Friday, 6 May 2022

Nappiin

 Eilen avautui 'Quebec'.

Siinä ei olisi mitään ihmeellistä, sillä tämä on sen normaali kukkimisaika, mutta päivä sattui osumaan jetsulleen nappiin Koska kukkii -haasteen arvaukseni kanssa. Olin arvannut kukkimispäiväksi 5.5. ja vannon, että toissapäivänä kukka oli vielä nupulla, eilen iltapäivän auringossa aukesi. Tänään avautui sille jo kaveri. 'Quebec' on raitatulppaani.
Kuvassa näkyy lisäksi mukulaleinikin ja pikkukäenrieskan kukkia, ja hailean oranssi hyasintti, jota ei tahdo oksasilppukatteesta erottaa.

Persikkaisia 'Gypsy Queen' -hyasintteja on kaksi kappaletta ja nekin ovat juuri tulleet kukkaan. Istutin nämä alun perin punaiseen villiin penkkiin, mutta siinä on liikaa kesävarjostusta, jotta hyasintti viihtyisi ja kukkisi kunnolla uudelleen.
Sitten tajusin, että sävy sointuu ihanasti 'Quebeciin' ja siirsin tähän, ja se saattoi olla varsin onnistunut idea.

Täällä ne nimittäin kasvoivat punaisessa villissä penkissä. Kuten kuvasta näkyy, siinä on järkyttävä viidakko ukkolaukan siementaimia (eivätkä ne ole edes punaisia). Nyt niiden seuraksi on noussut yhtä järkyttävä määrä metsätyräkki 'Chameleonia'. 
Kirjasin jo viime vuonna puutarhapäiväkirjaan: kaiva ukkolaukka-metsätyräkkiviidakkoa pois. Voi olla, että se tässä kevätinnossa jonakin päivänä tulee tehtyäkin. Eilen kaivoin tästä ystävälle muutaman varjoliljan siementaimen, ja samalla sain poistettua pari talikollista viidakkokasvustoa. Vaikka se ei tunnu vielä missään.
Varjoliljat ja pari pionia, jotka tässä kasvavat, pärjäävät kyllä tuolla seassa, mutta tämä penkin osa on mennyt kasvivalikoimaltaan aivan liian yksipuoliseksi.

Villin punaisen penkin alapuolisko on ihan jees, siinä kasvaa muutaman tumman metsätyräkin lisäksi mm. idänunikkoa ja näitä ihania 'Cotinga' -syklaaminarsisseja, joiden torvi värittyy hitaasti persikan suuntaan.

Villi punainen penkki on lämmin kasvupaikka, tuulensuojainen, ja osa tulppaaneista on jo näin pitkällä. 

Palataan muutamia metrejä rinnettä alas, tässä edessä on ruskopenkki ja taustalla 'Quebecit' ja persikkaiset hyasintit kivimuurin edessä. Se on avoin paikka, jossa riittää paahdetta kesälläkin.

Ruskopenkissä kukkii muutama syklaaminarsissi 'Jetfire'. Nämä ovat selvästi vähentyneet, mutta onneksi eivät kokonaan hävinneet. Talvi taisi olla niille rankka. Tässä oli jääkausi päällä pari kuukautta tammikuusta maaliskuulle. Ylättävää kyllä, tulppaaneja kyllä nousee ihan mukavasti, ja muitakin sipulikukkia, edes Austin-ruusu Crown Princess Margarita ei ole niin kärsinyt kuin edellistalven jälkeen.

Hämyvuokotkin avautuivat eilen kunnolla. Näiden avautumispäiväksi veikkasin 12.5. eli se meni viikon verran pieleen.

Pihan toisessa päässä avautui lummetulppaani 'Johann Strauss' pari päivää 'Quebeciä' aiemmin. Hyvin samantyyppinen, yhtä aikainen ja matala, ja tälläkin on raidalliset lehdet.

Meillä on käynyt vieraita. Mustin kaveri lapinporokoira Lávvi kävi kylässä.

Lávvi valvoi kuusen kaatoa. Keskellä pihaa kasvavista kuusista toinen oli kallistunut ikävästi itään. Mielessä kävi aina länsimyrskyllä, kaatuuko se lahon saunan päälle, joka menisi moisesta litteäksi. Ei siinä mitään, sauna lähtee jonakin päivänä, mutta se on ainoa itseni ja pyykin pesupaikka, mitä minulla täällä on.
Lávvin isäntä näytti, mihin kohtaan "latvatähti" tulee ja ryhtyi kaatamaan. Latvatähden laskeutumispaikka piti kutinsa metrin tarkkuudella, eli nappiin meni tämäkin homma.
Kuvasta voi muuten nähdä, että koivikossa on jo hiirenkorvaväriä!

Tässä tilanne ennen kaatoa. Laajakulma vääristää niin, että kaikki kenottaa kohti kuvan keskustaa, mutta oikeasti tuo oikeanpuoleinen oli kallellaan oikealle, vasemmanpuoleinen on suora.
Kaadossa oikeanpuoleinen osoittautui ihan terveeksi, joten toivottavasti saan siitä hirret navetan kengitykseen. Jonakin vuonna/vuosikymmenenä. Pitääkin alkaa kysellä, kenellä on lainata kuorimarautaa.

Kuusten välissä oli ihana, majatyyppinen tunnelma ja viileys kesälläkin. Siinä sijaitsee saniaistarha, vaikka paikka on niille pääosin liian kuiva. Aika moni tässä on kuitenkin sinnitellyt, kuten tämäkin kalliokielo Polygonatum lasianthum. Olen kuitenkin jo miettinyt parikin vaihtoehtoista paikkaa saniaistarhalle – yksi niistä olisi saunan paikalla, joka on tonttini kostein kohta.

Nyt ovat olosuhteet hieman muuttuneet! Kuusen alla on jo ainakin viisi vuotta elellyt nuori, nyt polvenkorkuinen tammi, josta olen ajatellut jatkajaa. Se ei ole paljon pituutta kasvanut, mutta toivottavasti on tehnyt syviä juuria – kävin juuri katsomassa: latvasilmu pullistelee. Se on juuri sopivassa paikassa keskellä pihaa; riittävän kaukana rakennuksista, jotta saa kasvaa juuri niin komeaksi ja leveäksi kuin tammi vain osaa. 
Valon myötä on kasveihin tullut eloa. Imikkä, jossa en huomannut nuppujakaan, avasi kukkansa suunnilleen samana iltapäivänä, kun kuusi kaatui.

Siinä on nyt yksinäinen kuusi, joka jäi koristamaan pihaa komealla olemuksellaan. Se on onneksi aika tasapainoinen, joten toivottavasti ei kaadu seuraavassa itätuulessa. Tammi saa nyt kasvaa sille kaveriksi, ja tällä puolen pihapolkua on japaninlehtikuusi jo kasvanut mukavan kokoiseksi. Sekin oli polvenkorkuinen piiska 15 vuotta sitten.


Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Hämyvuokko = valkovuokon sinertävät ja punertavat muodot – Anemone nemorosa
Idänunikko – Papaver orientale
Japaninlehtikuusi – Larix kaempferi
Kuusi – Picea abies
Lummetulppaani – Tulipa Kaufmanniana-Ryhmä
Metsätyräkki – Euphorbia dulcis
Mukulaleinikki – Ficaria verna
Pikkukäenrieska – Gagea minima
Raitatulppaani – Tulipa Greigii-Ryhmä
Syklaaminarsissi – Narcissus Cyclamineus-Ryhmä
Tammi – Quercus robur
Ukkolaukka – Allium hollandicum
Varjolilja – Lilium martagon

22 comments :

 1. Puun kaataminen on aikamoinen taitolaji. Senkin puolesta, että hommaa teillä seurasi noinkin monta silmäparia :)
  Sinulla on söpön kokoinen lipputanko, vai vääristääkö kuvakulma?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi oli todella taitava kaataja. Totuuden nimissä on sanottava, että Lávvi oli sisällä niin kauan kuin moottorisaha pärisi, se ei tykkää siitä metelistä yhtään. Kai nyt, kun on noin isot korvatkin!
   Hei joo, lipputanko meni katki jossain taannoisessa myrskyssä jo vuosikausia sitten. Sen jälkeen se on ollut humalasalko :-D

   Delete
 2. Hyvin arvattu!
  Yhdenkin noin suuren kuusen kaataminen muuttaa kyllä maiseman hetkeksi todella erinäköiseksi, mutta aika nopeasti uuteenkin näkymään tottuu. Toivottavasti tammi kasvaa kuuselle kivaksi kaveriksi.
  Minä sain viime kesänä miehen serkulta pari pikkuruista tammen alkua ja näyttää siltä että ovat hengissä. Olivat talven ihan kokonaan lumen alla, joten niille ei tullut liian kylmä täällä meillä:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totinen tosi, maisema muuttuu. Ymmärrän kyllä entisen isännän ratkaisun istuttaa neljä (!) (kaksi kaatui välistä jo aiemmin) kuusta keskelle pihaa, ne olivat näkösuojana naapuriin. Mutta niiden takana oli varjoisaa ja kuuset toimivat kuin muurina, joiden taakse jäi tavallaan alue poissa silmistä, poissa mielestä. Kuuset ovat toisaalta niin hyviä puita lintujen kannalta, että toivon tuon yhdenkin riittävän. Ja nyt tulee valoa ylärinteen hedelmätarhaan aiempaa paremmin.
   Ihana kuulla, että tammet ovat elossa! Lumisuoja on hyvä juttu :-)

   Delete
 3. Niin vaan pienistä piiskoista kasvaa hienot puut. Luulen tammen suorastaan riehaantuvan kun kuusi lähti varjostamasta. Tammi on ainakin jänisten oikea herkkupuu, sitä pitää suojata tosi pitkään ja joka talvi silti napsivat alaoksia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tammi ampaisee varmasti kasvuun nyt, kun viimein sai oman tilan eikä ole enää kuusen alla kuivassa ja varjossa. Peuratkin syövät tammea, joten se on ollut siitä lähtien verkon suojassa, kun sen pikkuisena taimena tuosta huomasin. Ja saa tosiaan kasvaa pitkään verkon sisällä, kunnes on riittävän kokoinen.
   Ihanasti aukeni kuusen alustalta muutama neliömetri istutustilaa!

   Delete
 4. Joo, hyvä on mieluummin itse päättää, milloin saunan on aika lähteä ;). Komea pihakuusi jäi jäljelle! Eräs ystäväni sanoi, että joka pihassa pitää olla ns. talokuusi. Vanhan kansan uskomuksia länsirannikolta, kuulemma, tai muuten ei ole talolla suojelijaa. Joten hyvä, ettet joutunut luopumaan toisesta - kun vielä sijaintisikin on sanonnan mukainen, eikö?

  Menin heti postauksesi nähtyäni tarkistamaan, millä mallilla omat narsissini ovat. Muutama on kukassa, mutta suurin osa vielä nupulla. Myöhässä on kevät tänä vuonna! Muistelen aiemmista vuosista, että äitienpäivänä narsissit ovat usein joko täydessä kukassa tai kuihtumaan päin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onpa mukavan kuuloinen uskomus, täällä lännessä tosiaan asutaan. Tykkään kovasti tuon jäljelle jääneen kuusen komeasta hahmosta, joka totta tosiaan tuntuu joltakin suojelevalta "tyypiltä", näin olen jo ennen tuon kertomaasikin miettinyt. Sääli olisi siitä luopua, mutta siihenkin aikanaan joutuu, toivottavasti ei pitkään aikaan. Se myös ylläpitää varsin rikasta lintuelämää. Toisaalta sitten on taas tilaa kasvaa muuta tilalle.
   Pihlajasta olen aiemmin kuullut, että monissa maissa, meilläkin, se olisi myös suojeluspuu. Ja pihlajakin täällä sitten tietysti on.
   Narsissit ovat aloittaneet varmasti kukinnan normaalia myöhempään. Aloin oikein miettiä tuota äitienpäivää, mutta minulla on niin monia eri narsisseja, että en osaa sanoa :-D On aikaisia ja sitten myöhäisiä, ja näin ollen niiden yhteinen kukinta-aika kestää varmaan kuukauden. Aikaisimmat aloittavat aina huhtikuussa, ja niin nytkin, mutta niukin naukin.

   Delete
 5. Meillä kukkii jo sinivuokko. Luultavasti huomenna aukeavat ensimmäiset krookukset, samoin ensimmäiset idänsinililjat ovat hetkistä kiinni. Toissapäivänä oli pihakiven ympärillä vielä saappaanvarrellinen lunta, nyt ei ollenkaan. Siinä ne krookukset on. Täällä on ollut pari tuulista päivää ja tänään on satanut vettä. Narsisseilla ja tulppaaneilla kestää vielä.

  Mutta sitä minä ihmettelen, että ilmeisesti krookukset siis ovat tehneet varret ja nuput jo paksun lumen alla, koska heti lumen lähdettyä ovat valmiita avaamaan kukkansa. Ihme otuksia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin, sieltä niitä nousee! Kevätkukat ovat tosissaan ihme otuksia. Moni tekee kukkavarren valmiiksi mullanpinnan alle ja ne ovat tosiaan heti valmiita kukkaan, kun lumipeitto päältä häipyy.

   Delete
 6. Lisätila istutuksille ei ole yhtään huono juttu. Kuusen alla tuskin on juuri rikkaruohotkaan viihtyneet. Toivottavasti tammi saa nyt kasvuspurtin. Kauniit lummetulppaanit.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuusen alla on tosiaan monta neliömetriä aivan paljasta (tosin hyvin kuivaa) multapintaa! Äkkiä siihen jotain tyrkkäämään, huomasin jo pari nokkosenversoa sieltä puskemassa :-D
   Yllätyksekseni löysimme myös pari jo ihan lehdessä olevaa karhunlaukkaa. Niitä kyllä kasvaa muutaman metrin päässä, mutta voi olla, että olen siirtänyt sipuleita myös kuusen katveeseen, missä ne ovat sitten hautautuneet laskeutuvien ja leviävien oksien alle. Ihme, että ovat pysyneet hengissä!

   Delete
 7. Saila, yleensä suosin kuusia tontin laidalla oravien pesäpaikkoina ja tuulensuojana asumuksille. Luin jostain jutun, että suomalaiset eivät tajua, miten paljon puista on hyötyä talon likellä. Vaahtera kasvaa suomassa varjoa terassin edessä, ikkunan alla on mänty, jota olemme hiukan katuneet, kun se sotkee niin, mutta se saa olla. Talomme eteläpäädyssä kasvaa serbiankuusi ihan vain maisemallisista syistä eli talo, jota me emme suunnitelleet on siitä päästä tylsä. Mitä tulee tammiin, niitä on istutettu about 10!!! Never say never! Olemme aina inhonneet muovisen näköisiä tuijia, mutta kun vähän kävelimme Älylässä, saimme kauhean timanttituijamanian. Kukapa olisi uskonut. Huomenna niitä lisää.
  Miten Musti nyt naurattaa minua! Antoiko hän tilaa vierailevalle 'Mustille'.? (Et taida olla facebookissa? Siksi kysyn nyt tässä, että onko sinulla eli oletko ottanut sen aivopuutiaisrokotuksen? Sitä annetaan ilmaiseksi jo Lohjalla ja meidänkin olisi kuulunut saada ilmaiseksi Lohjan tietojen mukaan, mutta emme saaneet. Reseptit ovat jo apteekissa. Jos olet saanut sen, tuliko oireita? Saatamme olla myös Paraisilla huvilalla, jos vain ehdimme, mutta tuo Lohja...)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Havupuut ovat täydellisiä linnuille ja eläimille, ja talvivihreää tuomaan, ja tuulensuojaakin ympärivuotisesti... outoja tuollaiset yleistykset, kyllä kai iso osa suomalaisista arvostaa puiden läheisyyttä.
   Hih nuo tuijat, eipä pidä koskaan mennä vannomaan mitään! :-D
   Mustin paras kaveri pienenä oli Lávvi-koiran emo, ja Musti on tuntenut Lávvin pennusta, joten menee sitä ihan puskemaan ja nuolemaan.
   Olen kyllä facebookissa. Olen aloittanut tbe-rokotteiden ottamisen 15 vuotta sitten, ja sehän tässä on älytöntä, että tässä tapauksessa rokote ei ole Paraisilla ilmainen, vaan ainoastaan niille ääliöille, jotka eivät vielä täällä olleet sitä ottaneet ennen kuin se "muuttui ilmaiseksi"! Omista tehosterokotteistani joudun täten maksamaan, koska olin ottanut taudin vakavasti jo ajat sitten. Huoh. Tällaista asioista voisi avata päätään paljon pidemmältikin, mutta ei nyt tämän enempää.

   Delete
 8. Onnittelut täysosumasta! Jos olen pysynyt veikkauksissa kärryillä, niin täysin oikeita arvauksia ei ole tainnut tulla lainkaan (vai osuikohan Betweenillä joku oikein?). Minulla on vielä yksi mahdollisuus, tosin aika pieni, mutta kuitenkin. Parissa tete-narsississa on isohkoja nuppuja ja veikkasin niiden aukeavan huomenna.
  Hyvä oli kaataa kenottava kuusi pois hallitusti sen sijaan, että joutuisi keräämään saunan kappaleita myrskyssä kaatuneen puun alta pois. Nyt tammi saa varmasti vauhtia kasvuunsa. Valon määrän lisääntymisen lisäksi maaperässä riittää kosteuttakin pidemmälle kun ei ole kuin yksi kuusi sitä kuluttamassa. Taisit saada myös ison alueen uusille istutuksille ;)
  Mukavaa pian alkavaa uutta viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Ällistyttävää, että meni nappiin, mutta niin se vain meni. 'Cassata'-narsissikin meni ohi vain päivällä, mutta hämyvuokko viikolla. Kirjopikarililjaa vielä odottelen, sille veikkaamani päivä ei ole kai ihan vielä.
   Toivon, että tetenarsissisi avautuu huomenna! Lämpimämpääkin pitäisi olla luvassa (tänään ainakin täällä jäätävä luoteistuuli ja +5).
   Tammen latvasilmu pullistuu päivä päivältä! Ihanaa. Pidän tammista erityisesti, mutta tietysti vain silloin, kun ne saavat kasvaa oikein leveiksi valossa ja tilassa, juuri niin kuin nyt taimelleni tilaa ja valoa on! Juhuu! Tässä kylän keskellä olevassa pihassani kun ei muuten tilaa ole noin isolle puulle.
   Kyllä, tuossa on nyt tyhjä mullosalue ihan odottamassa istutuksia! ;-D
   Kiitos, aurinkoista ja narsissipitoista viikkoa sinullekin!

   Delete
 9. Musti ja Lávvi ovat kuin kaksi marjaa! Kuuset ovat kauniita, mutta vievät kyllä lähistöltään kaiken valon. Kiva, että pääsee hyötykäyttöön.

  ReplyDelete
 10. Ihanat eläinystävykset <3 Sinä olet veikkaillut kukinta-aikoja aika hyvin. Onnittelut napakympistä! Kauniin värinen tuo 'Gypsy Queen' ja kaunis on sen nimikin. Taidokkaasti kaadettu kuusi. Kiva, että nyt on tilaa tammen kasvulle ja ehkäpä uusille istutuksillekin. Noista sinun rakennuksistasi ja niiden kunnostuksesta kuulisin muuten mielelläni enemmänkin, jos joskus ehdit niistä kirjoittelemaan. Mukavaa päivää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo tulppaani meni nappiin, mutta hämyvuokot ihan pieleen, ja kirjopikarililja - hmm... täytyy katsoa, mitä päivää sille veikkasin. Kukintaan kuluu vielä aikaa, hyvä kun nuppu vasta näkyy.
   Täytyy kirjoitella taloistakin, kunnostus on todella hidasta, niin eipä ole usein raportoitavaa.
   Kiitos, aurinkoista tiistaita sinullekin!

   Delete
 11. Onpas hauska kuva Mustista ja koiraystävästään, hyvä parivaljakko, Musti näyttää hyvin tomeralta! <3<3

  T : Musti-fani

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!