Tuesday, 28 September 2021

Yhtäkkiä kaikki leiskuu

Vasta pari päivää sitten ennätin kommentoida Samettihortensian blogiin, kuinka meillä ei vielä ole niin paljon syysvärejä. Sitten yhtäkkiä onkin! Aamu oli kasteesta märkä, otin kameran käteen ja lähdin ikuistamaan värejä.

Kiinanpunapuun neulaset alkavat saada syysväriä ennen kuin varisevat. Hiidenkiven Minna kirjoitti kommentissaan puun hipsuttelusta. Ehkä kuvasta voi nähdä, kuinka pehmeät kiinanpunapuun neulaset ovat. Niitä tosiaan tekee mieli hipsutella. Tässä olisi loistava kasvi tuntoaistipuutarhaan.

Jos on kiinanpunapuu vielä pikku taimi, ovat ylempänä rinteessä kasvavat saarnet jättiläisiä. Niiden väri alkaa hiljalleen vaihtua limenvihreäksi, sen jälkeen puut menevät ihanan keltaisiksi.

Ison saarnen alla on 'Osakazuki' -japaninvaahtera muuttunut viininpunaiseksi ihan parissa päivässä. Tämä on yksi parhaista syysväri-japaninvaahteroista. Kesällä lehdet ovat vihreät.

Alempana, kivimuurin edessä, leiskuvat sirotuomipihlaja ja helmipihlaja. Onnittelen itseäni siitä, että siirsin helmipihlajan edestä ison ruusuherukan, sillä sen takaa ei pihlajasta näkynyt kuin ylimmät 15 cm. Siirto tuli tehtyä kreivin aikaan pihlajan ruskaa ajatellen. Helmipihlaja on ehdottomasti parhaimmillaan syksyisin.

Nyt saa helmipihlajan ihastuttavaa syysasua ihailla tyvestä latvaan saakka.

Sirotuomipihlajan syysväri on huippuhyvä. Harmi, että sen takana on pakko olla riista-aita ja kaikenlaisia risuja ja rankoja verkkoaidan tukena, näkymä olisi kauniimpi ilman niitä, mutta mielummin ne kuin peurat.

Varjohiipoissakin on hyviä syysvärejä. Tämä on Epimedium × youngianum 'Yenomoto'.

Ja tässä Epimedium × versicolor 'Cupreum' sekä myrkkylilja 'Waterlily', joka ihan juuri vasta pisti nenänpäänsä mullan pinnalle. Kukkavarsi on venynyt vuorokaudessa kymmenen senttiä!

Juuri, kun pohdiskelin, jaksaako 'Lilac Wonder' -myrkkylilja kukkia lainkaan tehtyään siemeniä, nouseekin maasta ainakin kolme kukkanuppua.

Ennätin kuin ennätinkin myrkkyliljakaupoille. Kävin tänään liikkeessä, josta löytyi kiinteä, hyvä myrkkyliljan sipuli. Se on ihan tavallinen valkokukkainen syysmyrkkylilja 'Album', jota minulta jo löytyy, mutta olen viisastunut iän myötä ja ymmärrän nykyään, että joka syksy kannattaa istuttaa vähintään yksi myrkkyliljan sipuli, vaikka ei löytäisikään uusia ja erilaisia lajikkeita. Myrkkyliljat ovat niin tavattoman kauniita ja ilostuttavia.
Tässä kuvassa on kerrottu valkoinen 'Alboplenum' -syysmyrkkylilja, joka on yksi kauneimmista ellei kaunein myrkkylilja, sekä syysvuokko 'September Charm', taustalla murattisyklaamien ruukku.

Koivikon reunalla on onnenpensas heittäytynyt aivan mahtavan viininpunaiseksi. Viereinen köynnöskuusama on myös saanut hieman syysväriä. Taustalla lehtokuusama on vielä aivan vihreänä.

Paahdepenkin syysväri on joka vuosi hieno, kun marjaomenapensas 'Marleena' menee punaiseksi ja samoin verikurjenpolvet sen alla sekä penkin toisessa päässä. Aamukierroksella ei vain aurinko vielä penkkiin yltänyt.
Kylläpä on ollut huippuhienot syysilmat, toivottavasti teilläkin!


Helmipihlaja – Sorbus koehneana
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Kiinanpunapuu – Metasequoia glyptostroboides
Lehtokuusama – Lonicera xylosteum
Marjaomenapensas – Malus toringo var. sargentii
Murattisyklaami – Cyclamen hederifolium
Onnenpensas – Forsythia
Saarni – Fraxinus excelsior
Sirotuomipihlaja – Amelanchier laevis
Syysmyrkkylilja – Colchicum autumnale
Syysvuokko – Anemone hupehensis
Verikurjenpolvi – Geranium sanguineum

28 comments :

 1. On ollut huippuihana sää täälläkin, yöpakkasista huolimatta. Maisema värittyy nyt päivä päivältä ja näytelmää seuraa ilolla. Minun punasaarnien kolmikko ehti jo olla keltaisessa vaiheessaan ja nyt kaikki lehdet ovat maassa, olisi lehtiä katsellut pidempäänkin.
  Ihania kuvia ja kiva oli nähdä helmipihlajasi, sen voisi laittaa sille päättymättömälle hankintalistalle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana syksy nyt on meneillään. Meillä on ollut tosi lauhat yötkin, lähemmäs 10 astetta, paitsi ne pari viikon takaista kylmää yötä.
   Saarnista putoavat lehdet harmillisen nopeasti, katselisi niitä pidempäänkin toden totta.
   Helmipihlaja pitäisi hankkia jokaiseen pihaan. Se on niin matala pensas (2 m), että ei ole mahtumisesta kiinni! Olen miettinyt, että pitäisi noita marjoja kerätä ja kylvää ruukkuun, sillä mahtuisi minunkin tontilleni niitä lisääkin. Ikinä en ole siementaimea löytänyt, mutta täytyy tuossa olla itävä siemen, kun on ihan laji eikä mikään risteymä.

   Delete
 2. Ihania syysvärejä jo sinulla. Myrkkyliljoja ei minulla ole yhtään mutta minä olen vasta aloittelija näiden sipulien kanssa yleensäkin. Kauniita päiviä on täällä ollut ja mukavaa ruskaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sipulikukkia on paljon, mutta syksyllä kukkivia ei juuri muita kuin myrkkyliljat. Ne ovat niin ihania noustessaan tuoreina ja uusina maasta, vaikka on syksy ja kaikki muu lakastumaan päin.

   Delete
 3. On ollut kyllä hienot syyssäät! Täälläkin on maisema jo värittynyt syksyasuun, kännykkä on täynnä ruskukuvia. :) Syysmyrkkyliljoja pitäisi ehdottomasti hankkia, en vain muista niitä ikinä nähneeni missään myynnissä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi, niitä kyllä on hyvissä puutarhamyymälöissä, pk-seudulla varmasti Muhevaiset ja Puutarhanikkarit nyt ainakin, Sofianlehto ehkä, sellaiset oikeat taimimyymälät.
   Ihanaa, kun hieno keli ja ruska kohtaavat!

   Delete
 4. Kauniita värejä, ihan syksyn parhautta! Nautitaan tästä ohikiitävästä väri-ilottelujen ajasta!

  ReplyDelete
 5. Joka vuosi satun tuon Marleenan blogistasi bongaamaan, useampiakin kertoja kuten tänä vuonna ainakin jo kahdesti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Marleena on upea ilmestys keväällä kukkiessaan ja syksyllä ruskassa, mutta onhan siinä hienot tummat lehdet koko kesän ja marjoistakin osa oksilla koko talven. Voi siis hyvin sanoa, että se on kaikkien vuodenaikojen puu. Keväällä olin valitettavasti poissa sen parhaaseen kukinta-aikaan, mutta jonkun kuvan siitä sai ihan loppukukinnasta. Pakko sitä on kuvata, kun on niin kaunis. Näkyvällä paikallakin se on, kun on niin hieno.

   Delete
 6. Voi miten kaunista😍 Minäkin tein hädissäni vielä myrkkistilauksen ulkomailta asti, saa nähdä tuleeko sieltä mitään. Täällä vaan eletään nyt niin jänniä aikoja että puutarhapuuhat meinaa vallan unohtua. Aiotaan vihdoinkin hankkia meille KISU😻 En voi uskoa tätä oikein todeksikaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi, miten jännittävää! Ihana uutinen! Eihän tuossa pysty keskittymään mihinkään muuhun ♥

   Delete
 7. Ruska ja leiskuminen alkaa joskus tosi nopeasti. Eri kasvit voivat nousta ruskan myötä esiin, mitä kesällä konsanaan.
  Minäkin alan oppia, että myrkkylilja/vuosi on järkevä ostos, vaikka laji ei olisi itselle uusi. Ne ilahduttavat ja ne eivät syksyllä vie kamalasti tilaa. Keväällä täytyy vähän miettiä, minne haluaa niiden lehtien tulevan tai enemmän, minne ei halua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, ruskan myötä osa kasveista vasta nousee kunnolla esille ekaa kertaa kasvukaudella. Helmipihlaja on hyvä esimerkki. Onhan siinä kauniit lehdet, mutta ei sitä jotenkin huomaa ennen kuin nyt, kun valkoiset marjat loistavat tummanpunaisia lehtiä vasten.
   Myrkkyliljan lehtitötterö nousee joskus yllättävän korkeaksi ja sitten lakoaa käytävälle, juuri niin kävi tuon ihanan Waterlilyn lehdille :-D

   Delete
 8. Ruska on ollut kyllä tänä vuonna upea! Ja aina vain jatkuu!
  Meillä ensimmäinen syysmyrkkylilja kurkistaa maan alta! Muut ovat vielä kadoksissa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne nousevat tosi äkkiä maasta kukkaan, toivottavasti niitä näkyy pian lisää! Itse jännitän, kukkivatko pari erikoisempaa myrkkistä, jotka hankin toissa vuonna ja silloin ne saivat kukkia ruukussa, kun en ehtinyt saada niitä heti maahan. Löysin niiden lehdet kesällä, joten elossa ovat, mutta kukkanuppuja ei vielä näy. Olisi eka kerta, kun kukkisivat puutarhassa, sellaisia odottaa aina erityisellä jännityksellä. Toivottavasti sielläkin niitä pian kukkii.

   Delete
 9. Ruska on kaunista!
  Meillä makuuhuoneen ikkunan takana on koivu ja se on nyt kauniin keltalehtinen.

  ReplyDelete
 10. Sinulla on melkein ympäri vuoden nähtävää pihalla. Syksylläkin vielä kukkii!
  Aika kuivaa on täällä ainakin ollut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllähän pitää olla niin paljon kukkivaa kuin Suomen vuodenaikoihin ylipäätään saa mahtumaan ;-)

   Delete
 11. Onhan sielläkin jo syysvärejä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On, ja äkkiä ne ovat tulleet, yllättäen.

   Delete
 12. Mietin tänään, onko ruska nykyisin tavallista loistavampi vai katselenko ympäristöä yhä enemmän uusin silmin. Hyvä, ettei kävellessä kompuroi katukiviin, kun katse suuntautuu koko ajan puihin ja pensaisiin.
  Sinulla on upea ja monipuolinen syysruska. Helmipihlaja on niin kaunis valkoisine marjoineen ja punastuvine lehtineen. Enkä kyllä huomannut mitään risuja sirotuomipihlajakuvassa, kun keskityin ihailemaan lehtien värejä.
  Sinulla on useita erikoisempia syysmyrkkyliljoja. Tai ainakin sellaisia, joihin ei ihan joka kaupassa törmää. Ylipäätään myrkkyliljoja saa syksyisin metsästää. Joissain kaupoissa niitä on joka vuosi, kunhan osaa olla vikkelä, ettei jää nuolemaan näppejään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt tuntuu ruska olevan erityisen komea, ainakin kaikki siitä puhuvat. Ihanaa, kun on kaikkia värejä.
   Myrkkyliljojen ostopaikat tulee nuohottua nykyisin, jos suinkin syksyllä ehtii - toki ne ovat muutenkin niitä parhaita taimimyymälöitä, joista löytyy muuta kuin tusinatavaraa. Niissä kannattaa aina poiketa, kun mantereella käy.

   Delete
 13. Vuosi vuoden jälkeen käyn puutarhamyymälöissä, mutta en muista tuota syysmyrkkyliljaa. Sitähän on sitten vahdittava penkissä ettei jää heinien alle. Sullakin noin siisti, niin näkyy hyvin. Oi, minä niin rakastan syklaameja eli alppiorvokkeja♥

  Meillä luettiin ahkerasti Saarnimajan tarinoita ja Meri onkin aina halunnut saarnipuun. Lohja on täynnä kastanjoita, mutta kun varoitin niistä piikkisistä hedelmistä eli miten koirien tassut? Hän voikin sen tilalle istuttaa saarnen Lohjalle tai Paraisten mökille. Mitä verkoista! Mekin taas pakkaamme, joten osa kauniista ruskaisista atsaleoista on jo verkotettu. Mukavaa värimyrskyviikonloppua♥♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Myrkkyliljat kannattaa istuttaa näkyville paikoille lähelle kulkuväyliä. Itse olen valinnut paikat niin, että näen ne ikkunoista, sillä niitä on kiva katsoa vähän väliä.
   Saarni on kaunis, toki tulee lehteen myöhään ja pudottaa lehdet aikaisin, mutta puun paljas siluetti on jo pelkästään kaunis. Lisäksi saarni rikastuttaa maata allaan, sen pehmeät lehdet maatuvat nopeasti tuottaen hyvää kariketta alla oleville kasveille. Eli se ei ole mikään sellainen puu, joka imee muilta voimat.
   Kiitos, hyvää viikonloppua sinnekin! Aarteet onkin syytä verkottaa ajoissa.

   Delete
 14. Upeita, loistavia ruskan sävyjä. Kiinanpunapuun neulaset näyttävät jopa kuvassa todella pehmeiltä.
  Piti ihan etsiä sirotuomipihlajan taustalta, että missä ne peuraesteet oikein ovat. Punainen leiskunta vei aika tehokkaasti huomion.
  Mahtaisikohan helmipihlaja viihtyä meillä? Heti aloin miettiä siitä pettymyksen aiheuttaneen mongolianvaahteran korvaajaa. 'Marleenakin' olisi hieno mutta perheessä on yksi jonka mielestä koristeomenapuissa ei ole mitään järkeä kun voi samalla vaivalla saada isoja syöntiomenoita tekevän puun. Katselen siis suosiolla muita vaihtoehtoja :D
  Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei peuraverkkoa ja risuja tuomipihlajakuvissa niin huomannutkaan, mutta piti purnata silti :-D Kyllähän tuo näkymä olisi selkeämpi ja kauniimpi ilman, että siinä risteilee metallilankoja ja oksia. Olisi vain kiviaita ja kauniit pensaat nousemassa sen yläpuolelle.
   Kannattaa miettiä helmipihlajaa! Tai jotain muuta ihanaa pihlajaa. Helmipihlaja on niistä pienimpiä, pensasmainen selvästi. En ole omaani ollenkaan muotoillut, joten se kasvaa monirunkoisena ja tosiaan korkeus ei ole ylittänyt kahta metriä. Syynä voi olla sekin, että peurat ovat sitä typistäneet, mutta ei siitä pitäisi muutenkaan iso tulla. Sen sirot lehdet ovat erityisen kauniit, pihlajista kauneimpia. Ja sitten on tämä syysväri ja marjat, jotka jäävät talveen, kun linnut eivät valkoisia marjoja kerää.
   Kiitos, hyvää pyhää teille myös!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!