Sunday, 19 September 2021

Rohanissakin kukkii

Edelliseen vaaleanpunaisjuttuun ei mahtunut Rohania, sillä siellä ei ole vaaleanpunaista. Yhtä pientä poikkeusta lukuun ottamatta. Ai niin ja kevät!

Ihanat Austin-ruusut vain jatkavat kukkimistaan. Kukinnan alku oli melko myöhäinen, ainakin tällä William Shakespeare 2000:lla, silä se lähti hitaasti ja kituliaasti keväällä kasvuun. Mutta ottaa nyt kaiken takaisin ja aina yhtä ihastuttavan värisenä.

Rohanissa asustaa myös Austin-ruusu Winchester Cathedral, joka talvehti mainiosti, ehkä siksi, että se on viereisen 'Royal Burgundy' -japaninkirsikan suojaavassa kainalossa. 
Winchesteristä vasemmalle näkyy yksi Rohanin kolmesta 'Royal Purple' -peruukkipensaasta, nekin ovat talvehtineet hyvin jo monta vuotta ja nyt viimein hieman kasvaneetkin, kun peurat eivät ole riipineet oksia.

Winchester Cathedral on tavattoman kaunis kermanvaalea ruusukaunotar.

Lisää tummia lehtiä löytyy Rohanin alkupäästä, jonne ihan alkajaisiksi istutin pensaana pysyvän 'Rohan Weeping' -pyökin. Se on kuvan oikeassa alakulmassa, sen takana voi nähdä toista peruukkipensaista. 

Puutarha on valitettavasti rähjäisen homssuinen, en ole ehtinyt hoitaa sitä kunnolla hetkeen. Tässä mutapuutarhan toiselta puolelta otetussa kuvassa kuitenkin näkyy hyvin 'Rohan Weeping' hyvin tummana ja suunnilleen kuvan keskellä japaninmagnolia, josta on jo kasvanut mukavan kokoinen! Ostin sen Peter Joylta alle polvenkorkuisena siemenkasvatuksena vuosia sitten.
Näiden kahden pensaan välissä on kohta kukkaan tuleva syyskimikki 'Atropurpurea'.

Tummista lehdistä tulee hyvä tausta monille kukille, Rohanissa ne ovat tosin kaikki valkoisia tai tummanpunaisia muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Etelänruusuruoho kukkii yhä siellä täällä. Sen taustalla näkyy tummalehtinen mustaselja Black Beauty.

Kaukasiankirahvinkukkiakin on vielä kukassa, tämän taustana on japaninkirsikka 'Royal Burgundy'.
Kaukasiankirahvinkukka ja etelänruusuruoho ovat niin tehokkaita tekemään siementaimia, että voisin ehkä täyttää niillä koko tonttini. Eikä se näyttäisi ikävältä ollenkaan!

Rohanin vieressä, nurmikäytävän toisella puolella, on ruusu-heinätarha. Siellä kasvaa myös muutamia astereita, joista yksi on tämä herkkuvärinen kaita-asteri 'Prince'. Tämä ei kuulemma helposti ehdi kukkaan meillä ennen kuin talvi tulee, toivotaan, että nyt päästäisiin näkemään kukkia. Nuppuja on valtavasti! Ja kun peura ei vieläkään ole käynyt syömässä astereita.
Viime päivinä olen tehnyt täsmäiskuja ruusu-heinätarhaan istuttamaan kaikkea, mikä odottaa istuttamista. Sinne upposi mm. vanha purppurakukkainen ranskanruusu 'Violacea', nykyisin suositaan nimeä 'La Belle Sultane'. 

Ai niin, se vaaleanpunainen! Rohanin tällä hetkellä ainoa pinkki on punaluppio 'Pink Tanna'. Oikeastaan tänne sopisi joku tummemmanpunaisista luppioista, täytyy harkita siirtotoimia.

Siirto on myös (teko)syy laittaa tämä kuva ihastuttavasta touko–kesäkuun vaihteen hetkestä. Voi tuota kesän alkua, valoa, vehreyttä, tuoreutta! Yhtä aikaa kukkivat japaninkirsikka 'Royal Burgundy', silkkipioni ja kauempana muotopuutarhassa omenapuu.
Silkkipioni on kasvanut valtavan leveäksi ja retkottaa osittain nurmikäytävällä haitaten ruohonleikkuuta. Pioni on jo sen kokoinen, että sen voi varmasti jakaa, aion kaivaa käytävän puolelta ison palan ylös tässä jonakin kauniina päivänä.


David Austin -ruusut kuuluvat Rosa Puistoruusu-Ryhmään
Etelänruusuruoho – Knautia macedonica
Japaninkirsikka – Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Japaninmagnolia – Magnolia kobus
Kaita-asteri – Symphyotrichum lateriflorum
Kaukasiankirahvinkukka – Cephalaria gigantea
Mustaselja – Sambucus nigra
Peruukkipensas – Cotinus coggygria
Punaluppio – Sanguisorba officinalis
Pyökki – Fagus sylvatica
Ranskanruusu – Rosa Gallica-Ryhmä
Silkkipioni – Paeonia wittmanniana
Syyskimikki – Actaea simplex

20 comments :

 1. Uskomatonta, että vielä tähän aikaan jollakulla puutarha kukkii! Upeaa ja ihailtavaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No mutta kyllähän nyt on vaikka kuinka paljon kukassa! Syyskuu vasta. Ensi kuussa alkaa kyllä jo olla hiljaista kukkarintamalla.

   Delete
 2. Oi, tuo viimeinen kuva ja Royal Burgundy <3 Minullakin taitaa olla kaukasiankirahvikukkasi siementaimi. Se kukki kesällä upeasti, mutta sitten se sai osuman ja taittui varresta, kun naapuri antoi kaksi vanhaa ikkunaa ja sain ne aidan yli juuri siitä kohtaa missä kasvi oli.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi! Mutta eiköhän se nouse taas samasta juuristosta uudestaan ensi vuonna. Muistankin, että otit sen taimen, jonka olin laittanut vaaleanpunaiseen whiskas-namipurkkiin paremman istutusruukun puuttuessa :-D
   Toivottavasti Royal Burgundysi on myös elossa, kaikesta huolimatta!

   Delete
 3. Minulla kasvaa antamasi kirahvinkukan taimi. En ole vielä löytänyt siementaimia. Keväällä täytyy tutkia, kun maa on paljas.

  Ihanaa, että ruusuja kukkii vielä. Ja niin moni kasvi on hyötynyt peurattomuudesta. Tuo tumma pyökki on kaunis.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hauskaa, että sielläkin!
   Tumman pyökin sävy on mahtava, kun keväällä lehtien puhjettua se on mahonginvärinen, joka kesällä tummuu aivan kuivuneeksi vereksi. Ja talvellahan siinä pysyvät kuivat lehdet, kuten pyökeissä yleensä, jolloin ne ovat taas pehmeänruskeat. Monta kaunista sävyä yhdestä puskasta.

   Delete
 4. Ah, tuon viimeisen kuvan tunnelma ja kauneus on koskettava! Alkukesän valossa, sävyissä ja kukkijoissa on niin paljon sydäntälämmittävää.
  Olen moneen kertaan lukenut pyökin kasvupaikkatoiveista, tekisi mieleni istuttaa pyökki, mutta ehkä arboretumini ei ole vielä valmis tarjoamaan suotuista kasvupaikkaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Alkukesän heleä vihreys on kuin ravintoa sielulle, niin syötävän ihanaa, että sillä voisi ehkä elää!
   Toivottavasti kokeilet pyökkiä tässä jonakin vuonna. Olisi tosi kiinnostavaa. Tuota riippamallista pensasta en ensin uskaltanut ostaa, vaikka se oli superherkullisen värinen ja hyvä nimikin. Mutta kun silmissäni näin Brittein saarten puutarhoissa näkemäni riippapyökit, jotka ovat aivan valtavia, kymmenen metriä oksiston päästä päähän ei varmaan riitäkään, luultavasti 20 metriä! Mietin, ettei sellainen mahdu puutarhaani millään. Heh, ehkä ne eivät sellaisiksi Suomessa edes kasvaisi :-D Mutta googletus selvitti, että tämä olisi vain parimetrinen pensas (kasvu on kyllä ollut äärettömän hidasta) ja leveys sitäkin kapeampi. Syöksyin heti hakemaan omani. Mitään talvisuojaa se ei ole saanut.
   Minullahan kasvaa tavallista pyökkiä pensasaitana, ainoita tuhoja sille ovat olleet kuivuminen istutusta seuraavana talvena tai kesänä ja joitakin piiskataimia ovat myyrät syöneet poikki. Pitääkin muistaa tilata taas ensi kevääksi parikymmentä piiskaa, jotta saan aidasta yhtenäisen.

   Delete
 5. Royal Burgundy ja alkukesän ihana valo ovat mannaa silmille ja sielulle.
  Plussaa ruusuille siitä, että kukkivat pitkään syksyllä. Usein niiden kukinta liitetään lämpimiin kesäpäiviin, mikä monen ruusun osalta onkin totta.
  Ylipäätään kaikki tähän aikaan kukkivat ansaitsevat kaiken huomion. Nyt niitä on helppokin ihastella, kun moni muu on jo vaipumassa talvilepoon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruusujen syyskukinta valitettavasti vähentää niiden talvenkestoa, kun ne kukkivat sen sijaan, että valmistautuisivat talven tuloon. Mietin, koituikohan se Lady of Shalottin kohtaloksi, joka on menehtynyt, mutta en nyt juuri muista, oliko se erityisen vihreä viime talven iskiessä. On mahdollista, että oli. On mahdollista, että se oli tammikuussa valmistautumassa jo uuteen kasvukauteen uusin vihrein versonkärjin, kun talvi vasta kunnolla iski. Enkä yhtään tullut ajatelleeksi sen suojaamista.

   Delete
 6. Winchester Cathedral -ruusu on uskomattoman kaunis. Miten paljon sinulla onkaan tummalehtisiä pensaita Rohanissa. Rohkeasti olet istuttanut paljon sellaista, mikä on äärirajoillaan menestyä. Jännittävää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täytyy kokeilla kaikkea. Kun maailmassa on niin tavattomasti kiinnostavia kasveja! Tummalehtisistä pidän erityisesti, mutta niiden kanssa eivät kaikki kukkavärit sovi - tai ainakin oma silmäni näkee riitasointuja joidenkin violettien kanssa, esimerkiksi.

   Delete
 7. Oi upeita nämä tummat, niin sydäntä lähellä ♥ Ihastuttava Shakespeare-ruusu, tuo väri niin hieno. Ihastelen myös kovasti tuota kirsikkaa, saanko matkia sinua ja hommata samanlaisen? Kirsikkakuume täällä jo taas roihuaa ja olen alkanut odottaa kevättä. Kai nyt jo saa odottaa? Mitä kaikkea Sinulla on vielä istuttamista odottamassa?

  ReplyDelete
 8. PS. Halleluja, kommenttini tallentui, en voi uskoa...viime aikoina on ollut täyskielto blogiisi kommentointiin, vaikka miten olen yrittänyt niin puff, kommentit poispyyhkiytyvät :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Halleluja kommentille! Tosi ikävää, että on tuollaisia ongelmia.
   Hih, ei se mitään matkimista ole, jos istuttaa saman kuin jollakulla on jo :-D Tai siinä tapauksessa minäkin olen matkinut sinua, ja varmaan olenkin monta kasvia hankkinut sen jälkeen, kun olen blogissasi nähnyt!
   En kyllä usko, että kukaan puutarhablogeja lukeva voi istuttaa kirsikkapuita ajattelematta sinua.
   Royal Burgundy on osoittautunut tosi hyväksi, ei mitään paleltumisia täällä ainakaan, ja kukkii vuosi vuodelta paremmin. Viimein se myös alkaa ehkä muistuttaa puuta, kun on jonkinlainen latvus.
   Voi, täällä on odottamassa vielä tähkäverbenaa (yritän taas kerran, vaikka eivät tunnu viihtyvän), kultakärsämöä, tummatähkämunkkia ja pariakin neilikkaa, mitäs vielä, muutama muu. En muista. Tänään Nauvon kaupasta löytyi kaksi syksyn ekaa sipulipussia! Tulppaaneja ja narsisseja. Aikamoinen saavutus, kun valikoimassa oli vain viittä eri sipulilaatua. Sattui olemaan just mieluisia.

   Delete
  2. Voi kiitos! Pidän silmät auki kirsikan suhteen. Taimimaassa taisin sitä jo kerran ihastella. Jee et sait nyt sipuleja, onhan tässä vielä vaikka miten aikaa ja alemyynnit tulossa niistä vielä. Mitä lajikkeita ostit? Kuulostaa myös kiinnostavilta nuo neilikat 😊 vielä on istutusaikaa jäljellä..

   Delete
  3. Omani löysin Muhevaiselta jonakin syksynä puoleen hintaan. On se ihana, ja toistaiseksi myös melko kapea eli sopii pieneen tilaan.
   Narsissi on Sir Winston Churchill, joka on kiva ja olen sitä joskus miettinyt. Tulppaani on Blushing Apeldoorn, jota minulla jo on, istutan lisää samalle alueelle.
   Kyllä tässä joka päivä menee jotakin maahan. Tänäänkin aamupäivällä ennen sadetta ja myrskyä. Nyt on sitten ollut hyvä istua loppupäivä sisällä kirjoittamassa, kun tuuli ja sade piiskaavat nurkkia. Saunoakin ehdin jo ennen puoltapäivää :-D

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!