Löytyi pari aarretta, joita olen pitkään etsinyt, lisäksi sain ratkaistua mullantäyttöongelman. Joskus menee putkeen!
Penkkiä oli myös pienenettävä, sillä 'Andenken an Ludwig Späth' -pihasyreeni tuli aikanaan istutettua liian lähelle, ja se on vielä kallistunut etelään eli yrttipenkkiin päin. Sen ja penkin välistä ei enää mahtunut kulkemaan.
Eilen, kun olin leikannut nurmen ja odottelin mahtavaa matalapainerintamaa sateineen, aloin purkuhommiin. Yrttipenkin poistettavassa päässä kasvoi ikivanha timjami, jossa ihme kyllä oli edelleen vihreitä oksia. Siirsin sen ja keltalehtisen mäkimeiramin ruusutarhaan. Sitten oli tämä pienen alppiruusun kokoinen salvia, sekin on kasvanut tuossa kymmenisen vuotta. Kylläpä aika rientää!
Salvia siirtyi preerialle, mutta siitä varmaan toisella kertaa.
Penkissä oli aika paljon aukkopaikkoja, vaikka tästä kuvakulmasta se näyttää oikein rehevältä. Tuossa on kyllä jo uudet laukkaneilikat istutettuna.
Tähtitulppaani 'Albocaerulea Oculata' kuihdutti kukkanuput ennen kuin ne ehtivät avautua. Toivottavasti parempi onni ensi vuonna.
Viime kesänä Tromssan kasvitieteellisestä puutarhasta hankittu rikko Saxifraga fragosoi teki ensimmäisen kukkavartensa juuri, kun olin lähdössä kaupunkiin. Tuskailin, ehtiikö se kukkia poissa ollessani. En edes tiedä, millainen kukka tähän tulee!
Ei ehtinyt kukkia ohi, ensimmäinen kukka on nyt auki!
Siitä puheen ollen: ei sitä sadetta eilenkään tullut. Silmälasissa huomasin kerran yhden pienen pisaran pihalla puuhaillessani. Harmaa pilvimassa oli kyllä tulossa luoteesta, mutta Iniön kohdalla se päätti vaihtaa suuntaa ja meni Ahvenanmaalle päin. Illansuussa alkoi aurinko paistaa, se siitä sadepäivästä.
Seuraava, tiistaille luvattu matalapaine vähenee sekin mitä lähemmäs tullaan. Jotenkin näin käy tosi usein!
Ruusujuuri Rhodiola pachyclados kukkii myös, tämän kukkia en muista aiemmin nähneenikään. On kasvanut tässä jo pari vuotta.
Kaupunkireissulla löysin uuden mätäslaukkaneilikan viime vuoden keväällä menehtyneen tilalle. Se oli tuolloin vihreänä ja kukkanuput tehneenä, kun alkoi huhti–toukokuussa kuivua. Samoin menehtyy aika moni pihani kasveista, muun muassa taas kerran syksyllä istutettu palloesikko oli huhtikuussa vihreänä, mutta toukokuussa jo kuollut.
Kohtahan saa jo nurmikonleikkuun lopettaa, kun se lakkaa kasvamasta. Viime vuosina on ollut tällaista yllättävää tilannetta, että nurmi alkaa kulottua keltaiseksi jo toukokuussa.
Taimi myytiin maksaruohona, sellaisia ovat kauppojen taimietiketit aika usein. On kai tämä joskus maksaruohoksi sitten luettu.
Ihanaa, että löytyi uusi, ja tässä on aiempaa kauniimpi värikin! En oikeastaan tykkää yhtään aniliinista, jollaiset laukkaneilikoiden kukat useimmiten ovat. Tykkään vain itse kasvista, joten kukkia on siedettävä. Tämän haileanvärisen muoto on "New Zealand Form".
Alppipenkin itäpäässä kukkii kohta valkotupsulaukka, sen alla kääpiöneilikka on täynnä kukkanuppuja.
Ostin tätä kerran yhden, kymmenen vuotta sitten, ja istutin vähän huonoon paikkaan. Silloin alppipenkkiäkään ei vielä ollut. Taimi tietysti kuoli ensimmäiseen talveensa. Siitä pitäen olen etsinyt uutta. Nyt minulla on paikka ja strategia. Peittelen alppipenkin talveksi.
'Nifty Thrifty' on, kuten kuva osoittaa, kirjavalehtinen. Sen lehdissä on ohut vaalea reunus. Ihan mahtavaa! Kukkien väristä viis, kun on kirjavalehtinen laukkaneilikka!
Edessä on kaadettu kuusenrunko, ja koska se on tarkoitus käyttää navetan takaseinän kengittämiseen, kuorin sen. Hiki lensi, voin sanoa.
'Royal Burgundy' ei jurota, minkä toivon tarkoittavan riittävän kookasta elossa olevaa juuristoa.
Ylärinteessä on hedelmätarha, vilkaistaanpa sinnekin, kun kaikki on nyt ihanasti kukassa.
Luumut/kriikunat kukkivat aivan ihanasti, myös se iso, joka heilui ja kun otin kiinni ja ravistin, kuului juuristosta riks raks. Voihan olla, että se heittää veivinsä myöhemmin.
Kuvan vasemmassa alanurkassa on rusokirsikka, joka ei tänä vuonna kukkinut, mutta kun otetaan huomioon paha vesimyyrätilanne, olen valtavan onnellinen siitä, että sitä ei ole syöty, se ei heilu ja on tullut kunnolla lehteen.
Aikaisin keväällä lähes kaatunut 'Arttula' -hapankirsikka ei halua avata lehtiään eikä kukkanuppujaan, mutta toivon, että sillä olisi riittävästi juuria jäljellä elämiseen. Viime vuoden keväällä samoin jurottanut 'Musta Rudolf' -omena on myös hitaasti tulossa lehteen, se onneksi selvisi juuriston syömisestä, mutta toipuminen ottaa aikansa.
Tuomi kukkii ja tuoksuu. Halusin, että tämä yksi säästetään, kun tontin yläosan vesakko aikanaan raivattiin. Lempparipuita.
Tontin märin paikka ei vielä kuivalta näytä. Tämä näkymä on kostean kevätniityn ja mutapuutarhan yli Rohaniin. Siellä japaninkirsikka 'Royal Burgundy' pistelee parastaan.
Aurinkoista sunnuntaita (tänne sadetta)!
Hapankirsikka – Prunus cerasus
Harmaakynsimö – Draba incana
Japaninkirsikka – Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Kääpiöneilikka – Dianthus subacaulis
Luumu – Prunus domestica
Mätäslaukkaneilikka – Armeria caespitosa
Pihasyreeni – Syringa vulgaris
Pisaralaukka – Allium carinatum ssp. pulchellum
Rusokirsikka – Prunus sargentii
Rusolaukkaneilikka – Armeria maritima
Tuomi – Prunus padus
Valkotupsulaukka – Allium orientale
Eivät mene koskaan sateet tasan, meiltä olisi hyvin voinut osa tulla sinnepäin. oSinä kuitenkin osaat ottaa myös kuivuuden positiivisesti, kun rakennat ihanaa alppipenkkiä pikkuisille laukkaneilikoille! Rusolaukkaneilikan kukinto on omasta mielestäni ihan kelvollinen ja hailakka mätäslaukkaneilikka vielä kauniimpi! Toivotaan, että myyrätuhot ovat nyt taaksejääneitä ja puut pysyvät pystyssä!
ReplyDeleteEi mene tasan, mutta pakko sateen tännekin on jossain vaiheessa tulla. Uusia istutuksia pitää muistaa kastella, onneksi kumminkin ollaan vasta keväässä ja maassa on vielä kosteutta, paitsi pinnassa.
DeleteAlppipenkissä pitäisi taimien selvitä kuivuudessa, laukkaneilikat eivät ehkä ihan kuivan paikan kasveja ole. Muistan ne niin hyvin Pohjois-Atlantin rantakallioilta ja siellä sataa jatkuvasti :-D Mutta pieninä minulla ei niille muutakaan paikkaa ole. Ne ovat niin suloisia! Mätäslaukkaneilikka on kuin kukkien koristama neulatyyny.
Myyrät ovat varmaan muuttaneet märemmille paikoille, sillä Musti ei niitä ole enää johonkin aikaan näytille tuonut. Saavat puut kasvattaa uusia juuria kesän ajan!
Alppipenkki näyttää kaikkine kasvaneen todella kivalta. Oli hyvä idea käyttää hiekkainen yrttimulta tuohon tarkoitukseen.
ReplyDeleteIhania kukkivia puita!
Onneksi tajusin ajoissa tuon multa-asian. Olisi ollut minulle tyypillisempää kipata se jonnekin ja muistaa vasta jälkikäteen alppipenkin multatarve.
DeleteKukkivien puiden aika on ihanaa, seuraavaksi aloittavat omenapuut, ja syreenien nupuissa voi jo nähdä vähän kukan väriä!
Teillä alkaa kyllä taas taistelu kuivuuden kanssa. Nuo alppipenkin kasvit varmasti pärjäävät kuivuuden kanssa. Jos talven selviävät. Omalla pihalla kierrätän nykyisin osaa multaa myös siten, minkä bongasin joskus Päivänpesän blogista. Laitan rikkaruohottunutta maata (jos siis laajenann/kaivan uusia penkkejä) multapusseihin, joissa musta väri on ulospäin ja annan ne muhia vuoden tai pari ja sitten käytän saman maan kohopenkin tai jonkin rakennusaineena. Laitoin nyt kierrätettyä savimaata myös lehtikompostorin lehtien päälle ja siihen päälle hieman pussimultaa ja sinne päälle sitten kesäkurpitsat. Saa nähdä, toimiiko systeemi.
ReplyDeleteIhan ihmeellistä, kuinka yhdessä vuorokaudessa jo nurmi kellastuu silminnähden laajemmilta alueilta. Ei tällaista pitäisi vielä toukokuussa olla. Huomiselle on luvassa onneksi mahdollisesti jopa vuorokauden mittaiset sateet, toivon todella, että se toteutuu. Ennuste on lähes 10 mm ja se on paljon meille.
DeleteTuo Katjan konsti on hyvä, hänellä on muitakin vinkkejä kasvualustan kierrättämiseen ja uusien istutusalueiden luomiseen vanhaa puutarhajätettä hyödyntäen. Itsekin olen ottanut niistä vaarin ja nyt on yksi nurinniskon käännetty nurmialue moninkertaisen mustan muovin alla. Ensi vuonna se on varmaan jo hyvää istutusaluetta!
Kesäkurpitsasysteemisi kuulostaa hyvältä. Kun vain ei ala juolavehnät tai korteet kasvaa, minulla korte on änkeytynyt joihinkin viljelylaatikoihin joistakin raoista.
Harvoin mantereella asuessa tulee ajateltua, kuinka haasteellista puutarhurointi saaressa on myös mullan vuoksi. Aikamoista taiteilua, kun multa on kehitettävä itse ja kasteluvesi poimittava silmälaseihin osuneista pisaroista.
ReplyDeleteRoyal Burgundy on upea kukkiessaan ja niin ovat sen lehdetkin.
Hehheh, silmälasiin osuneella pikku pisaralla ei paljon kastella :-D Huomiselle on kunnon sade luvassa, onneksi se ei ole kutistunut mitä lähemmäs tullaan; toivon todella, että sataa tällä kertaa.
DeleteRoyal Burgundy on niin hieno, onneksi se vaikuttaa selvinneen myyräinvaasiosta.
Onpa siellä kuivaa. Täällä saatiin aiemmin reilusti vettä ja tänään vielä 4mm. Pussimulta on ihan kauheaa mutta joskus sitä on pakko käyttää, sinulla ongelma ratkesi hyvin. Kierrätetty maa on hyvää, ei mene mitään hukkaan ja saa parempaa kuin mitä pusseissa on.
ReplyDeleteNo nyt täällä sataa! Tai sataakohan enää... aiemmin aamulla satoi ihan reippaasti, toivon, että se alkaa taas. Nurmikko on mennyt isoilta laikuilta jo keltaiseksi.
DeleteKuten yllä olevissa kommenteissa todettiin, sinulta on saanut todella hyviä vinkkejä istutusalueiden mullan tekoon. Kiitos niistä! Kun vain olisin toimeliaampi niitä toteuttamaan.
Tuo multapenkkaperustuksen hiekkamaa oli aivan superhienoa multaa kylvöihin, yrteille ja nyt kivikkokasveille. Harvinaista herkkua tuollainen hiekkainen maa täällä muutenkin.