Thursday, 5 May 2022

Laatikon ulkopuolella

 Nurmikko alkaa olla aika kukkaisa.

Huomasin muotopuutarhan liepeillä, että helmililjat ovat alkaneet vaeltaa. Tämä edustaa selvästi laatikon ulkopuolista ajattelua.

Niitä on myös muotopuutarhan keskusympyrässä. Yksi (kuvan ulkopuolella) on jopa ihan vaaleansininen, selvästi 'Valerie Finnis' -tummahelmililjan jälkeläinen.

Olen monta vuotta luullut, että vaaleanpunaiset 'Pink Sunrise' -helmililjat ovat hävinneet, mutta on niitä edelleen muutama. Ne vain ovat onnettomasti joutuneet harmaamintun jyräämiksi.

Pikkusinililjat ovat myös lähteneet vaeltamaan muotopuutarhan penkeistä ympäröivään nurmikkoon ja kauemmaksikin. Ne ovat jo ehtineet lähes kaikki kuihtua. Tässä 2,5 viikon takaisessa kuvassa näkyy vaaleanpunaisten 'Rosea' -lajikkeiden seurassa tuo jännittävän vaalean siniharmaa siementaimi.
Pari vuotta sitten kuvittelin, että kaivan nurmelle levinneet ylös ja istutan kukkapenkkeihin – onneksi tulin järkiini. Kukkiva nurmikkohan on toiveiden täyttymys!

Varsinainen sininen pikkusinililja on tämän värinen; tämä on pikkusinililjan perusmuoto. Todella ihana väri, mutta tämä on halunnut levitä hyvin hitaasti, olemattomasti oikeastaan. Tänä vuonna ei uusia siementaimia synny, sillä huomasin myyrän syöneen kukkavarret, kun menin kitkemään hämyvuokkoa tämän vierestä.

Kukkanurmikon kansoittajatrio: pikkusinililja (vaaleanpunaisena), pystykiurunkannus ja helmililja.

Ransu: Hmm... täällä näkyy jotain.

Persiansinililja on myös aika hyvä leviämään. Ja pikkukäenriska, sitä on aivan joka paikassa!

Tässä ruusutarhasta otetussa kuvassa näkyy hyvin pikkukäenrieskan arvo. Tuollainen pikkuruinen, mitättömän ohuet lehdetkin, mutta mikä voima. Tässä olisi maa paljas ja ruskea, jos ei käenrieskaa olisi.

Pikkukäenrieska yhdessä pikkuisten 'Elka' -narsissien kanssa: pieni ja vielä pienempi.

Jos jatketaan vaaleankeltaisilla, niin huomasin etelänkevätesikon pyrkivän istutusalueelta sammaloituneelle nurmelle.

Siistin mutapuutarhaan johtavan ojan sekä itse mutapuutarhan tukevalla haravalla, jolla saa vedettyä ryönät ja pohjamutaakin pois. Tähän ojan reunalle siirsin etelänkevätesikkoa vasta viime vuonna, tuolla ojan vasemmalla puolella sitä näkyy, lumikellojen lehtitupsujen takana. Vaaleakukkainen tarhajouluruusu on myös tulossa kukkaan, mukavaa, että se viihtyy.

Sivusta päin kuvattuna ei ojaa näy, mutta iso tupas etelänkevätesikoita lahon saunan nurkalla näkyy. 'Cassata' narsissit siitä tännepäin toistavat keltaista.

Kukkia on jo paljon auki! Väri ei ole vielä kehittynyt huippuunsa, se vaalenee vielä aivan ihanaksi sitruunasorbetiksi.

Edellistä edellisessä kuvassa, jossa näkyy saunan nurkka, näkyy myös iso havunoksa kauempana. Se suojasi heittä Viburnum × bodnantense 'Dawn', jonka toinen talvehtiminen onnistui, ja myös kukinta, vaikka laitoin pressun tämän ympärille varsin myöhään. Siinä vaiheessa pakkasia oli ollut jo viikkoja. 

Puska ei voi olla hirveän arka, sillä Skotlannissakin tämä viihtyy, ja siellä voi olla hyvinkin kylmä. Talvi vain on lyhyempi ja harvemmin on sentään 
–20 astetta. 
Etenkin sen takia olen tämän suojannut, että en menetä kukintaa, sillä nuput kehittyvät jo syksyllä. Jos olisi lauhempi ilmasto, tämä kukkisi syystalvella. Voi olla, että se täällä saaristossa on jonakin vuonna mahdollista, sillä meri lämmittää pitkälle vuodenvaihteeseen asti ja ylikin. 
Kuvasin pullistuvat nuput maaliskuun viimeisenä päivänä.

Pystykiurunkannus kukkii joka puolella, ja tämän luonnonkasvin talvenkestosta ei tarvitse huolehtia. Harvassa kohdassa on silti näin tiheä kasvusto kuin juhannusruusun alla. Muualla nurmikolla se kukkii siellä täällä.

Huomasin tässä yhtenä iltana kiurunkannuksen, jossa oli suorastaan sähkönsinisiä sävyjä ja erityisen punertavat varretkin. Vähän kuin tässä olisi mukana kesällä kukkivien sinikukkaisten geenejä, mutta ei voi olla, kun kukinta-aika on aivan eri. 
Pystykiurunkannuksen kukka kyllä muuttuu vanhetessaan sinertävämmäksi, ja olen nyt tarkkaillut, että varretkin saattavat samalla punertua. Lisäksi näissä on paljon värivaihtelua luonnostaan eri yksilöiden välillä. 

Ransu: Tässä ei ole kiurunkannuksia, vaan maukas mehevä ruoho.

Posliinihyasintit ovat levinneet sinne sun tänne todella tehokkaasti. Istutin näitä paljon jo yli kymmenen vuotta sitten, joten näillä on ollut aikaa levitä. Nurmikko ei tunnu olevan mikään este tai edes hidaste posliinihyasintille.

Ihanaa sinikevättähteä havittelin vuosia, kunnes viime syksynä sitä tilasin. Niitä on noussut vain kaksi, mutta toivottavasti ne tekevät siementaimia ja alkavat lisääntyä. Näiden sinisävy ja pienet kukat ovat valtavan kauniita.
Pyöreät lehdet kuuluvat tietenkin mukulaleinikille. Sekin kukkii kohta kaikkialla, niin istutusalueilla kuin nurmikollakin, mutta toistaiseksi vasta lämpimimmissä kohdissa kivijalan ja -pengermän eteläpuolella näkyy kukkia.

Hämyvuokotkin (eli sinertävät/punertavat valkovuokot) ovat valumassa alueeltaan, ensin lahon parrun sisään ja nyt niitä kasvaa jo sen etupuolellakin, josta alkaa nurmikko. Kuten kuvasta voi nähdä, kukkia avautuu jo, joten tämän osalta Koska kukkii -haasteen veikkaukseni meni pieleen, siinä taisi olla arvaus, että ensimmäinen kukka aukeaa vasta viikon päästä.

Hämyvuokot ovat kuvassa etualalla, niiden takana on tiheikkö käärmeenlaukkaa, jota yritän syödä joka aterialla. Sen takana on jotenkin hirmu kiva värimaailma: punertavia tarhajouluruusuja, samansävyisiä ja violetimpia pystykiurunkannuksia, keltaisia pikkukäenrieskoja. Koko näkymä on ihana, mutta tämä onkin pihani parhaita kevätkohtia.

Ensimmäinen tavallinen valkovuokko on myös avannut kukkansa kuusten alla. Tämä on siirretty kerrotun kasvuston keskeltä, jotta se ei muutu kokonaan yksinkertaiseksi, jos niin siis voi käydä. Juuristolla leviävillä kasveilla toisaalta ehkä ei, vaan niitä olisi aina molempia sekaisin. Mutta nämä tavis-valkovuokot ovat toisaalta kivempia luonnollisemmissa osissa pihaa, kuusten alustan lisäksi koivikossa. Ja tämähän leviää varmaan aikanaan nurmikkoonkin, niin valkovuokolla on tapana tehdä.

Loppukevennyksenä "hallerinkylmänkukan siementaimet". Itse kylmänkukka näkyy tuossa versomassa, mutta siementaimet taisivat olla jotakin litulaukkaa!


Etelänkevätesikko – Primula elatior
Hallerinkylmänkukka – Pulsatilla halleri
Harmaaminttu – Mentha longifolia
Käärmeenlaukka – Allium scorodoprasum
Mukulaleinikki – Ficaria verna
Persiansinililja – Scilla mischtschenkoana
Pikkukäenrieska – Gagea minima
Pikkusinililja – Scilla bifolia
Posliinihyasintti – Puschkinia scilloides
Pystykiurunkannus – Corydalis solida
Sinikevättähti – Scilla sardensis
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Tummahelmililja – Muscari armeniacum
Valkovuokko – Anemone nemorosa

16 comments :

 1. Narsissit vaikuttaa jo edistyneemmältä keväältä.
  Minä olen suunnitellut, että menen joku päivä naapurin pihalle pikkulapion ja ämpärin kanssa kaivmaan vähän sellaisia pieniä sinisiä kukkia nurmikolta meidänkin pihalle... Tiedän, että talon omistajan puolesta asia on ok, mutta muut naapurit vähän mietityttävät. Onko heidän mielestään ok, että naapurin pihalta kaivellaan jotain... ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Narsissiaika on jo kunnon kevättä!
   Hih, no mutta jos joku tulee valittamaan, niin sanot vaan, että luvan kanssa ollaan. Mutta ehkä varsinainen ongelma onkin ne, jotka kurkkii verhon takaa ja juoruilee sitten oman mielipiteensä totuutena, niin se taitaa aina olla.

   Delete
 2. On siellä vaan hurjan keväistä! Minustakin olisi ihanaa, jos kevätkukkijani leviäisivät nurmikolle. Ehkä voisin vähän auttaa niitä siinä... Tuollaiset vähän villintyneen oloiset kukkaryppäät ja -yksilöt ovat viehättäviä. Voihan hitsi noita "kylmänkukan" siementaimia. :D Onneksi sentään oikeakin kylmänkukka on kasvussa. Aurinkoista loppuviikkoa ja sopivasti sadetta sinne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanan keväistä tosiaan, koivuissakin näkyy jo sellaista ruskehtavaa viherrystä!
   Kannattaa varmaan auttaa leviämistä, vaikka yllättävästi niitä sitten vähitellen nurmelle ilmaantuu ja sitten lisääntyy. Idänsinililjat jäivät mainitsematta jutusta, ne ovat niin klassikko.
   Kylmänkukka itse on onneksi elossa, siementaimet olisivat olleet bonusta, mutta pelkkä emokasvikin riittää :-D

   Delete
 3. Käenrieska on keväisin arvossansa, vihertää aina ensimmäisenä ja pieni keltainen kukkansakin on kaunis. Meilläkin se saa levitä ihan minne haluaa, osa kukkapenkeistäkin on täynnä sitä. Mutta sinne häviää kesän myötä.
  En käsitä miten muut saavat valkovuokon leviämään. Taidan taas siirtää sitä toiseen kohtaan, pähkinäpensaan alle jos nyt mitään tulee esiin, vielä ei näy edes lehtiä.
  Täällä ainakin on kevät tosi myöhässä, katselin, että vuosi sitten kukki ensimmäiset narsissit, nyt vasta nousee lehdet maasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Käenrieska on ihan mahtava, ja tuskin siitä on yhtään mitään haittaa koristekasveille.
   Teillä on todella myöhässä kevät kyllä! Minullakaan ei kaikki valkovuokot ole vielä nousseet ollenkaan, niitä on vielä parissa muussakin paikassa, jossa ei vielä mitään näy. Kaipa ne nousevat, siellä ja täällä.
   Noiden hämyvuokkojen ja muidenkin kanssa olen saanut odotella kymmenenkin vuotta ennen kuin alkaa olla kunnollinen kasvusto. Eli varsin hidasta se leviäminen alkuun on.

   Delete
 4. Todella paljon siellä kukkii jo kaikkea, myös penkkien ulkopuolella. Olen nyt alkanut siirrellä tiettyjä sipulikukkia ihan tarkoituksella myös penkkien ulkopuolelle. Ja kevätesikkokin on itsekseen alkanut lisääntyä puun juurella ja mietin, että mihin sitäkin voisi varovasti siirrellä, jotta tulisi kukkia myös kukkapenkkien ulkopuolelle.
  Mahtava määrä on siellä kiurunkannusta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo onkin fiksua, että siirtää tarkoituksella penkkien ulkopuolelle. Kukkanurmikkoprojekti nopeutuu. Tosin sitten nurmikonleikkuu vaikeutuu :-D
   Kiurunkannukset näyttävät viihtyvän parhaiten ruusun alla.

   Delete
 5. Kovin kauniita ovat nämä sinun karkulaisesi;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä! Pitää vain varoa askeliaan. Tänään taas huomasin uusia helmililjan kukkia muotopuutarhan keskusnurmella <3

   Delete
 6. Söpöjä karkulaisia! Sitten kun lapset eivät enää juoksentele pitkin pihamaata, annan minäkin kevätkukkijoiden levittäytyä kukkapenkkien ulkopuolelle. Pitää alkaa hamstrata kiurunkannuksia, sinililjoja ja kevättähtiä, jotta ne saavat kansoittaa ensin kukkapenkit.
  Eilen pääsin muuten vihdoin näkemään, että kumpikin sinulta saaduista tarhajouluruusun taimista on hengissä. Toinen paljastui lumen alta jo muutama päivä sitten, toinen vasta eilen. Kukkanuppuja en niistä löytänyt, mutta monta uutta lehdenalkua, joten isoin haaste on ohitettu. Nyt vain odotellaan, että kasvavat reippaasti kokoa kesän aikana ja kukkivat ensi keväänä.
  Ihana heisi! Kiva, että viihtyy luonasi ja kukkii jo ihan kunnolla.
  Voi rähmä, ei siis sittenkään hallerinkylmänkukan siementaimia! Kerrankos sitä erehtyy :D Sirkkalehtitaimet voivat kyllä olla todella saman näköisiä keskenään, joten sekaannuksia syntyy väkisin. Onneksi oikea kasvi ei ole kuollut talvella.
  Aurinkoista päivää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jihuu, ihana uutinen nuo jouluruusut! Oikein hyvää kasvua heille!
   Kyllä noita nurmella kasvavia kukkia tulee tallottua yhdenkin ihmisen voimin, lasten juoksut talloisivat sitten moninkertaisesti. Hyvä idea istutella niitä kumminkin kukkapenkkeihin, ovathan ne ihania ja alkavat sieltä levitä vähitellen.
   Siementaimirypäs oli niin hämäävästi yhdessä kohdassa aivan kylmänkukan vieressä :-D Ovela hämäys.
   Aurinkoista äitienpäivää!

   Delete
 7. Ihanaa katsella, miten puutarhassasi kukkii jo vaikka mitä. Ilmeisesti talvituhojakaan ei liiemmin ole.
  Scillojen ja kirjokevättähtien nurmikon valtausta tervehdin ilolla. Elän toivossa, että posliinihyasintit liittyisivät joukkoon. Moni kasvi on tänä vuonna kovin myöhässä. Valkovuokkojen runsautta näin alkuviikosta Tapiolassa, mutta meidän nurkilla vasta yksittäisiä kukkivia.
  Onko muuten käenrieskaa ostettavissa jossain? Näin sitä kyllä tienpenkalla, mutta enpä lähde julkisille paikoille kasvivarkaisiin. Omalla pihalla on aiempina keväinä ollut muutama siellä täällä. Nyt niitä ei näy. Ehkä eivät ole vielä heränneet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Myyrätuhoja on, ja isoja sellaisia. Kerään tässä voimia niistä kirjoittamiseen. Yllättävän vähän jääkausi vaikuttaa kasveja tuhonneen, tosin osa kasveista on vasta heräämässä, joten monen puuvartisen kanssa ei vielä tiedä tilannetta.
   Posliinihyasintti on hyvä leviämään, joten toivottavasti se sielläkin aloittaa maailmanvalloituksen pian!
   Hyvä kysymys käenrieskasta. Enpä muista sitä missään myynnissä nähneeni. Toivottavasti sinun kasvisi vielä ilmestyvät, hirveän vaikea sitä on erottaakaan ennen kuin alkaa kukkia. Minulta kyllä saat sitä :-)

   Delete
 8. Ihana Ransu! <3 Kevään kukkasista komein! Voi miten siellä on jo noin paljon kukassa. Sinun karkulaiset saisivat kyllä karata tännekin saakka. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu on ainakin pehmein :-D
   Ihanan paljon on kukassa! Kaikkea, kaikkialla! En tiedä, osaavatko kukat lähteä laivamatkalle ;-D

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!