride', mutta ei ole sitä. Näitä virhelajikkeita tulee silloin tällöin. Tämä on jo muutama vuosi sitten istutettu, joten olen jo pystynyt aiempina vuosina tarkkailemaan, tuleeko torveen kukan kehittyessä persikkaista reunusta – ei tule. Eipä tämäkään ruma ole!

Kun lähdin pois kotoa, näytti kirsikkaluumu 'Nigra' tältä koivun alla. Juuri puhkeamassa kukkaan! 

Mikä hirvittävä hetki lähteä. Toisaalta puu on tällaisena kauneimmillaan, kun vasta osa kukista on auki, osa on nuppupallukoina, ja lehdetkin vasta puhkeamassa. Mutta olisihan tätä katsellut pidempäänkin.
Toivottavasti näen tämän tänä iltana kukassa, ja monen muun, kun viimein palaan kotiin. Toukokuussa jokainen poissa puutarhasta vietetty päivä tuntuu kuukauden pituiselta.


Amerikanpioni on useamman pionilajin risteymä
Etelänkevätesikko – Primula elatior
Kevätesikko – Primula veris
Kirsikkaluumu – Prunus cerasifera
Onnenpensas – Forsythia
Orkideanarsissi – Narcissus Triandrus-Ryhmä
Valkonarsissi – Narcissus Poeticus-Ryhmä

18 comments :

 1. Kevät on yhtä tutkimusretkeä puutarhaihmiselle :) Niin monta narsissilajiketta, että minä en edes tiedosta olevankaan. Kauneimpana/ komeimpana kukkii Ransu ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu on paras, ehdottomasti! Narsisseja on paljon, mikä on mahtavaa, sillä niiden keräily kannattaa. Niitä ei syödä ja ne kukkivat yleensä luotettavasti vuodesta toiseen, muutamaa arkaa poikkeusta lukuun ottamatta.

   Delete
 2. Sinulla on valtava määrä erilaisia narsisseja. Toukokuussa tapahtuu aina puutarhassa niin paljon, että on tosiaan vaikea olla pois. Myös joskus tuntuu siltä, että vaikka olisi puutarhassa, mutta keskittyneenä yhteen tekemiseen, toisaalla puutarhaa tuntuu tapahtuvan samaan aikaan jo jotain muuta, mitä ei ole ehtinyt havaita.

  Ja tänä vuonna tosiaan puutarhan eri osat ovat vähän eri aikataulussa. Meillä takapiha alkaa kyllä selvästi kiriä etupihaa kiinni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Narsisseja on tullut kerättyä, joka syksy pyrin istuttamaan ainakin paria uutta, ja ehkä jotain vanhaa ihanaa lisää. Tässäkin postauksessa on vain murto-osa narsisseistani.
   Paikoissa on tänä keväänä ihan hurjia eroja. Tulin nyt illalla kotiin ja kostealla kevätniityllä ovat viimein lumikellot lähes lakastuneet ja ensimmäiset narsissit avautuneet tilalle. Ihan kuin niiden varret olisivat aiempia vuosia matalampia, lienee ollut rankka talvi.
   Nyt pitäisi siis olla silmät selässäkin, ja lisäksi joidenkin pitkien periskooppiantureiden päässä, ja vielä webbikamera, jotta ei varmasti missaa mitään!

   Delete
 3. Siulla onkin monia lajikkeita narsisseja. Ne onkin luottokukkijia puutarhassa. Ei sitä ruahi ussein lähtii keväällä reissuun. Tosi kaunis on nyt tuo siun kirsikkaluumu. Meilläkin nyt narsissit aloittelloo kukintoonsa ja huomoon monia puskia, mitkä pitäs nostoo ylös ja jakkoo. Kukinta on taantunu. Joka aamu on kierrettävä kahtomassa miten kukinta etenöö.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Narsisseja on niin mukava istuttaa, kun useimmiten niistä tulee monivuotinen ilo. Ainoastaan jotkut lajit - tasetit ja virvanarsissit tulevat ensimmäisenä mieleen - eivät viihdy ja häviävät, mutta silti niitäkin täytyy aina istutella lisää, sillä joskus joku voi sitten asettua viihtymään. Niin monia erilaisia narsisseja sitä onkin!
   Onneksi kirsikkaluumu on nyt täydessä kukassa, tulin eilen illalla kotiin, ja kääpiömantelitkin ovat kerrankin tulossa kukkaan, eivät ohikukkineet kotiin saapuessani, niin kuin kovin usein on käynyt. Ne ovat salamannopeita kukkijoita.
   Sinulla on sitten kesäksi tiedossa myös narsissien kaivuuhommia muiden hommien lisäksi.

   Delete
 4. Replies
  1. Nyt kotiin palattuani on vielä kauniimpaa, kun kirsikat ja luumut kukkivat, enemmän tulppaaneja on tullut kukkaan, kirsikkaluumu on täydessä kukassa, mitäs vielä... kaikkea!!

   Delete
 5. Pusu Ransulle! :-*

  Meillä kukkii yksi narsissi. Se avautui lauantaina. Toisia on vielä nupullaan, eivätkä kohta vielä aukeakaan. Mutta on ainakin yksi! Aikalailla myöhässä ne kyllä ovat, mutta samapa tuo, kunhan joskus kukkivat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pääasia on, että kukkaset ovat hengissä, kaipa niitä enemmänkin aukeaa, kunhan toteavat talven varmasti päättyneen.
   Ransu lähettää lohdutuspusuja ja -puskuja, ne ovat kyllä sen verran voimakkaita, että saattaa nenä litistyä, ja voi siihen hampaanjäljetkin tulla, mutta se on se ajatus joka on tärkein! Voimia suruun meiltä kaikilta <3

   Delete
  2. Voimaperäinen ja nenänlitistävä manulipusku on kyllä se mitä tässä tarvitaan, tuli nenään hampaanjäljet tai ei! Kiitos Ransu, ja Musti ja Saila myös <3

   Delete
 6. Ihana narsissikokoelma! Keväinen narsissien ja kevätesikoiden täyttämä luontopuutarha on omissa haaveissani, en vain omista sellaista, joten on kiva katsella kuvia sinun pihapiiristäsi. `Pink Charm´ on upea narsissi! Samoin pikkuruinen `Elka´. Komeita ovat monet kerrannaiset narsissit, mutta varret taipuvat todella herkästi! Jos sattuu olemaan sadekelit, ovat ne takuuvarmasti pitkin maata ja sen jälkeen maljakkokamaa. Yksinkertaisten narsissien sateen kesto on paljon varmempaa, siksi Elke saa pisteitä kauneuden lisäksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi tontillani oli pari paikkaa, joissa voi harrastaa "paranneltua luontoa", niin ei ole leikattavia nurmialueita tai kantattavia istutusalueita sitten niiden kohdalla.
   'Elka' on tosiaan hurmaava. Tilasin sen aikanaan Hollannista enkä ole katunut. Lyhyt varsi takaa erittäin aikaisen kukinnan, kaiken lisäksi. Kerrotut narsissit ovat tosiaan vaikeita sateella, ja niistä puuttuu osa narsissien luontaisesta kauneudesta, vaikka ovat omalla tavallaan upeita nekin. Onneksi narsissien laajassa kirjossa on mitä valita, pientä ja herkkää tai suurta ja komeaa.

   Delete
 7. Ihanat narsissit. Aina ei saa sitä lajiketta mitä oli ostavinaan. Niin taisi käydä itsellekin, pitää vielä tarkistaa oma kirjanpito. Ransu ja pusuilme <3
  Tosi vähäisellä sateella on menty, loppuviikon sade on tervetullutta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti sielläkin on silti joku kaunis lajike, vaikka ei ollut sitä mitä piti. Narsissien kukan värin muuttuminen kukinnan edetessä kyllä hankaloittaa tunnistamista, joskus täytyy vain odotella. Kävin katsomassa lähempää, ja tuolla koivikin ylärinteessä on joku ihana, jolla on kukat sarjana ja kiva värityskin, joten olen ylen tyytyväinen, vaikka se ei olekaan Zaida-prinsessa.
   Ransu lähettää pusun! <3
   Huh, edellisestä muutaman millin sateesta on jo kaksi viikkoa. Maa alkaa halkeilla; savimaan iloja ;-D

   Delete
 8. Ihana kuvasarja Ransusta! <3 Meillä alkaa olla talokaupat aika lähellä toteutumista ja puhuttiin miehen kanssa, että mikäli ne toteutuvat, voisimme hankkia uuteen kotiin kissakaksikon. Voit varmasti uskoa, että olen innoissani. Yli kymmenen vuotta ilman kissaa on ollut aivan liian pitkä aika. Ihania ovat nuokin narsissit. Huomaan pikkuhiljaa tykästyväni myös keltaiseen ja etupihallemme olenkin nyt hankkinut keltaisia kesäkukkia ruukkuihin. Oikein vaaleankeltaiset sävyt ovat keltaisista suosikkejani, mutta ei kirkkaankeltainenkaan enää näytä lainkaan pahalta. Tuo etelänkevätesikkorypäs on aivan ihastuttava, juuri sellaista suloista vaaleankeltaista sävyä. Jospa saat selville mysteerinarsissin lajikkeen. Sinulta ainakin löytyy tietämystä sen selvittämiseen. Toivottavasti näit vielä kirsikkaluumun kukinnan. Olen ihan jäljessä blogien lueskelussa, joten voi olla, että oletkin jo jossain myöhemmässä postauksessa paljastanut, ehditkö näkemään sen kukinnan. Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, onnea mahdollisten talokauppojen johdosta!
   Voi että, niistä teidän kissoista tulee odotettuja ja rakastettuja. Miten ihanaa. Tuli ihan mieleen, kun itsekin haaveilin pitkään omasta kissasta, mutta piti odottaa, kun opiskelin ja asuin ulkomailla vuosikaudet. Sitten ostin tämän oman talon ja ei mennyt kuin pari kuukautta, niin sain Mustin :-) Se oli kauan odotettu kissalapsi.
   Keltainen on tosi ihana monessa paikassa, mutta hirveästi riippuu muista väreistä, talon väristä ja ympäröivästä kasvillisuudesta, onko se ihana vai kamala. Minusta ihmiset, jotka eivät voi sietää keltaista, ovat väärässä ;-D Silloin vain ei keltaista ole yhdistetty oikein. Vaaleankeltainen on tosiaan hyvin kaunis ja raikas väri.
   Kyllä, näin hyvinkin kirsikkaluumun oikein täydessä vedossa! Nyt sen kukinta alkaa jo olla ohi, mutta kauan se kesti.
   Kiitos, mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!