Sunday, 12 September 2021

Onnistunut kesä kasvimaalla

 Vaikka osa sadosta kuivui, on tämä vuosi ollut onnistuneempi kuin yleensä.

Suurin syy on tietysti se, että peurat eivät ole käyneet syömässä kaikkea kuten kehäkukkia. 
Ihanan oranssinkeltainen kukka! Itsekseen viime vuodesta kylväytynyt – viime vuonna tässä kasvoikin saman värinen 'Calexis Orange', muita lajikkeita ei kai ollut pakkaa sekoittamassa. 

Maaliskuussa rakennetussa kasvimaapenkissä on varsinainen keltaisen ja oranssin ilotulitus. Lappalainen etelässä -blogin Nilan lähettämistä matalan auringonkukan siemenistä on tullut ihania kukkia. Nekin kuuluisivat peurojen ruokalistalle, mutta peura ei nyt ole käynyt. 

Tämän penkin kehäkukka on 'Bronzed Beauty', mutta siementen joukossa oli yksi, josta tuli aivan keltainen kukka. Se on koko kesän ajan hihkunut: "Hei! Olen erilainen kehäkukka!" niin iloisesti, että sitä ei ole voinut kitkeä, vaikka se vaikuttaa siementen lajikepuhtauteen.

Lisäksi penkissä kukkii kääpiösamettikukka 'Tangerine Gem'. Samettikukat eivät oikein olleet juttuni ennen kuin löysin kääpiösamettikukan.
Tämän penkin satokasvit näivettyivät heinäkuun kuivuuteen, mutta onneksi ovat nämä kukat! On tässä vuonankaaliakin, se kukkii parhaillaan, kun en ole tainnut kerätä siitä satoa ollenkaan. En ole muistanut.

Myös perunannaatit ovat saaneet kasvaa rauhassa, mutta kukkia ei ole näkynyt. Ensimmäisenä istuttamani muutama 'Colomba' kuihdutti naatit heinäkuussa, mutta eilen nostin niistä kohtuullisen sadon kauniita perunoita. Kuvassa on 'Mulberry Beauty', sitä en ole vielä nostanut. Odotan hyvää satoa kasvuston rehevyyden perusteella.

Eilinen 'Colomba' -sato koristeltuna 'Bronzed Beauty' -kehäkukalla.

Mukuloista puheen ollen, maa-artisokkaakaan ei ole syöty. Tämä on auringonkukan ohella peurojen suurherkkua; serkkujahan nämä kasvit ovatkin. Nyt on eka varsi tulossa kukkaan, ihana syksyn keltainen piristäjä.

Pavutkin ovat päässeet kasvamaan ilman, että varret syödään ja olen saanut mukavasti papusatoa. Sitä kyllä jaksan korjata, vaikka en nälkäisenä päivän päätteeksi jaksakaan käydä nostamassa perunoita, siksi ne jäävät maahan pitkälle syksyyn. Pavut on sen sijaan käden käänteessä poimittu ja kiehautettu ruuaksi. 
Ruusupavussa on myös herkullinen, syötävä kukka. Lajike on 'Hestia', joka pysyy matalana.
Toisen penkin taitepapu 'Cobra' on hyvin heikkona, se penkki kärsi kuivuudesta jostain syystä tätä pahemmin ja kasvit ovat kitukasvuisia. Pari papua siellä nytkin näytti olevan ja yksi kukka, kauniin violetti.

Keväällä rakensin uuden matalan penkin lahonneen tilalle, mutta ei ollut multaa, jolla sitä täyttää. Kun kaavin ojanpohjaryönät keväisen ojansiivouksen yhteydessä, kippasin osan siitä tämän penkin pohjaksi. Sitten heinäkuussa niitimme venepoukaman kaislikkoa ystävän kanssa, toin osan rannalta haravoimastani levä-ruokojätteestä tähän penkkiin, josta saikin penkin kukkuroilleen. Yhtään multaa tässä ei edelleen ollut (paitsi vähän ojanpohjasavea, mitä ojan haravoinnista tuli), mutta pistin silti penkkiin kuusi jääkaapissa itänyttä perunaa. Niistä viisi lähti kasvamaan ja on edelleen vihreinä. Levässä pitäisi olla runsaasti mineraaleja, joista peruna pitää.

Olen hyvin innostunut kasvimaasta, mutta se ei johdu pelkästään satokasveista. Sain heinäkuussa lottovoiton eli kolmisensataa kiloa kuivabetonia, joka oli jäänyt ystävän projektista yli. Pääsin viimein jatkamaan kiveystä, joka onkin ollut keskeneräinen yli kymmenen vuotta ja on sitä toki edelleen, mutta nyt kiveys eteni kymmenellä neliömetrillä kerralla!
Heinäkuun helteet olivat oivallista kivityöaikaa, sillä silloin oli kuuma muutenkin, niin yhtä hyvin voi hikoilla kivien ja sementin kärräämisen kanssa. Pesuvesikin lämpeni ihan ilmaiseksi niin, että nostin ämpärillisen kaivosta aurinkoon lämpemenään jo aamupäivällä, päivän päätteeksi se oli lämmintä, ellei kuumaa.

Tässä heinäkuista näkymää, nyt viime päivät olen jatkanut kiveystä rehevästä papu-perunapenkistä oikealle ja myös vasemmalle, sillä muistin tuoda mantereelta mukanani pari pussia kuivabetonia. 
Vaikka olen kattanut maata kaikenlaisilla matoilla ja muilla peitteillä, puskee kasvillisuus niistä läpi, tuolla penkin vieressä niitä tuppaita näkyy. Miten palkitsevaa saada niitä peitettyä (käytin myös tyhjän tonnin sementtisäkin maan katteeksi kiveyksen alle, kaikki materiaali käyttöön) ja viimeinkin valmiiksi kivettyä!

Lukijoista löytyy takuulla muitakin, jotka nauttivat suunnattomasti siitä, että saa rehotusta suitsittua neliömetri neliömetriltä.


Auringonkukka – Helianthus annuus
Kehäkukka – Calendula officinalis
Kääpiösamettikukka – Tagetes tenuifolia
Maa-artisokka – Helianthus tuberosus
Peruna – Solanum tuberosum
Ruusupapu – Phaseolus coccineus
Taitepapu – Phaseolus vulgaris

20 comments :

 1. Bronzed Beauty -kehäkukka on minusta kaunein vasta hieman avautuneena. Silloin terälehtien värit tulevat hienosti esiin.
  Mainiota, etteivät peurat ole päässeet putsaamaan sinun kasvimaatasi, eikä muitakaan kasveja. Hieno kesä kerrassaan. Toivottavasti on pysyvä ilmiö.
  Tuli kyllä hiki lukiessani helleviikkojen aherruksestasi. Aikamoisen määrän kuivabetonia olet saanut kivien lomaan kätkettyä. Niin totta, että pitkään muhineiden projektien edistyminen tuottaa suurta iloa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on totta, kun siinä on terälehtien takapuolet punertavia, niin ne näkyvät parhaiten, kun kukka on osittain kiinni.
   Tämä on ollut huippukesä ja toivon, että peurat pysyvät poissa siihen asti, että saa ihailla astereiden kukintaa, sillä nekin ne tihulaiset popsivat.
   Suurin osa kiveyksestä tuli tehtyä parin päivän urakkana heti, kun sain sementin käyttööni, oli vähän kiire saada sitä tehtyä ennen kesän reissua ja muutenkin oli into päällä. Elokuussa sitten jatkoin viimeiset kymmenet kilot siitä jättisäkistä ja nyt onneksi muistin ostaa pari pussia, homma etenee. Puuha himottaa enemmän ja enemmän, kun loppu häämöttää!

   Delete
 2. Peuraton kesä. Hienoa! Ja tuossa alimmassa kuvassa kiveys näyttää niin hienolta. Ja tuo varmasti lämpöä sitten viileämpinä kausina kasvimaalle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peuraton kesä on kuin todeksi muuttunut toiveuni.
   Toivottavasti kiveyksestä tulee pysyvä. Huomaan, että ilman betonia ei oikein onnistu, kivet pyrkivät lähtemään valumaan suuntaan tai toiseen. Tuossa on loiva rinne ja kivetyn alueen reuna aina jossakin suunnassa lähellä, niin on hyvä, että kivet on muurattu paikoilleen.

   Delete
 3. Kylläpä kuulostaa mukavalta kun peurat on puutarhasi kiertäneet. Toivottavasti niin tekkööt jatkossakin. Tuo 'Colomba'peruna on yks miun suosikki lajeista. Kauniit perunat oot suanu ja ovat hyvänmakuisia. Kuivabetoni on hyvä keksintö, kun vähänkerrassaan valutöitä tekköö!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä on todella ihanaa, ja tähän alkaa jo tottua, että kaikki on tallella. On palkitsevaa nähdä kasvattamansa tai istuttamansa kasvit rehevinä ja kukassa.
   'Colomba' on suosikki täälläkin, tykkään kovasti. Maukas ja hyvä rakenteeltaan.

   Delete
 4. Lämmöllä on iso vaikutus kasvuun, mutta kastelupuuhaa riitti tänä kesänä. Samoja kukkalajeja kukoistaa minunkin potagerissani ja sato oli yllättävän hyvä. Peurat ovat täälläkin pysyneetpoissa kasvien kimpusta, kiitos erinomaisen karkotteen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kastelua olisi pitänyt harrastaa säännöllisesti. Sen puolesta tää kesä oli paras ikinä, sillä hankin keväällä uppopumpun ja sen myötä kastelin runsaammin kuin ennen. Mutta ei olisi pitänyt olla poissa kotoa ja reissun päällä kahta viikkoa heinäkuussa. Melkoinen kato kävi tuolloin, mutta ihme kyllä tuo ruusupapu-perunapenkki oli vehreä. Ehkä siksi, että lehdet täyttävät koko laatikon multapinnan.
   Eläköön peurankarkoite, joka toimii! Itse en ole muistanut sillä sumutella sitten kesäkuun, mutta nyt suihkutin vastaistuttamani syreenin, sillä se muuten syödään.

   Delete
 5. Tykkään tuosta kivetyksestä. Sen valmistuminen on varmasti ollut mieluista :)
  Toivottavasti siellä ei ole jotain petoa, joka napsii peuroja suuhunsa... Eilen juuri tapasin yhden asiakkaan omaisen, joka oli tuonut pihaltaan upeita gladioluksia maljakkoon. Minäkin olisin saanut yhden, jos ei asiakas olisi tästä alkanut hermostumaan ;D Päätimme sopuisasti jättää kukat maljakkoon sellaisinaan ja kiitin kohteliaasti ajatuksesta. No hän siis kertoi, että pihalla käy peuroja ja vähän voivottelikin. Melkein samaan hengenvetoon kertoi kuitenkin itse ruokkivansa niitä ;D Kaikkea ei kai voi saada.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi ei! Olen minäkin peuroja ruokkinut tässä jo monena vuonna, mutta vastentahtoisesti oman puutarhani antimilla ;-D Mielummin kyllä pistäisin peuran pataan kuin ruokkisin sitä!

   Delete
 6. Kiveys on tosi kivan näköinen ja sen hyöty on ilmeinen. Samaistun täysin iloon rehotuksen vähenemisestä, kukkien iloinen rönsyäminen ja kaikki muutkin lavoissa kasvavat tulevat paremmin esiin, kun maapohja on kaunista kiveä. Pitää muistaa tuo kuivabetoni, sitä voisi käyttää jossain omissakin projekteissa.
  Hurraa ja lippu salkoon peurojen pysymisestä aidan toisella puolella!
  Perunat näyttävät hyviltä, miten oletkin malttanut olla niitä syömättä ;). Terveisin itse kasvatettujen perunoiden suursyömärit

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihan mukavaa, kun rehotus on siellä, missä kuuluu. Kiveyksen eteneminen harppauksella on todella ihanaa. Sitä alkoi jo tottua siihen, että tuossa on ikuisuusprojektina kattohuopaa, mattoja ym. maanpeittoa, mutta kiveys on kyllä paljon nätimpi.
   Perunoita en vain jaksa enää käydä nostamassa, pesemässä yms. kun olen nälkään kuolemisen partaalla (se litteä hämähäkki). Kun en osaa ajatella ruokaa aiemmin kuin vasta sitten, kun olen todella nälkäinen niin, että heikottaa. Siksi perunat jäävät maahan, niin hyviä kuin olisivatkin.

   Delete
 7. Mukavaa kuultavaa tämä peuraton vuosi on kyllä luksusta. Meillä mökillä sensijaan tepastelee kuin omassa pihassaan konsanaan nämä lurjukset. Mukavaa kuulla että olet onnistunut auringonkukkien kanssa. Minä en kasvattanut niitä ollenkaan tänä vuonna.
  Me olemme melkein perunasatomme syöneet mitä kasvatimme ( viisi laatikkoa) yhdessä on vähän jäljellä. Laitoimme kolmessa erässä kasvamaan niin satoa tulee vähän eri aikoihin. Meidän perunat Annabella ei ole koskaan kukkinut. Me syömme näin kun sitä saa omasta maasta mutta sitten talvella syömme enimmäkseen vihanneksia. Vieraita on käynyt todella paljon tänä vuonna joten perunaakin on kulunut. Ehkä pitää laittaa ensi vuonna yksi laatikko vielä lisää kasvamaan 🤔❓
  Kiveyksestä tuli hieno oli varmasti hikistä puuhaa helteessä kun muutenkin hiki lensi vaikka ei tehnyt mitään 😁
  Mukavaa alkanutta viikkoa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peurat ovat sellaisia lurjuksia, ja tulevat kun haluavat, ei siinä pidättele lähes mikään.
   Siemenistäsi on monta muutakin tulossa, istutin jo ensimmäiset perennatkin, taisi olla valkokukkaisen siperiankurjenmiekan siemenistä kasvatettuja. Jännä nähdä, mitä niistä aikanaan tulee! Kukissahan voi olla muutakin väriperimää.
   Peruna on kyllä niin hyvää, että ehkä vielä yksi laatikko olisi paikallaan? Minäkin istutin kaikki kolme perunalaatua eri aikoihin, eri lajikkeitakin olivat, nyt vasta nostin ensimmäisinä istutetut. Melko hidasta tämä käyttö, kun ei ole ruuanlaitto-orientoitunut.
   Heinäkuussa oli tosiaan hiki, vaikka ei mitään tehnyt, niin samalla hiellä voi sitten jotain tehdäkin ;-)
   Kiitos, mukavaa viikkao myös sinulle!

   Delete
 8. Välillä kieltämättä käy mielessä vetää sementtiin isoja alueita, kun mikään muu ei tunnu auttavan =). Kehäkukissa on hienoja punaruskean ja pronssin ja kuparin sävyjä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä betonihommat houkuttaa ja on ilo nytkin astella noiden viimeksi kivettyjen alueiden päällä, hyvin ovat kivet kiinni ja tuosta on pohjakasvuston ainakin vaikeampi päästä läpi! Osassa kohdista en edes tiedä, montako kerrosta kasvustontukahdutusmateriaalia siellä on kiveyksen alla :-D
   Minua on alkanut enemmän ja enemmän houkuttaa myös istutusalueiden reunusten tekeminen valamalla betonista. Olisi melkoisesti pysyvämpi ratkaisu kuin moni muu...

   Delete
 9. Levitit heinäkuun helteissä 300kg kuivabetonia! Huh, tulee hiki jo ajatuksestakin! Hieno kiveys kuitenkin tuli. Ymmärrän hyvin nautintosi rehotuksen vähenemisestä. Olen tuntenut vahvasti samaa tunnetta monen monta kertaa.
  Palkitsevaa on ollut varmasti myös nähdä, kuinka hyvin kasvit kasvavat ja kukkivat, kun peurat eivät käy parturoimassa niitä jatkuvasti. Näitä kuviakin on niin mukava katsella. Minulla oli muuten parina ensimmäisenä vuonna juuri tuota samaa 'Hestia'-ruusupapua. Sattui kylmät kesät kohdalle, niin enpä juuri muuta satoa niistä saanutkaan kuin kukkia :D
  Mukavaa viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helteet eivät paljon minua hidasta, vaikka saavatkin ihohuokoset puhdistumaan ;-) Toki piti juoda aivan tolkuttoman paljon!
   On niin ihanaa, kun saa jonkun kohdan pysyvästi (tai ainakin melkein) siistittyä. Tuollaista sekalaista aluetta laatikoiden väleissä ja kivisessä maassa en todellakaan halunnut nurmikolle, sen tiesin jo ihan heti, kun aloin tuohon ensimmäisiä kohopenkkejä rakentaa.
   Ahaa, olisikohan Hestian ominaisuus kukkia paljon ja tuottaa paljon vähemän papua? Kyllä tuosta on saanut papuja napsia, mutta ei nyt sellaista määrää sentään kuin mitä se on kukkia tuottanut. Osan kukista olen kyllä pistänyt suuhuni ohi mennessäni, kun ne ovat niin hyviä.
   Kiitos, mukavaa viikkoa sinnekin, toivottavasti ei taas tule pakkasöitä sinne puutarhaasi!

   Delete
 10. Peuraton kesä! Onnittelut! Ihan mahtava juttu, toivottavasti pysyvätkin poissa. Tuo kiveys on han superhieno, ymmärrän oikein hyvin sen riemun kun saa hillittyä vääränlaista rehotusta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peuraton kesä on asia, jota en olisi uskonut näkeväni. Peuroja kyllä on, viimeksi näin laivasta, kun tultiin rantaan, se oli venevajani hoodeilla. Onneksi siellä ei ole istutuksia ;-) Meriasteria siellä kyllä kasvaa, toivottavasti sitä ei ole syöty, kun puutarhan asterit tuntuvat olevan herkkua.
   On mahtavaa saada tuota aluetta kivettyä, ikuisuusprojekti se on kyllä ollut, mutta loppu alkaa häämöttää. Siinä on kaikkea maasta noussutta kiveä ja tiiliä, joista osa hajoaa murskeeksi, sekin sopii hyvin.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!